Sophie Straat - 't Is Niet Mijn Schuld (2020)

Uitgebracht in eigen beheer

1. Kinder Psycholoog (4:03)
  2. Jessie (3:53)
  3. De Pijp (2:49)
  4. Groen Amsterdam (4:04)

met Danny de Munk

5. Hey Yvonne (3:10)
  6. Geluk (4:24)
  7. Ik Meen 't (3:10)
avatar van luigifort
The one and only Katwijk aan Zee. Je hebt ook Katwijk aan de Rijn hiernaast, maar aan Zee is waar ik woon en is da place to be

Tis mooi wat natuur kan doen. Je hebt hier een prachtbos op ruim een half uur lopen door de duinen. En als je in het bos bent word je echt gelaafd voor je gevoel. Als je je rot voelt en je loopt door de (overigens prachtige) duinen, ga je je meestal nog rotter voelen gek genoeg. Dat is het effect van de ruigheid van de duinen op je gemoed. En als je vervolgens langs zee loopt waait je hoofd heerlijk leeg in al die weidsheid

Maar Sophie zal vast ook wel ns naar Scheveningen of Kijkduin gaan om haar hoofd leeg te laten waaien en op lyrics te komen voor haar principiële smartlappen

Hier wat inspiratie voor Sophie
Katwijks dialect - mijnwoordenboek.nl

Ze is blijkbaar een anarchistische smartlappenvertolkster, kwam ik vanavond achter
Een soort van punk Tante Leen. En toch komt ze er goed mee weg. Een straatdichter, met blijkbaar toch een soort van boodschap. Ik doe er nu wel wat lacherig over, maar ik verwacht dat ze mij in de toekomst nog aangenaam kan verrassen.

avatar van heartofsoul

Zelden een album gehoord dat zó verschrikkelijk inauthentiek klinkt, en die Ajax-single was helaas net zo slecht. Het verdriet mij dat sommigen dit blijkbaar érg waarderen, gezien de vele hoge stemmen.
Ben benieuwd wat Johnny Jordaan en Willy Alberti hiervan gevonden zouden hebben...

avatar van luigifort
Die zouden haar gesteund hebben
Itt tot de zuurpruimen van deze site...

heartofsoul schreef:

Zelden een album gehoord dat zó verschrikkelijk inauthentiek klinkt

Deze EP heeft anders wel een Edison gewonnen en was de meerdere van grootheden (in het genre) Dré Hazes jr. en Tino Martin. Als het echt zulke inauthentieke Hollandse smartlappen waren geweest had de jury vast niet voor Sophie gekozen.

Wist je dat witte artiesten die soul, R&B, hiphop, jazz of blues maken ook regelmatig het stompzinnige verwijt krijgen dat hun muziek niet-authentiek is cq. klinkt? En een donkere rockzanger of een all-female band die garagerock maakt vinden de bevooroordeelde users ook inauthentiek.

En oh wee als een popzangeres in de 20s in haar muziek teruggrijpt op de 80s electro- of de 70s discosound. Ook totáál niet authentiek.

avatar van ArthurDZ
Maar heeft ze een Jordy? Want dat is uiteindelijk het enige wat er echt toe doet.

avatar van hoi123
Jeetje Geert, sta je op de loonlijst van Sophie’s PR-team? Er valt geen kritische noot hier te plaatsen of je beschuldigt mensen van bevooroordeeldheid. Het zou wel zo eerlijk zijn als je dan dat belangrijke element dat al eerder aangekaart is zou meenemen, namelijk dat het niet gaat over het maken van andermans genre, maar over het kopiëren van andermans accent en stijl. Dat wordt witte artiesten in “zwarte genres” ook terecht kwalijk genomen als ze dit doen, en inauthentiek lijkt me een heel terecht woord om die lading te vatten. Gelukkig hebben de meeste artiesten dit verschil dondersgoed door, en staat bijvoorbeeld een albumpagina van Mac Miller, Bloc Party of Dusty Springfield niet vol met dit soort kritiek.

Dit allemaal hoef jij natuurlijk niet te vinden, maar ik denk dat het goed voor je bloeddruk zou zijn als je er vrede mee zou hebben als mensen hier niks mee hebben.

hoi123 schreef:

Dat users zich hier aan storen is ondertussen wel duidelijk, maar hier valt toch ook te lezen dat er minstens zoveel users hier geen enkel probleem mee hebben.
Het " project" is hier toch ook al uitgelegd.
Je kunt Geert nu wel de zwarte piet uitdelen maar dan ga jij voorbij aan de rest die dit wel leuk vindt.
Overigens is hier ook op andere media ( niet enkel die Edison) veel waardering voor.

avatar van hoi123
Rudi S schreef:
En ik ben blij voor deze gebruikers dat ze het leuk vinden! Het feit dat ik me genoodzaakt voelde weer te reageren kwam niet doordat mensen dit nog steeds leuk vinden, maar doordat hierboven een user die een kritische noot plaatst alweer wordt aangevallen hierom. Het is een muziekforum, en ondanks het feit dat we hier allemaal wel eens in de illusie leven dat we andere mensen kunnen overtuigen om muziek goed of slecht te vinden, is het denk ik het beste als we mensen niet aanvallen of beschuldigen van bevooroordeeldheid vanwege hun mening over een album.

avatar van Rudi S
hoi123 ah accoord, heartofsoul heeft natuurlijk dus ook zijn recht om zijn mening te uiten.

avatar van luigifort
Tis net Animal Farm hier...

luigifort schreef:
Animal Farm

Zou wel het e.e.a. oplossen

avatar van aerobag
Rudi S schreef:
heartofsoul heeft natuurlijk dus ook zijn recht om zijn mening te uiten.

Hoho, dat is jouw mening he, misschien denk ik daar wel anders over

Denk ook dat de negatieve tegengeluiden wat minder uitgesproken zou zijn als PR-manager Gretz ons er niet constant mee om de oren zou slaan hahahaha

hoi123 schreef:

Ik zie mijn commentaar op de opmerking van heartofsoul niet als een aanval, maar als het beginpunt van een discussie. Uiteraard heeft iedereen het recht om zijn/haar mening te uiten, hoe negatief die ook is

Ik zal mezelf even op de rem trappen en proberen om niet op elk bericht te reageren (bij de andere albumpagina's gaat dat prima ). Iedereen heeft natuurlijk z'n muzikale darlings die je eerder wil verdedigen.

Persoonlijk vind ik het 'inauthentiek'-argument vaak nogal goedkoop en misplaatst. Mensen hebben ook de neiging om vaak te zeggen dat het vroeger al eens was gedaan (Jordaan, Alberti) en dat vroeger alles beter was. In dat sentiment ga ik zelf niet mee. Maar goed, blijft een gevoelskwestie natuurlijk.

aerobag schreef:

Valt mogelijk iets voor te zeggen

Laten we de proef op de som nemen komende maanden. Ik beloof in ieder geval dat ik Voor Ajax niet zal nomineren voor een aanstaand ladderspel

avatar van luigifort
Ik kan niet beloven dat ik 'm niet nomineer

avatar van Gretz
Dit is trouwens waarschijnlijk een van de weinige albumpagina's met +100 berichten en slechts 15 stemmen

Mensen ga deze EP onbevangen luisteren, zonder direct allerlei vergelijkingen te maken. Wie weet doe je er wel een mooie vaderlandse ontdekking mee.

Een beetje zoals de band Drukwerk in de jaren tachtig. Een tikkeltje alternatief, aansluitend op de Nederpop met een hoog smartlap gehalte. Niks mis mee verder.

avatar van heartofsoul
Een beetje verbaasd door de stortvloed van reacties ben ik wel - ik heb blijkbaar op gevoelige tenen getrapt.
Twee punten: als ex-Amsterdammer mis ik mijn geboortestad soms heel erg, en als ik dan wel eens naar artiesten als Johnny Jordaan luister, dan maakt mijn hart een sprongetje van blijdschap en herkenning. Dat gevoel krijg ik bij een liedje van Sophie Straat in het geheel niet. Maar, en dat is mijn tweede punt, ik houd van oprechte emotie (dat is wat ik bedoel met "authentiek") en dat hoor ik niet als ik naar dit mini-album luister.
Dat terwijl ik (op zijn tijd) zo van het levenslied houd. Maar Sophie Straat is wellicht eerder kunstenares (met vocale kwaliteiten) dan een échte zangeres, althans naar mijn maatstaven. Logisch dat ik niets van haar moet hebben, al lijkt ze me een leuke dame. Zo een beetje duidelijk?

Gretz schreef:

Nou , (hoewel iets in mij het ook oprecht tegenhoud ) dan doe ik 'm wel.
Ik kan mij nog altijd op de albumtitel hier beroepen.

avatar van luigifort
Ik ken weer bijna niks van Jordaan en Alberti. Ik ben geen Amsterdammer, maar heb er om verschillende redenen veel affiniteit mee. Mijn hart maakt een sprongetje als ik Sophie hoor zingen. Dan wil ik zo in Mokum wonen
En nee, ik ben niet van dezelfde generatie als Sophie

heartofsoul schreef:

ik heb blijkbaar op gevoelige tenen getrapt.

Ja wat is er ?

avatar van Lau1986
Ik vind dit een heerlijk plaatje. Fijne nummers en een fijne zangeres.

Sophie gewoon direct binnen op #9 in de Ajax Radio Top 100

En Groen Amsterdam staat daar mooi op #33

avatar van johan de witt
Inmiddels al op 1?

Oasis, Depeche Mode
Alleen jammer dat De Dijk er een paar keer in staat...

avatar van johan de witt
Chef’ Special had ook niet gehoeven
Maar toch zeker wel 50 procent die ik leuk vind.

johan de witt schreef:
Inmiddels al op 1?

Zo werkt het helaas niet, lijst wordt max. 1x per jaar geüpdate denk ik (als het al geen eenmalig initiatief is).

Vrijdag op De Toekomst wel gewoon Sophie's classic in de rust mogen horen

avatar van Rudi S
Hm Ajaxlijstje, ik ga 'm maar eens met een halfje verlagen

Wiens schuld is dat?