Waanzinnig debuut! Ik denk dat dit album voor mij het Engelstalige album van het jaar gaat worden. Gekeken naar het aantal plays op m'n iPod en CD-speler is dat het al. Ik ben ook weer niet de enige, want
This Is the Life kwam op #2. binnen in de UK Official Album Chart en had al na 4 dagen gouden status, oftewel 100.000 verkochte exemplaren. Ik begreep dat ze in Groot-Brittanië in korte tijd al enorm populair is geworden. Zoals altijd gaan er maanden overheen voordat het op redelijke grote schaal overwaait naar Nederland. Amy's mate van bekendheid zal hier wel in stormversnelling als ze eenmaal op radio/tv te horen. Dan slaat het echt wel aan - terecht natuurlijk - maar het zal het luisteren naar haar muziek minder bijzonder maken. James Blunt's album vond ik bijvoorbeeld toen hij hier nog onbekend was een stuk leuker dan nu. Maar goed, het zou raar zijn als Nederland niet voor nummers zoals
Mr. Rock 'n' Roll en
Poison Prince zou vallen.
Favoriete nummer? Het is vrij lastig om slechts 1 nummer als favoriet te hebben. Omdat ik
This Is the Life al heel vaak gehoord heb is er voor mij wel een nr.1 (het titelnummer), maar het ligt allemaal zo dicht bij elkaar. Ik vind slechts
Footballer's Wife en
Road to Home/Caledonia een klein beetje saai maar dat komt vooral door de geweldige kwaliteit van de andere nummers.
In het begin kende ik eigenlijk alleen de eerste 3 nummers goed,
Mr. Rock 'n' Roll,
This Is the Life en
Poison Prince. Nr. 1 en 3 waren de singles dus die ben ik in eerste instantie vaker gaan draaien; kwam ik het eerste aan toe. Maar
This Is the Life zit ertussenin dus dat werd ook een bekend nummer.

En eigenlijk kreeg dat nummer al snel een magisch tintje en dat is altijd zo gebleven. Later ben ik de rest van het album pas goed gaan ontdekken en toen zijn
Let's Start a Band (geweldig einde :-d ),
Barrowland Ballroom (die tempoversnelling

en
A Wish for Something More (gewoon erg vrolijk, leuke tekst) ook tot m'n favoriete nummers gaan horen. Verder blijven
Mr. Rock 'n' Roll en
Poison Prince erg goede nummers, ritmisch gezien en qua tekst.
This Is the Life is wel zo'n album waarvan je kunt zeggen dat de singles zeker niet de uitschieters zijn. In veel albumtracks zit ook een kwaliteit die je op de meeste commerciële albums niet snel tegenkomt (omdat het vaak toch vluchtig geproduceerd wordt). Dat maakt dit debuut van Amy gewoon zo goed. Ik beleef vooral veel plezier aan een album als ik eigenlijk niets hoef te skippen.
Ik hoor weleens dat ze weinig afwisseling zou hebben, maar dat is denk ik meer een kwestie van smaak. Omdat ze een aparte stem heeft (vooral het Schotse accent maakt haar uniek), zul je als je maar een paar luisterbeurten aan het album besteed voor je gevoel veel van hetzelfde tegenkomen mijns inziens. Maar ritmisch gezien zijn alle nummers zo verschillend en het is eigenlijk gewoon een genot om het hele album in 1 ruk af te spelen. Voor mij verveelt het gewoon geen moment, en de liedjes worden er ook niet meer op na ze tientallen gehoord te hebben. :-d
Daarom 5 welverdiende sterren. Ik hoop dat Amy de lijn van dit debuut kan volhouden. Ze heeft het voordeel dat ze nog zo jong is en eigenlijk enkel zich nog kan verbeteren als singer/songwriter.
Ze toert trouwens deze dagen met Paul Weller door Europa, wat betekent dat ze o.a. in Groningen en Amsterdam in zijn voorprogramma staat. Die dagen kwamen mij niet goed uit, maar ik zie haar liever live met een gewoon optreden. En met alle respect voor Paul Weller, maar als je ook in Nederland wilt doorbreken (wat volgens mij het doel is van de concerten) kun je dat niet beter in ander voorprogramma staan, bijv. van een iets commerciëlere/bekendere artiest?