Arcade Fire - WE (2022)

Canada
Label: Columbia

1. Age of Anxiety I (5:27)
  2. Age of Anxiety II (Rabbit Hole) (7:05)
  3. End of the Empire I–IV (9:17)
  4. The Lightning I, II (5:36)
  5. Unconditional I (Lookout Kid) (4:33)
  6. Unconditional II (Race and Religion) (4:20)

met Peter Gabriel

7. WE (3:51)
avatar van mattman
Een band die iets te bewijzen heeft, is altijd interessant. Everything Now mag dan wel hun grootste (en enige?) mainstream hit bevatten, het album was voor deze prachtband lichtjes ondermaats.

En dus mochten alle registers open voor deze. The Lightning 1 en 2 komen binnen hoor.

Niet bij mij. Wat een bombast.

avatar van peterjames777
Na de uitgebreide en overdreven marketingscampagne van Everything Now is dit weer verfrissend: single uitbrengen, album aankondigen en klaar. 6 mei is ook best snel, fijn!

The Lightning klinkt erg goed.
Denk dat velen blij zijn dat ze de lijn van Everything Now niet lijken door te zetten. Ik wel in ieder geval.

avatar van chevy93
Ambitieus album, zo te zien aan de titels.

avatar van Screenager
Had persoonlijk niets tegen de marketingcampagne van Everything Now, maar het album was (voornamelijk het middenluik) wel wat ondermaats naar hun eigen normen. Al waren Creature Comfort, Everything Now, Put Your Money On Me en We Don't Deserve Love wel instant AF-klassiekers.

The Lightning I en II is meteen een voltreffer. Geweldig tweeluik. Zoals Gerre zegt: bombastisch. Maar wel klassevol gebracht.

Aan de tracklist te zien zijn er heel wat meer twee- en vierluikjes. Kan zeker interessant zijn, zolang het maar wat beter is uitgewerkt dan Infinite Content van de voorganger.

avatar van dix
dix
gerre schreef:
Niet bij mij. Wat een bombast.
Die Scott Walker hoes was al een indicatie

avatar van Poles Apart
Joining the septet on the new LP is Peter Gabriel, who provides vocals alongside Chassagne on WE’s “Unconditional II (Race and Religion)”; Gabriel previously covered the band’s Neon Bible song “My Body Is a Cage” for his 2010 covers album Scratch My Back.

Arcade Fire Detail New Album ‘WE,’ Share Single ‘The Lightning I, II’

avatar van inquestos
Al 1,5 decenium kijk ik reikhalzend uit naar nieuw materiaal van Arcade Fire. Je wordt soms totaal op het verkeerde been gezet (ik denk aan Month of May van the suburbs, wat uiteindelijk de enige misser van het album bleek te zijn). The Lightning I & II luistert makkelijk weg, lekker uptempo einde, maar heeft niet de euforie van een 'Ready to Start' of 'No Cars Go', meeslependheid van Wake Up, creativiteit van Everything Now, tekstuele urgentie van Suburbs of mystiek van zoveel ander materiaal. Ben ook nog wel benieuwd welke kant het qua genre heen gaat, lijkt iets minder experimenteel dan de vorige twee. Qua titels en statement van statement van Win Butler verwacht je toch wel een groots thema.

Ik ben licht verbaasd over het aantal nummers op dit album. In oktober 2020 gaf Win Butler aan materiaal te hebben voor 2 of 3 albums. Dit lijkt, als de duur van de nummers gelijkwaardig is aan The Lightning een kort album te worden. Twee en vierluikjes waren Arcade Fire niet vreemd, al was het voornamelijk qua titel (Neighborhood, Sprawl, Half Light).

Ik kijk ingetogen uit naar 6 mei

avatar van Kaaasgaaf
Wel interessant dat Godrich dit heeft geproduceerd, aan The Lightning hoor ik dat er nog niet zo aan af.

avatar van KKOPPI
Als alle nummers van normale lengte zijn is dit toch een veel te kort album? Een EP meer?

avatar van JVT
JVT
Klopt, hopen op toch wat langere nummers.
Er zit dan ook nog een prelude tussen.
The lightning klinkt alvast wel heel erg goed

avatar van Poles Apart
Will Butler leaves Arcade Fire: "Time for new things"

KKOPPI schreef:

40 minuten, zie de link hierboven over het vertrek van Will Butler.

avatar van Ralph.
Ik ben nu al enthousiast!!

avatar van Fathead
Ralph. schreef:
Ik ben nu al enthousiast!!

Zò slecht is Will Butler toch niet?

Ik wil niet de kniesoor uit hangen, maar ik vind het ronduit een vervelende single. Is de liefde over sinds Reflektor van toch al quasi 9 jaar terug? Het lijkt er sterk op.

avatar van Frenz
mattman schreef:

Everything Now was de reden dat ik fors afhaakte, wat een draak.

Ben ook niet zo onder de indruk van de nieuwe singles, maar moet wel toegeven dat ik met een licht troll-gevoel ging luisteren.

avatar van Roxy6
Ben heel benieuwd naar dit nieuwe album. Everything Now markeerde toch een commerciële move in hun werk, niet slecht maar van een ander kaliber dan hun voorgaande albums.

De vooruitlopende track The Lightning, met het kalme begin en uitmondend in de bekende Arcade Fire kakofonie vind ik niet slecht.

avatar van EttaJamesBrown
Er zijn meer afhakers, schijnt mij gefluisterd te zijn

avatar van coldwarkids
Goede nieuwe single! Had prima op The Suburbs kunnen staan.

avatar van itchy
Ik heb mijn Arcade Fire het liefst in hapklare brokken en zo bombastisch mogelijk, dus ik ben erg te spreken over The Lightning en kijk erg uit naar dit lekker compacte album.

KKOPPI schreef:

Tien nummers lijkt mij geen EP!

avatar van Boris1
The Lightning klinkt alvast als vintage Arcade Fire. Na Reflektor (door mij nog prima gepruimd) en misbaksel Everything now en zoveel jaar verder was ik hier ook wel aan toe moet ik zeggen. Kan niet wachten om dit ergens live te gaan zien en horen

avatar van repelstefan
Las dat dit album geproduceerd is door Nigel Godrich die vanaf OK Computer alle Radiohead albums geproduceerd heeft.

The Lightning is alvast een heel goede opener. Vind de cover ook tof.

avatar van KKOPPI
Die twee nieuwe nummers doen me werkelijk bijna niets. Er zitten leuke elementen in maar war is die WOW-factor? Het wordt nergens opgetild, terwijl die potentie wel in de songs zit. Het gebeurt niet, blijft te gepolijst en te lauw...

Hoop niet dat dit tevens geldt voor de andere songs.

avatar van KKOPPI
^ Correctie, misschien een te snelle conclusie. Ik moet het nog even een aantal keer aandachtig luisteren denk ik.

Soms moet je op je gevoel afgaan en wel degelijk waarde hechten aan een 1ste luisterbeurt. Als die tegenvalt zoals bij mij, is dat een veeg teken.

gerre schreef:

Ja laten we dat allemaal gaan doen

Zei ik nu iets doms?

En btw, 2 nieuwe songs...in theorie. Dit is eigelijk gewoon 1 nummer.