Marvin Gaye - What's Going On (1971)

Soul
Label: Motown

1. What's Going On (3:53)
  2. What's Happening Brother (2:43)
  3. Flyin' High (In the Friendly Sky) (3:49)
  4. Save the Children (4:03)
  5. God Is Love (1:41)
  6. Mercy Mercy Me (The Ecology) (3:16)
  7. Right On (7:31)
  8. Wholy Holy (3:08)
  9. Inner City Blues (Make Me Wanna Holler) (5:26)
  10. What's Going On [Detroit Mix] * (4:08)
  11. What's Happening Brother [Detroit Mix] * (2:43)
  12. Flyin' High (In the Friendly Sky) [Detroit Mix] * (3:49)
  13. Save the Children [Detroit Mix] * (4:02)
  14. God Is Love [Detroit Mix] * (1:47)
  15. Mercy Mercy Me (The Ecology) [Detroit Mix] * (3:08)
  16. Right On [Detroit Mix] * (7:32)
  17. Wholy Holy [Detroit Mix] * (3:08)
  18. Inner City Blues (Make Me Wanna Holler) [Detroit Mix] * (5:46)
  19. What's Going On [Rhythm & Strings Mix] * (3:50)
  20. Sixties Medley [Live at the Kennedy Center] * (13:23)
  21. Right On [Live at the Kennedy Center] * (7:33)
  22. Wholy Holy [Live at the Kennedy Center] * (3:32)
  23. Inner City Blues (Make Me Wanna Holler) [Live at the Kennedy Center] * (9:06)
  24. What's Going on [Live at the Kennedy Center] * (5:42)
  25. What's Happening Brother [Live at the Kennedy Center] * (2:54)
  26. Flyin' High (In the Friendly Sky) [Live at the Kennedy Center] * (3:51)
  27. Save the Children [Live at the Kennedy Center] * (4:22)
  28. God Is Love [Live at the Kennedy Center] * (1:43)
  29. Stage Dialogue [Live at the Kennedy Center] * (2:34)
  30. Inner City Blues (Make Me Wanna Holler) [Reprise] [Live at the Kennedy Center] * (5:12)
  31. What's Going On [Reprise] [Live at the Kennedy Center] * (4:07)
  32. What's Going On [Single Version] * (3:56)
  33. God Is Love [Single Version] * (2:56)
  34. Sad Tomorrows * (2:27)
  35. Head Title * (4:07)
Sietse
Reijersen schreef:

Je kan 'Here, My Dear' ook zeker nog eens proberen dan!

Zal ik dan misschien wel eens een keer doen...

De ideale plaat voor rond het paasfeest.
Marvin Gaye als Black Jesus die om vergiffenis van zijn zonden vraagt.
Zijn voorliefde voor de verboden vruchten.
Vrouwen en drugs.
Motownbaas Berry Gordy die hem als een Judas laat vallen, nadat het huwelijk stuk loopt welk Marvin met zijn zus heeft.
En dan begint de persoonlijke lijdensweg pas echt.
What’s Going On is slechts een voorbede.
Het antwoord op Jesus Christ Superstar.
En welke muziekstroming leent zich hier beter voor dan de Soul.
Stel je eens voor dat Aretha Franklin, James Brown, Stevie Wonder, Michael Jackson samen met Marvin Gaye een verbond hadden gesloten.
Om dit te verwerken tot de ultieme The Passion.
The Summer Of Love (Part 2).

avatar van Mjuman
Lijkt me eerder dat z'n pa om vergiffenis moest vragen aan 'the man upstairs' na 2 weken overpeinzing: op 1/4 schoot ie namelijk zijn zoon de eeuwigheid in.

Ik denk dat zijn vader het daar niet mee red.

avatar van Mjuman
deric raven schreef:
Ik denk dat zijn vader het daar niet mee red.

Nee tegenover het aardse gerechtshof niet,maar wie weet wil het upstairs helpen.

Ik leerde hem ook pas kennen toen hij met zijn come back bezig was.
Ben gewoon te jong om de topjaren mee gemaakt te hebben.

avatar van muismat
Ik kocht dit album zo'n 2 jaar geleden en ben het daarna helaas kwijt geraakt.
Ik ben de nummers nu aan het herluisteren op youtube en ik vind ze van grote klasse.

Eerder vond ik nog dat de nummers op het titelnummer na nogal voortkabbelden.
Maar nu besef ik dat dat juist hun kracht is.
De stem van Marvin is zo mooi, zo intens.

Hij is nu voor € 5,- te koop bij FRS

avatar van kobe bryant fan
Leuk album, de titelsong vindt ik de beste.
Marvin heeft een mooie stem en ook zijn muzikale begeleiding is van een hoog niveau maar met songs als: Save The Children ben ik gewoon niets mee.
Toch een aangenaam album die ik nog veel ga draaien 3.5*

avatar van Silky & Smooth
Vrij enthousiast en toch een 3,5*?

avatar van kobe bryant fan
Ik start voorzichtig, kan nog groeien he.

avatar van Silky & Smooth
Haha, okee. Zal vast gebeuren! Jij 'groeit' wel heel snel in je smaak of niet? (Heeft niks met dit cijfer ofzo te maken hoor!)

avatar van UmindC
Ik snap je mening over Save The Children wel een beetje, maar met het mooie weer van de afgelopen dagen vind ik die geweldig!

Silky & Smooth schreef:

Geen idee ik luister gewoon naar wat ik denk dat ik mooi ga vinden.
Soms valt dat tegen en soms ontdek ik mooie albums.

avatar van Silky & Smooth
Haha, bedoelde meer dat je nu al bij Marvin Gaye zit. Niks verkeerds mee bedoeld. Bij mij heeft het een paar jaar geduurd voordat ik mij in die muziek ging interesseren. Zo ook met de hip-hop die ik nu luister. Jij maakt die stap in jaar lijkt het. Cool! Ik moedig het alleen maar aan!

avatar van kobe bryant fan
Bedankt, ik was wat aan het kijken in R&P's top 10 en deze en Bitches Brew van Miles Davis heb ik dan beluisterd. Alleen moet ik nog stemmen op Bitches Brew omdat het zo'n moeilijk album is om een cijfer op te plakken.

Check dan ook Otis Redding - Otis Blue

avatar van kobe bryant fan
Ken ik maar nog niet beluisterdt, maar ga hem wel zeker checken.
Bedankt voor de tip. En om het On-topic te houden: de titeltrack is een van de beste soul songs die ik al gehoord heb( is niet zo veel).

avatar van Metalhead99
Een sterk album. Marvin Gaye heeft een geweldige stem en de muziek past er perfect bij. Van begin tot eind een luisterplezier.

avatar van dj24
Stond altijd al in mijn Top 10 aller tijden, maar staat na al die jaren luisteren nog steeds als een huis. Wat mij betreft HET beste album aller tijden!

Nicci
Dat is dan vreemd. Je geeft hem de derde plek in je top 10.

avatar van dj24
Nicci schreef:
Dat is dan vreemd. Je geeft hem de derde plek in je top 10.

Klopt. Maar dat was dan ook al weer enkele jaren geleden.

Nicci
Dan zou ik zeggen: pas je top 10 aan.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Wat is het toch met platenmaatschijppen en bonusnummers? Ook op deze plaat grossieren deze 'leuke extraatjes' in volmaakte overbodigheid. Met name van God is Love vallen spontaan al mijn haren uit.

avatar van Japsuh
Geweldig mooi album die ik vaak draai. Alleen Save the Children vind ik iets minder. Ik heb de SACD versie van MoFi. Ondanks een minder nummer, toch 5 sterren.

avatar van Thuurke
Op de Deluxe versie staan een aantal live nummers van deze plaat en hij bedankt meerdere malen zijn vader en moeder om bij de optredens aanwezig zijn, niet wetende dat hij een paar jaar later door zijn vader afgeknald zou worden.

avatar van Boy
Boy
Dit album klinkt als een plaat die de tijd vooruit liep. Het concept staat als een huis en tekstueel is het veelal sterk. Toch luister ik liever naar andere soulartiesten dan Marvin Gaye, naar mijn meningen werden bijvoorbeeld Al Green, Sam Cooke en met name Otis Redding instrumentaal sfeervoller begeleid, waardoor hun albums voor mij beter weg luisteren. Ook qua stem vind ik eerder genoemde artiesten beter (krachtiger) dan Gaye.

avatar van aerogp1
Marvin Gaye & het Soul-genre, ik heb het altijd eens serieus willen proberen. Nu is het dus zover. Het klinkt allemaal erg goed, een hoop emotie, en een hoop vakmanschap!

Maar toch kom ik er mijn bed niet voor uit. Dit is (voor mij) niet zo'n album wat je een hele avond op repeat zet.... Het doet me te weinig. Toch staat voor mij vast dat dit een prima album is, want na 10~15 keer luisteren blijft het best wel interessant. Daarom een keurige voldoende: 3,5*

avatar van FlyLo
Het is allicht al vaak gezegd maar deze verse uit What's Going On bezorgt me echt iedere keer opnieuw rillingen (vanwege het profetische karakter):
Father, father
We don't need to escalate
You see, war is not the answer
For only love can conquer hate
You know we've got to find a way
To bring some lovin' here today

Ik heb dat meer vanwege het feit dat vader een einde aan het leven van Marvin Gaye maakte.