Bruce Springsteen - Lucky Town (1992)

Label: Columbia

1. Better Days (4:08)
  2. Lucky Town (3:27)
  3. Local Hero (4:04)
  4. If I Should Fall Behind (2:57)
  5. Leap of Faith (3:27)
  6. The Big Muddy (4:06)
  7. Living Proof (4:49)
  8. Book of Dreams (4:24)
  9. Souls of the Departed (4:18)
  10. My Beautiful Reward (3:56)
avatar van Madjack71
Dit Lucky Town werd samen destijds idd. tegelijk uitgebracht met Human Touch, dat had m.n. te maken omdat tijdens de opnames/schrijven van de nummers, er volgens Bruce twee soorten muziek ontstond. De een meer richting pop, commercieel gerichte muziek en de ander meer met een soul randje en tekstueel ook wat gelaagder. Springsteen trouwens ook niet vreemd wat dat betreft. Beide aspecten vind hij even leuk. Enerzijds de goed in het gehoor liggende, stadionrockers waar eenieder lekker mee kan zingen uit volle borst en aan de andere kant de wat meer ingetogen of ruwere kanten belichten. Dat maakt hem voor mij ook zo leuk om naar te luisteren. Wat mij betreft is The River daar een perfect voorbeeld van.

cosmic kid (moderator)
Toch is dit stiekem een zeer goede cd van Bruce. Het klassieke ESB geluid ontbreekt inderdaad, maar het is allemaal behoorlijk wat rauwer en spannender dan op Human touch. Nummers als Lucky town, Souls of the departed, Living proof en My beautiful reward behoren tot de betere Bruce-nummers.

Daarnaast is er ook zeer veel tekstuele diepgang aanwezig. Nee hoor, ondanks de negatieve beeldvorming een klasse cd.

Hendrik68
Is goed Vielip, gaan we hier verder. Wat hier zwaar onderschat aan is is mij werkelijk een raadsel. If I should fall behind, Book of dreams en My beautiful reward hebben de kwaliteit waar Springsteen zo bekend om staat. Alle overige songs hebben vrijwel allemaal hetzelfde tempo en vind ik gewoon saai en nergens ook maar een beetje spannend. Je hebt wel vaker een paar toppers een paar mindere en een enkel slechte. Dit is echt 3 keer goed, 7 keer gewoon slecht. Ik kan hem nog 20 keer beluisteren, maar dit blijft voor mij het absolute dieptepunt in zijn oevre. Voor jou niet. Dat kan.

cosmic kid (moderator)
Wat vind je dan van Human touch, het tweelingbroertje van Lucky town? Dat vind ik de minste Springsteen-cd.

Hendrik68
Die heeft I Wish I Were Blind en het titelnummer. Het verschil in sound is duidelijk, maar het verschil in kwaliteit is niet groot. Daar ontbreekt het op beide nogal aan. Maar dat vind ik, als jij zegt dat Lucky Town goed is, geniet er vooral van. Ik heb gisteren nog even naar de opvolger geluisterd. Ghost of Tom Joad. Dat is weer de briljante Springsteen zoals ik hem ken. Daar ben ik dan weer zowat de enige in. Springsteen wordt door de fans inderdaad wel heel verschillend beoordeeld. De een vind zijn eerdere werk geweldig, een ander zijn latere periode. De een houdt van de rockende Springsteen, de ander van de ingetogen Springsteen. Houdt de discussie wel zo levendig en interessant.

avatar van rushanne
Niet zijn beste, wel een cd die ik prima kan hebben van de beste man. Anders dan op Human Touch staan hier geen slechte nummers op (vind ik dan) en met een nummer als If I Should Fall Behind heeft hij goud in handen.

En dat de eerste drie nummers qua tempo een beetje op elkaar lijken, een kniesoor die daar op let. Het luistert makkelijk weg en zingt makkelijk mee. Gewoon ongecompliceerd genieten!

avatar van iggy
Ben het eigenlijk wel met hendrik eens had van human touch en deze 1 cd gemaakt en je had een vrij aardige cd gehad. Absoluut geen hoogvlieger. Want daar zijn beide cd's gewoon te zwak voor. De eerste 2 nummers zijn aardig en niet meer. Bij nummer 3 begint mijn aandacht alweer af te nemen. nr 4 vind ik best een geinig nummer. Maar wederom geen echte topper. Nr 5 wederom ik begin iets wat te gapen. Om bij the big muddy voor het eerst mijn oortjes eens echt te spitsen. Nu heb ik daar een live versie van die pas echt knalt. Prima nummer. Weer begin ik iets wat te gapen. Book of dreams niet slecht. Tja de cd draait door maar om nu te zeggen dat ik dit prachtig vind nou niet echt. Middelmaat troef zou ik zeggen

avatar van Madjack71
Vandaag onderweg naar huis lekker hard gedraait in de auto...volop meegezongen en eigenlijk staan er geen echte slechte nummers tussen, dus halfje erbij.

avatar van vielip
Zeer herkenbaar Madjack! Deze is bij mij in de loop der jaren alleen maar gestegen in waarde. Living proof bijv. is echt een fenomenaal nummer! Maar om eerlijk te zijn mag ik elk nummer graag horen. If I should fall behind is en blijft echter mijn absolute nummer één van dit album. En misschien wel z'n hele repertoire! Wat een ongelooflijke lading heeft dat nummer....pfew!

avatar van Heer Hendrik
Wat een fantastisch album is dit. Helaas een veel te lage waardering voor dit schitterende album. waarschijnlijk wordt het te veel vergeleken met Bruce's ander werk. Jammer want men moet dit album gewoon eens opzetten zonder er bij na te denken wat de man allemaal nog meer heeft gemaakt. Nummers alsLucky Town, Book of dreams, Living proof en If I should fall behind zijn regelrechte Springsteenklassiekers geworden.
en het eindigt ook nog eens met My beautiful reward. Ik denk juist dat wij dat als luisteraar ons aan moeten trekken. Want het is onze beloning om naar dit album te mogen luisteren.

Hendrik68
Ik zie het meer als een straf dan als een beloning. Ik heb hem vorig jaar nog eens gedraaid omdat ik begon te twijfelen of ik het wel juist had gezien. Nou dat was echt de laatste keer hoor. Ik denk dat het onmogelijk is te luisteren naar dit album zonder daarbij aan het voorgaande te denken. Echt alle albums hiervoor waren minimaal een ster beter en de meesten 1,5 of 2. Al het moois wat hij hiervoor heeft uitgebracht zou je spontaan vergeten in deze treurmars van eentonigheid. Stonden Book of dreams en My Beautiful Reward en in iets mindere mate If I should fall behind er niet op dan bleef er niks van dit album over. Bruce was tot dan een van mijn grote helden. Aangezien een CD destijds voor mij nogal een investering was voelde ik me behoorlijk bekocht. Gelukkig zou hij zich revancheren met Ghost of Tom Joad dat dan weer wel fenomenaal is.

avatar van viking1
Zeker een sterk album en sterk onder gewaardeerd 1 van de 2 luik samen met human touch des tijds uitgekomen deze is de betere staan en paar prachtige nummers op.

Ben zelf ook meer liefhebber van zijn ruistige werk(nebraska,ghost of tom joad,devils&dust,tunnel of love).
Maar vind dit een prima album,heb bijna alles van hem en hij heeft zeker minderen gemaakt(magic,the rising,working on a dream)

avatar van Rogyros
Hoe kunnen smaken verschillen. Ik vind dit album helemaal niet ondergewaardeerd en ik vind Magic en The Rising juist geweldig. Ze staan in mijn album top vijf van The Boss. Nebraska heb ik als laagste van al zijn studio albums (2,5*) beoordeeld. Dat is ook gelijk het mooie van springsteen. Voor ieder wat wils.

avatar van Germ
Germ (crew)
Ik ben ook altijd redelijk mild over dit album. Het is uiteraard een zwakke broeder in het gehele oeuvre van Springsteen maar het bevat toch zeker wel een aantal goede nummers. Absoluut beter m.i. dan werkjes als Magic of Working On A Dream.

avatar van vielip
Dit album is absoluut niet verkeerd! Ik blijf erbij dat het komt omdat hij het zonder E-Street Band heeft opgenomen veel mensen het bij voorbaat al niks vinden. Had ie dit wel met hen opgenomen dan was het allemaal prachtig. Natuurlijk staan er mindere nummers op. Maar die staan op bijna elk ander album van 'm ook wel. Ik luister dit album in ieder geval tig keer liever dan een Ghost of Tom Joad, Working on a dream of Greetings from Ashbury park.

avatar van Rogyros
Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er ook sprake is van een ondergewaardeerd album. Ik vind sowieso dat Bruce had moeten kiezen voor een album ipv twee albums tegelijkertijd uitbrengen. Als je de beste nummers van beide albums op een schijfje plakt, heb je een prachtige cd. Ik vind het nu ook zeker niet verkeerd, ik geef dan ook 3,5 ster. En dat is in mijn boekje toch een 7 op de schaal van 1 op 10.

(En om Magic nu een 'werkje' te noemen, doet mij toch wat pijn, Germ... )

Hendrik68
Wat mij betreft heeft het niks te maken met bevooroordeeldheid, omdat de E Street band wel of niet mee zou doen. Ik heb Born to Run met en Nebraska en Tom Joad zonder E Street Band in mijn top 10 gehad. Het was juist te prijzen dat hij het zonder hen deed. Alleen dat wat ervoor in plaats kwam maakt op dit album bepaald niet het verschil. Wellicht had het met de band wat smaakvoller geklonken, maar volgens mij zijn de composities sowieso te mager daarvoor. Springsteen had misschien beter met Daniel Lanois of T-Bone Burnett in zee kunnen gaan. Die weten als geen ander hoe een album moet klinken. Dan nog heb je wel goede composities nodig natuurlijk, maar dan ben je al een heel eind op weg. Ik blijf erbij dat hij zijn beste nummers van deze en Human Touch op 1 album had moeten uitbrengen en beter had moeten laten produceren, dan had het een 4 sterren album op kunnen leveren. Hij had gewoon niet genoeg inspiratie voor 2 albums, met kansloze nummers als Better Days, Lucky Town en Leap of Faith als gevolg. Ik vind sowieso dat de up tempo nummers vanaf dit album tot aan nu een soort van plichtmatigheid over zich hebben waardoor ik snel verveeld raak. Alleen het ingetogen werk bevalt me nog op zijn latere albums. Daardoor raak ik steeds minder in Springsteen geinteresseerd. Kun je wel zeggen dat je niet moet blijven hangen in het verleden. Nou wat de Boss betreft wel. Moet ik zijn latere werk horen, dan hoor ik liever een andere artiest.

cosmic kid (moderator)
Ik heb al eerder een discussie met Hendrik68 gevoerd over dit album en respecteer zijn mening, maar Lucky town een kansloos nummer noemen doet wel au! Zo is de versie op MTV plugged waanzinnig goed

avatar van vielip
En dan Leap of faith en Better days in datzelfde rijtje noemen....oei. Ik had het trouwens ook niet zozeer over jou persoonlijk hoor Hendrik, toen ik dat zei over met of zonder E-Street Band. Die indruk krijg ik doorgaans als ik op diverse Springsteen fora de discussies over LT/HT lees.
Ik ben het trouwens wel weer met je eens wat betreft het samenvoegen van beide albums tot 1 topper. Trouwens cosmic kid; je haalt MTV plugged aan. Nog zo'n ondergewaardeerd album! De versies op dat album van E-Street nummers als Atlantic city en Darkness on the edge of town zijn om te smullen! Om over de rest nog maar te zwijgen...

avatar van rkdev
Hendrik68 schreef:
met kansloze nummers als Better Days, Lucky Town en Leap of Faith als gevolg.
Hmm, dat zijn voor mij echt toppers van dit album. Vreemd hoe smaken kunnen verschillen. Het eerder door jou genoemde Ghost of Tom Joad vind ik dan weer slaapverwekkend.
Overigens ben ik het met cosmic kid en vielip eens dat MTV Plugged super is.

sugartummy
ook voor mij geld, dat er geen enkel slecht nummer op staat, zowel de rockers als de rustigere nummers.the big muddy (mijn favouriet) is toch wel uniek in springsteen's oeuvre. als ik al een minder nummer moet aanwijzen, zal dat leap... zijn.

avatar van Ronald5150
Bij "Lucky Town" heb ik hetzelfde gevoel als bij "Human Touch". Zeker niet het beste werk van The Boss, maar zelfs een mindere plaat is nog steeds een stuk beter dan de gemiddelde release. Ook op "Lucky Town" speelt Springsteen zonder de E Street Band en dat is direct te horen. Bruce Springsteen klinkt dan gewoon anders, niet minder goed, maar anders, zeker niet slecht. Hoogtepunt van "Lucky Town" is het prachtige "If I Should Fall Behind", maar ook de andere nummers zijn de moeite waard. Niet memorabel, maar zeer zeker genietbaar.

avatar van vielip
Het mooie is dat Bruce tijdens de recent gestarte Europese tournee ineens nummers van dit zwaar onderschatte album heeft gespeeld! Better days en Leap of faith welteverstaan. Klinkt echt geweldig met de E Streeters!

avatar van Twinpeaks
Ik wil wel een lans breken voor Souls Of The Departed en My Beautiful Reward.Beide prachtige nummers waarin Springsteen's songwriters kwaliteiten echt getoond worden.Ik zelf heb minder met Leap Of Faith en Local Hero ,maar rotslecht vind ik ze dan ook weer niet.Het is een beetje grauwe middelmaat

avatar van blaauwtje
Ben het niet eens met die grauwe middelmaat, gisteren in Monchengladbach werden Better Days, Leap of Faith en in de soundcheck werd Local hero gespeeld(kon je mooi volgen in de rij buiten het stadion) net als human touch krijgt Better days er een vol punt bij!!!!

avatar van vielip
Ja ja wrijf het er nog maar even in Je bedoeld trouwens Lucky town i.p.v. Better days denk ik? Anyway, ik vind op beide albums genoeg moois staan. En live komen die nummers sowieso prima tot hun recht. Dat bewees het live album MTV Plugged destijds al. Oh man, ik wou dat ik er gisteren bij was geweest

avatar van blaauwtje
Idd vielip, bedoel Lucky Town

avatar van vielip
Ik lees net dat de band vandaag het nummer Lucky town in de soundcheck heeft gedaan En ook het prachtige Roulette trouwens! Het lijkt erop of ze helemaal 'los' zijn voor de laatste serie concerten van de tour!

avatar van vielip
Afgelopen week veel en hard in de auto geluisterd. Beregoed album! Ik durf (nogmaals) te stellen dat ik dit tot één van zijn beste albums reken!

avatar van Poeha
He he eindelijk een medestander, want de meesten delen deze en Human Touch bij de minste albums van the Boss in. Wat zeer zeker niet terecht is.