Deafheaven - Infinite Granite (2021)

Metal / Rock
Label: Sargent House

1. Shellstar (6:06)
  2. In Blur (5:29)
  3. Great Mass of Color (6:00)
  4. Neptune Raining Diamonds (3:05)
  5. Lament for Wasps (7:08)
  6. Villain (5:41)
  7. The Gnashing (5:34)
  8. Other Language (6:10)
  9. Mombasa (8:17)

avatar van Don Cappuccino
Ik vind Great Mass of Color een prachtig nummer. Deafheaven blijft verrassen en deze dreampop/shoegaze/altrockinvloeden zijn natuurlijk al vanaf de eerste plaat aanwezig in het geluid van de band. George Clarke's cleane vocalen zijn verrassend goed en het gehele nummer heeft een heerlijk dromerig verloop, ook gaaf hoe het aan het eind toch even wat steviger wordt. Dit doet mij best wel denken aan de laatste Slowdive-plaat en DIIV: SlowDIIVHeaven?

Als ik naar de songlengtes kijk, zou het me niet verbazen als Deafheaven op deze plaat volledig dreampop/shoegaze/altrock met cleane vocalen gaat. Ik juich het toe.

avatar van coldwarkids
Great Mass Of Color doet me denken aan Turnover.(natuurlijk onbekend hier) Mellow vibe. Hopelijk gaat het die kant op maar dan wel af en toe die screams erbij!

avatar van Don Cappuccino
De plaat gaat volledig in de richting van Great Mass of Color, fragment uit de promotekst:

Over the course of their first ten years, Deafheaven's music vacillated between tormented beauty and harmonic rage, a hybrid of black metal's malice and shoegaze's sublime wall-of-sound. On their fifth album, 'Infinite Granite', Deafheaven are no longer toying with the juxtaposition of pitting metallic abrasion against swirling grandeur.

avatar van legian
Zo dat is een flinke dosis zomerse pop-rock dat ze hier laten horen. Krijg er in ieder geval een goed zomers gevoel van.

avatar van VladTheImpaler
Oehh, dat nieuwe nummer doet me erg denken aan DIIV inderdaad, me like.

avatar van Edwynn
Het was wachten dat dit ging gebeuren natuurlijk. Het is wel oke als achtergrondbehang maar dat is het dan wel

avatar van the crook
The-Smiths-Heaven

avatar van crosskip
Leuke single wel, maar ik wacht het nog even af. Alcest's Shelter had destijds ook zo'n toffe single, maar dat bleek ook maar een suffe plaat te zijn.

avatar van THEMARSVOLTA
Lekker nummer! Samen met de nieuwe Amenra toch wel de platen waar ik het meest naar uitkijk dit jaar.

The Gnashing

Ik ben benieuwd of de plaat als geheel wat gevarieerder uit de hoek gaat komen, want deze track lijkt behoorlijk op Great Mass of Color. De vocalen zijn hier wel echt de zwakste schakel, instrumentaal mooi gelaagd en sterk drumwerk.

avatar van Dr.Pat
Waar ik in de eerste single Great Mass of Color de zang nog net overleefde, loop ik hier toch echt vast… het mag dan misschien wel bij de muziek passen, wat dromeriger en zwieriger, maar op The Gnashing vind ik het totaal niet interessant wat er vocaal wordt neergelegd…
Muzikaal zijn beide nummers dik in orde, en aan het begin was ik zelfs hoopvol dat de gelaagdheid en dromerigheid juist het sterke punt zouden zijn…drumwerk van Deafheaven altijd al erg sterk gevonden, beide middenstukken zijn muzikaal erg sterk!
Maar helaas is het na 20 seconden zangwerk op The Gnahing, al wel duidelijk, en na een minuut vind ik het zelfs tenenkrommend… ik zit er verloren en gedesillusioneerd bij….dit wordt het niet….zo jammer.

Hopelijk dat ze het minste nummer als 2e release hebben losgelaten…ik weet denk wel beter

avatar van laboomzaa
Ik waardeer het dan wel weer. Lekker nummer, alleen dat stukje in het midden. Soort mini stiltegebied hoeft van mij niet. Dat kennen we nu wel.

avatar van Sound
Bij The Gnashing dacht ik even dat Paul Banks (Interpol) de vocalen had overgenomen. Geen slecht nummer en helemaal prima dat een band zich ontwikkelt en een andere richting op gaat, maar ben erg benieuwd of ik het hele album goed genoeg ga vinden. Soms is een verandering zó groot, dat een naamswijziging ook geen kwaad kan. Vond dat bijvoorbeeld van Go Back To The Zoo/St Tropez heel tof dat ze dachten "fuck it, we gaan door, maar veranderen gewoon de naam"

avatar van legian
The Gnashing verzand een beetje hierzo. Great Mass of Color heeft nog een zomers vibe en swingt wel. Maar dat gevoel ontbreekt bij The Gnashing volledig voor mij. Fascinerend dat ik de band voornamelijk heb leren waarderen dankzij hun vorige album. En daarbij voor een groot deel dankzij de clean vocals. Maar dat ik dat hier nog niet volledig kan waarderen.

avatar van Rain King
laboomzaa schreef:

prima opzetje voor de (erg goede) tweede helft toch? heb persoonlijk meer moeite met de vocals

avatar van coldwarkids
The Gnashing is nu ook uit! Hij bevalt me beter dan de Turnover-achtige Great Mass Of Color.

avatar van Mausie
The Gnashing is wel een pak minder dan Great Mass Of Color. Volledig vlak zonder memorabele zang of melodie, verbleekt bij de toppers uit het shoegaze genre.

avatar van dix
dix
The Gnashing brengt mij terug bij Killing Joke ten tijde van Brighter Than A Thousand Sons. Dat vond ik niet hun sterkste periode.

avatar van Johnny Marr
Gewoon twee topnummers, niks te maren.

Johnny Marr schreef:
Gewoon twee topnummers, niks te maren.

maar maar The Gnashing is vele malen beter maar maar…

avatar van Johnny Marr
coldwarkids schreef:

maar maar The Gnashing is vele malen beter maar maar....

Mag je vinden!

Eliasliefhebber
The gnashing is geen slecht nummer maar wat is het vocaal matig zeg bij deze track. Zelfs dan nog een lekker nummer, is ook een compliment!
Great mass of color is een niemandsdalletje. Leuk nummer maar geen behoefte om het opnieuw te beluisteren.
Ook lijkt Deafheaven minder metal maar meer te kiezen voor Rock tegen het poppy aan? Niks mis mee, viel op.

avatar van blur8
Moet het gerne [Metal] Al worden ge-update voor dit album ?
Koerswijziging lijkt heeel goed uit te pakken. ......

avatar van Aladdin
Ik hou ervan als bands het over een andere boeg gooien. Kijk na In Blur helemaal uit naar de nieuwe plaat.

avatar van Don Cappuccino
In Blur is een fantastische track, hier klinken de vocalen ook een heel stuk beter. Leuke Oasis-clip ook!

Eliasliefhebber
The gnashing is een lekker plaatje zeg! Kijk hier erg naar uit

avatar van coldwarkids
In Blur is het minste van de drie. Gelukkig hebben we nog kans op het goede…

avatar van legian
Tja, ik weet niet echt wat ik helemaal van moet vinden. Muzikaal klinkt het wel lekker, lekker dromerig vooral. Maar echt pakken doet het allemaal niet.