Album de hele dag geluisterd. En ik moet zeggen: ik deel het enthousiasme van
Mssr Renard. Ik had niet veel verwacht, op zijn best het niveau van
Paradise Filter: best aardig, maar meer '
for old times sake'.
Maar niets is minder waar: geen poging om het oude geluid weer te benaderen, maar gewoon een nieuw fris en vooral eigentijds geluid. Bij het beluisteren zat ik me zelfs onwillekeurig af te vragen hoe dit in de muziekpers zou vallen als dit geen zestigers en zeventigers zouden zijn, maar een of ander nieuw bandje van twintigers ...
De verklaring voor het frisse en energieke geluid vinden we in een interview met Pye Hastings, waar hij toelicht hoe het album tot stand is gekomen. Namelijk op de ouderwetse manier: in 11 dagen, en gewoon in een cirkel, die vanwege corona social distance wel wat groter was dan normaal. Zo hadden ze oogcontact en konden ze elkaars ideeën proberen en verbeteren. En af en toe ook vloeken en mopperen, want dat hoort daar ook een beetje bij. En dat is toch heel anders dan wanneer dit proces via Zoom, telefoon en email verloopt.
Pye vertelt altijd moeite te hebben met de teksten, maar vanwege Corona was dit geen enkel probleem. De teksten gaan over deze vreemde periode. Pye ergerde zich aan het feit dat zoveel mensen de wetenschap in twijfel trokken. En er is een lied over degenen die ons/hen zijn ontvallen als gevolg van deze pandemie. En in een andere song wordt stilgestaan bij de huidige periode waar we weer een beetje naar normaal an het terugkeren zijn. En gelukkig hebben de leden van Caravan de humor niet verloren, iets waarmee ze zich al ruim 50 (!) jaar in deze meestal wat bombastische en serieuzere muziekgenre onderscheiden.
En nu de muziek: de opbouw van het album is apart. De eerste vier nummers zijn up-tempo en ook af en toe stevig. Zelfs het lange nummer van bijna 10 minuten. Meestal wordt in de prog/symfo-rock in lange nummers vaak qua tempo gewisseld, maar zo niet hier. En ik moet zeggen: waar ik normaal een voorkeur heb voor de wat melodieuzere kant van hun muziek bevallen mij deze eerste 4 nummers prima. En dan zitten er al ruim 20 minuten op.
Pas bij
Spare a Thought gaat de voet van het gaspedaal af. En dat blijft zo, tot en met het laatste - instrumentale - nummer. De enige onderbreking is
If I Was to Fly, het nummer waar ik in mijn eerdere post mijn reserves bij had. Dat is nog steeds zo: compositorisch is het een niemendalletje, maar vanwege de opbeurende tekst past het best op deze plek van het album.
De huidige bezetting is deels oud, deels nieuw: oprichter Pye Hastings uiteraard, maar ook oudgedienden zoals Geoffrey Richardson, Jimmy Hastings en zelfs Jan Schelhaas mogen bij het 'meubilair' gerekend worden. Lee Pomeroy (ELO, Rick Wakeman) speelt bas en Mark Walker is na het overlijden van Richard Coughlan nu de nieuwe drummer. Nu is Mark een technisch beperkte drummer (dus heel iets anders dan bijvoorbeeld Nick D'Virgilio van Big Big Train), maar zijn stuwende spel is volgens mij een belangrijke reden voor het eerder genoemde frisse en energieke geluid.
Hierboven werd al gewezen op de goede zang van Pye. Opmerkelijk, want (overigens net zoals bij Camel) moest Caravan het al die jaren nou niet bepaald hebben van geweldige zang. Behalve wanneer Richard Sinclair op sommige albums/nummers de zangpartij voor zijn rekening nam (mijn favoriet, maar ik weet dat heel veel anderen zijn stem niet kunnen uitstaan). Maar Pye heeft na 50 jaar weinig 'ingeleverd' en klinkt eigenlijk prima. Zo krijgt Cruyff dus weer gelijk, met '
dat ieder nadeel zijn voordeel hep'.
Dan nog een eigenaardigheidje: het laatste instrumentale nummer deed mij ergens aan denken, en dan vooral het tingel-tangel-geluid. Het liet mij de hele dag niet los, maar eindelijk wist ik het: eenzelfde geluid en sound zit in de closing theme van de Britse serie Line of Duty (
https://www.youtube.com/watch?v=ddpf5T0yW9c). Het zit ergens aan het eind.
Een heerlijke verassing van Caravan. Een van de betere albums van dit jaar, dat is zeker. Of het ook het beste prog/symfo-album van 2021 wordt, blijft wat mij betreft nog even spannend. Big Big Train heeft met
Common Ground ook een hele fijne plaat gemaakt.