Lamb - Lamb (1996)

Label: Mercury

1. Lusty (4:09)
  2. God Bless (5:54)
  3. Cotton Wool (5:07)
  4. Trans Fatty Acid (7:37)
  5. Zero (5:31)
  6. Merge (5:44)
  7. Gold (5:40)
  8. Closer (3:51)
  9. Górecki (6:30)
  10. Feela (6:44)
  11. Cotton Wool [Fila Brazilia Mix] * (8:26)
avatar van Jordy
Als het goed is, is het super... maar jammer dat Lamb mij hierna nooit meer een compleet album kon boeien.

Het nummer gorecki is gebaseerd op een thema uit de derde symfonie `Symphonie der Klagenlieder´ van de Poolse componist Gorecki, een symfonie die de verschrikkingen van oorlog en bezetting schildert, in het tweede deel verwerkte hij een tekst die een Joodse gevangene op de muur van haar cel achterliet.
Zeker in deze tijd van het jaar een echte aanrader om te beluisteren, zeker geen lichte kost zo´n groot symfonieorkest met sopraan, maar zeer indrukwekkend. Na 1 luisterbeurt ben je verkocht, ook als niet klassiekliefhebber!

He Waterboy dank voor de tip. Gorecki brengt me bijna 10jaar na dato nog altijd kippenvel.

Jaahaa. God Bless en Gorecki. Kippenvel alom

Voor mij het album van het jaar 1996!
Alle tracks van constante kwaliteit. Favoriet: "merge".
Het kostte me veel moeite om de cd-single van "cotton wool" te bemachtigen, maar ik heb 'm.
Jammer dat het duo nooit meer dit niveau heeft gehaald.

Andere mensen zijn dan weer blij dat ze nooit meer dit niveau gehaald hebben

avatar van andré
Onderhond schreef:
Andere mensen zijn dan weer blij dat ze nooit meer dit niveau gehaald hebben

Hoezo, vind jij de overige albums stukken beter dan?
Jou een beetje 'kennende' vind jij Lamb niks toch? (misschien zit ik er naast hoor, correct me if I'm wrong).

Overigens is dit album zeker niet stukken beter dan de rest. Ik vind b.v. 'What Sound' zeker net zo sterk als dit album. Maar 'Cotton Wool' en 'Gorecki' zijn wel klassiekers imo.

avatar van Onderhond
Ik vind de laatste twee Lamb albums het beste ja (die heb ik dan ook op CD). Op de eerste twee albums staan een paar leuke nummertjes (zoals Gorecki), maar niks om in huis te halen (bijv mede door tracks als Cotton Wool).

What Sound is iig mijn favoriet.

avatar van Onderhond
Nog maar eens volledig beluisterd. Ik blijf erbij dat dit minder is dan hun latere werk. Vooral wanneer Lamb donkerdere padjes opzoekt is het weinig vind ik. Cotton Wool, Merge, Closer, Gold ... muziek die mij niet echt ligt.

Anderzijds zijn tracks als Lusty, Feela, Gorecki en Trans Fatty Acid dan weer nummertjes die ik graag verteer.

Zolang Lamb het fris en luchtig houdt, geen probleem, maar verder vind ik het maar niks. Half om half, 2.5*

duidelijk het beste album van lamb. heerlijke beats, mooie zang, mooie teksten en geen onzinnig gezwijmel zoals op de platen daarna. 5

avatar van orbit
Muziek die me maar héél erg kort kon boeien, evenals andere helden uit het triphopgenre.. beetje kloten met beats en een trippy zangeresje eroverheen. Doorzichtig formuletje en inmiddels al weer erg gedateerd ook.

avatar van starbright boy
Ben ik het totaal mee oneens. Lamb, Portishead en Moloko zijn eigenlijk de drie toen opkomende namen die een beatman en een zangeres hadden die overeind zijn gebleven. Vooral omdat ze alle drie een totaal verschillende invalshoek hadden. Lamb heeft duidelijk Jazz, drum n bass en folkinvloeden, Portishead putte vooral uit filmmuziek en Hiphop en Moloko weer meer uit funk en was ook wat poppier (zeker op de latere albums).

Destijds wemelde het van de kopieën en het meeste ervan was terecht na een paar maanden alweer vergeten.

En Gorecki hoort bij de allermooiste nummers ooit vind ik.

djeffibrelich
zoete lieve triphop, met een klein donker randje.
eerste paar keer overtuigde dit album me niet helemaal,ik werd niet op slag verliefd als bij dummy van portishead.maar des te vaker ik em opzette des te mooier die werd.dit mag gerust in een adem genoemd worden met de top van de trip hop, mezzanine van massive attack en dummy, ook al zijn die twee toch net iets beter.kortom goede triphop, maar je moet er wel open voor staan.

avatar van jellorum
zowat het beste album van lamb met als uitschieter 'Merge', een fantastische track
maar wat de benoeming van het genre betreft, pop? dit sluimert toch tussen drums&basses en trip-hop met wat electronisch gepiel erbij?

avatar van LeRoi
1 van de mijlpalen binnen het genre 'Drum & Bass'...... Nummer 'Gorecki' is een nummer dat je nog regelmatig terughoort op TV bij docu's e.d.

Lost Highway
Gorecki is ook een pracht van een nummer, een tijdje geleden nog vakkundig verkracht door Scala.

Imagine.
Horen Feela en Cotton Wool trouwens niet gewoon een nummer van 17 minuten te zijn. Tenminste op mijn orginele CD is het slechts een nummer.

avatar van jellorum
Als ik het me goed herinner is dat toch een hidden track?

luijsterburg
Heerlijk expiremteel, kan er uren naar luisteren terwijl ik in de bank hang.

avatar van battersea
Peter Slager, bedankt voor dit schijffie. Ik blijf toch een beetje een onrustig gevoel houden van de nummers die maar niet op gang lijken te komen. Zie ook mijn schrijven bij LAmb - Between...
Toch zijn de rustige nummer niet te versmaden. nr 4!

avatar van frankmulder
Het album weet mij als geheel niet te boeien, maar Gorecki springt eruit. Wat een geweldig nummer is dat! Vanwege de matige rest van het album 2*.

avatar van dj maus
De rest is niet matig, maar heeft wel wat meer tijd nodig.

Gorecki is veruit het toegankelijkste nummers.

Luister daarna een tijdje naar Lusty en Merge.
Vervolgens Cotton Wool en Trans Fatty Acid.
Als je zover bent, lukt de rest ook wel.

LeRoi schreef:

En één - adembenemend - zinnetje in de film Moulin Rouge.

dj maus schreef:
De rest is niet matig, maar heeft wel wat meer tijd nodig.

Gorecki is veruit het toegankelijkste nummers.

Luister daarna een tijdje naar Lusty en Merge.
Vervolgens Cotton Wool en Trans Fatty Acid.
Als je zover bent, lukt de rest ook wel.

Vooruit, omdat jij het bent zal ik wat meer moeite doen om te proberen het te waarderen. Hoewel ik het gevoel heb dat dit niet helemaal mijn genre is... We zullen zien.

avatar van dj maus
Wat ook helpt, is als je eerst de Kruder & Dorfmeister remixen eens beluistert.

Dat heeft bij mij ook geholpen, want ik heb ook een tijdje nodig gehad om het te waarderen, hoor.

avatar van frankmulder
Na nog een stuk of 20 keer dit album te hebben geluisterd kom ik tot de conclusie dat er nog wel wat meer leuke tracks zijn dan alleen Gorecki, bijvoorbeeld Lusty en God Bless. Ik doe er voorzichtig alvast een halfje bij. Misschien na nog 20 keer weer een halfje. Of misschien blijf ik wel steken op 'Onderhond-niveau'. 2,5*

frankmulder schreef:
Na nog een stuk of 20 keer dit album te hebben geluisterd

je doet echt je best, da's wel duidelijk
dus daar heeft het niet aan gelegen

dj maus schreef:

je doet echt je best, da's wel duidelijk
dus daar heeft het niet aan gelegen

Zeker weten. Ik weet dat sommige albums nu eenmaal wat moeite kosten om te waarderen, en ik ben bereid die moeite te nemen omdat ik weet hoe groot de beloning kan zijn. Enneh, voor jou doe ik alles natuurlijk.

Wat me overigens vooral tegenstaat is muziek waarbij de beat overheerst (daar word ik nogal zenuwachtig van), en dat is bij dit album wel vaak het geval. Maar ik heb gemerkt dat het met koptelefoon een stuk beter gaat (heb ik ook minder het gevoel dat ik de buren gek maak met de bas ). En als ik er nou eenmaal aan wen, misschien ga ik dan zelfs Talvin Singh - OK leuk vinden. Nee, ik schrijf dit album nog steeds niet af. Wordt vervolgd.

avatar van dj maus
Nou, tussen mij en Talvin Singh is het nooit wat geworden, kan ik alvast melden.

avatar van Carolaah
Fijne plaat, goed in zijn soort.
Kalmerend geluid en de beats en samples vind ik erg lekker klinken. Ook die vocals vind ik heel 'relaxt'

Wat mij betreft een hele lekkere, fijne, rustige achtergrondplaat..
Maar ik ben er niet helemaal weg van.. dus ik ga voorlopig nog geen hele hoge ratings uitdelen en houd het even bij een 3,5