Gang Starr - Hard to Earn (1994)

Label: Chrysalis

1. Intro (The First Step) (0:54)
  2. ALONGWAYTOGO (4:13)
  3. Code of the Streets (3:29)
  4. Brainstorm (3:02)
  5. Tonz 'O' Gunz (3:55)
  6. The Planet (5:16)
  7. Aiiight Chill... (3:13)
  8. Speak Ya Clout (3:35)

met Jeru the Damaja en Lil' Dap

9. DWYCK (4:03)

met Nice & Smooth

10. Words from the Nutcracker (1:29)

met Melachi the Nutcracker

11. Mass Appeal (3:41)
  12. Blowin' Up the Spot (3:10)
  13. Suckas Need Bodyguards (4:05)
  14. Now You're Mine (2:55)
  15. Mostly tha Voice (3:38)
  16. F.A.L.A. (4:17)

met Big Shug

17. Comin' for Datazz (4:02)
hun beste werk.

Jeru komt hier toch zo hard, prachtig

avatar van Outblasty
2nd Chamber schreef:
hun beste werk.

Jeru komt hier toch zo hard, prachtig
Bijna even hard als op I'm the man.

Wat onleesbare/agressieve berichten en reacties daarop verwijderd.

avatar van Ward
Laatst dit album gekocht omdat ik Moment of Truth (mijn eerste Gang Starr-plaat) heel fijn vond. Maar waar MoT meteen insloeg, is dat bij deze nog zeker niet het geval. De beats klinken vaak een beetje aan de kale kant (Brainstorm bijvoorbeeld) en daar heb ik nog wat moeite mee. Toch pakt dat kale af en toe ook wel erg goed uit (Speak Ya Clout en DWYCK). Verder zijn het vooral de iets toegankelijkere nummers die goed bevallen (Code of the Streets, Mass Appeal, Blowin' up the Spot). Omdat ik wel erg kan genieten van Guru kom ik toch wel uit op een ruime voldoende. Misschien dat het kwartje van de beats later nog gaat vallen. Tot dan begin ik met een krappe 3,5*

avatar van WeztSide
Afwisselend album, het is vaak erg goed, maar sommige tracks zijn gewoonweg saai, zoals Blowin Up The Spot.
Maar tracks als Words From The Nutcracker, Speak ya Clout, Comin For Datazz, Tonz O Gunz, Brainstorm, FALA, The Planet en ALONGWAYTOGO maken veel goed.
Beste album van GS, 4*

vond dit album saai en dj premier nep maar heb deze week deze album gedownload en hij is vel vet dj premier save my life

mijn favo tracks zijn

ALONGWAYTOGO
Brainstorm
Tonz 'O' Gunz
Mass Appeal
Now You're Mine

avatar van Niek
In Mostly the Voice is het toch vooral de bas die de show steelt. Geniaal.

avatar van Raul
Gangstarr is één van m'n favoriete hiphop groepen ooit, en hun kracht komt goed tot uiting in het feit dat hiphop fans het er nooit over eens zijn welk album nu eigenlijk de beste is van deze superformatie.
Gang Starr haalt zo'n constant hoog niveau dat bijna iedereen weer een andere favoriet heeft, ze hebben feitelijk vier (bijna) classics op rij uitgebracht en dat kunnen niet veel hiphop formaties hen nadoen. Erg bijzonder. Mijn favoriet is toch nog steeds Moment of Truth, op de voet gevolgd door Hard to Earn.

avatar van Outblasty
Guru maakt echt gehakt van Nice & Smooth op DWYCK, wat komt hij daar gruwelijk hard! Ik denk dat Guru op dit album toch wel op zn sterkst is.

Berichten over Guru's overlijden verplaatst naar Gang Starr

avatar van Ernie
Ben nu voor het eerst aan het luisteren naar dit album en moet zeggen dat het me echt al heel goed bevalt. ik kende al wat van deze groep nl code of the streets en step in the arena ( het nummer niet het album, prachtige song ook trouwens) maar dit is dus mijn eerste volledige album van deze heerschappen. waar ik mij bij andere hip hop artiesten en groepen aan stoor is de weinige afwisseling tussen mc's. enkel Nas kan ik een heel album alleen aanhoren. ik vreesde dus dat voor GURU hetzelfde zou gebeuren, dat ik me te vlug ging storen aan zijn stem maar nee hoor. draai hem nu voor de 3dekeer op rij vanavond en vind hem steeds beter. Over de beats moet ik al niet veel meer zeggen want die zijn dope van begin tot einde maar van dj premier verwachte ik ook niet veel anders na eerder werk van hem met Nas en jeru gehoord te hebben. ga nu voor een 3,5 maar dat zal al vlug veranderen vermoed ik

en jeru is echt meesterlijk op speak ya clout

Genius
Mass Appeal wat een track, wat een beat. Jammer dat Guru overleden is, grote MC!

avatar van gweah
Raul schreef:

Amen

avatar van Niek
Het blijft een geweldige plaat. Brainstorm, The Planet, Speak Ya Clout, Now You're Mine, Mass Appeal en bovenal DWYCK! Duidelijk de beste Gang Starr mi. Tijdloos.

avatar van Nr.4
Deze komt voor mij al akelig dicht in de buurt van vijf sterren, Mass Appeal en DWYCK m'n favorieten.

LIQUIDSWORDS
Mass Appeal, wellicht de beste DJ Premier beat. Het flippen van samples daar was Premier echt geweldig in. Maybe a soul you'd sell could have Mass Appeal.

avatar van Kos
Kos
LIQUIDSWORDS schreef:
Mass Appeal, wellicht de beste DJ Premier beat.

avatar van Ernie
Above the clouds vind ik zijn beste wat natuurlijk niets afdoet aan de genialiteit van Mass Appeal

Ulfat-e-Zulmat
Eens met Ernie. (no bert)

avatar van KILLERBEE99
Ook weer een leuk album van Gang Starr. Heerlijk hoe mooi muziek kan zijn ook al heeft guru een droge flow.

avatar van Holla
Een mooie klassieker van Gang Starr. Hoogtepunten als DWYCK, Mass Appeal, Suckaz need Bodyguards en Code of the Streets vullen dit album met grote momenten. Moment of Truth vind ik iets beter, maar je ziet duidelijk dat er een reuze stap omhoog is gedaan ten opzichte van de vorige albums.

avatar van Shelter
Comin for Datazz is eigenlijk een heel vet nummer, vooral die beat...heel vetjes gedaan.
Ik denk een van de beste gangstarr nummers

avatar van Holla
Hmm vind dat wel meevallen, al is het inderdaad een van de betere nummers van dit album

avatar van Ernie
Vergeten we daar The Planet & Speak ya clout mischien ?? Heerlijke beats!

avatar van Holla
Ik noemde slechts voorbeelden maar Speak Ya Clout kan daar inderdaad zo bij vind ik, The Planet vind ik juist iets minder

Holla schreef:

Foutje van me, ik bedoelde Tonz of gunz & Speak ya clout! The planet is gwn goed, geen uitschieter

avatar van Holla
Tonz Of Gunz inderdaad! Geweldig nummer , gek dat ik die niet bij mijn voorbeelden had genoemt terwijl het wel 1 van mijn 4 favo's is

avatar van Ernie
Moet hem dringend eens orgineel aanschaffen ook! Het is en blijft een tweestrijd tussen deze en Moment of Truth voor de plaat van Gang starr bij mij, alleen heb ik MOT wel orgineel dus die is licht bevooroordeeld

avatar van Holla
MoT is voor mij de perfecte Gang Starr plaat , maar deze komt vrij dichtbij, Step in the Arena vind ik verder ook een grote classic terwijl ik de andere slechts als goede platen zie

avatar van Jar0on
Ik voel me echt eenzaam met mijn beoordeling over dit album.
Ik vind dit album, op The Ownerz na, het minste Gang Starr album (ja zelfs No More Mr Nice Guy vind ik persoonlijk beter).
Ja, de beats van Premier zijn uiteraard goed, maar ik vind ze hier toch het minst van alle albums. Ik vind de beats teveel aanwezig en te chaotisch klinken op dit album, dat gemixt met de monotone flow van Guru vind ik dat gewoon niet goed klinken. Een goed voorbeeld daarvan vind ik Brainstorm, vreselijke track.
De 3 singles vind ik wel geweldig (Mass Appeal, Code of the Streets & Suckas Need Bodyguards), DWYCK daarentegen pakt mij persoonlijk alweer minder.
ALONGWAYTOGO en Speak Ya Clout (Jeru) vind ik ook goed.

Om mee te doen met de eeuwige discussie: Daily Operation steekt erboven uit vergeleken met de andere Gang Starr albums.