Doe Maar - Skunk (1981)

Pop / Ska
Label: Killroy

1. Sinds 1 Dag of 2 (3:18)
  2. Te Laat (2:01)
  3. Bella Donna (3:13)
  4. Smoorverliefd (3:15)
  5. Nederwiet (6:52)
  6. Nix voor Jou (4:06)
  7. Mis (2:52)
  8. Ruma Saja (4:04)
  9. De Laatste X (4:53)
  10. Dansen Met Alice (2:45)
Nederwiet. Eén van de mindere Doe Maar nummers, maar dat is mijn bescheiden persoonlijke mening.

avatar van ArthurDZ
sebas schreef:

Ik vind dat zelfs het slechtste Doe Maar nummer, een erg irritant nummer, vooral de echo's en die vervelende wiedewiedewiets storen mij.

Father McKenzie
Allemaal best jullie recht, maar ik blijf Nederwiet ontzettend leuk en origineel vinden, al is het niet om alle dagen naar te luisteren, maar dat heb je wel met meerdere nummers.
En ik luister nu ook precies niet alle dagen naar Doe Maar, dus voor die pààr keer per jaar dat ik dit leuke bandje nog eens draai...
En "melig"? is hier wel het laatste adjectief dat ik op zijn plaats vind.
Màf, dat wel ja!
Héél leuk album, al draai ik nu altijd hun complete verzamelaar; "Echt Alles", al is dat strikt genomen nu ook niet meer echt alles, omdat "Klaar" niet inbegrepen is. Maar wel echt alles uit hun topperiode.

Echt Alles is behoorlijk compleet.
Maar ook als je Klaar buiten beschouwing laat is dit niet écht alles.
(zie mijn post aldaar).

avatar van Gajarigon
Mannen bij de vleet, wachtend in een rij
Doet me toch geen reet want ze kijkt naar mij

Aangenaam wegluisterende, humoristische plaat met enkele uitschieters (de opener en 'Dansen met Alice'), maar in zijn geheel luister ik hem nog zelden, daarvoor zijn de meeste nummers toch net wat te banaal.

flebbie
Wie zingt er op Te Laat en Nix Voor Jou? Is dat Carel Copier?

Mensen die Nederwiet niks vinden snappen doe maar en het zijn van een Nederlander niet echt...

Omdat...?

avatar van ArthurDZ
MiNiMacho schreef:

Maakt mij niet uit, ik ben Belg

@Sebas,

Haal maar eens een joint en zet dan het nummer op;) dan krijg je stukken meer respect elke keer als je het nummer terug luistert;)

avatar van MEATmusic
joint + doe maar = goede combo

Nederwiet is een geweldig nummer , deze hele lp is het beste wat er ooit in Nederland gemaakt is.

Maar ja deze muziek hoorde ik altijd in de coffeeshop afgewisseld met seventeen seconds van the Cure.

avatar van lennon
Dit is na al die jaren nog steeds gewoon een enorm lekker plaatje, van nog steeds een heel leuk bandje...

Eindelijk is het einde na dansen met Alice nu ook op cd verschenen!

avatar van steven
nederwiet vind ik ook een uitstekend nummer , maar wel a-typisch natuurlijk. goede plaat dit , maar hierna werd het alleen maar beter

avatar van Madonna
Doe maar...deze cd pas gekocht toen ik de teksten snapte. Als kind zing je fonetisch mee, dan zijn woorden woorden. Later drongen de teksten pas tot mij door. Goed!

-3-

Een van de beste albums die ooit in Nederland gemaakt is.

Geweldige band die ik zelfs na al die jaren in Ahoy en in de Kuip een hele goede show zag geven. ( met het beste geluid wat ik ooit in de Kuip en in Ahoy gehoord heb.

Nieuwstad
twotone schreef:
Een van de beste albums die ooit in Nederland gemaakt is.

Klopt.

Gewoon 5* dus

avatar van michelweber
flebbie schreef:
Wie zingt er op Te Laat en Nix Voor Jou? Is dat Carel Copier?

Inderdaad. Leuke nummers ook. Kan helaas niets vinden over de man op het internet. Waarom is hij uit Doe Maar gegaan? Wat ging hij daarna doen?

avatar van lennon
Volgens mij vanwege een liesblessure ofzo. Hij was nog wel op het afscheidsconcert, En speelde daar ook, maar waar ie nu is, en wat ie doet?

avatar van pygmydanny
speelde daarna nog bas en zong bij Extralux en heeft nog wat dingen gedaan, maar daar moet ik mijn archieven eens voor napluizen

hier is hij te zien bij Extralux

YouTube - KEEP IT [by EXTRA LUX]

YouTube - LET'S GET TOGETHER {EXTRA LUX}

YouTube - THE TRIP by EXTRA-LUX

Een paar jaar geleden deed hij volgens mij nog iets met een coverband. Wordt vervolgd...

avatar van vielip
Deze vind ik dan weer ietsje minder in vergelijking met Doris Day en 4US. Nummers als Nederwiet, Nix voor jou en Dansen met Alice vind ik niet slecht maar wel minder dan andere Doe Maar nummers. De laatste x is daarentegen wel een supergaaf nummer!

avatar van bikkel2
Lekkere Doe Maar plaat . Nog net verschenen voordat de gigantische hysterie losbarstte .
Valt wederom op hoe makkelijk de liedjes klinken , maar hier is echt wel over nagedacht . Zit muzikaal vernuft inelkaar . Maar niet van alles ga ik uit het dakje (evenals de andere albums)
De liedjes zijn catchy , maar ik hoor hier ook wat mindere bedenksels . Nederwiet zit goed inelkaar en het onderwerp is aardig , maar het duurt me net even te lang .
Nix voor jou vind ik ook wat langdradig en loom . 32 Jaar , De laatste X en het superaanstekelijke Dansen Met Alice vind ik de beste tracks .
Desondanks is de mix van vlotte Ska /Reggea en Pop een geweldige vondst . Niemand in Nederland leek op Doe Maar .

avatar van jacknina
Nederwiet het slechte nummer van doe maar pffffffffff kom op zeg!

1 van de betere nummer alles klopt in dat nummer!

avatar van kaztor
De tweede cd uit het box-setje van 5 die ik hier even doorneem.

De band maakt hier een forse sprong voorwaarts. Ze zagen op tijd in dat een toekomst met Piet Dekker niet bepaald een van de meest reële mogelijkheden was en gingen met Henny Vrienten in zee.
De chemie is duidelijk waarneembaar: Hier is een band te horen die voor goud gaat en het succes al haast kan ruiken.

Van de vier aanvankelijke studio-albums is Skunk eigenlijk het meest representatieve en ook het meest uitgebalanceerde Doe Maar-album. Ook lijkt het dat er voor de band met de komst van Henny zoveel mogelijkheden bij zijn gekomen. Vijf bandleden, met ieder hun momenten op de plaat om te schijnen; het was vast een heerlijke ervaring voor de band. Het is alleen jammer dat drummer Carel Copier vroegtijdig verstek moest laten gaan, want zijn nummers passen naadloos tussen die van de anderen en zijn stem past ook bij de muziek.

Hoe het verder met Joost Belinfante verging is me niet echt duidelijk. Volgens mij kwam hij gelijk met Henny in de band, maar hij wilde zich niet gebonden voelen aan een band, dus werd het een soort van achter-de-schermen-bandlid die later geloof ik ook nog een paar nummers meeschreef. Een fantastische zanger is het zeker niet, maar zijn Nederwiet redt het met een gortdroog gevoel voor humor en een paar 'killer hooks'. Je hoeft er niet high als een Vlaamsche papegaai voor te zijn om het te kunnen waarderen.

Ernst doet min of meer hetzelfde ding als op het debuut, maar dan met meer gusto en betere muzikale begeleiding.

Henny wordt duidelijk gepresenteerd als de blikvanger. De twee singles van het album die de band in commercieel opzicht op de kaart zetten kwamen van hem en zijn nummers komen als geroepen.

Uiteindelijk is daar nog gitarist Jan Hendriks met de fantastische instrumental Bella Donna en je hebt eigenlijk de ultieme Doe Maar-plaat.

kaztor schreef:
Hoe het verder met Joost Belinfante verging is me niet echt duidelijk. Volgens mij kwam hij gelijk met Henny in de band.

Hij was al aan de heren verbonden via de foolsbend, maar hij werd ter vervanging van Piet Dekker aan Doe Maar toegevoegd. Echter zag hij het niet zitten om een vast lid te zijn, en heeft dit dus gedaan totdat Henny erbij kwam.
Wel is Joost onlosmakelijk verbonden gebleven met de band
(dit is even uit mijn hoofd, kan best zijn dat het iets anders is, maar dan moet iemand me maar even corrigeren)

Nieuwstad
lennon schreef:

Wel is Joost onlosmakelijk verbonden gebleven met de band

klopt helemaal

avatar van MAS
MAS
Erg lekkere plaat. Vind Nederwiet ook absoluut geen vervelend nummer. Ik beschouw het als een klassieker.

avatar van Mille Vinyl
Jeugdsentiment !!!!!! blijft goed zelfs na al die jaren , en eh doe maar had ook veel Belgische fans !!!!

avatar van josthehague
Nederwiet is juist een klasse nummer.

Leuk die 2008 remasters. Fijn dat ze het artwork ook weer in ere hebben hersteld maar waarom is het dan nu ineens Sinds 1 Dag of Twee (32 jaar) wat op de originele LP uit 1981 Sinds 1 Dag of 2 is (dus zonder de toevoeging 32 jaar en 2 niet geschreven als twee.
En het oorspronkelijke Alice is helaas nog steeds Dansen met Alice gebleven. Beetje jammer maar gelukkkig is die lap tekst weer verdwenen van de cover.