Het was
vielip die laatst bij de
opvolger een bericht plaatste en zo kwam ik Deraps op het spoor.
Eerst waren daar een paar autoritten met dit album via streaming. Bij de eerste klanken,
Invasion duurt veertien seconden, denk ik onmiddellijk aan Eddie van Halen en het intro van
Sex, Drugs & Rock N’ Roll bevestigt dat. Knallende, vrolijke, testosteronhardrock 'n' roll zoals Van Halen die op z'n eerste twee albums maakte en in iets mindere mate de drie erna. Dat niet alleen, ook het drumgeluid doet aan Van Halen denken: Alex dus. De zanger is evenmin níet mis: als een combinatie van de jonge versies van Jeff Keith (Tesla) en Steven Tyler (Aerosmith). Het mag allemaal gejat lijken,
Deraps zit goed in elkaar.
Het iets langzamere
My Side of Town swingt op een hakkende riff en opnieuw valt op hoezeer gitaargeluid- en stijl op dat van het grote voorbeeld lijken, net als
Live Fast Die Slow en
Veins of My Heart met het lieve regeltje in het refrein:
"She says it's just for fun - but I can feel her tongue - Wrapped around the veins of my heart." Met
Élizabeth dient zich de volgende verrassing aan: een heerlijk akoestisch en drumloos instrumentaal van 200 seconden met meer vingervlugheid op de zes snaren.
Zoals het menig elpee uit vroeger dagen betaamde, is de tweede helft minder sterk, al blijft het spel fantastisch. Vanzelf ging ik ook op de koortjes letten die eveneens op z'n Van Halens zijn. Ze zijn pakkend, maar dan zonder de überklasse van VH; Michael Anthony vervangen is kennelijk heel moeilijk. Ondertussen zijn het licht funkbeïnvloede
Make Ya Groove, een vleugje bluesrock van
Wild to the Woman en het kalmere
On My Mind langsgekomen.
Dan word ik toch weer gepakt door het boze
Fuck Off en een cover van Sweet,
Ballroom Blitz. Plotseling vraag ik me af waarom de Californiërs dat nummer nooit hebben gecoverd, zó passend is dit in de jas van Van Halen. Maar dit is Deraps! Gitaarsolo's die buitelen als watervallen en enthousiasme dat ervanaf spát.
Pas zojuist heb ik eens gekoekeld hoe het zit met deze groep. Eerst de gitarist. Hij heet Jacob Deraps en komt uit Canada. Dan alweer verbazing, want wie is de zanger? Alweer Jacob Deraps?! En de drummer? Dat is Australiër Josh Gallagher die ook de achtergrondzang doet. Allemaal geleerd op de
About-sectie van hun website. Dit blijkt dus een tweekoppige groep?!
Aanbevolen voor
teus,
gigage,
shrink1972,
De buurman,
AstroRocker en ieder ander die wel van de vrolijke kant van Van Halen houdt. Vervolgens kreeg ik zin in
Women and Children First, dat hier nu van vinyl draait en waar ik de zojuist genoemde namen uit de laatste reacties plukte.
Dan ga ik door naar opvolger
Viva Rock N' Roll!, waar het eerste bericht van
jailhouserocker1 meteen veelbelovend is! Enne, níet luisteren als je nu al weet dat het goedkoop jatwerk is... Daar zit ik anders in: dit is dúúr jatwerk, heerlijk voor onderweg.