black midi - Cavalcade (2021)

Label: Rough Trade

1. John L (5:14)
  2. Marlene Dietrich (2:54)
  3. Chondromalacia Patella (4:48)
  4. Slow (5:37)
  5. Diamond Stuff (6:25)
  6. Dethroned (5:08)
  7. Hogwash and Balderdash (2:33)
  8. Ascending Forth (9:46)
avatar van Don Cappuccino
John L is in ieder geval weer fantastisch. black midi gaat hier behoorlijk progrock, denk aan de Rock in Opposition-stroming met een band als Henry Cow. Duidelijk een verrijking van de instrumentatie vergeleken met Schlagenheim. Erg benieuwd naar de rest!

avatar van aerobag
All aboard the hype train!

Gaat weer lekker bizar worden zo te horen, kekke clip ook

avatar van AOVV
Deze kan er ook nog wel bij in 2021. Fijn!

Aaaaarg. Corona doet iedereen indommelen. En het is godverdikke lente. Ik wil leven. En net op dat moment krijg ik deze 2 heerlijke nieuwe nummers van deze bijzondere en spannende band te horen! Perfect timing. Dankjewel!

Don Cappuccino schreef:

Die stop-momentjes, heerlijk!

avatar van Mr.Domestica
Wow John L gaat hard. Wat vibes van The Mars Volta ten tijde van Bedlam.

avatar van aerobag
podverredorrie, die deric raven heeft zijn ravenklauwtjes alweer om een promo-kopie geslagen zo te zien. Maar het feit dat hij positief is, stemt mij ook weer positief

Hier heb ik erg veel zin in! black midi is de spannendste experimentele band sinds The Mars Volta.

avatar van to be announced
De single Despair doet mij denken aan Flying Horseman.

avatar van aerobag
Na de tweede single ben ik enorm benieuwd geworden naar het hele album. De twee singles tonen zo'n sterke progressie in hun sound, ondanks de zwaarte en chaos van de nummers, klinkt de sound al een heel stuk completer dan hun eerste album (die ik al geweldig vond, mind you) en dat is eigenlijk precies de ontwikkeling die ik wilde horen. Zoals Don Cappuccino ook al schrijft, het gaat echt richting avant-prog/rock in opposition, maar dan wel in een modern math rock jasje gestoken. Fingers crossed op een album vol kwaliteit

Deze gaat ook in de pre-order (laat mijn vriendin het maar niet lezen)

avatar van Collapse
Een paar van het nieuwe album live uitgevoerd op KEXP. Dit is een stel hoor.

avatar van Don Cappuccino
De KEXP-sessie is echt fenomenaal. Het valt vooral op hoe goed Geordie als gitarist is. Die speelt als Robert Fripp en zingt als Adrian Belew. Dit is gewoon volledig (avant)-prog met mathrock en jazz/fusion-invloeden: The Mars Volta, King Crimson, Mahavishnu Orchestra en Magma komen daarbij naar boven als referenties. Die progrockinvloeden waren er op Schlagenheim natuurlijk ook, maar zo te horen zijn ze er nu op volle kracht. Ik word er in ieder geval razend enthousiast van!

Dit is nu echt zo'n band die via de Brit School extreem veel informatie heeft geabsorbeerd en daarna het regelboek compleet heeft weg geflikkerd, maar nog steeds die opgedane kennis gebruikt, zonder daarin beperkt te worden in creativiteit. Het is meesterlijke georganiseerde chaos.

Collapse schreef:
Een paar van het nieuwe album live uitgevoerd op KEXP. Dit is een stel hoor.

Fe-no-me-naal! Kijk erg uit naar m'n Picture Disc! Lekker gitaarspel. Vooral benieuwd naar Dethroned als studio versie.

coldwarkids schreef:

Lachwekkend goed. Oftewel fe-no-me-naal zoals meneer zegt.

Collapse schreef:

Lachwekkend goed. Oftewel fe-no-me-naal zoals meneer zegt.

Nope, verbazingwekkend goed.

coldwarkids schreef:

Nope, verbazingwekkend goed.

Ho-ho, versta me niet verkeerd, ik lach nou juist van verbazing. Om hoe goed het is.

avatar van aerobag
Dit is genieten, en een heerlijk voorproefje voor het album. (+ wat hulp op de blazers van Black Country, New Road)

black midi (Live on KEXP at Home) - YouTube

avatar van Obscure Thing
Die eerste twee nummers doen me al zoveel meer dan het hele eerste album. Ik ben zeer benieuwd nu.

avatar van blur8
Dat gaat een leuke competitie worden tussen Squid en black midi . Welk Album zal de beste vertaling maken van georganiseerde gaos naar het Next level van PostPunk met Free-Jazz: Bright Green Field of Cavalcade

avatar van hoi123
Slow (Loud) is echt een beest van een nummer. Fantastische beslissing van de heren om blazers aan het arsenaal toe te voegen. De tweede banger van het album, dus nu al beter dan Schlagenheim die er met bmbmbm maar één had. Ik kan niet wachten!

avatar van Don Cappuccino
Lang geleden dat ik preview singles zoveel draai voor een releasedatum als bij deze. Het geniaalste aan John L en Slow (en ook Despair, bloedmooie track) is dat ze bomvol zitten met allerlei motieven die als weerhaken in je hoofd blijven hangen. Dan ook nog die watertandend goede uitvoeringen van John L en Slow in de KEXP-sessie met ook nog het latere periode (Tilt, The Drift, Bish Bosch) Scott Walker-achtige Dethroned en de krankzinnige Red-era King Crimson meets Primus-uitbarsting van Hogwash and Balderdash, dat klinkt alsof black midi in een alternatief universum de titeltrack voor een tekenfilm heeft opgenomen. Het zou absoluut kunnen, aangezien Primus natuurlijk de South Park-song heeft gedaan. Avant-garde prog/jazz/fusion met rete-catchy hooks, levensgevaarlijke combinatie.

Chondromalacia Patella

Vierde track vrijgegeven.

avatar van Don Cappuccino
Ook Chondromalacia Patella is fenomenaal. Dit is gewoon progrock. Genesis en King Crimson-vibes alom, maar dan in een hyperactief modern The Mars Volta-jasje.

avatar van AOVV
Net Chondromalacia Patella beluisterd ná 21st Century Schizoid Man van King Crimson, en ik kan alleen maar onderschrijven wat Don Cappuccino hierboven neerzet.

avatar van Melodic Fool
Ik ken deze band nog niet, maar hoor net John L en godverdomme, sweet mother of Jesus

Gratis drugs

Ik viel net bijna in slaap, maar nou niet meer. Dit maakt me bang op een goede manier.
Wat een chaos. Smaakt naar meer.
Al die bands die jullie opnoemen inderdaad, vooral de The Mars Volta
Er zijn weinig groepen die het in zich hebben, of de zin erin wellicht, om The Mars Volta als voorbeeld te nemen

Te weinig naar mijn mening, maar goed èh.
Dit klinkt iig dan ook erg interessant

avatar van Lura
Afgelopen ander halve maand af en toe beluisterd, maar bij mij wil het kwartje maar niet vallen.

Vanavond om 20:00 zal black midi het volledige album livestreamen op YouTube:

Cavalcade Listening Party Extravaganza

avatar van Don Cappuccino
Ik heb enorm genoten van de eerste keer Cavalcade.

Wat ik enorm hoop is dat black midi zich met deze plaat uit het moderne Britse gitaarbandhoekje (Squid, Black Country, New Road, Dry Cleaning) kan brengen. Ik denk namelijk dat enorm veel oude progrockfans enorm van deze plaat zouden genieten, maar hem nu niet vinden of draaien vanwege die Britse gitaarband-associatie. Ook hoop ik omgedraaid dat deze plaat een gateway naar progrock kan worden voor de jongere luisteraars die meer vanuit de ''gitaarband''-hoek komen.

Dit is namelijk van top tot teen een progrockplaat met nog een flinke scheut jazz/fusion. Een enorme koerswijziging ten opzichte van Schlagenheim, dat klonk als vier extreem leergierige gasten die de gehele experimentele rockgeschiedenis voor zich absorbeerden en enorm over de schreef gingen op de best mogelijke manier. Cavalcade is een echte plaat geworden, een algehele totaalervaring. De chaos van het debuut maakt grotendeels plaats voor verrijking van het geluid en subtiliteit. Toen ik het bloedmooie en dromerige Despair (de B-kant van John L) hoorde hoopte ik enorm dat er meer van dat soort materiaal op Cavalcade zou zijn, en ik ben zo blij dat dit het geval is.

Vooral afsluiter Ascending Forth bezorgde me behoorlijk kippenvel, magistraal. Wat een progrockepos, alsof black midi de beste verloren progtrack uit 1972 heeft geschreven, maar daar een 2021-update op heeft gedaan. De pastorale akoestische stukken van Genesis met de grandioze jazzy climaxen van een Van Der Graaf Generator en de zangstijl van Scott Walker. Ik had gelijk zin om Pawn Hearts van Van Der Graaf Generator te draaien daarna. Ook Diamond Stuff liet me echt verdrinken in zijn talloze prachtige lagen aan instrumentatie en Marlene Dietrich is ook heerlijk wegdromen. Geordie Greep laat zijn vreemde stemmetjes nagenoeg achterwege en brengt een zangstijl die me doet denken aan allerlei zangers: Scott Walker, Adrian Belew (King Crimson), Peter Hammill (Van Der Graaf Generator) en Peter Gabriel (Genesis).

Het is duidelijk dat black midi de previewtracks heeft uitgebracht (de singles + de nummers in de KEXP-sessie) die relatief gezien nog het dichtste bij Schlagenheim stonden. Ik werd namelijk enorm verrast door de dromerige pracht van de rest van de plaat. Daardoor is er een zeer goede balans tussen de meer hyperactieve kant en de subtielere kant en daarmee ook de afwisseling tussen de vocalen van Geordie en bassist Cameron Picton, die heerlijk koelbloedig zingt en daarmee de perfecte tegenhanger is van Geordie's expressieve vocalen. Daar waar Schlagenheim gewoon alles tegen een doek smeet, lijkt Calvacade een heel druk schilderij, maar is de coherentie van een afstand zeer duidelijk te zien. black midi heeft hier songs geschreven, en wat voor songs.

Don is de getrainde machinist van de hypetrein *TSJOE TSJOEEEEE*

Staat inmiddels al op Apple Music en Youtube en het is alles wat ik hoopte dat het zou zijn

Ik plak er gelijk 4,5 mics op, ik zie wel of het na meerdere luisterbeurten stand houdt.