Gretz schreef:
De Nederlandstalige volksmuziek is normaal niet mijn eerste voorkeursgenre waar ik alle nieuwe parels zo snel mogelijk probeer op te vissen, maar Sophie Smertz debuteert hier met een heerlijke EP vol met onvervalste smartlappen over het leven in onze mooie hoofdstad

Haar teksten gaan onder andere over de bizarre huizenmarkt van nu en haar onbezorgde jeugd in de late 90s en early 00s, toen de situatie in volkswijken als De Pijp nog compleet anders was. Niet moeilijk om snel sympathie te krijgen met Sophie en haar vrij uitzichtloze zoektocht naar een betaalbare woning in de stad waar ze opgroeide.
Ik me voorstellen dat Sophies plat Amsterdamse dialect even wennen kan zijn voor de gemiddelde luisteraar, maar dat had ik zelf ook bij een groot deel van mijn huidige favoriete artiesten.
4,5* om te beginnen, want het luistert allemaal heerlijk weg
Ajax, en dan nou weer Amsterdamse smartlappen. D'r zijn van die momenten dat ik me afvraag, of er net zoals bij gender & identity een vergelijkbaar fenomeen bestaat mbt geboorteplaats (provincie) & identity - soms denk ik wel 'ns dat jij in je hart liever van geboorte Amsterdammer had willen zijn dan Brabo
Vroeger (werk in Amsterdam) regelmatig met collega's (moeten) borrelen in de Bastille en Café Nol (Wester) en Hazes, Johnny Jordaan, Tante Leen etc ging er dan met paplepels in (
zo lang de lepel in de breipot staat) dat was alleen uit te houden met de nodige hoeveelheid alcohol en de gedachte dat we dan met een aantal daarna in Toscanini of Frascati zouden eten. Nu is het het een nuchtere zondagmiddag (immers, geen drank voor de wedstrijd)
Jarenlang opgezadeld geweest met een puberend buurmeisje dat groot fan was van Hazes, Frans Duits én Anouk - voldoende om er een diepgaande afkeer van te krijgen.
En vroegah? Dat was die goeie ouwe tijd toen je ouders het zo slecht hadden en er in Nederland 70% minder auto's reden.