Katatonia - City Burials (2020)

Zweden
Metal / Rock
Label: Peaceville

1. Heart Set to Divide (5:29)
  2. Behind the Blood (4:37)
  3. Lacquer (4:42)
  4. Rein (4:20)
  5. The Winter of Our Passing (3:18)
  6. Vanishers (4:56)
  7. City Glaciers (5:30)
  8. Flicker (4:44)
  9. Lachesis (1:54)
  10. Neon Epitaph (4:31)
  11. Untrodden (4:29)
  12. Closing of the Sky * (5:24)
  13. Fighters * (3:37)
avatar van Alicia
Een mooie, nieuwe single is verschenen. De stem van Jonas Renkse blijft mij betoveren en als tweede stem meen ik Anders Nyström te horen. Dat deed de blonde gitarist ook al zo mooi op het fraaie, semi akoestische live album Sanctitude (met Bruce Soord). In dit nummer is ook wat meer electronica te bespeuren. De sfeer doet hier en daar denken aan het wonderschone liedje Departer. En Unfurl. Of Vakaren. Dat hoeft uiteraard nog niet te betekenen dat de zware gitaren overboord zouden zijn gegooid. Luister maar naar het fabelachtige The Fall of Hearts. Of Night Is the New Day om nog maar eens een prachtplaat te noemen.

We gaan het horen! Ook al duurt het nog vele nachtjes slapen.

Katatonia - Lacquer

avatar van HezzardNL
Alicia schreef:

Laten we hopen van niet inderdaad. Al vind ik dit soort nummers ook erg fijn, heerlijk melancholisch voortkabbelend. Breekt het geweld van de gitaren en drums mooi.

Ik kijk hier in ieder geval reikhalzend naar uit. Zojuist de witte dubbel LP alvast besteld.

De hoes vind ik nog niet zo spectaculair. Die van The Fall of Hearts en Dead End Kings zijn dan ook bijna perfect. Misschien is het even wennen.

Lacquer is toch alvast een prachtsong.. En inderdaad wondermooie vocalen en heel sfeervol nummer.
Mijn dag kan al niet meer stuk.
Hopelijk is deze nieuwe plaat van het niveau van The fall of hearts .

avatar van Alicia
Als ik op de cover met de beeltenis van deze ijselijk aandoende heerschap met kroon af mag gaan, gaan we ook hier weer de duistere diepten in. Daarnaast wisselt Katatonia graag af tussen gitaargeweld en melancholieke, dromerige liedjes en dat is goed. De nieuwe gitarist doet waarschijnlijk ook een duit in dat zakje.

Wat wel weer jammer voor mijn portemonnee is dat er verschillende bonussongs in omloop worden gebracht.
O jee... dan wordt het de cd met het boekje voor de bonus tracks Closing Of The Sky en Fighters, de elpee voor het liedje Lyric Etching en de hoes. En dan hebben we ook nog een hi-res versie voor de mediaspeler. Ik lijk wel gek.

Maar zolang de betovering niet wordt verbroken, vind ik het in dit zeldzame geval helemaal niet erg.

avatar van legian
Hoe meer is naar Lacquer luister hoe meer het nummer zich in mijn brein nestelt. Heerlijk.

@Alicia Lyric Etching is geen nummer maar een afbeelding op kant D van de plaat. Dus met de mediabook editie ben je er volgens mij met alle bonus nummers. Of de grote hoes moet je specifiek willen hebben natuurlijk.

avatar van Alicia
Ha, dat scheelt weer kastruimte! Dan kunnen we voor nu volstaan met de mediabook editie.

avatar van clayhill
Prachtig nummer zeg !!

Alicia schreef:

We gaan het horen! Ook al duurt het nog vele nachtjes slapen.

Luistertip om het wachten wat draaglijker te maken... : Thenighttimeproject - Pale Season

En als ik de aankondigingen op diverse prog-sites zo lees, hoef je niet bang te zijn dat de zware gitaarsound verdwenen is; er wordt zelfs gezegd dat er op dit album invloeden zijn van hun vroegere metal periode. Dat afgewisseld met de rustiger melancholische sfeer van een nummer als Lacquer met inderdaad wat meer lichte electronica invloeden, maakt de verwachtingen hooggespannen...

En tenslotte: wat is die stem van Jonas Renske toch geweldig en zo geschikt en bepalend voor deze muziek .

avatar van Alicia
Nee, ik ben niet bang dat de zware gitaren zullen verdwijnen; het plaatje op de hoes voelt ook al aan als een meer heftige duister en doom sfeer, dus verwacht ik geen hele grote verandering in dat opzicht. Als die heerlijke stem van Jonas maar blijft en dit laatste is inderdaad heel kenmerkend voor de muziek van Katatonia. En natuurlijk die fraaie composities.
Ach ja, dat 'lange' wachten ook... haha!

avatar van ProGNerD
Net The Fall of Hearts nog maar 's opgezet; is er tenslotte "mooi" weer voor; blijft toch een geweldig album en doet me erg verlangen naar hun nieuwe...

avatar van ProGNerD
Zoals in dit topic over "ouwe lullen" die nog steeds fysieke muziekdragers kopen gemeld is de pre-order er alvast uit !

ProGNerD schreef:

Haha, het bovenstaande geldt toch niet helemaal voor Alicia! Ik hoop op een mooie hi-res versie en alleen als dit album net zo fraai is als z'n voorganger, koop ik het mediaboek! Of zo'n fraaie blu-ray/dvd... net als bij The Fall of Hearts!

avatar van Killeraapje
De laatste jaren ben ik wat meer richting Dark Wave en New Wave achtige dingen opgeschoven dus ik ben bijzonder tevreden met Lacquer. Ik vond het Unplugged album fantastisch en hoop ook op meer dingen in deze stijl.

Behind The Blood moet ik nog wat vaker horen.

avatar van legian

Heerlijke stukje gitaarwerk dit. Hoewel het nummer me niet zo grijps als Lacquer.

legian schreef:

Idem hier, maar het nummer gaat zeker nog groeien bij meerdere luisterbeurten...

Nu ik dit lees, kan ik het wel wat beter plaatsen: "Volgens zanger Jonas Renkse is Behind The Blood een eerbetoon aan de heavy metal waar we allen mee zijn opgegroeid, maar dan zo verbouwd dat het in het Katatonia-universum past."

avatar van Leptop
Het klinkt nochthans vertrouwd, beide nummers.

avatar van stoepkrijt
Lekker tempootje heeft Behind the Blood! Dit klinkt een stukje pittiger en venijniger dan ik van ze gewend ben. Hoe prachtig die lome sound van Katatonia ook mag zijn, ik vind dit nummer wel verfrissend.

NoMind
Een nieuwe Katatonia dus. Hier kijk ik weer reikhalzend naar uit. Lacquer is een mooi ingetogen nummer en in het stevigere Behind the Blood hoor ik zelfs een vleugje Iron Maiden. Ben benieuwd.

De band vraagt om hun nieuwste plaat te KOPEN ! Aub muziekliefhebbers DOEN

TONYLUNA schreef:
De band vraagt om hun nieuwste plaat te KOPEN ! Aub muziekliefhebbers DOEN

Voila. Heb hem net besteld !

avatar van ProGNerD
Had 'm al gepre-ordered, incl. T-shirt zoals hierboven al gemeld...

avatar van Alicia
Mooi! Nu de meeste bands niets kunnen verdienen met concerten, is het goed het album te kopen i.p.v. te streamen! Want we willen toch wel heel erg graag dat bands als Katatonia nog héél lang muziek kunnen blijven maken! Yeah!

avatar van pos
pos
Het nummer Untrodden, inclusief kippenvel gitaarsolo, is de aanschaf alleen al waard. Wat een prachtige plaat hebben ze weer gemaakt zeg.

avatar van Alicia
En... er is weer een liedje te beluisteren: The Winter of Our Passing! Ik vind vooralsnog Lacquer het mooiste liedje van de drie reeds officieel uitgebrachte nummers.

avatar van Leptop
The Winter of our Passing had zo op het vorige album kunnen staan. Herkenbaar en luistert lekker weg

avatar van Leptop
Ps. De productie is weer "next level".

avatar van ProGNerD
Gisteren bericht gehad dat m'n "pre-ordered' CD met T-shirt is opgestuurd en binnen 4 - 21 (!) dagen geleverd wordt; so much for official release op 24-04.

Dan toch morgen maar vast beginnen te luisteren zonder het boekje erbij in de hand; dat komt nog wel, want dit album wordt ongetwijfeld "grijs gedraaid", al klinkt dat tegenwoordig een beetje old-skool..

RichardKoning
Prachtig!