Gang Starr - Moment of Truth (1998)

Label: Noo Trybe

1. You Know My Steez (4:07)
  2. Robbin Hood Theory (3:44)
  3. Work (2:59)
  4. Royalty (5:11)

met K-Ci & Jojo

5. Above the Clouds (3:41)

met Inspectah Deck

6. JFK 2 LAX (3:34)
  7. Itz a Set Up (3:49)

met Hannibal

8. Moment of Truth (4:07)
  9. B.I. Vs. Friendship (4:37)

met M.O.P.

10. The Militia (4:48)

met Big Shug en Freddie Foxxx

11. The Rep Grows Bigga (4:54)
  12. What I'm Here 4 (2:45)
  13. She Knowz What She Wantz (3:00)
  14. New York Strait Talk (4:14)
  15. My Advice 2 You (2:31)
  16. Make 'Em Pay (4:21)

met Krumb Snatcha

17. The Mall (3:40)

met G-Dep en Shiggy Sha

18. Betrayal (5:29)

met Scarface

19. Next Time (3:06)
  20. In Memory Of... (3:49)
avatar van Shelter
tekst is ook wel aardig...maar de productie en Scarface doet het um.
Ik vind dit album teveel in de veilige hoek zitten tov Hard to Earn.
Hard to Earn heeft van die super dope producties die wat minder standaard zijn....voor Gangstarr's doen that is. Want dat de producties ook op dit album bovengemiddeld zijn tov andere hiphop ben ik het volledig mee eens. Lekker album hoor, begrijp me niet verkeerd maar ik vind Hard to Earn de beste.

Guru en Premier zijn foking helden, de chemie tussen hun is gewoon goed. Laid back plaatje die ik gewoon hard voel.

Raul schreef:
Toch wel met afstand mijn favoriete Gang Starr album, het 1e deel van deze cd is echt van belachelijk hoog niveau, daarna zakt het - zoals veel mensen hier vinden - een beetje in. Het wordt echter nergens slecht, hoogstens iets minder.

Als ze het bij de 1e tien tracks hadden gehouden had je een soort Illmatic concept gekregen en had ik zonder twijfel 5 sterren uitgedeeld. Nu blijf ik vanwege de iets mindere nummers op deel 2 steken op 4,5 sterren..

Ik vind het album vanaf NY straight talk keihard bangen eigenlijk

avatar van Silky & Smooth
Het eerste waar ik aan denk als ik Gang Starr luister is: hip-hop! Gang Starr is een van de weinige acts die ik echt als het voorbeeld van het hip-hopstereotype zie. Niet negatief natuurlijk, dat kan niet met die top koppel! Premier, die ik soms te overschat vind, is natuurlijk wel een geweldige producer. Hij zet in ieder geval hier gewoon 20 dikke beats neer. Guru is en blijft ook een van de aangenaamste rappers om naar te luisteren. Hij is kalm, duidelijk en komt heel wijs en opvoedend over. Het enige wat bij hem wel eens ontbreekt is dat er wat meer emotie in zijn raps mag. De emotie verwoordt hij heel goed in woorden, maar ik hoor hem over elk onderwerp op dezelfde manier rappen. Nooit eens echt boos, agressief of vrolijk. Verder heb ik vrij weinig te melden over Moment of Truth. Work vind ik het lekkerste nummertje! Had van mij wel langer mogen duren!

avatar van WeztSide
Hij duurt toch al best een tijdje? Next Time en The Mall vind ik trouwens helemaal niks.
Meeste nummers zijn van een zeer hoog niveau, maar sommigen voel ik helaas gwn niet, ben meer van die Hard To Earn-stijl van GS

WeztSide schreef:
Hij duurt toch al best een tijdje?

Tsja, maar 3 minuten. Natuurlijk valt dat wel mee, maar het nummer is zomaar voorbij voor mijn gevoel. Had wel 4 of 5 minuten mogen duren!

avatar van Der Untergang
jammer van die freddie foxxxxxxx

avatar van WeztSide
Freddie Foxxx (god wat een kutnaam) op The Militia is juist één van de hoogtepunten van dit album imo

avatar van MJ_DA_MAN
Of je vindt hem geweldig, of je vindt hem kut. Een tussenweg is er niet bij die verse blijkbaar.

avatar van He$$el_01
Niet alleen een hoogtepunt van dit album, maar gewoon een van de beste verses ooit. Niet zozeer de lyrics maar toch vooral de manier waarop hij rapt is geweldig.

avatar van WeztSide
Guru klinkt af en toe wel behoorlijk geforceerd, vooral op het begin van What I'm Here 4:

It's the message in the song that makes you rock on
Some people go to places where they don't belong
Whether wrong or right, a lot of people fight
But I'm here to bless this mic, aight?

avatar van Silky & Smooth
Ik vind het niet echt geforceerd, eerder zonder emotie. Hij had best wel wat meer passie in nummers mogen gooien.

avatar van Game
^ Dat vond ik ook altijd, hetzelfde verhaal bij Rakim. Maar tekstueel maakt Guru het altijd goed.

avatar van Silky & Smooth
Tsja aan de andere kant zou je wel kunnen zeggen dat dat juist de kracht van Guru (en Rakim) is. Ze rappen duidelijk en tekstueel is het inderdaad dik in orde!

toris
ik vind Rakim persoonlijk krachtiger rappen dan Guru.

avatar van gweah
Ik vind Guru juist wel vet op dit album. Zijn flow en lyrics op You Know My Steez, dope dope dope. Een paar tracks vind ik iets minder. Op mijn versie heb ik nrs 2, 7, 13, 17, 18 en 20 eraf gelaten, en vervangend door Full Clip en 1/2 & 1/2 (beiden van de Full Clip verzamelaar van een jaar later).

Deck's verse op Above The Clouds blijft echt supervet, als je let op hoezeer hij op de beat blijft en hoe elke syllabe gewoon klopt. Dat is een niveau dat Guru helaas nooit zou halen. Maar ja wie wel, niet iedereen spit zulke strakke verses. Deze en Triumph zijn wel Deck's beste denk ik.

Wat betreft Premier: sommigen zeggen dat het een beetje zielloos is, ik snap het wel een beetje, het is allemaal wel erg strak, net als Dr. Dre's 2001. Deze beide albums zijn ook opvallend hard opgenomen, een stuk harder dan gemiddeld, als de cd draait na een andere moet je even het volume aanpassen.
Toch vind ik de productie hier bijzonder smakelijk. Het knalt wel gewoon lekker je speakers uit.
Een verdiende 4,5. Herinner me ook destijds 4,5 mics in the source, toen je nog niet zo snel 4,5 kreeg. Nog geen jaar later sleepten de Hot Boyz en Benzino's eigen Made Men deze rating in de wacht.

baronpils
Guru heeft echt een duidelijk stem

avatar van TheLegacy
Oh oh, ik had nog helemaal geen stem uitgebracht voor dit album. Heb um afgelopen week aangeschaft voor 5 euries, natuurlijk geen geld voor deze toffe cd. Instrumentaal is het allemaal dik in orde, alhoewel ik het soms een tikkeltje voorspelbaar vind. Guru rapt duidelijk, strak en tekstueel gezien steekt het gewoon allemaal goed in elkaar. Zoals hierboven ook al een paar keer benoemd is mis ik soms toch een beetje de emotie in de stem van Guru, maar de teksten maken veel goed.
Voor nu een 4* voor dit album, met zeker mogelijkheid tot een 4,5*.

avatar van Nr.4
Dit is de ultieme Gangstarr plaat voor mij, vooral omdat Premier hier alles veel meer laat knallen dan op de eerdere albums. Voor mij allemaal classics dit, boombap hiphop zoals het bedoeld is.

avatar van Slowgaze
Als ik het goed hoor zit er in "Work" dezelfde sample als in "N.Y. State of Mind" van Nas. Welk nummer is hiervoor gesampled? Whosampled kan mij niet verder brengen vrees ik.

avatar van Arrie
Bedoel je de drumbeat ofzo? Anders hoor ik niet wat je bedoelt.

avatar van Shelter
WeztSide schreef:

Dan noem je hem toch gewoon Bumpy Knuckles

Arrie schreef:
Bedoel je de drumbeat ofzo? Anders hoor ik niet wat je bedoelt.

Er zit een soort synth in o.i.d. Tum-tum-tum-tum gaat die. Maar dan hoog. TUUM-TUUM-TUUM-TUUM misschien wel. Ik kom hier later wel op terug i.v.m. met de tracktijden, mocht dat nog zijn.

avatar van Osiris Apis
Bedoel je dat alarm achtige geluid? Deze YouTube - ‪Donald Byrd - Flight Time‬‏ ?
Volgens mij wordt er in Work niet hetzelfde gesampled.
Op whosampled staat ESG: Gang Starr's Work sample of ESG's UFO | WhoSampled Maar dat is moeilijk te horen.

avatar van Slowgaze
Uhu, nu ik het zo hoor gaat het inderdaad om twee verschillende samples, allebei wel aangepast qua snelheid en daardoor gaan ze een beetje op elkaar te horen. In elk geval bedankt!

Ulfat-e-Zulmat
For I be speaking from my parables and carry you beyond
The mic's either a magic wand
Or it gets tragic like the havoc of a nuclear bomb
Then I grab your palm, no pulse you're gone
And if you thought we'd lose our niche in this rap shit you way wrong
I stay up, I stay on, shine bright, like neon
Your song's, pathetic, synthetic, like Rayon
Fat beats, they play on, want dope rhymes, put me on
Word is bond... you know my steez

I Self Lord And Master, shall bring disaster to evil factors
Demonic chapters, shall be captured by Kings
Through the storms of days after
Unto the Earth from the Sun through triple darkness to blast ya
with a force that can't be compared
to any firepower, for it's mindpower shared
The brainwake, causes vessels to circulate
like constellations reflect at night off the lake

You Know My Steez en Above the Clouds zijn werkelijk twee van de vetste hipperdehopnummers die je je maar kunt voorstellen!! De baasheid van Guru gecombineerd met de baasheid van Premier.. wat kun je anders verwachten??

Hendrik68
Ik geloof dat ik mijn werkterrein maar eens een poosje verleg naar hip-hop. Gisteren al de hele dag met veel plezier A Tribe Called Quest beluisterd en nou heb ik dit album op staan. Uitstekend. Ik zie dat deze ook in de top 250 staat. Maar dat is over het algemeen voor mij geen garantie voor succes. Bij deze duidelijk wel. Begin voorzichtig met 4,5 sterren maar weet al bijna zeker dat dit een gevalltje 5 sterren gaat worden. Kom er nog op terug.

avatar van equalsthree
Elke track is vet

avatar van equalsthree
Favoriete album

avatar van Jar0on
Geweldig album alleen ik moet echt zin hebben om hem helemaal af te luisteren, hoewel het geweldige beats zijn en DJ Premier tuurlijk begint t toch soms te vervelen, toch geweldig album en goede herinneringen 4,5*!