Prince - Planet Earth (2007)

Pop / Funk
Label: Columbia

1. Planet Earth (5:51)
  2. Guitar (3:45)
  3. Somewhere Here on Earth (3:45)
  4. The One U Wanna C (4:29)
  5. Future Baby Mama (4:47)
  6. Mr. Goodnight (4:26)
  7. All the Midnights in the World (2:21)
  8. Chelsea Rodgers (5:41)
  9. Lion of Judah (4:10)
  10. Resolution (3:40)
Ongelooflijk: als ik iets totaal over het hoofd heb gezien is het deze aankomende release wel.
Pas op het moment van toevoegen werd ik er eigenlijk pas op gewezen. Wel heel opvallend dat er in Nederland nog geen ruchtbaarheid aan is gegeven (staat ook nog niet op sites als plato, bol.com, amazon of cd-wow).
De single Guitar heeft al promo-videos dus het klopt allemaal wel... overigens is het een funky gitaarnummer dat mij eerlijk gezegd bitter weinig doet (hij is in zijn geheel officieel al te downloaden); ik hoop dus niet dat dit een voorbode voor de overige 9 nummers is.
Wendy & Lisa zijn ook van de partij op deze nieuwe cd.
Voor diegenen die naar de shows in Londen gaan deze zomer: jullie schijnen dit album gratis te krijgen aldaar

Wat is de man overigens toch goed in het maken van foeilelijke hoezen

Nicci
Ik ben wel benieuwd naar deze plaat. 'Guitar' is inderdaad niet veel bijzonders, maar ik begin de platen van de afgelopen tijd steeds meer te waarderen. 'The Rainbow Children', 'Musicology' en '3121' behoren wat mij betreft tot het beste wat hij gedaan heeft.

Dat ben ik niet met je eens. 3121 en The Rainbow Children komen enigszins weer in de buurt van zijn 'oude niveau' maar halen het er zeker niet bij. Het beginnen herhalingsoefeningen te worden.
Live blijft de man wel ijzersterk op niveau en dat vind ik al een verdienste op zich.
Guitar is ook zo'n typisch Prince-nummer dat we al vaker voorbij hebben horen komen maar dan net even beter. Is het dus een slecht nummer? Nee, maar opwindend kan ik het zeker ook niet noemen.
Ik heb onlangs Lovesexy '88 en Small Club weer eens gedraaid en dan ben ik weer helemaal om. Draai Guitar er achteraan en de spanning blijft achterwege.
Hoe dan ook is het altijd leuk om weer nieuw Prince-werk tegemoet te zien, en nog steeds is zijn tempo moordend (zo'n beetje elk jaar een nieuw album).

avatar van VanDeGriend
Mooi zo

aERodynamIC schreef:
Wendy & Lisa zijn ook van de partij op deze nieuwe cd.

Wat is de man overigens toch goed in het maken van foeilelijke hoezen

Sinds wanneer heeft Prince een nieuwe zonder me te verwittigen ?

Normaal belt hij me zodat ik ze in voorverkoop aan een speciaal zacht prijsje kan binnenhalen... Het mannetje wordt vergeetachtig!

Zéééér nieuwsgierig naar zijn nieuwste worp!

Maar vind dit absoluut géén foeilelijke hoes (je moet Midnite Vultures van Beck eens bekijken, dàt is pas een lelijke hoes, waarmee ik niets over zijn prima muziek wil zeggen).

Heb je dat zwarte corset gezien? Deze hoes vind ik er veel te dik op liggen. Nee, dan liever zijn muziek.

avatar van HiLL
En z'n schaamhaar groeit op z'n borst.

avatar van Oldfart
Jaloers Hill ?

HiLL schreef:
En z'n schaamhaar groeit op z'n borst.

Als je zo klein bent dat men je onder de deur kan schuiven, is het niet ongebruikelijk dat je schaamhaar op je borst groeit.
Je borst zit dan eigenlijk maar een tikkeltje boven je piemel.

Maar ondanks zijn kleine gestalte vind ik Prinsje een zéér grote
(zijn, niet ; hebben!).

Evan
Niet om je eigen grapjes lachen . . . .

aERodynamIC schreef:

idd en die foute letters..........damn...
is er niet iemand met verstand die zich met die hoezen bemoeid. (zeker achterwege gelaten sids hij niet meer bij WB zit)

is ie nog niet gelekt trouwens?

Nee hij is nog niet gelekt.
Hij is wel op diverse torrent sites te vinden maar dat zijn fakes.

kan me niet voorstellen dat dat font daadwerkelijk gebruikt wordt, op andere sites staat er trouwens ook helemaal geen text op de cover. ik vind die hoes van beck trouwens juist geweldig, maar wie ben ik...

avatar van Marty McFly
huub schreef:
ik vind die hoes van beck trouwens juist geweldig, maar wie ben ik...

Volgens mijn informatie ben jij Huub!

Het album zal wel snel op internet verschijnen nu de Engelse krant Mail on Sunday hem gratis bij de krant van vandaag levert:

Het complete nieuwe album van Prince, 'Planet Earth', wordt zondag gratis bij de Britse krant The Mail on Sunday gevoegd. De Amerikaanse zanger vindt het leuk zijn fans iets terug te geven, zo meldt Daily Mail.

De cd ligt pas eind juli in de muziekwinkels.

Stephen Mirron, de directeur van The Daily Mail, waarvan The Mail on Sunday de zondageditie is, is trots dat hij een deal heeft kunnen sluiten met de wereldster.

"Niemand heeft dit ooit eerder gedaan", vertelt hij aan de BBC. Volgens een andere Britse krant, de Telegraph, heeft The Mail on Sunday Prince ruim 750 duizend euro betaald om 'Planet Earth' te kunnen weggeven.

Muziekwinkels zijn minder blij met de geste van de kleine artiest. "De stunt van Prince is een belediging voor alle platenzaken die hem hebben gesteund", zegt Paul Quirk, mededirecteur van de Britse Entertainment Retailers Association.

[/i]

ik ben benieuwd welke platenzaken Prince hebben gesteund. volgens mij doen die winkels niet veel meer dan CD's in het rek plaatsen.
dat een platenmaatschappij met zo'n actie 'not amused' is, kan ik me wel voorstellen.

Zojuist Future Baby Mama voor de eerste keer gehoord. O wat vind ik dat nummer he-le-maal niks. Het is de Prince-kant die ik toch al nooit zo goed heb kunnen waarderen. R&B-zwijmelarij van het soort dat mij niet raakt.
En dan is er nog een derde nummer dat inmiddels bekend is: The One U Wanna C. Een beetje een cheesy popnummer wat ook niet bepaald hoogstaand te noemen valt (waar blijft een popklassieker als Raspberry beret?).
Drie van de tien die enigszins tot zwaar teleurstellen........... maar goed, laat ik eerst het album maar eens in zijn geheel gehoord hebben en dan nog een keer beoordelen.

Ik heb zonet zijn nieuw album voor de eerste maal beluisterd en moet zeggen dat het erg lekker is. Vond zijn vorige plaat 3121 ook al prima.
Ik geef het voorlopig 4*

Nicci
ligt hij al in de winkel?

Nicci schreef:
ligt hij al in de winkel?
Nee vanaf 20 juli pas

Nou, laten we maar eens kijken of Planet Earth de stijgende lijn van 3121 kan doorzetten. Na 4 draaibeurten kan ik er nu het volgende over zeggen:

Planet Earth is de titeltrack. In een andere recensie las ik dat Prince ooit tegen Jesse Johnson heeft gezegd dat je je album altijd een titeltrack moet meegeven. Over het algemeen weet Prince zich daar zelf goed aan te houden. Op dit album doet hij het met een opbouwende rock-ballad a la Strays of the World. We kennen het, maar het is wel degelijk een prima nummer met een aantal aardige wendingen. Echt leuk wordt het aan het einde met het bekende gekrijs en idem gitaar-eruptie. Maar of het een Prince-klassieker is of gaat worden? Nou nee. Zoals gezegd een alleraardigste opener maar zeker niet meer wat mij betreft.
Guitar is uit op single en is inmiddels wel bekend bij de liefhebbers. Lekkere funky rock en een aanstekelijk nummertje. Maar zoals ik eerder al opmerkte: het slaat niet helemaal aan bij mij, zelfs niet na meerdere draaibeurten. Het nummer dreint iets te veel door na verloop van tijd. Het gitaarwerk is overigens wel weer overtuigend en dat is hem geraden ook met zo'n tekst.
Somewhere Here On Earth opent krakerig en zwoel en dan opeens is die Miles Davis-achtige trompet er weer. Dat doet me denken aan dat ene nummer Power Fantastic waarbij iedereen dacht dat het Miles was en wat niet zo bleek te zijn (alle eer voor Atlanta Bliss). Dit is een prachtige, jazzy ballad. Eindelijk eens niet zo'n middenmotertje waar Prince wel vaker mee aan komt kakken. Dit is het echte ballad-werk wat mij betreft. Alsof je in de betere jazzkroeg te vinden bent.
The One U Wanna C kende ik ook al. Hierop zijn Wendy & Lisa weer eens te horen. Waar blijft de tijd? Het is een catchy popdeun. Het doet wat denken aan I Could Never Take the Place of Your Man en straalt een zelfde soort vrolijkheid uit. Toch haalt dit nummer het niet bij genoemde song. Ik geef wel toe dat dit nummer groeit bij mij i.t.t. Guitar. Op deze manier kan ik vrolijk de zomer in gaan.
Prince maakte het in het verleden regelmatig r&b-achtige ballads waar ik helemaal niks mee kon. In diezelfde categorie zit Future Baby Mama. Oude tijden herleven met de drumcomputer zoals we die ook hoorden op het Purple Rain-album, maar dat zorgt voor mij bij dit nummer niet voor torenhoog kippenvel helaas. Skip-moment in huize aERo.
Mr. Goodnight begint in het intro al niet veelbelovend en zal het later niet worden ook. Weer zo'n dreinerig toontje als op het voorgaande nummer. En sinds tijden horen we Prince weer rappen. Niet doen Prince: daar hebben we artiesten voor die dat beter doen. Blijf daar toch van af. Indertijd was het een leuk nieuwigheidje toen je het introduceerde in je muziek, maar nu kom je daar echt niet meer mee weg. Next!
All The Midnights In The World is een wat korter pop-nummer. Het doet me aan een ander nummer van hem denken, alleen kan ik er maar niet opkomen welk. Het nummer an sich is best aardig te noemen. Prince op de hippie-toer, zoiets. Eenvoudig is het zeker maar op dat vlak prefereer ik dan klassiekers als Money don't Matter 2Night. Verder wel een lieflijk nummer.
Chelsea Rodgers opent al goed met lekker soulvolle vocalen van zangeres Shelby J. (oude tijden met Boni Boyer herleven nu bij mij). Zij draagt dit nummer met verve. Heerlijke blazerspartijen en een droge, funky ondergrond. Overgiet het met een disco-sausje en we hebben een topnummertje te pakken. Zo hoor ik de man graag. Dit is party party!
Lion Of Judah heeft een gitaarriedel die bekend doet voorkomen (Purple Rain?), maar al snel slaat het nummer om in een wat meer up-tempo nummer. Een kruising tussen wat oude Prince nummers ook (ik hoor de stijl van Money don't Matter 2Night en vooral nummers van Musicology). Ook hier zijn Wendy & Lisa te horen. Het gitaargeluid is weer top.
Op Resolution geeft de man ons weer een prekerige boodschap mee. Ik heb daar nooit wat mee gehad, maar als je een fan bent zul je daar altijd wel weer mee te maken krijgen. Hier op een lekkere popdeun met mooie samenzang en lekkere bas. Vergeet ook de uitstekende gitaarsolo niet.
Daarmee komen we aan het einde van dit nieuwe album. Zo'n beetje elk jaar een nieuw album: het is haast traditie te noemen.
Natuurlijk is het leuk als we nieuw werk voorgeschoteld krijgen; echt slecht is het namelijk nooit.
Toch stelt dit album me een beetje teleur. Het is niet slecht, maar Prince lijkt zichzelf hier wel heel erg vaak te kopieëren. Ik snap dat hij terug wil grijpen naar zijn succesjaren, maar kom dan niet met nummers die dat niveau gewoon niet halen. Lever dan albums als The Rainbow Children. Maar goed: ik wil niet te veel klagen, want er staan genoeg leuke deunen op en ik voeg dit album gewoon weer toe aan de hele lange rij die inmiddels in mijn kast staat. Daarbij vind ik het een leuker album dan Musicology en staat het helaas een treetje lager dan 3121. Kortom: wederom geen meesterwerk, wel een aangename aanvulling op de collectie.

EVANSHEWSON
Hij is nog niet uit en iedereen heeft hem hier al gehoord, rara ra, hoe kan dat nou ?

Iedereen (2 stemmen!)? En dat raden lijkt me nu wel een beetje overbodig nietwaar?

aERodynamIC schreef:

Dan moet je dat aan een digibeet maar eens uitleggen waar op het net of zo je dit al kunt voorbeluisteren, sorry, voor mij ligt dat absoluut niet voor de hand!

Nicci
wat dacht je van downloaden. kennelijk is hij al door iemand op het net gezet.

avatar van Erikpol
Heb n hele rare versie (compupter piepstem) van Future baby mama te pakken. Denk dat er fake versie op internet is beland? de rest van t album klinkt overigens wel in orde. Kan Future baby... zoals hier boven beschreven er gewoon totaal niet in herkennen vandaar mn twijfel.

EVANSHEWSON schreef:

pfffff, na een "afbeelding posten" moeten we je nu ook gaan uitleggen hoe je een muziekje moet downloaden? heb je niet een neefje van een jaar of acht?

avatar van Reijersen
Pompiedom, there's an album coming in.

fastpulseboy
Ben em nu aan het luisteren.......
ga zo ff de bevindingen weergeven. Bedankt alweer voor de uitgebreide recensie aero!

fastpulseboy schreef:
Ben em nu aan het luisteren.......

Naar jouw mening ben ik wel extra benieuwd uiteraard (en dat gaat voor nog enkele andere echte Prince-liefhebbers op).
Ik ben weer wat draaibeurten verder en ik moet zeggen dat het erg leuk is om weer wat nieuwe dingen te horen alleen vind ik dit teveel Prince op de automatische piloot. Met 3,5* ben ik overigens best streng, want zou het een andere artiest zijn dan had ik een halfje hoger gezeten. Noem het het nadeel van een groot liefhebber.

Overigens wil ik wel kwijt dat The One U Wanna C wel steeds beter aanslaat bij mij en langzaam tot mijn favorieten is gaan behoren (het valt net buiten de twee vinkjes).