Gazpacho - Fireworker (2020)

Noorwegen
Label: Kscope

1. Space Cowboy (19:43)
  2. Hourglass (4:15)
  3. Fireworker (4:41)
  4. Antique (6:24)
  5. Sapien (15:22)
avatar van Guinness1980
Hier kijk ik echt naar uit!
Helaas is de tour mer Pure Reason Revolution uitgesteld tot 2021.

avatar van legian
Fireworker klinkt weer heerlijk. Erg benieuwd naar de rest.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Gisteren kon ik nog geen tracklist vinden, maar aangezien hij er inmiddels op staat, zal ik wel niet goed genoeg gezocht hebben.

Enfin, de belangstelling voor een nieuwe Gazpacho is hier al een paar albums niet meer helemaal wat het geweest is (al is tot nog toe alles wel ten minste beluisterd), maar de gezamenlijke tour met PRR, wanneer dan ook, hoop ik wel mee te pakken.

avatar van Guinness1980
Tracklist had ik gisteravond gevonden, alleen geen goede kwaliteit van de cd hoes.
Fireworker klinkt erg lekker inderdaad.

avatar van Barney Rubble
Demon vind ik erg sterk, Molok bijzonder maar minder goed en Soyuz ronduit zoutloos.
De lelijke hoes deed me aanvankelijk vermoeden dat de neerwaartse lijn werd doorgezet, maar Fireworker maakt me wel weer enthousiast. Ben benieuwd

Wow, leuk vooruitzicht. Demon & Tick Tock waren zeer sterke albums. Soyuz heb ik niet. Titelsong "Fireworker" mag er alvast wezen.

avatar van Don Cappuccino
Als het openingsnummer niet een Kacey Musgraves-cover is ben ik heel erg teleurgesteld.

Don Cappuccino schreef:
Ik had niet verwacht dat er zoveel betekenissen verbonden zouden zijn aan 'space cowboy', van een Clint Eastwood-film tot een Zuid-Koreaanse record producer... Space Cowboy - Wikipedia - en.wikipedia.org

Maar we dwalen af... Zo meteen maar eens Fireworker opzetten. Night en Tick Tock heb ik destijds grijsgedraaid, maar nu toch ook al enkele jaren geleden. March of Ghosts en Missa Atropos in iets mindere mate, Demon slechts een handvol keren. Van Molok en Soyuz heb ik telkens 1x de single of zo eens gehoord, verder niets.

Er is nog steeds iets in me dat zich (irrationelerwijze) meer aangetrokken voelt tot een tracklist als die van Fireworker dan van pakweg een Molok... Alsof lange nummers het album progressiever, ambitieuzer, hoogstaander, beter etc. maken (of course not, maar toch).

avatar van vanwijk
Heel fijn, een nieuwe Gazpacho.
In tegenstelling tot (vele?) anderen vond ik de voorganger Soyuz heel goed te pruimen. Ik ben pas ingestapt bij het livealbum London (volgens een recensent het “Seconds Out” van deze tijd) en Demon en ben daarna terug gewandeld door de catalogus van deze band.
Veel moois ontdekt en dat maakt nieuwsgierig. Eigenlijk ben ik alleen teleurgesteld in het album Molok, die deed het dan weer niet voor mij.

avatar van Manfield
Met Molok en Soyuz deze band een beetje uit het oog verloren de laatste jaren. Terwijl Gazpacho met Night, Tick Tock en March of Ghosts drie vijf-sterren albums heeft afgeleverd. Waarbij Night misschien wel mijn meest gedraaide album ooit is.

Deze single "fireworker" maakt me enthousiast voor dit album! En ik heb meteen weer zin het oeuvre in te duiken.

avatar van Prog66
Gazpacho is toch wel een van mijn favoriete bands. Probeer het niveau van albums als Night of Tick Tock maar eens te benaderen: je kunt ook te vroeg klassiekers produceren, zodat alles wat je daarna maakt “tegenvalt”.
Ik vind Soyuz een heel fijn album, en was met plaatsvervangende schaamte in Leeuwarden met nog pakweg 100 anderen aanwezig bij het concert in Neushoorn. Gazpacho onwaardig!!

De titeltrack maakt mij op voorhand al weer enthousiast. Laat maar komen!

avatar van Guinness1980
We proudly present the second single from our flashy new album "Fireworker" with this little tune which is actually a part of the big first song on the album "Space Cowboy". It is called "Clockwork" and it is about the memory of a mother who died in Paris. A Radium girl! Hope you love it. We do! Kisses from the boys.

Gazpacho - Clockwork (from Fireworker) - YouTube

Guinness1980 schreef:

Gazpacho - Clockwork (from Fireworker) - YouTube

Veelbelovend alvast !

NoMind
Het laatste goede Gazpacho album vind ik Demon (Tick Tock is m'n favoriet). Ben benieuwd of ze zich na de mijns inziens minder sterke platen Molok en Soyuz weer kunnen revancheren.

avatar van Slowgaze
Don Cappuccino schreef:

Mijn eerste reactie: snel kijken of het openingsnummer 'High Horse' heet.

Ik heb gisteravond het nummer Sapien gehoord op Arrow, Symfomania. Wat een fantastisch nummer. Ik ga dit album meteen aanschaffen.

Skilly schreef:
De recensent van Progwereld is ook weg van dit nummer, voor hem het hoogtepunt van de plaat. Recensie hier (voorlaatste paragraaf).

Met een koor dat doet denken aan Carmina Burana doe je het al snel goed bij mij. Bombast? Zeker, maar daartegenover staan ook weer intiem gehouden momenten en dat maakt dit nieuwe album van Gazpacho weer zo goed.

Vijf nummers in vijftig minuten: het vliegt voorbij. De band blijft kwaliteit leveren.

avatar van Woutout
Hourglass❤

Woutout schreef:
Hourglass❤
Bovenaan in m'n release radar op Spotify dus die heb ik ook 1x gehoord intussen snel naar het hele album! Heel benieuwd naar de opener en afsluiter...

avatar van Rogyros
aERodynamIC schreef:

Ik kan me hierin zeker vinden. Het eerste wat ik wilde doen nadat ik net het album volledig had gehoord, was hem nogmaals draaien. Dat heb ik bewust niet gedaan. Morgen weer, iets om naar uit te kijken!

Echt een goede plaat. Ik neig al naar 4,5*.

aERodynamIC schreef:
Echt een goede plaat. Ik neig al naar 4,5*.

Ik ook, maar dit is zo'n album dat ik mondjesmaat tot me wil nemen, dus ik wacht nog even af wat de tijd gaat doen. mijn enthousiasme is nu zo groot dat het later wel weer eens zou kunnen afzwakken. dan liever andersom opbouwen in dit geval

Ga hem volgende week bestellen. Was aan het twijfelen tussen de nieuwste Pineaple Thief of deze Gazpacho. Maar ik denk dat deze Gazpacho wel meer de moeite is dan PT. Swat persoonlijke smaak hè.

NoMind
TONYLUNA schreef:
Mijn voorkeur gaat ook uit naar Gazpacho, al was ik niet zo enthousiast van de twee keer dat ik ze live heb gezien. Maar mijns inziens hebben albums van Gazpacho wat meer diepgang/gelaagdheid. TPT luistert wel wat makkelijker weg en met de komst van Gavin Harrison hebben zij live een flinke sprong vooruit gemaakt. Deze keer geen pré-sale van het album. Ik sluit me aan bij aERodynamiC en ga eerst nog een paar keer goed luisteren.

avatar van Leptop
Welnu, Space Cowboy is echt wel een topper!

avatar van legian
Tijdens het werk het album met een half oor kunnen beluisteren, dat blijkt toch niet de beste plek om nieuw werk van Gazpacho te horen. Morgen er maar eens goed voor gaan zitten. Het klonk in ieder geval bijzonder spannend allemaal.

avatar van ProGNerD
Hmm, ik wordt nu toch wel heel benieuwd na zoveel positieve 1e indrukken te lezen van mede reviewers die ik veel tegenkom in mijn "muzikale straatje"...

Morgen de 1e luistersessie; #zin in

avatar van Guinness1980
Net de eerste volledige luisterbeurt er op zitten.
Met name de laatste twee nummers vind ik heel goed. Met Firework leveren ze weer een album af zoals ik van Gazpacho gewend ben.
Ik wacht nog even met sterren totdat ik er vaker naar heb geluisterd.