The Beatles - Revolver (1966)

Label: Parlophone

1. Taxman (2:39)
  2. Eleanor Rigby (2:07)
  3. I'm Only Sleeping * (3:01)
  4. Love You To (3:01)
  5. Here, There and Everywhere (2:25)
  6. Yellow Submarine (2:40)
  7. She Said, She Said (2:37)
  8. Good Day Sunshine (2:09)
  9. And Your Bird Can Sing * (2:01)
  10. For No One (2:01)
  11. Doctor Robert * (2:15)
  12. I Want to Tell You (2:29)
  13. Got to Get You into My Life (2:30)
  14. Tomorrow Never Knows (2:57)
Paalhaas schreef:

Beter luisteren? Stem verwijderen? Doe niet zo flauw, hij heeft gewoon een andere mening, niks om boos over te worden.

Je mag iemand toch overtuigen van zijn ongelijk?

razer schreef:
Toch weer eens even beluisterd.

Ligt het gewoon aan mij of is alles van The Beatles zo ontzettend overgewaardeerd? Neem nu weer dit album. Volgens enkele mensen éen van de beste albums ooit.

Elenor Rigby, Here, There And Everywhere, For No One zijn de enige goede nummers op dit album.

Dit is mijn mening en ik wens niet dat de hele Beatles fan clan mij komt demoniseren.

Een 1,5.

Ik zou het ook niet 1 van de beste albums ooit willen noemen,het is in ieder geval 1 van de meest revolutionaire platen in de muziekgeschiedenis dat zeker.
Maar het is zeker geen bagger.

Toon1 schreef:

Je mag iemand toch overtuigen van zijn ongelijk?

Al duurt dat bij Paalhaas wel te lang!

avatar van Tribal Gathering
Een hele verbetering na het saaie Rubber soul.

Hier begonnen The Beatles echt te experimenteren en werden voor het eerst echt interessant.

Tel daarbij op het feit dat ze met 11 goede nummers kwamen, het waanzinnige Tomorrow never knows, zijn iets zwakkere broertje Love you to en ....uhh Yellow submarine en je hebt mijns inziens hun een na beste album. (Abbey Road is nog een stuk beter).

Tribal Gathering schreef:
Een hele verbetering na het saaie Rubber soul.

Saai?

Ik citeer uit mijn boek "1001 meest spreekmakende albums ooit".

Het nummer Yellow Submarine is geen schande. Het is een schande dat dit album (Rubber Soul) zo vaak vergeten wordt!

HiLL schreef:

Ik citeer uit mijn boek "1001 meest spreekmakende albums ooit".

Vreselijk boek is dat, Hill! Ik heb het ook gekregen, als cadeau van iemand, en het ligt nog altijd te bestoffen op de kast hier. Dat is nu niet het voorbeeld van een gezaghebbend boek bij mij...

avatar van Tribal Gathering
[quote]HiLL schreef:

Saai?

Ik citeer uit mijn boek "1001 meest spreekmakende albums ooit". [quote]

Die heb ik ook. Er staan wel goede suggesties in, maar het barst ook van de mindere bands en mindere albums van goede bands.

schizodeclown schreef:
Maar het is zeker geen bagger.

Ja, The Beatles waren zeker een zeer invloedrijke band die erg revolutionaire albums hebben gemaakt.

Dat verandert voor mij niks van het feit dat ze maar 10 echt goede nummers hebben gemaakt, en die zijn nou ook nog niet echt indrukwekkend te noemen.

Ik vind het ook onzin dat ik het verzoek kreeg om nog eens goed te luisteren naar dit album. Als je deze zeer simpele nummers tig keer moet horen om er iets in te zien, en om ze dan op deze site op te hemelen als muzikale meesterwerken om slim te lijken, dan zegt dat misschien iets over het talent van The Beatles en de muzieksmaak van Beatles fans.

Vreselijk?

HiLL schreef:

Vreselijk?

Ja. Er staan soms wel goede en verrassende keuzes in het boek, maar veel van de gekozen platen doet toch wel de wenkbrauwen fronsen bij mij.

avatar van Grafmat
razer schreef:

razer: mag ik je uitnodigen om dan eens uit te leggen waarom The Beatles met maar 10 echt goede nummers zó invloedrijk en revolutionair zijn geweest, want dat laatste erken je dus wel...

Nicci
razer schreef:

volgens mij bedoel je: "10 nummers die jij leuk vindt".

eigenlijk steken bijna alle nummers van de Beatles wel goed in elkaar.

avatar van wolf
Toen ik Revolver in mijn handen kreeg, voelde ik meteen al dat ik iets speciaal gevonden had. Ik had al veel van de Beatles beluisterd, maar nog enkele albums ontbraken nog in mijn collectie (oa. deze plaat). Daarom begaf ik me naar de plaatselijke bibliotheek om eens te controleren hoe het nu zit met Revolver. Is het nu werkelijk zo'n goede plaat, zoals je overal te horen krijgt. Aangekomen in de bib, begeef ik me onmiddelijk naar de cd-rekken. Ik spurt naar de letter B van Beatles en hoop dat Revolver er nog ligt. En dan, nadat ik enkele verzamelalbums van de Beach Boys heb 'weggesmeten', kom ik eindelijk uit bij de Beatles. Plots zie ik een prachtige cover met helemaal beneden de letters Revolver. 'Wat een hoes', denk ik dan.
De cover beloofde me als het ware dat deze plaat een meesterwerk zou zijn. Ik graaide de cd uit de rekken en spurtte buiten. Ik sprong op mijn fiets, racete naar mijn cd-speler en stak voorzichtig, maar haastig, de cd in het toestel. Met spanning wachtte ik af wat voor een album Revolver was.

Na enkele luisterbeurten had ik het door, Revolver is een meesterwerk. Het is absoluut één van de beste platen die ooit is uitgegeven in de pop/rockwereld. 1, 2, 3, 4... en de reis begint met het sublieme Taxman. De satirische tekst van Harrison, de geniale gitaarrif en de 'stevige' solo van McCartney, wat moet een nummer meer hebben. Taxman is meteen één van de hoogtepunten. Daarna komt er weer een hoogtepunt(Revolver is gewoon een hoogtepunt), Eleanor Rigby. Weer een schitterende tekst, nu maken de schreeuwende gitaren het werk niet af, maar de strijkers. Paul McCartney bewijst hiermee dat hij en niemand anders de meester is in het verhaaltjes schrijven. Subliem. Ik heb McCartney en Harrison al genoemd, waar zit die dekselse Lennon. Wel na Eleanor Rigby komt er een geweldige Lennon song, Im Only Sleeping. Het nummer heeft een gewoon een bezwerend effect door de achterwaartse gitaarsolo. Vernieuwend en geniaal. Met Love you To neemt George ons eventjes naar Indië. Een tocht die ik al veel gemaakt heb!
Je bent net terug van je reis en plots hoor je gezangen die uit de hemel lijken te komen, Here, There and Everywhere. Een liedje dat alleen maar van de Popgod, Paul McCartney kan komen. Genieten geblazen!

We hebben dromerig geluisterd naar engelengezang en nemen dan een duik met een gele duikboot, Yellow Submarine. Het liedje krijgt vaak kritiek, omdat het belachelijk klinkt. Ja ik geef toe het is heel wat minder dan de andere songs. Maar wanneer de zon vrolijk schijnt en je hoort buiten de vogeltjes fluiten, zet dan Yellow Submarine op en zing luid mee. Wat moet een mens meer hebben? Muziek draait toch om plezier.

Genoeg over onze gele duikboot, She Said, She Said komt eraan. Een heerlijke Lennonsong, punt. Meer hoeft hier niet over gezegd worden. Of ja, toch wel, hier tonen de Beatles weer dat ze goede gitaarriffs kunnen produceren.

I need to laugh and when the sun is out
I've got something I can laugh about
I feel good in a special way
I'm in love and it's a sunny day

Met Good Day sunshine kunnen we weer vrolijk meezingen. De mooie tekst, de leuke melodie en zingen geblazen. Hierna komt er weer een leuke 'rocker', And Your Bird Can Sing. Je ziet het vrolijke liedjes worden afgewisseld met hardere liedjes die dan weer worden opgevolgd door rustige songs. Na AYCS komt er een rust, For no One, misschien wel mijn favoriete Beatleliedje. Ik kan er duizend keer naar luisteren, ik word het nog niet beu. Ook hier weer, genieten.

Over Doctor Robert moet ik altijd nadenken. John Lennon zingt over een wonderdokter die iedereen kan helpen. Bestaan er dergelijke dokters? Misschien is muziek wel een wondermiddel? Misschien is dit nummer wel een medicijn? Misschien is John Lennon de wonderdokter? Revolver heeft me al vaak geholpen om, als ik iets moeilijk te verwerken krijg, er terug tegen aan te gaan.

Onze dokter is net weg en we horen een vrolijke, klare intro. I Want To Tell You komt eraan. Onze goede vriend George Harrison wilt iets zeggen, maar hij vindt er de woorden niet voor. Dan Got to Get you Into My Mind, het laatste nummer van Paul. Zeer goed, maar misschien wordt het in de schaduw gesteld door Tomorrow never Knows, de opvolger. Het eindnummers is één van de beste. Het is zeker en vast het experimenteelste nummer van heel de cd. Dit komt door de schitterende geluidseffecten die Paul McCartney tevoorschijn tovert, de psychedelische tekst van de meester John Lennon en de bezwerende drumpartij van Ringo Starr. Woorden (lees: superlatieven) schieten me te kort het het liedje te beschrijven.

Wel laat ik jullie vertellen dat ik blij ben dat ik Revolver heb mogen beluisteren. Het is één van de beste albums ooit gemaakt en net zoals ik bij Abbey Road al zei een inspiratiebron voor vele mensen. Een meer dan verdiende 5/5

Ik hoop dat ik met deze review mensen kan overtuigen om Revolver te beluisteren, het zou jammer zijn moesten ze dit niet doen.
Ik groet u, Wolf.

wolf schreef:
Paalhaas wat vind je van nummers zoals Revolution 9 en What's the New Mary Jane?
Voor mij is Here, There and Everywhere één van de vele hoogtepunten van deze cd. Voor mij blijft na een zoveelste luisterbeurt de teller op 5* staan.

What's the new mary jane vind ik persoonlijk erg leuk! er zit een erg hoog drug-gehalte in. maar ik denk niet dat het ooit op plaat is uitgebracht...

avatar van Reint
Revolver. Briljante, experimentele plaat. Yellow Sunmarine is het missertje natuurlijk, maar die sla ik gewoon over en anders stoor ik me er ook niet aan.

5 sterren.

Charles Manson

avatar van wolf
Heb je Helter Skelter en Piggies dan nog niet gehoord?

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Charles Manson schreef:
op een dag ga ik me ook nog eens in de Beatles verdiepen

Moet je zeker doen, dat zal je vast bevallen

Charles Manson schreef:
op een dag ga ik me ook nog eens in de Beatles verdiepen

Oei, Charles Manson die zich in The Beatles gaat verdiepen, dat kan niet goedgaan.

Maargoed, hoezo Piggies en Helter Skelter? Zijn dat soms zulke bekende nummers? (Ik heb dan vooral mijn twijfels bij Piggies.)

avatar van HiLL
Piggies vind ik nou ook niet bepaald heel erg sterk en niet echt representatief voor de beste mannen. Helter Skelter is wel goed.

avatar van Facedown
Reint schreef:

Dat zijn 2 van de nummers waar Charlietje Manson z'n moorden heeft op gebaseerd.

avatar van Reint
Oh, van Piggies wist ik het niet. Maargoed, snel luisteren beste Charles.

avatar van Lennonlover
piggies vind ik ook best wel grappig hoor! Mijn moeder vindt dat nummertje fantastisch

avatar van Reint
Er staat ook nergens dat het minder nummer is. (y)
Al vind ik dat wel een minder nummer, niet slecht, maar minder. Door zulke nummers (hetzelfde geldt voor Why Don't We Do It in the Road) word het gemiddelde van The White Album naar beneden gehaald.

avatar van Lennonlover
why don't we do it in the road, vind ik ook iets minder. Het begint zeer leuk maar vervolgens begint het te vervelen. Spijtig

avatar van schizodeclown
Piggies vind ik 1 van de hoogtepunten op de white album,het heeft iets middeleeuws voor mij

Davez
7.71/10 Met deze vorm van quoteren kan dit best wel eens uitlopen als het voor mij beste album aller tijden.

here there & everywhere is 1 vd beste ballades ooit geschreven.. For no one met plots die horn die meeschalt tijdens het hemelse gezang van McCartney briljant!

Taxman lijkt wel gebaseerd op de batman tune... Niettemin een megasterk nummer. Eentje dat vele ouders zouden moeten meebrullen!

Davez schreef:
Eentje dat vele ouders zouden moeten meebrullen!

Zelfs kinderen brullen het mee

Zelfs kinderen brullen het mee

dat wel

avatar van Lennonlover
Taxman IS gewoonweg gebaseerd op de batmantune als ik mij niet vergis. George was gek van de batman hysterie geloof ik. Vandaar...