Sophie Straat - 't Is Niet Mijn Schuld (2020)

Uitgebracht in eigen beheer

1. Kinder Psycholoog (4:03)
  2. Jessie (3:53)
  3. De Pijp (2:49)
  4. Groen Amsterdam (4:04)

met Danny de Munk

5. Hey Yvonne (3:10)
  6. Geluk (4:24)
  7. Ik Meen 't (3:10)
Het Klein Orkest heeft ooit een mooie geslaagde parodie gemaakt op Den Haag (Harry Klorkestein met O, O, Den Haag). Drukwerk verwerkt een anarchistisch protestlied tot een Amsterdamse smartlap (Je Loog Tegen Mij). Tineke Schouten doet het met het Utrechtse Lenie uit de Takkestraat. Zo serieus namen deze artiesten zichzelf niet, maar hun roots waren wel hoorbaar en voelbaar. Verder zat er veel kleinkunst in verwerkt. Dan is Sophie Straat stukken minder identiek, als ze zou zeggen dat het een grote grap is kan ze waarschijnlijk rekenen op meer sympathie.

avatar van ZAP!
Ze zegt toch duidelijk in het gelinkte Parool artikel: “Mijn moeder woont er nog, dus ik kom er wel, maar het is er zo anders nu. En ik heb die verandering echt meegemaakt. Toen ik op de basisschool zat, zaten er hooguit een paar Nederlandse kinderen in de klas, nu is De Pijp een yuppenbuurt.”
En: “Een woning in De Pijp, mijn eigen buurt, is voor mij niet weggelegd. Daarbuiten is het ook heel moeilijk iets betaalbaars te vinden.”

Dus als ik dat goed begrepen heb, stelt ze wel degelijk iets aan de kaak en daarvoor kiest ze de vorm smartlap.

(maar misschien wil PBJ ook wel even reageren... )

Gretz schreef:

Ik ben zeer benieuwd hoe de samenwerking met Goldband gaat klinken

Nou ze heeft het over een ska-achtig nummer en ja ska komt uit Jamaica.
Nou dan zijn de poppen pas echt aan het dansen

avatar van aerobag
hoi123 ben je zelf een Amsterdammer eigenlijk? Want ik vind je argumentatie een steekhoudend verhaal en ik kan me er goed in vinden, maar de grap is dus dat ik gemerkt heb dat de Amsterdammers die ik ken (toegegeven: het zijn er niet veel en het zijn ook niet per se de echte Ras-Amsterdammers) het een leuk eerbetoon lijken te vinden, terwijl degene die ik het meest hoor vallen over haar geknutselde persona zelf helemaal niet uit Amsterdam komen.

Mausie schreef:

Maakt die zogenaamde boodschap van haar dan wel erg leeg. Ze is zelf onderdeel van het door haar benoemde probleem. Of is dat dan weer meta?

Haha niet meta, zit wel degelijk een kern van waarheid in zoals ze zelf ook zegt. Maar dat geldt uiteraard voor heel veel generatiegenoten (millennials) voor wie het op dit moment te duur is geworden om in Amsterdam te wonen.
Je plaat gaat vooral over gentrificatie, en hoe dat Amsterdam verkloot. Waarom wil je hierover zingen?
Omdat ik het van dichtbij heb meegemaakt. Aan de ene kant ben ik slachtoffer van gentrificatie: ik kan niet meer de huur betalen in de stad waar ik vandaan kom, dus woon ik nu in Den Haag. Al een jaar lang hospiteer ik zo’n drie keer per week in Amsterdam, in de hoop dat ik een betaalbare kamer vind. Het schiet niet op: ik zie het niet zitten om 700 euro te betalen voor een kamer waar net een bed in past.

Aan de andere kant ben ik deel van het probleem: ik ga ook naar hippe feestjes in Amsterdam-Noord, waardoor ik zelf de reden ben dat de buurt verandert. Volgens mij is het cruciaal dat jonge mensen die naar een nieuwe buurt verhuizen, zich inlezen in wie er eerst woonde en wat de geschiedenis is van die buurt.

Interview: Sophie Straat maakt smartlappen over de seksistische voetbalwereld en gentrificatie - vice.com

avatar van Rudi S
Nou dan had zij beter voor die drillrap optie kunnen gaan want dan was er heel die discussie over cultureel toe-eigenen niet geweest

avatar van luigifort
Ik snap t gesaik op Sophie niet zo goed van iedereen. Iedereen kan toch zien dat ze over the top is met die kleding en aangezette stem, dat doet ze d'r om. Er hoeven geen vergelijkingen gemaakt te worden met een André Hazes of wie dan ook. En zelfs die geven hun stem een zet in hun liedjes, want zo spreken ze normaal helemaal niet.

avatar van johan de witt
Doe Maar Sophie, die nieuwe single

De Doe Maar sound vind ik haar veel beter liggen.

avatar van Gretz
Geweldige skabanger, oorwurm & maatschappijkritisch anthem!! En ook een leuke rol voor Goldband in deze track. Kan alleen maar een grote hit worden, niet?

3voor12 schreef:

‘Tweede tweede kamer! Ik stem niet meer op jou. Tweede tweede kamer! Ik stem op een vrouw.’ Zet ‘m een keer op, en deze oorwurm van jewelste is niet meer uit je hersenpan te verjagen. Echt waar, ‘Tweede Kamer’ van de geëngageerde Amsterdamse levenslied-kunstenaar Sophie Straat en de Haagse boyband Goldband is nu al het anthem van het voorjaar. Het is een charmante eighties ska-tune a la Doe Maar, met een belangrijke boodschap. De Tweede Kamer-verkiezingen staan voor de deur en de man-vrouw-verhoudingen zijn er nog altijd scheef. ‘Feminisme mag iets funky’s hebben’, zegt Sophie Straat, ‘en ik wil dat de Goldband-fans dadelijk ook denken: “Politiek, fucking cool, laat ik eens gaan stemmen!” Het wordt namelijk nog spannend in maart.’

Benieuwd naar de mening van Edgar18

ZAP! schreef:
Ik vind 't een mengeling, dus lastig; ze zal het wel goed bedoelen, maar het is natuurlijk wel een gimmick - ze is kunstenaar, heeft kritiek en kiest een bepaalde vorm om dat neer te zetten.

Even hier reageren, want daar is het gesprek beter op z'n plek dan in De Trui

Gretz schreef:
...Ja, in zekere zin kun je wel iets van een gimmick/novelty ontdekken in de stijlvorm en bepaalde tekstregels, maar in het geval van de grotere onderwerpen die Sophie aan de kaak wil stellen is het gewoon bittere ernst. Segregatie en gentrificatie in Amsterdam, de hypocrisie van de rijke, 'groene' grachtengordel, de absurde situatie op de Nederlandse huizenmarkt en de nog altijd veel te scheve M/V-verhouding in de politiek.
Zou het bijna met je eens worden / zijn, ware het niet mijn -edit- in De Trui...

avatar van luigifort
Jammer dat al t gezeik nog steeds doorgaat door velen, ook in andere topics. Ik vind de liedjes oprecht leuk en daarom geef ik deze EP 4,5 sterren. Ik geef geen sterren aan principes, image, gentrificatie of zogenaamde fakedoenerij waar velen haar van betichten. Cut the crap people!

...al 't gezeik...
Ocharme. Ik heb m'n verhaal(tje) gedaan hier, en in 'De Trui'.
Reageer daar maar rechtstreeks op, zien we dan wel weer verder.

Als jij de liedjes oprecht leuk vindt en 4,5* geeft, prima, niks op tegen.

avatar van luigifort
Ik heb t niet per se over jou...

avatar van ZAP!
Okido, dat had ik niet meteen in de smiezen.

avatar van Rudi S
Oh, ze voetbalt ook nog , mag dat hier eigenlijk nog wel

Concurrentie van de immer authentieke en sympathieke Dré en Tino

Concurrentie van de immer authentieke Dré en Tino

Makkie kippe prakkie

avatar van Gretz
Ieder die meer wil weten over de achtergrond van Sophie en het ontstaan van de EP raad ik deze podcast aan:

Met Sophie Straat – Over smartlappen, de yuppificering van Amsterdam en seksisme in het voetbal - Podcast on Spotify - open.spotify.com

avatar van johan de witt
De EP is genomineerd voor een Edison Pop in de categorie Hollands!

Net ter ere daarvan een prachtig, ontwapenend optreden van Sophie op NPO, 1 prime-time

johan de witt schreef:

Yes yes yes aaaaaaaaaaaaaah IK WIST HET

Ze heeft het gewoon geflikt, hoe vet!!

Druk aan het verhuizen, maar het optreden kijk ik morgen nog wel even terug

avatar van luigifort
Ga je naar Den Haag verhuizen?

luigifort schreef:
Ga je naar Den Haag verhuizen?

Haha, helaas niet, ga slechts 28 km noordelijker wonen. Waardenburg City
Zou ooit nog wel vlak bij de kust willen wonen, lijkt me heerlijk

Zeker weten, ik zie de zee bijna elke dag

Zeker weten, ik zie de zee bijna elke dag

Als we in de zomer terug zijn naar normaal ga ik ook maar weer eens wat vaker dagjes naar de zee. Mis het