Gang Starr - Hard to Earn (1994)

Label: Chrysalis

1. Intro (The First Step) (0:54)
  2. ALONGWAYTOGO (4:13)
  3. Code of the Streets (3:29)
  4. Brainstorm (3:02)
  5. Tonz 'O' Gunz (3:55)
  6. The Planet (5:16)
  7. Aiiight Chill... (3:13)
  8. Speak Ya Clout (3:35)

met Jeru the Damaja en Lil' Dap

9. DWYCK (4:03)

met Nice & Smooth

10. Words from the Nutcracker (1:29)

met Melachi the Nutcracker

11. Mass Appeal (3:41)
  12. Blowin' Up the Spot (3:10)
  13. Suckas Need Bodyguards (4:05)
  14. Now You're Mine (2:55)
  15. Mostly tha Voice (3:38)
  16. F.A.L.A. (4:17)

met Big Shug

17. Comin' for Datazz (4:02)
eazyfan
De rhymes vind ik hier beter dan de producties:
Guru rapt gewoon geniaal,
Primo's beats klinken hier wat minder vind ik, als je luistert naar de 3 producties van Illmatic, die ene van Ready To Die, dan vraag ik me af waarmee hij bezig is op dit album. Begrijp me niet verkeerd de producties klinken fijn en mooi en best goed maar niet Géniaal of van wat ik hier lees. Ik denk dat het gewoon nog moeten komen
4 Erg goede tracks, de rest is zeker niet slecht, om snel maar te raten:
Raps 4,25*
Productie 3,75*/4* (maar geen 4,5* wat ik verwachte).
Gewoon nog wat meer luisteren en Guru's raps zijn hier ongelooflijk vet . Dit gaat denk ik een mooie 4* worden. Héél miss 4,5* (kan).

avatar van Shelter
Dit vind ik veruit het beste Gangstarr album.
Hier hoor je premier op zijn best en voor mij is Gangstarr 60% DJ Premier en 40% Guru. Niks ten nadele van Guru die een prima MC is, maar Premier is gewoon zo goed.
Favoriete tracks: alongwaytogo, code of the streets, DWYCK en met stip op 1: cominn for datazz!
5 sterren.. one of the best yet..

eazyfan
Ik snap eerlijk gezegd de hype rond DWYCK niet, die track deed me niet veel, deze Cd krijgt een welverdiende 4*. Guru is tekstueel erg goed bezig en DJ Premier zorgt voor goede beats, maar niet géniaal of classic als je het mij vraagt. Mass Appeal en Code Of The Streets zijn eenzame toppers, de rest is zeker niet slecht, elke track heeft wel wat en héél de Cd heeft een algemeen goed niveau. Suckas Need Bodyguards en Brainstorm kies ik ook nog als favoriete tracks.

avatar van Niek
Tsja, DWYCK. De sfeer in die track spreekt me gewoon heel erg aan. Ik weet niet of je GangStarr en Nice & Smooth toen bij Yo! MTV Raps hebt gezien. Daar deden deze track ook ijzersterk. Dat nummer is gewoon zo back to basic. Een drumloop met MC's die om beurten eroverheen gaan. De manier waarop Guru zijn rap opbouwt. Het zit er zeg voortdurend tegenaan (is gevoelsmatig, weet niet of je het herkent, kan het niet verduidelijken).
Al met al verveelt die track me gewoon nooit. Zelfde heb ik met Speak Ya Clout, alhoewel ik die wel ietsje minder vind. Ik hou gewoon van MC's die elkaar af wisselen. Niets voor niets dat hiphopgroepen ruim vertegenwoordigd zijn in mijn top10.

avatar van herbertwest
herbertwest schreef:
Mass Appeal an Code of the Streets zijn mijn favo tracks. Moment of Truth en the Ownerz vind ik net wat beter, maar toch haalt Gang Starr nooit een 4.5 of hoger bij mij. Vind Guru daar net niet goed genoeg voor, want Premier is meestal wel voor een 4.5 album aanwezig

Ben Guru toch meer gaan waarderen dus een halfje erbij.

avatar van herbertwest
eazyfan schreef:

Soms spreekt een track je natuurlijk gewoon niet aan. Ik heb dat bijv. bij een Canibus. Het heeft dan ook geen zin om het te gaan forceren. Je kan dan beter gewoon wat opzetten wat je goed vind en het een paar weken later nog een keer proberen.

raffael77
Niek schreef:

Dat komt omdat DWYCK eigenlijk niet van Gang Starr is maar van Nice & Smooth. Het nummertje is ook toegevoegd net als track Now You're Mine want beide tracks komen uit 1992 inplaats van 1994.
Dwyck is namelijk ook zonder guru te horen staat als het goed is op 1 van hun cd's of 12'' inches.

avatar van Kos
Kos
Het enige wat ik zo enorm klote blijf vinden aan dit album (net weer eens beluisterd) is hoe verrot het is dat Jeru's segment (het begin) van Speak ya Clout maar 1.13 minuut duurt .

Dat stuk is echt voor mij precies zoals hiphop bedoeld is en zorgt ervoor dat ik ongeacht de tijd of de plaats het volume omhoog MOET gooien.

avatar van P Jay
nja, want dan moet die stakker van een Lil' Dap nog komen ...

heerlijk album, gaat al heel lang mee

avatar van Statiegeld
Dit album is een stuk beter dan ik had verwacht! Code of the Streets, DWYCK, Mass Appeal en Suckas Need Bodyguard zijn favorieten. Er is geen enkel slecht nummer (behalve Aight Chill maar dat is niet echt een nummer) dat slecht is, de hele sfeer bij dit album is gewoon prettig

Social_Mask
Jah, ik vind Aiight Chill ook best onnodig. Konden ze het best gewoon weg laten. Maar dit album is best sterk. ALONGWAYTOGO vind ik een goed nummer alleen de stem van Guru klinkt daar een beetje anders. Kan ook aan mij liggen. Daarnaast vind ik Speak Ya Clout (Jeru=geweldig), Blowin' Up the Spot, Now You're Mine en de 2 laatste nummers vind ik erg goed. De beste nrs vind ik The Planet en Mass Appeal . Mass Appael vind ik zelfs het beste Gang Starr nummer. En in Mostly Tha Voice heeft hij gelijk

De beats zijn overal goed, en ook is Guru weer sterk. Ik vind het 4,25* waard, door de vele goede en sterke nummers rond ik het af naar boven.

4,5*, voor nu, het beste Gang Starr album in mijn ogen.

avatar van P Jay
Inderdaad, op ALONGWAYTOGO klinkt hij anders...

Maarten||
Na Moment of Truth ben ik verplicht dit album te luisteren

avatar van Korhymes
Dit is een heel strak album hoor. Ik vind dit persoonlijk het beste van Gangstarr maar ik weet het niet.. Moment Of Truth was ook echt meesterlijk
Ik geef een 4,5 voor nummers als DWYCK, Code Of The Streets, Mass Appeal en Speak Ya Clout

Social_Mask
Jammer dat The Planet zo weinig stemmen heeft.. 1 van Gang Starr's beste nummer, vind ik persoonlijk.

Social_Mask
Ik heb zwaar zitten twijfelen om dit in mn top10 te zetten. Dit album ken ik maar een maandje, maar het is nu al mijn meest gedraaide plaat dit jaar. En dat zegt wat. Vandaag weer eens beluisterd, en het blijft geniaal. 12 van de 17 nrs vind ik zeer sterk. Alleen jamme van die Aiight ,, maar dat maakt niet zo erg uit. Ik stop dit in mn top10, Gang Starr's beste album. Geniale groep. Met 1 van mijn favoriete rapper en 1 van de beste producers. Jammer dat RD van Jay-Z eruit moet...

Maarten||
Toch minder dan Moment of Truth. Stem volgt later.

Artifact
Samen met Moment of Truth juist de beste Gang Starr plaat.

avatar van Niek

avatar van J.M.

Nee Hoor

Jawel Hoor

rico-bballer
Weet niet hoor .

avatar van misorabi
in moment of truth zaten een paar geniale nummers, maar ik bij vind hard to earn waren er niet echt liedjes de ik niet leuk vond(jamemr van aiight chill) .. maar uiteindelijk vin ik moment moment of truth beter

Social_Mask
Ik vind Moment of Truth idd een paar geniale nummers hebben, maar het probleeem daar is dat het niet constant is. Het 2de gedeelte is echt heel redelijk..Hier is alles erg goed verdeeld. Het begin is weliswaar het beste stuk van het album, maar dan heb je nog nr 8, 10, 14, 15 en 16. Overall stukken beter dus, vind ik.

Raekwon the chef
Code of the Streets is mijn lievelingsnummer van dit album, die beat is echt gewoon typisch Premier

Raekwon the chef
Erg sterk album van deze twee heren. op het eerste gehoor een beetje mak en saai, maar daar kwam al snel een verandering in. Speak Yo Clout en Code of the Streets blijven veruit de grootste uitschieters voor mij.

*4,0

avatar van J.M.

Klopt

Haha

avatar van Chrisseh
Vraagje;

Nice zegt op DWYCK, aan 't eind van z'n verse:
Premier take me out with da fader!

Nu weet ik dat dat stukje ergens is gesampled, maar kan me maar niet herinneren in welk lied... Weet iemand dat héél toevallig? Het is altijd zo irritant om te weten dat het ergens gesampled is, maar niet wel lied