Mobb Deep - Juvenile Hell (1993)

Label: 4th & Broadway

1. Intro (2:47)
  2. Me & My Crew (4:47)
  3. Locked in Spofford (3:52)
  4. Peer Pressure (4:17)
  5. Skit #1 (0:19)
  6. Hold Down the Fort (4:08)
  7. Bitch Ass Nigga (3:24)
  8. Hit It from the Back (4:19)
  9. Skit #2 (0:43)
  10. Stomp Em Out (3:34)
  11. Skit #3 (0:15)
  12. Peer Pressure [The Large Professor Remix] (4:13)
  13. Project Hallways (4:12)
  14. Flavor for the Non Believers (3:56)
Tussen dit album en hun tweede zit een wel erg groot verschil...

avatar van Jordy

avatar van Gyzzz
Zonde dit natuurlijk. Een smetje op de mooie carrière eigenlijk, want ze kunnen veel beter.

Ben ik de enige die niet negatief is?
Oke, hij is niet zo goed als the infamous en hell on earth, maar toch zeker wel 3,5 sterren waard vind ik.
Zeker goede producties van oa primo en large professor. Gewoon echte hiphop!

avatar van thomzi50

Ach, de eerste albums van Tribe, PE en GangStarr waren ook niet zo bijzonder.

Die van PE en gangStarr in ieder geval beter dan dit.

Monsta Kody schreef:
Tussen dit album en hun tweede zit een wel erg groot verschil...

idd

toch best wel relax album, niet veel bijzonders. maar luistert wel lekker weg

eazyfan
tog hun slegste cd. wat een verschil met The Infamous, grootste ooit in hiphop als het aankomt op het volgende album na een minder eentje.

avatar van MJ_DA_MAN
Heb het album nu, en beluisterd, nu nog alleen Murda Muzik en Infamy en ik heb al hun albums.

Ach ja natuurlijk is het niet grootst, maar ik vind hem beter dan Blood Money. Dat vleugje old skool doet het altijd goed. 2,5*.

avatar van MJ_DA_MAN
The Large Professor remix van Peer Pressure is toch zeker wel een goed nummer. Klinkt gewoon lekker old skool.
Welk nummer heeft Primo trouwens geproduceerd en welke andere bekende producers hebben eventueel ook geproduceerd op deze CD?

eazyfan
Primo deed Hit It From The Back dacht ik.

nee Premier deed Peer Pressure

eazyfan
Lyrisch zit dit album toch erg goed in elkaar, de productie klinkt leuk, maar toch maar 2,5*, klinkt over het algemeen toch beetje te amateuristisch als geheel. Maar af en toe kwam ik toch erg goede punchlines tegen. Ik had ook nog Cop Hell op mijn versie, kent hier iemand anders die?

avatar van Zjapp
Toch een sterk debuutalbum. In peer pressure zie je ook dat ze er nog zeer jong uitzien, 17 als ik me niet vergis. Maar amateuristisch is het zeker niet. Het zal nog een beetje zoeken geweest zijn voor hen, alles is nieuw, je komt in een compleet andere wereld terecht dan voorheen enzo... Anyway, de productie is een beetje te eentonig, maar hier is al duidelijk dat Prodigy en Havoc een uitstekende flow hebben en ook lyrisch hun mannetje kunnen staan. 3*

avatar van P Jay

Ach, de eerste albums van Tribe, PE en GangStarr waren ook niet zo bijzonder.

?? De eerste van Tribe was 5 sterren waard in de Source... !!

ice_cube
ik vind dat dit album lekker weg luistert, peer pressure (remix) is een goeie track en hit it from the back en stomp em out vind ik wel grappig

Relax
Peer Pressure, Prodigy lijkt wel op een kind daar.

avatar van Conway Twitty
Was ook nog geen 18 toen toch?

Relax
Jep, maar Infamous kwam 2 jaar later en daar lijkt hij gelijk een groot stuk gegroeid

avatar van JLjuju
Ik snap niet dat mensen dit zo afkraken, dit is een album uit '93, gemaakt door 2 onervaren gasten van 17 jaar. Logisch dat het dan niet zo klinkt als The Infamous of Hell On Earth..
Ik ga het album eens checken, heb alleen 4 nummers gecheked.

avatar van Pooiertje
Dit is naar mijn mening niet zo heel slecht, niet echt bijzonder maar leuk om naar te luisteren.

avatar van P Jay
Dat dit album niet bijzonder is, daar is, denk ik, vrijwel iedereen het over eens, maar voor de boombapfans onder ons is dit gewoon een erg gemakkelijk te verteren, vermakelijk album, ook al is het dertien-in-een-dozijn (zowel qua lyrics als qua beats).

Havoc en Prodigy zijn hier nog erg jong, vandaar dat hun teksten en flows nog niet zo goed klinken als op later werk. Wel is het erg knap dat het minderjarige duo hier drie tracks zelf produceert, "Hold Down the Fort", "Hit it From the Back" en "Stomp 'Em Out", meteen samen met het door Premier geproduceerde "Peer Pressure" mijn favorieten van "Juvenile Hell".

De beats bevatten allemaal diepe gefilterde bassgrooves in combinatie met een stoffige doch harde drum, af en toe opgefleurd met sporadische blazersuggesties: kortom standaard midnineties-boombap. Vanaf '91 tot '96 klonken bijna 80% van de albums aan de East Coast ongeveer zo. "Juvenile Hell" heeft bijvoorbeeld veel weg van "Enta da Stage" van Blackmoon, zowel qua sound als qua lyrics, alleen is "Enta da Stage" boeiender, beter uitgevoerd, spannender en kwaliteitsvoller, terwijl beide albums nochtans tappen uit een zelfde vaatje. Het ene album is een klassieker, en "Juvenile Hell" is een voetnoot in de hiphopgeschiedenis. Zo dicht ligt het bij elkaar.

Havoc en Prodigy flowen meer dan geregeld heel vaardig en dope doorheen de beats, maar vallen tekstueel te veel in herhaling, wat vormelijk (flowgewijs dus) te weinig wordt opgevangen of goedgemaakt.

Met andere woorden een plaat die leuk is voor de liefhebbers, maar zeker niet essentieel is noch in het boombap-subgenre noch in de Mobb Deep-discografie. Enkele killer-bassloopjes, een jazzy Premo-track, een Large Pro-remix voor de collectie, maar vooral veel van hetzelfde.

Frostyx

Ach, de eerste albums van Tribe, PE en GangStarr waren ook niet zo bijzonder.

People's Instinctive Travels and the Paths of Rhythm was een velen malen sterker debuut dan dit hoor, met tracks als Can I Kick it en Bonita Applebum om er maar een paar te noemen.

avatar van Outblasty
Ach de mannen waren pas 19 en je kan niet van iedereen verwachten dat ze met hun sterktste album debuteren.

"I'm only 19 but my mind is older" is toch een stukje van het album The infamous of heb ik het nou verkeerd?? Terwijl beide mannen toch 1974 zijn geboren. Die track is dus al eerder gemaakt ofniet?

avatar van Shelter
Peer pressure en hit it from the back vind ik wel leuke nummers.
Ze klinken best goed al. De rest is zeeeer matig.

avatar van thtboz

Ach, de eerste albums van Tribe, PE en GangStarr waren ook niet zo bijzonder.

Hmm ik vond die van Tribe en Gangstarr wel gruwlijk moet ik zeggen, niet dat die beter zijn dan hun latere albums maar toch.
Dit album vind ik ook een beetje jammer ja

avatar van Lucanova
Outblasty schreef:

Dat is shook ones pt 2 op 'The Imfamous'

peace! dope shit offc!

avatar van Arrie
Lucanova schreef:

Dat is shook ones pt 2 op 'The Imfamous'

Ja, en die is uit 1995, waar ze dus 20/21 zouden moeten zijn, terwijl Prodigy rapt dat ie 19 is. De tekst is dus al eerder geschreven. Maar ik heb het even opgezocht, Prodigy is pas jarig in november, dus was ie het grootste deel van 1994 19, en laat The Infamous nou ook voor een deel in 1994 zijn opgenomen.

avatar van KILLERBEE99
Deze is wel minder dan de 2 albums die hier op volgen, en de rest misschien ook, weet het niet, heb nog niet alle Mobb Deep albums geluisterd

avatar van Elohim
@ iedereen die vind dat je het anders moet beluisteren omdat het twee jonge, onervaren gasten waren... bullshit. Ik zie totaal geen rede waarom ik ooit iets zou denken als: dit klinkt echt bagger, maarja, die man kan ook neit zingen, dus klinkt het wel aardig". Als iemand op een bepaald punt niet kan rappen, kan ie dat niet, als ie dat later wel kan, kan ie het later wel, maar kon ie het eerst niet.

dat terzijde, leuk album dit! the infamous is natuurlijk vele niveaus hoger, maar dit is zeker niet slecht! 3.0*