Doe Maar - Skunk (1981)

Pop / Ska
Label: Killroy

1. Sinds 1 Dag of 2 (3:18)
  2. Te Laat (2:01)
  3. Bella Donna (3:13)
  4. Smoorverliefd (3:15)
  5. Nederwiet (6:52)
  6. Nix voor Jou (4:06)
  7. Mis (2:52)
  8. Ruma Saja (4:04)
  9. De Laatste X (4:53)
  10. Dansen Met Alice (2:45)
avatar van dazzler
Ach ja, het origineel artwork wordt zo vaak niet gerespecteerd.
Maar het voornaamste is dat Alice weer lekker doordanst in de reprise.
Dat was niet het geval op de oude CD editie.

Trouwens, op de vinyl albumsticker staat toch voluit Dansen met Alice.
Kijk maar: Images for Doe Maar - Skunk - discogs.com.

Ik stel voor dat ik de titel van track 1 corrigeer.

Als we de regels netjes volgen natuurlijk wel. Het is gewoon Alice lijkt me.
Ik zag trouwens dat er op de 2008 remaster ook tijden achter de tracks waren toegevoegd wat niet op de orginele LP zo was. Voordeel van die cd versie is dan wel weer dat er songteksten zijn toegevoegd en die ontbraken weer bij de LP.
Leuk om dat ding weer eens in handen gehad te hebben trouwens (ik heb al jaren geen platenspeler meer).

edit:

dazzler schreef:
Trouwens, op de vinyl albumsticker staat toch voluit Dansen met Alice.
Kijk maar: Images for Doe Maar - Skunk - discogs.com.

Gelijk de LP er weer bij gepakt en verdomd. Ik heb dit album zo grijs gedraaid en het was me nooit eerder opgevallen (maar ja wat wil je, ik was een jaar of 12)

Weer wat geleerd. Laten we er dan maar van uit gaan dat Doe Maar het Dansen Met Alice noemt gezien de latere aanpassingen en de albumsticker ook al geeft de hoes Alice aan.

avatar van lennon
Ernst jansz zelf heeft de regie gehad bij de heruitgaven, dus hij zal er wel over nagedacht hebben

avatar van Fairy Feller
Op mijn LP staat Alice, dus zonder Dansen met.

Nieuwstad
Klinkt de remaster ook beter? Niet dat het origineel niet lekker wegluistert overigens..

Fairy Feller schreef:
Op mijn LP staat Alice, dus zonder Dansen met.

Ook op de sticker op de LP zelf? Ik kwam daar gisteren dus achter dat daar wel Dansen met Alice staat en dat was me nooit opgevallen terwijl ik de LP al vanaf mijn 11e (dus 1981) in bezit heb.
Op de hoes staat inderdaad Alice en op de latere CD uitgaven is dat allemaal aangepast.

Nieuwstad schreef:

Alleen al dat ze het outro van Alice in ere hebben hersteld vind ik al de moeite waard maar het geluid is wat warmer. Ze hebben de orginele analoge mastertapes gebruikt.
Dus ik weet niet wat je onder het origineel verstaat. De originele LP? Of de eerdere CD uitgaven?

Nieuwstad
Ik heb zowel de elpee als een eerdere cd uitgave. Qua geluid ontlopen die mekaar niet echt volgens mij en die noem ik bij deze dan maar het origineel. Klinken beide gewoon uitstekend. Vroeg me nu af of die remaster nog lekkerder je speakers uitknalt, snap je?

Over de LP kan ik niet veel zeggen. Ik heb al jaren geen platenspeler meer dus hoe die klinkt moet je de experts vragen.
Het vergelijk met de eerdere cd uitgaven: zoals gezegd vind ik het wat warmer en het knalt inderdaad wat meer (gevoelsmatig). Maar ik geef wel toe dat ik op dat gebied nooit zo'n ster ben. Remasters beter of niet... ik hoor het nauwelijks waar anderen daar echt heel sterk in zijn.
Zoals ik jou hoor zou ik zeker niet nog een keer de cd aanschaffen (alhoewel je er niet veel kwijt voor bent dat dan weer wel).
Wat wel echt enorm prettig is is het feit dat de 'verminking' van Alice aan het einde nu niet meer aanwezig is. Je krijgt de versie zoals ie ook op de LP staat.

avatar van Fairy Feller
aERodynamIC schreef:

Verhip, op de lp sticker staat inderdaad Dansen met, op de hoes niet.

Maf he, het is dat dazzler me daar op wees.

Alleen de toevoeging 32 jaar aan Sinds 1 dag of 2 is wel van latere uitgaven.

Ach het zijn maar kleine dingen. Nu ik het album weer eens gedraaid heb (wat ik eigenlijk nog best regelmatig doe) besef ik wederom dat dit onverwoestbaar is. Niks jeugdsentiment; gewoon nog net zo goed als toen.
Jammer dat ik al mijn buttons en andere zooi niet meer heb, dat zou wel lekkere nostalgie zijn.

Nieuwstad
Frits Spits wou het nummer alleen draaien als ze het veranderden in 32 jaar.

avatar van little lion man
Nieuwstad schreef:
Frits Spits wou het nummer alleen draaien als ze het veranderden in 32 jaar.
Wel een beetje raar

avatar van lennon
Maar frits heeft ze wel aardig het zetje in de juiste richting gegeven

avatar van Snorren
Ah, de originele vinylplaat van Skunk in een oude doos van mijn moeder gevonden. Dit is echt genieten. 4 sterren.

Helemaal gelijk.
Fantastische plaat van een tijdloze klasse, dit.
Samen met 4us het beste van de band.

avatar van Funky Bookie
Het eerste album met Henny Vrienten is gelijk een enorme stap voorwaarts zowel tekstueel als muzikaal. Er wordt nu echt voor de Ska gekozen en het is niet meer zo akelig melig.

Sinds 1 Dag Of 2
De titel werd veranderd om het radiovriendelijker te maken en dat heeft de band geen windeieren gelegd. Dit is uiteindelijk een echte Doe Maar klassiek en de eerste stap naar de legende die Doe Maar zou worden. Leuke teksten met humor, zonder het Sinterklaasniveau van het vorige album,

Te Laat
Zang van Carel Copier. Als leadzanger vind ik hem niet zo bijzonder als Ernst en Henny, maar de koortjes zijn nooit meer zo mooi geworden als op deze plaat. Dit is verder geen spectaculair nummer, maar wel een lekker uptempo plaatje.

Bella Donna
Het bewijs dat Jan Hendriks als gitarist onderschat is. Hij doet niet veel scheurende solo 's als zijn Amerikaans bijna-naamgenoot, maar kan wel heel mooi ondersteunend aan het liedje spelen.

Smoorverliefd
Mijn perssonlijke eerste kennismaking met Doe Maar. Een ontzettend catchy refrein dat na 1x horen niet meer uit je kop te krijgen is.

Nederwiet
Ja, het is een melig nummer en misschien zelfs banaal. Maar in '80 was Nederland nog niet zo nonchalant t.o.v. nu en daarmee denderde dit nummer toch wel door een paar taboes heen. Gelijk een hele goede cursus voor de hobbyisten thuis.

Nix Voor Jou
Weer gezongen door Carel en ik denk ook dat het daardoor komt dat ik van dit nummer niet onder de indruk ben. Hij heeft een redelijke 13-in-een-dozijn stem en dat is perfect voor koortjes, maar komt in leadzang niet echt uit de verf.

Mis
Gewoon een lekker nummer dat wel laat horen dat de heren t.o.v. hun debuut een stuk volwassener zijn geworden.

Ruma Saja
Ernst bezingt zijn Indonesische roots en stelt en passant het discriminatie probleem van gemengd bloed aan de kaak. Ontzettend goed sfeervol nummer dat dankzij de Ska achtergrond toch een echt Doe Maar nummer is.

De Laatste X
Dit liedje onderscheidt zich m.i. vooral door de sterke zang van Henny.

Dansen Met Alice
Heel vrolijk nummer met eigenlijk een heel zielig verhaal zorgt voor een leuk contrast en is daarmee een goede afsluiter van het album dat laat zien dat Doe Maar niet zomaar een Nederpop bandje is, maar dankzij de muzikale vernieuwing en gedurfde teksten klaar is om geschiedenis te gaan schrijven.

Leuk verslag FB

Waar jij de stem van Carel minder leuk vindt, vind ik m juist wel bijzonder. Doet een beetje denken aan Jon Anderson van Yes (denken he..) door de hoge stem. Het accent wat er bij hoort maakt het nog een stukje leuker vind ik!

avatar van Dibbel
N.a.v. de Doe Maar-documentaire die laatst weer eens op televisie was, de Doe Maar elpees maar weer eens naar onderen gehaald.
Blijft leuke muziek, al zijn de Doris Day en 4Us een stukje beter.
Op Pinkpop 1982 openingsact (te gek, Nederwiet, weet je wel), het jaar daarna appels naar het podium.
Over deze plaat is alles al gezegd, mijn favoriete liedjes blijven toch Sinds 1 Dag Of 2, Smoorverliefd (zijn gewoon Nederpopklassiekers), De Laatste X en Nix Voor Jou.
Nederwiet vind ik alleen nog te harden als je er een hoop van hebt gerookt .
Ik heb hier een nieuwe persing van op Sky uit 1982, uiteraard in nieuwstaat.
3 sterren kan ik hier zeker aan kwijt, aan de volgende 2 wat meer denk ik.

avatar van bikkel2
Aanstekelijk is het allemaal wel. Ik verguisde het toendertijd, zette mij af tegen de hele hype die ontstond.
Doe Maar? Laat Maar !!! Onder dat motto.

Achteraf ontdek je dan gewoon de kracht van de nummers. En het zijn gewoon geweldige musici.
Niet alles bekijft op Skunk. Nederwiet is nu inderdaad wel heel obligaat.

avatar van Dibbel
Ik was er al te oud voor om me er tegen af te zetten.
Sterker nog, iedereen had wel wat met Doe Maar rond 1981/1982.
Uiteraard de wietrokers en andere alternatieve lammelingen.
Maar het was reggae, dus mocht het (ook van punkers b.v.).
En klaar voor Pinkpop dus in 1982.
De ommekeer kwam ergens aan het einde van dat jaar.
Toen kwamen en toch vrij onverwacht de hysterische tienertaferelen.
Wij stonden erbij en keken er met verbazing naar en snapten het niet.
Maar ik (en veel van mijn leeftijdgenoten) zijn de muziek leuk blijven vinden.

avatar van adri1982
De A-Kant van deze plaat met o.a. 'Sinds 1 dag of 2', 'Smoorverliefd' en 'Nederwiet' is uitstekend, maar op daarna kakt het album een beetje in. Wel leuke afsluiter overigens met 'Dansen met Alice'.

avatar van EttaJamesBrown
Heb nu pas door dat ze smoorverliefd op mij was. Te laat? Of nu echt de laatste x?

avatar van lennon
Inmiddels heb ik versie zoveel binnen op roze gekleurd vinyl deze keer.

Mooie heruitgave n.a.v. 40 jaar doe maar en de clubtour die volgt.

Music on vinyl heeft er deze keer mooi werk van gemaakt. Elke lp heeft een eigen kleur gekregen en een cd als toevoeging,die niet in een lelijk papieren of plastic hoesje zit, maar in een leuke replica van de plaat.

Geluid is net zo goed als de 2008 heruitgaven.

Nederwiet vind ik nix?
Maar voor mij is de laatste x doe maars mooiste

aERodynamIC schreef:

Ik draai nu de CD en kijk nou eens wat ik voor mooie quote vind!

Over vinyl gesproken: vind ik net toch nog één limited yellow exemplaar voor de normale prijs.

west schreef:

Ik draai nu de CD en kijk nou eens wat ik voor mooie quote vind!

Een paar maanden hierna was dat anders haha. Ik heb mijn vinyl uit die tijd nog gewoon. Klinkt prima.

avatar van meneer
Dit album was een mokerslag beginjaren 80. Iedereen kocht hem. Alles was roze/groen. De meisjes zagen ons jongens niet meer want Doe Maar. Heerlijke teksten die je uit je hoofd kende en mee zong. Ach, ach ach Henny.. Rust in vrede. Alles gaat voorbij..

avatar van Chronos85
Te laat = monochrome set, of is dat hier al ns genoemd?

avatar van ZAP!
En verder gaat dit lied... niet.

avatar van lennon
Carel Copier is overleden..zijn naam zal in 1e instantie velen niks zeggen, en toch kennen vele Nederlandse mensen zijn werk.

Hij was de 1e drummer van Doe Maar, en speelde tot en met Skunk mee op de platen van Doe Maar.

Dus op overbekende nummers als 32 jaar, en smoorverliefd, maar ook Nederlwiet.

Hij zong ook 2 nummers op Skunk, nix voor jou, en te laat.
Op het eerste Doe Maar album neemt hij de vocalen waar Op Verdomme, ik doe het wel alleen en Wees niet bang mijn lul.

Helaas moest hij vroegtijdig stoppen met dit leuke bandje. Ik ben blij dat hij in 2016 in de ziggo nog zijn moment kreeg van de mannen, want dat verdiende hij zo.
Helaas heeft ook hij het leven moeten laten aan die vreselijke ziekte waar ook Henny al aan bezweek.

Dus hier een kleine in memoriam voor Carel, dank voor de fijne muziek