Gang Starr - Hard to Earn (1994)

Label: Chrysalis

1. Intro (The First Step) (0:54)
  2. ALONGWAYTOGO (4:13)
  3. Code of the Streets (3:29)
  4. Brainstorm (3:02)
  5. Tonz 'O' Gunz (3:55)
  6. The Planet (5:16)
  7. Aiiight Chill... (3:13)
  8. Speak Ya Clout (3:35)

met Jeru the Damaja en Lil' Dap

9. DWYCK (4:03)

met Nice & Smooth

10. Words from the Nutcracker (1:29)

met Melachi the Nutcracker

11. Mass Appeal (3:41)
  12. Blowin' Up the Spot (3:10)
  13. Suckas Need Bodyguards (4:05)
  14. Now You're Mine (2:55)
  15. Mostly tha Voice (3:38)
  16. F.A.L.A. (4:17)

met Big Shug

17. Comin' for Datazz (4:02)
avatar van Niek
Na de eerste 2 (ik tel No More Mr. Nice Guy voor het gemak even niet mee) wereldplaten, lukt het GangStarr om zichzelf met Hard to Earn nogmaals te verbeteren. Dat het hierna minder word kan niemand ze kwalijk nemen, want dit hoort bij het allerbeste wat hiphop kan brengen. De productie is buitenaards en Guru benadert dat niveau qua raps. De oneliners spatten uit de boxen en ook alle featers (miss op Lil Dap na) zijn een grote meerwaarde. DWYCK behoort tot mijn alltime favourites, echt ongelofelijk vet nummer. Ik kan nog wel even doorgaan. Gewoon een absoluut meesterwerk en een mijlpijl in de hiphophistorie. Zo hoort het. Hele dikke 4,5*.

Guru komt er meteen lekker in met ALONGWAYTOGO, echt een lekkere stem

It's alongwaytogo, when you don't know where you're going
You don't know where you're going when you're lost (lost)

RedLightCityBoy schreef:
Guru komt er meteen lekker in met ALONGWAYTOGO, echt een lekkere stem

Zijn stem is daar echt volledig anders dan op andere nummers waarop hij rapt, vind ik. Dieper, precies alsof hij een ander stemmetje probeert te imiteren...

P Jay schreef:

Ja dat misshien wel, maar ik blijf dat een goede rap vinden van Guru

Relax
Hij klinkt een beetje als een Italiaanse mafia baas op die track.

RedLightCityBoy
Ja vindt ik ook wel iets van weg hebben ja ...maar die beat van Premo vindt ik wel echt hinderlijk...zo'n hele irritante piep van 1 min lang ongeveer

avatar van discipline
ik begin dit album steeds en steeds meer te waarderen maar voor nu nog een 4*

avatar van Outblasty
Ik heb dit album dit weekend een beetje op de gok gekocht. Normaal koop ik iets pas origineel als ik hem al gedownload en geluisterd heb maar ik kwam deze toevallig tegen en kon het niet laten hem te laten liggen voor een 7euro.

Klinkt op het eerste gehoor echt heel erg lekker. Super relaxe beats en Guru vind ik hier stukken beter klinken dan op Daily operation. Ik vind het album na 1 luisterbeurt ook al leuker dan het populaire Moment of truth, Primo is hier stukken beter imo.

Outblasty schreef:
Juist! Geldt ook voor Step in the Arena en Daily Operation!

avatar van Outblasty
Step in the Arena heb ik nog niet beluisterd, wel op de computer staan dus zal ik binnekort ook maar eens beluisteren. Op daily operation vond ik Guru een beetje saai klinken, maar het kan prima zijn dat ik gewoon aan zijn stem moet wennen en dat het dus een groeier is.

Ben in ieder geval zeer positief over dit album

Outblasty schreef:
Was bij mij idd wel het geval. Ik vind nu met name Guru erg sterk op die plaat.

avatar van WeztSide
Net binnen samen met Ironman, net afgeluisterd.
Erg goed album, iets assertiever dan normaal en bij Guru is dat wel wat lekkerder.
Favorieten voor nu: ALONGWAYTOGO, Mass Appeal, The Planet, Comin for Datazz
Voor nu ga ik een *3,5. Maar dat wordt nog wel hoger, moet nog een beetje groeien

avatar van WeztSide
Al een tijdje geluisterd, m'n favoriete nummers zijn echt veranderd!
Words From the Nutcracker, Speak Ya Clout, Brainstorm, Tonz O Gunz en Now You're Mine zijn geweldig.
Iedereen vindt trouwens DWYCK zo goed, maar aan dat nummer vind ik dus niks. 4*

Super Elmo
Mijn eerste hiphop album, ergens in de zomer van 2004 gekocht als ik me niet vergis. Was er al snel helemaal dol op, DJ Premier is een meesterlijke producer en Guru rapt gewoon op een erg goede manier, ze passen perfect bijelkaar.

avatar van WeztSide
Fuck around, lay around, do or die!
(You figgidy fuck around, you lay around)

Lekker refreintje van F.A.L.A

Aiiight Chill... is op zich ook best een leuk nummer, en Mostly Tha Voice heeft een grappige beat.

Vind ik nou net FALA het enige nummer dat vrij kut is hahaha

Shelter schreef:
Vind ik nou net FALA het enige nummer dat vrij kut is hahaha

Ik eerst ook maar nu vind ik Big Shug toch best hard komen.
Rap het refrein maar hard mee en dan snap je wel waarom ik 'm vet vindt. Mostly tha Voice had ik eerst ook een hekel aan (DWYCK nog steeds btw). Dat is trouwens een kenmerk van een echt goed album.
Mindere nummers groeien na een tijdje toch en worden goede nummers. Dat geld voor elk album in m'n top 5.

Words From The Nutcracker is ook een apart nummer.
Duurt 1,5 minuut en een vreselijke emcee, maar wel een fenomenale beat en toch een redelijk lekkere flow.

avatar van Kill_illuminati
Suckas Need Bodyguards laat het bericht duidelijk zijn. Dat nummer vind ik een van de mooiste titels hebben voor een HipHop nummer

Lil Dap is wel een beetje zwak. Trouwens dit is een van de laatste platen waarop DJ Premier's productie nog lekker warm aanvoelde en nog een bezieling had. Dus geen oppervlakkige beats alsop Wrath of The Math of als op Moment of Truth.

avatar van discipline
Ik verhoog 'm met een halve ster ik vind deze plaat persoonlijk veel sterker dan moment of truth, Guru is ook veel beter op deze plaat dan op Moment Of Truth super goed album vooral Nr's als Suckas need bodyguards, Code of the streets, Speak ya Clout(vooral Jeru the Damaja komt keihard vind ik), Dwyck en mass appeal maar eigenlijk is alles erg sterk op deze plaat!

discipline schreef:
ik vind deze plaat persoonlijk veel sterker dan moment of truth

Moment of Truth is dan ook een erg overgewaardeerde plaat mijns inziens.

Social_Mask

avatar van Outblasty
Ik moet eerlijk gezegd toegeven dat ik dit album nog nooit echt goed beluisterd hebt terwijl ik hem al maanden origineel thuis heb liggen. Daar gaan we nu dan maar eens verandering in brengen.

Muziek lekker hard aan, jointje erbij en eens kijken of deze plaat me evenveel doet als zijn twee voorgangers.

avatar van Shelter
ik gok van wel...en wellicht zelfs de anderen overtreft
Dit is mijn favoriet van Gangstarr...

avatar van Pooiertje
P Jay schreef:

Moment of Truth is dan ook een erg overgewaardeerde plaat mijns inziens.

4 sterren is dan toch wel een beetje hoog voor een overgewaardeerde plaat

avatar van P Jay
Neen, helemaal niet! "Overgewaardeerd" is een relatief begrip, geen absoluut. Ik vind "Moment of Truth" een sterke plaat zonder meer, maar zeker niet de beste van Gang Starr. En op meerdere fora of sites wordt "Moment Of Truth" wél de hemel ingeprezen alsof de plaat het artistieke hoogtepunt in de carrière van Gang Starr was, wat ik helemaal niet vind. Geef mij maar "Daily Operation" of deze, "Hard 2 Earn". Maar absoluut gezien, los van de vergelijking met de rest van Gang Starrs discografie, zal ik nooit ontkennen dat "Moment of Truth" een heel sterke plaat is, die toch wel 4 * waard is.

avatar van WeztSide
Words From the Nutcracker staat wel nummer 1 in mijn 25 meest afgespeelden op iTunes. Wat een meesterlijke beat.
Enige nadeeltjes van dit album is het ietwat saaie Blowin Up The Spot en irritante DWYCK. Verder een geweldig album.

avatar van Shelter
DWYCK is een van mijn favorieten.... samen met comin for datazz (meesterlijke beat is dat zeg).

avatar van Kill_illuminati
Aangezien The Sun Rises in The East een van m'n favoriete platen is mede door de producties is het begrijpelijk dat dit fijn favoriete Gang Starr plaat is. Dit album heeft dezelfde vibe en stijl qua beats. Warm maar toch lekkere harde Boom Bap.

avatar van principal2000
Goede, harde underground hiphop zonder vervelend agressief te worden. Eigenlijk alles waar Gang Starr voor staat. Meer dan waardige opvolger van Daily Operation.

Kill_illuminati schreef:

Dat heb ik dan weer bij Gang Starr's Soliliquy of Chaos,