Bob Dylan - Highway 61 Revisited (1965)

Folk / Rock
Label: CBS

1. Like a Rolling Stone (6:13)
  2. Tombstone Blues (6:00)
  3. It Takes a Lot to Laugh, It Takes a Train to Cry (4:09)
  4. From a Buick 6 (3:19)
  5. Ballad of a Thin Man (5:58)
  6. Queen Jane Approximately (5:31)
  7. Highway 61 Revisited (3:30)
  8. Just Like Tom Thumb's Blues (5:32)
  9. Desolation Row (11:22)
Bob Dylan's controversial electric guitar sold for almost $1m

Bob Dylan's Sunburst Fender Stratocaster made rock history when he played it at the 1965 Newport folk festival. Almost 50 years later, the instrument made another "moment" at an auction in New Yorkon Friday when it sold for nearly $1 million – the highest price ever paid for a guitar at auction.

The Guardian

Barrowland
Glasgow, Scotland
24 June 2004

Like A Rolling Stone

LARS begint om 6.24

Thank you! I must say you’re the best singing audience that we’ve ever heard. We must have played that song a thousand times and nobody can sing with it.
(Bob Dylan after Like A Rolling Stone in response to the audience sing-a-long).

Fedde
Stalin schreef:
(Bob Dylan after Like A Rolling Stone in response to the audience sing-a-long).

Dylan had al nooit veel op met meezingend publiek. Stiekem veranderde hij dan soms tekst en ritme om de meezingers op het verkeerde been te zetten.

avatar van Stalin
Audio: Bob Dylan Delivers Epic ‘Desolation Row’ at Royal Albert Hall, May 27,1966

avatar van Stalin
Kleurenfoto's van Dylan en The Band live in 1965.
Bob Dylan performing at Symphony Hall in Newark, NJ on October 2, 1965

Fedde
Mooie foto's, Stalin. Ik denk hier voor het eerst met dat stelletje Canadezen dat we later als The Band leerden kennen.

avatar van Rudi S
Tijdens hun tijd als The Band ging het weer iets beter met die jongens, zij konden er niet tegen om weg geboohed te worden.

Fedde schreef:

Paar dagen na dit optreden zou Bob met de Band de studio induiken voor de eerste opnames voor Blonde On Blonde.

avatar van adri1982
Voor mij het beste Bob Dylan album, die ik ken. Opent al goed met 'Like a rolling stone', waarna er nog 8 hele goede nummers volgen. Dit alles in zijn geheel is voor mij een meesterwerk, en daarnaast heeft dit album veel inspiratie gehad op andere nummers.
Om er een paar te noemen;
1. LIKE A ROLLING STONE; Het intro van 'Angel of Harlem' van U2 lijkt veel op het intro van dit nummer. Tijdens het raden van een muziekquiz moest ik een keer goed luisteren van welk nummer zo'n intro was. Ik dacht eerst dat het intro van 'Like a rolling stone' van Bob Dylan was, maar kwam er net op tijd achter dat het 'Angel of Harlem' van U2.

5. BALLAD OF A THIN MAN; Bob Dylan zingt hier regelmatig Mr. Jones in. Ik ken een nummer uit de jaren-70 van BILLY PAUL; 'Me and Mrs. Jones. (Misschien een groot woord om dit te zeggen, maar) ik vind dat nummer verraderlijk op dit nummer lijken.

Dan nr. 9 DESOLATION ROW; Dit nummer ken ik pas sinds ik in 2008 deze plaat op vinyl kocht (IK heb ook de cd-versie). Toen ik dit nummer hoorde vond ik best veel lijken op 'Ballad of Lucy Jordan' van Marianne Faithfull. Ik dacht, zou Faithfull soms heel veel naar 'Desolation row' hebben geluisterd en wat hier van hebben gebruikt?

avatar van Droombolus
The Ballad Of Lucy Jordan is dan weer een koffer van Dr Hook .......... dus misschien dat Shel Silverstein naar ome Bob heb zitten luisteren ?

avatar van adri1982
Ik heb het even geleden opgezocht, Martin. En het klopt. Het nummer was inderdaad van Dr Hook & the Medicine Show. Ik wist alleen niet dat het van hem was. Maar de versie van Dr Hook lijkt ook verdacht veel op 'Desolation row'.

avatar van Droombolus
Desolation Row lijkt vast ook wel weer ergens op

Zo heb ik jaren lang lopen ventileren dat Deep Purple's Black Night gejat was van We Ain't Got Nothing Yet van Blues Magoos, tot er iemand tien jaar geleden fijntjes opmerkte dat die jongens de bepalende riff ook weer "geleend" hadden van de baspartij op Ricky Nelson's uitvoering van Summertime............

avatar van Supersid
In de sixties leende iedereen van iedereen, en niemand die daar moeilijk over deed, dat kwam pas later Het was pas toen men geniaal begon te lenen (Led Zep, Beatles, Stones, Bob, enzovoort...) dat daar maatstaven aan te pas kwamen...

avatar van Droombolus
Led Zep was altijd meer de lenende partij dus die misstaat een beetje in dat rijtje, al helemaal omdat Page wat mij betreft nummer 1 staat in de "grootste royalty diefstal van de 20e eeuw" top 10.

avatar van Supersid
Hehe ja dat zou wel eens kunnen kloppen

Maar ook de anderen sloegen (veelal in hun begindagen) aardig aan het "lenen". Verschil is misschien inderdaad wel dat ze daar niet moeilijk en/of geheimzinnig over deden. Ik denk dan aan Dylan vs Woody Guthrie & co, Beatles vs Chuck Berry & co, Stones vs zowat elke bluesneger die in de 50's in de buurt van een opnamestudio werd gesignaleerd, ...

avatar van Boermetkiespijn
Fraaie plaat met voldoende variatie en schitterende teksten! Maar toch niet zijn beste werk...

avatar van Stalin
Working draft in Dylan's own hand of Like a Rolling Stone is expected to fetch between $1 and $2 million

The Telegraph

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)

avatar van heartofsoul
Krankzinnig...

Stijn_Slayer
Typisch, die wansmaak der sterrencultuur. Overjarige pubers die waarschijnlijk met een poster van Dylan boven hun bed slapen. Voor 't slapen gaan kaarsje banden. Koop dan een echt, gerenommeerd kunstwerk als je zoveel geld hebt te besteden.

avatar van spinout
Deze staat op nummer 8 in de album top 100 van de jaren 60 van Chevy93.

Bob Dylan lyrics for 'Like a Rolling Stone' sell for $2 million

avatar van saxotoon
Maar wel een mooi liedje, toch?

avatar van Stalin
July 25: Bob Dylan: Newport, Rhode Island 1965 (Electric controversy)

They certainly booed, I’ll tell you that. You could hear it all over the place. I don’t know who they were… they’ve done it just about all over… I mean, they must be pretty rich to go some place and boo. I mean, I couldn’t afford it if I was in their shoes.

avatar van Flottante
De eerste plaat die ik van Dylan hoorde, kreeg 'm op elpee van mijne bruder. De beste ook, wat mij betreft. Dylan is hier luid en vilein, woest klimmend naar de top, maar minder zelfingenomen dan op Blonde on Blonde, waar ie alweer vermoeid lijkt af te dalen, zoekend naar nieuwe vergezichten.

O, en Desolation Row. Wat een heldenlied. Een song om te herhalen en te herhalen totdat de tekst in je brein is gebeiteld.

avatar van AOVV
Flottante schreef:

Fijn, om alweer een medestander te vinden.
Alleen over 'Blonde on Blonde' ben ik het niet met je eens, maar dat is andere koek.

avatar van Flottante
AOVV schreef:
Fijn, om alweer een medestander te vinden.
Nu ja, misschien klink ik wat negatief over die plaat, dat is ook weer niet de bedoeling. Blonde on Blonde vind ik heel goed, alleen vind ik hem minder rauw en energiek dan Highway 61 Revisited.

avatar van henk01
Desolation Row; wat een tekst, die leer je zo niet.
Wat heeft ie een inspiratie gehad om dit allemaal te bedenken.
Respect!

Staan hier nou de categorieën folk / rock, omdat dit overal staat bij Dylan? Hier zou rock / blues toch heel wat beter passen?

Een tijd terug heb ik van Highway 61 Revisited de mono LP gekocht, aanleiding om weer eens een aantal goede Dylan platen te draaien. Toch kom je dan regelmatig terug bij deze prachtplaat. Samen met Blood on the Tracks vind ik dit toch wel zijn beste plaat. Er hangt een heerlijke bluesy sfeer over de plaat. Er speelt een goede Band mee: bijvoorbeeld het orgeltje op het fantastische Ballad of a Thin Man is oh zo fijn!

Maar eerst hebben we al één van de beste Dylan songs voor de kiezen gehad: Like A Rolling Stone. Gevolgd door het geweldige Tombstone Blues. Maar ook It Takes a Lot to Laugh, It Takes a Train to Cry is een prima song. Ook de versnelling van titelsong Highway 61 Revisited is heerlijk. En Desolation Row is één van die hele lange Dylan nummers die ik wel heel fraai vind. Kortom een geweldige plaat van Dylan. (hebben we het nog niet eens over de teksten gehad...)