Gang Starr - Moment of Truth (1998)

Label: Noo Trybe

1. You Know My Steez (4:07)
  2. Robbin Hood Theory (3:44)
  3. Work (2:59)
  4. Royalty (5:11)

met K-Ci & Jojo

5. Above the Clouds (3:41)

met Inspectah Deck

6. JFK 2 LAX (3:34)
  7. Itz a Set Up (3:49)

met Hannibal

8. Moment of Truth (4:07)
  9. B.I. Vs. Friendship (4:37)

met M.O.P.

10. The Militia (4:48)

met Big Shug en Freddie Foxxx

11. The Rep Grows Bigga (4:54)
  12. What I'm Here 4 (2:45)
  13. She Knowz What She Wantz (3:00)
  14. New York Strait Talk (4:14)
  15. My Advice 2 You (2:31)
  16. Make 'Em Pay (4:21)

met Krumb Snatcha

17. The Mall (3:40)

met G-Dep en Shiggy Sha

18. Betrayal (5:29)

met Scarface

19. Next Time (3:06)
  20. In Memory Of... (3:49)
avatar van tastythc
Ik had nog nooit iets van Gang Starr gehoord, maar toen ik de hoge beoordeling en notering in top 250 zag werd ik toch nieuwsgierig naar dit album. Bij de eerste luisterbeurt vond ik er niet veel aan, maar na een paar luisterbeurten moet ik zeggen dat ik dit een geweldig album vind. De goeie lyrics en lekkere flow van Guru + de goeie beats en productie van DJ Premier. Ook zijn er goeie gastbijdrages, vooral die van Scarface, Inspectah Deck en Hannibal bevielen mij wel. Net niet 5 sterren omdat hij mij iets te lang duurt en er soms hinderlijke onderbrekingen/skits zijn(onvermijdelijk bij Hip-Hop).
Wat mij betreft is dit in ieder geval een van de beste Hip-Hop albums ooit gemaakt!!

avatar van He$$el_01
Een goed album van Gang Starr. Het beste album dat ik tot nu toe van ze ken. Guru rapt over het algemeen erg goed. Bij andere albums vond ik de gastartiesten vaak vetter, maar op dit album over het algemeen niet (Op Freddie en Face na). De beats van Premo zijn erg relaxt. Past wel bij het mooie weer van de komende dagen denk ik.

avatar van KILLERBEE99
Chill album!

avatar van Glaciers of Ice
Niet zo goed als de originele Gang Starr sound op de tweede en derde album, maar ook dit is een classic. Favorieten zijn Above The Clouds, JFK 2 LAX & Moment Of Truth.

avatar van niels94
Sterk album, de beats zijn van constant hoog niveau en ook tekstueel dik in orde. Het duurt alleen wel erg lang en doordat er niet echt variatie is aangebracht wordt het wel een erg lange zit.

avatar van Slowgaze
Nee joh, die tachtig minuten gaan er zo doorheen.

avatar van niels94
Dit album is toch wel akelig on point. DJ Premier levert 20 geweldige beats af zonder steken te laten vallen alsof het niets is en bij Guru is geen zin overbodig, zo lijkt het. Zelfs de gastartiesten voegen allemaal ook daadwerkelijk iets toe (Freddie Foxxx en Scarface ). Door zoveel kwaliteit ben ik geneigd het ze te vergeven dat bijna tachtig minuten wat lang is. Want welk nummer had je willen schrappen? Hoogtepunt is toch wel Next Time, schitterende beat.

Above the Clouds....1 van mijn all time favorites.

avatar van Holla
Geweldig album wat op het einde inkakt zonder kwaliteit te verliezen. Misschien komt dat wel door de lengte van het album want 1:18 is toch vrij lang om je op Premo en Guru te focussen. Al is het wel hoogstaand natuurlijk .

avatar van Holla
Above the Clouds behoort bij mij toch zeker tot de top 3 Hiphop-Songs of all time!

avatar van Holla
Heb hem, en de Gang Starr-discography, weer eens in de volledigheid geluisterd en dit album blijft mijn favoriete Gang Starr-album. Nummers als Above the Clouds, Moment of Truth en The Rep Grows Bigga kan ik al langer erg lang draaien maar heb wat extra nummers erbij die ik van een fenomenaal hoog niveau vind nu. You Know My Steez, Work, The Militia, What I'm Here 4 en She Knowz what she Wantz zijn voor mij klassiekers.

Een album wat een geweldig hoog niveau aan nummers erop heeft staan, waardoor de iets mindere nummers niet erg lekker klinken. Door het hoge niveau van bovenstaande nummers ben je sneller geneigd te zeggen dat het erg inkakt, terwijl die nummers naar het einde toe ook niet verkeerd zijn. Ik geef het wederom een 4.5, maar voor mij zit het toch erg dik tegen de 5.0 aan

avatar van Raul
Above the Clouds

avatar van Ernie
toch ook naar 4,5* brengen! Deze schijf zit heel erg dicht tegen de perfectie aan ondanks de 20 songs. Beste van Gang Starr? Ik ben geneigd ja te zeggen...
Step in the arena, Daily operation, Hard to earn en deze Moment of truth mogen elk apart als regelrechte classics beschouwd worden maar deze MOT heeft toch dat klein tikkeltje extra. De producties klinken hier kraakhelder waar ze bij Step in the arena & Daily operation nog onder een stoflaagje zaten, heeft ook z'n charmes natuurlijk Hard to earn had dat al minder. Guru = Teksten om lyrisch van te worden op alle 4 de albums maar hier klinkt zijn stem zo perfect. Zowel tekstueel als flowend is ie enorm gegroeid op deze en ie was al supergoed. Royalty & My advice to you zijn perfecte voorbeelden hiervan omdat hij zijn stem wat anders gebruikt. Veel te vroeg gestorven deze legende...en dan zijn er ook nog de gastbijdrages. op Hard to earn & Daily operation sprongen die er echt uit. Vooral Jeru the damaj komt verschrikkelijk hard op respectievelijk I'm The man (DO) & Speak ya Clout (HTE) dus vind ik het heel spijtig dat ie hier niet vertegenwoordigd is maar Freddie Fox, Scarface, Hannibal & uiteraard Inspectah Deck ( verse van het niveau Triumph op above the clouds ) laten mij dat snel vergeten...Gang Starr blijft 1 van mijn favo hiphop-groepen ooit en DJ Premier & Guru eeuwige helden.

avatar van 'rens.
Beste beat is natuurlijk Next Time. Sjeees, Primo

avatar van gweah
Verhoogd van 4,5 naar 5 en een plekje in mijn top 10 gekregen.

Heb veel naar Gang Starr geluisterd de laatste tijd, ook veel Daily Operation en Hard to Earn. Op HtE staan een aantal ijzersterke tracks, Mass Appeal vind ik denk ik zelfs hun allerbeste song, maar ik vind het een onevenwichtige plaat. Daily Operation vind ik top en heb ik zelfs op vinyl besteld. Maar ik moet bekennen dat ik 16 jaar na dato pas echt de dopeness van Moment of Truth kan waarderen. Elke beat is van de allerhoogste ambachtelijke kwaliteit. Guru vind ik echt duidelijk op zijn best op dit album. Er staan zoveel classics op, en het niveau over de hele linie blijft zo hoog... Ik kom bij het aanvinken van de favoriete tracks echt sterretjes te kort.

Azaad
Het eerste gedeelte vind ik beduidend beter dan het tweede. Te weinig echte uitschieters naar mijn mening later op het album. Wel een schitterende afsluiter.

avatar van Shelter
Alleen Betrayal is echt een vet nummer op de tweede helft, maar eens met dat de eerste helft beter is.

avatar van bennerd
De plaat luistert iets aangenamer weg in twee delen in plaats van in één zit. Maar het is wel een van de beste boom bap-platen die ik ken.

avatar van Ernie
Shelter schreef:

De 2de helft begint al met 1 van de beste nummers : The Rep Grows Bigga

Dan nog What I'm here 4, New York Strait Talk, The Mall (heerlijke beat) Betrayal & de prachtige afsluiter In Memory Off

Inzakken doet dit schijfje niet echt, de 2de helft is gwn wat 'experimenteler' bij sommige nummers zoals She Knowz What She Wantz & My Advice 2 u die een favo is bij Ernie.

avatar van Shelter
The Rep Grows Bigga staat hier ook aangevinkt als een van de beste tracks.
die zit net op randje eerste en tweede helft. What Im here 4, NY... en the Mall vind ik zelf eerlijk gezegd niet super super. Vooral the Mall vind ik de mindere track.
She Knowz What She Wantz vind ik eerlijk gezegd de minste van het hele album.

avatar van leatherhead123
Wat straalt er toch een geweldige energie van Moment of Truth (het nummer) af. Telkens weer kippenvel. Jammer genoeg kon de rest van dit me niet altijd even goed bekoren.

avatar van Silky & Smooth
Eerder zag ik Guru's monotone raps als een nadeel, maar de laatste jaren besef ik steeds meer hoe knap het is dat deze man zonder opsmuk boeiende raps er uit gooit. Alles wat hij zegt is simpelweg interessant. En juist doordat Guru qua toon op dezelfde lijn blijft vallen de heerlijke beats van Premo nog meer op. Het feit dat ik moeite heb om favorieten aan te vinken geeft al aan dat het een geweldig album is!

Metgezel
Vandaag weer de edited versie van 'Above The Clouds' opgezet, wat blijft dat toch een ongeloofelijke knaller. Naar traditie verslind Deck als gastartiest zijn host Guru volledig. Één van de allerbeste Hip-Hop tracks van de late 90, misschien wel de beste.

avatar van royals
Ik houdt wel van Guru's teksten omdat het niet altijd cliché over drugs, geld, seks en vrouwen gaat, maar het echte leven. Luister maar naar Moment Of Truth, JFK 2 LAX, Royalty en Above The Clouds. Zowieszo een paar van mijn favoriete hip hop nummers. Jammer dat die tijd niet meer terugkomt. Dit album is nog steeds top 10 voor mij.

royals schreef:

Tsja, voor sommige mensen is drugs, geld, seks en vrouwen het echte leven.

Haha in je dromen misschien. Of als beroemdheid. Maar meestal niet voor arme sloebers of de gewone man. Maar zelfs rappers liegen over het meeste wat ze zeggen hoor.

royals schreef:

Heeft weinig met dromen te maken, en zeker niet met het goede leven, zoals jij dat doet voorkomen. Enig idee hoe bepaalde ghetto's ten tijde van de crack epidemic waren? Veel rappers die in of vlak na die tijd zijn opgegroeid, kwamen al op jonge leeftijd in het leventjes van de drugsdealers terecht. En dat draaide toch vooral om drugs en geld. Dat waren juist de arme sloebers van de samenleving. In hoeverre seks een rol speelde, weet ik niet, maar het zou me niets verbazen als dat toch ook volop aanwezig was.

Arrie schreef:

Ja dat is zo. Maar ik heb het vooral over rappers die net alsof doen. Dus als ze eenmaal rijk zijn door hun rap carriere dan zie je ze met geld smijten, en verschijnen drugs en naakte vrouwen in hun video's. En ik zie vooral rijke mensen zo'n leven hebben omdat die het kunnen betalen.
Hoe kun je nu een arme sloeber zijn als je veel geld met drugs verdient?

avatar van Arrie
Ze zijn dan natuurlijk geen arme sloeber meer, maar dergelijke drugsdealers bevinden zich toch altijd wel in de onderkant van de samenleving, blijven ook in de ghetto's hangen.

Wat betreft de grote rapsterren, ik denk inderdaad zeker dat die dat leven nogal overdrijven. Future rapt ook alleen maar over zulke dingen maar ik heb ook weleens begepen dat die gast eigenlijk meestal in de studio zit.

avatar van Slowgaze

Je riep?