Frankie Goes to Hollywood - Liverpool (1986)

Label: ZTT

1. Warriors of the Wasteland (4:54)
  2. Rage Hard (5:07)
  3. Kill the Pain (6:16)
  4. Maximum Joy (5:29)
  5. Watching the Wildlife (4:19)
  6. Lunar Bay (5:41)
  7. For Heaven's Sake (4:30)
  8. Is Anybody Out There? (7:27)
  9. The Waves * (2:44)
  10. "Pamela" * (0:22)
  11. Suffragette City * (3:34)
  12. Roadhouse Blues * (4:05)
  13. [I Can't Get No) Satisfaction (Monitor Mix / Sarm Sessions / May 1986 / Voiceless] * (4:50)
  14. (Don't Lose What's Left) of Your Little Mind * (6:14)
  15. Rage Hard (Voiceless) * (5:06)
  16. Rage Hard [Montreux Mix] * (5:34)
  17. Warriors of the Wasteland [Montreux Mix] * (3:19)
  18. Warriors Cassetted * (19:57)
  19. Wildlife Cassetted * (24:25)
  20. Our Silver Turns to Gold [Monitor Mix / Ibiza Sessions / May 1985] * (3:43)
  21. Delirious [Monitor Mix / Ibiza Sessions / October 1985] * (3:12)
  22. "Stan" * (0:41)
  23. For Heaven's Sake [Monitor Mix / Wisseloord Sessions / March 1986] * (7:54)
Vrijdagavond ergens in 1986.

Extra snel na schooltijd een TDK-SA 90 cassettebandje gekocht.
Vandaag zou het gaan gebeuren.
Vorige keer werd het al bekend gemaakt.
Hilversum 3 had de primeur.
De tape met een balpen al tot het begin van de zwarte gedeelte gespoeld.
2x gecheckt of hij niet verkeerd om zat.
Dan was alles voor niks.
Er werd verzekerd dat er niet doorheen gepraat werd.
Hij zou zo' n 10 minuten duren.
Om precies kwart over acht zou het moment plaats vinden.
Een hele week naar uit gekeken.
Pauze + Rec.
Het Pauze knopje werd los gelaten.
Frankie Goes To Hollywood - Rage Hard (Young Persons Guide To The 12 inch).
Tijd voor een sigaretje, en ontspannen maar.

De verwachtingen waren hoog naar hun eerste album.
Verwacht werd dat het succes zou aanhouden.
Misschien zelfs overtreffen.
Ik had geen besef van de druk die deze jongens op hun schouders voelden.
Voor mij voelde het als een logische volgende stap.
Alles wat ze aanraakten werd immers goud.

Liverpool werd pootje gehaakt.
Een verloren thuiswedstrijd.
Kampioenschap verspeeld.
Trainer Trevor Horn maakte een inschattingsfout.
Europa was er niet klaar voor.
Zelfs hun aanzien bij het thuisfront wankelde.
De ondergang van een hechte club.
Het veld kaal gespeeld.
Einde der krijgers van de woestijn.
Sterspelers verkocht.
Frankie vertrok naar Hollywood.
Maar kwam daar ook niet meer aan de bak.

En toch blijf ik verlangen die bewuste vrijdagavond.

avatar van vigil
Liverpool is mijn ogen ernstig ondershat, dit komt denk ik vooral door het fantastische debuut en de verwachtingen voor plaat 2. Precies een 3 is hier het gemiddeldde en dat zou toch eigenlijk wel minimaal een half punt hoger moeten zijn.

Wellicht dat de nu verschenen deluxe editie daar verandering in kan brengen:

cd 1
Hierop staat het album zoals het toen in de tijd ook is uitgebracht waarna het zogenaamde "The other side of Liverpool" gedeelte begint. De hoofdmoot zijn een aantal covers welke matig van geluidskwaliteit zijn en verder leuk om keer gehoord te hebben maar verder... De instrumentale versie van Rage Hard maakt dan wel weer een hoop goed.

cd2:
Ook wel "The Liverpool Journey" genoemd.
Eigenlijk het interessantst. De twee zogenaamde Montreux mixen van Rage en Warriors zijn mixen zoals we die kennen van FGTH. Dus van hoge kwaliteit met een hoop energie er in. Op deze cd staan 2 zogenaamde Cassetted versies van Warriors (20 minuten!) en Wildlife (24 min). Wat ik er van begrijp zijn het allerlei mixen welke aan elkaar zijn gezet. Een keer is dat goed te horen tijdens Warriors waar een aparte overgang in zit. Verder valt het reuze mee en zijn deze versies meer dan de moeite waard. Tussendoor kom je twee jams tegen welke zijn opgenomen in de Nederlandse Wisseloord studio's. F... Off is nog wel de moeite waard maar Drum Loop is precies hetgeen van wat je zou kunnen verwachten bij zo'n titel. Verder staan er nog wat demo's op welke opgenomen zijn tijdens sessies in Ibiza. Our Silver Turns To Gold bv. een track welke best zou passen bij het solowerk van Holly maar voor FGTH veel te goedkoop klinkt. Delirious klinkt al een stuk beter en goed uitgewerkt zou het nog wat kunnen worden. Het is een hele zit maar na 2 en een half uur FGTH is een instrumentale demo versie van For Heaven's Sake de afsluiter en dat is dan toch weer een mooi einde!

Maar goed, 150 minuten FGTH voor een zacht prijsje in een fraai digipack en uitgebreid boekje, ik ben weer dik tevreden

Zou dit het laatste zijn wat er uit komt van FGTH, het zou zomaar kunnen.

vigil schreef:
hierbij de extra tracks op de binnenkort te verschijnen deluxe versie van Liverpool:

Is 'ie nou wel of niet officieel verschenen: de Deluxe Edition van Liverpool? Vigil heeft 'm in zijn handen, maar dat is nog maar aan weinigen gegeven. Ik heb 'm betaald gedownload, maar even later kon dat niet meer bij die winkel. In ieder geval is het wel mogelijk om mijn mening hierover te geven.

De remastering van deze versie vind ik subliem. Juist bij FGTH leidt dat tot puur genot op de bank met mijn Sennheiser koptelefoon op mijn hoofd. Echt mooi!
Wat mij opvalt is hoe tijdloos dit album Liverpool eigenlijk is. De muziek kan nu nog makkelijk mee. Iets anders wat opvalt is dat Side A van het album de wat hardere meer rock achtige dance bevat en Side B meer de popsongs. En ook dat geen één nummer door het ijs zakt. Alle tracks zijn (redelijk) goed tot erg goed. Mijn voorkeur gaat uit naar Side A, waarbij ik naast de 2 bekende singles ook Kill The Pain echt een geweldig fraai numer vind.
De bonustracks bestaan op CD1 met name uit covers: daar kan je 1 keer naar luisteren en dat is dan wel genoeg. Alleen Don't Lose What's Left Of Your Little Mind is wel aardig en Rage Hard (Voiceless).

Op Disc 2 staan weer de 2 Cassette Mixen die bij dit album horen, die van Warriors of the Wasteland en van Watching the Wildlife. Eigenlijk zijn het geen mixen, het heet dan ook Warriors (of Wildlife) Cassetted. Aangegeven staat van welke remixen gebruik is gemaakt: stukken daarvan zijn achter elkaar gezet. Dit leidt tot 2 tracks van meer dan 20 minuten, die vrijwel nergens vervelen. Ik vind het persoonlijk echt geweldig gedaan.
De twee Montreux Mixen zijn ook echt de moeite waard, alleen die van Warriors is wat kort. De kwaliteit van de verschillende Monitor Mixen is nogal wisselend. In feite is de naam Mix misleidend: het betreft geen 12 inches of remixen maar demo sessies. De studio's waar die zijn opgenomen staan erbij vermeld. Best aardig zijn: F*** Off, Delirious en For Heaven's Sake. Jammer dat hier nooit meer complete nummers van konden worden gemaakt.

Vanwege met name de Warriors & Wildlife Cassetted, de Montreux Mixen en de prima remastering is deze Deluxe editie zeker een aanrader. Het album Liverpool wordt hier op Musicmeter schromelijk ondergewaardeerd, net als dat in de jaren '80 bij de release van het album ook al gebeurde. Ga ervoor, zou ik zeggen.

avatar van Vert Lin
De betere plaat van fgth, volwassener, lekker flow en zeer goed bij stem.