Captain Beefheart and His Magic Band - Trout Mask Replica (1969)

Rock / Avant-Garde
Label: Straight

1. Frownland (1:41)
  2. The Dust Blows Forward and the Dust Blows Back (1:53)
  3. Dachau Blues (2:22)
  4. Ella Guru (2:27)
  5. Hair Pie: Bake 1 (4:59)
  6. Moonlight on Vermont (3:59)
  7. Pachuco Cadaver (4:40)
  8. Bill's Corpse (1:49)
  9. Sweet Sweet Bulbs (2:21)
  10. Neon Meate Dream of a Octafish (2:26)
  11. China Pig (4:03)
  12. My Human Gets Me Blues (2:46)
  13. Dali's Car (1:26)
  14. Hair Pie: Bake 2 (2:23)
  15. Pena (2:34)
  16. Well (2:08)
  17. When Big Joan Sets Up (5:18)
  18. Fallin' Ditch (2:08)
  19. Sugar 'N Spikes (2:30)
  20. Ant Man Bee (3:57)
  21. Orange Claw Hammer (3:35)
  22. Wild Life (3:10)
  23. She's Too Much for My Mirror (1:41)
  24. Hobo Chang Ba (2:02)
  25. The Blimp (Mousetrapreplica) (2:05)
  26. Steal Softly Thru Snow (2:19)
  27. Old Fart at Play (1:51)
  28. Veteran's Day Poppy (4:31)
avatar van Paalhaas
Het viel me net, na al die jaren, voor het allereerst op dat de Kapitein een badmintonshuttle op zijn hoed heeft staan. Hij liet ook echt niets aan het toeval over.

avatar van Paalhaas
boemp schreef:
Kan een album een meesterwerk zijn als je'm niet kunt uitzitten? Ik weet dat zo net nog niet.

Een valide vraag. Is de term "meesterwerk" een objectieve of subjectieve kwalificatie? Een "meester" is volgens mij iemand die zijn vak uitzonderlijk goed verstaat. Als het gaat over houtbewerking of zo, dan is er volgens mij al snel consensus over de vraag of iemand daar heel goed in is. Bij een abstractere kunstvorm als muziek denk ik dat dat lastiger ligt. De Kapitein, en dan met name dit album van hem, daar zal niet snel een consensus over komen. En zelfs al was dat wel zo, wat zegt een consensus van de goegemeente mij of jou persoonlijk? ik ben eigenwijs genoeg om het oneens te zijn met behoorlijk wat "consensussen" in de muziekwereld en daarbuiten. Dus wat mij betreft is "meesterwerk" lekker subjectief.

Maar daarom ook: ja, een album kan een meesterwerk zijn als je hem niet uit kunt zitten. Misschien alleen niet voor jou.

avatar van Melodic Fool
Of ik zin in heb om naar dit album te luisteren is meestal niet de vraag; dat heb ik zelden.
Toch is er weinig lelijke muziek waar ik zo van kan genieten als hier, of muziek wat ik ken dat uberhuapt zó lelijk is.
Maar vooral die polyritmes en soms ook 'polyakkoorden' voor zover dat een ding is, zijn oprecht interessant, hoe verschrikkelijk ook, omdat het dus níet random gekloot is geweest! Ze hebben dit geloof ik zelfs live gespeeld, dat zou een onmogelijke opgave moeten zijn.
De absurde humor maakt deze chaos compleet. In wat voor staat ik ook ben, ik kan mijn lach moeilijk de hele tijd inhouden.
Vooral als er iemand bij is die dit nooit heeft gehoord en dit ongevraagd in het gezicht krijgt.
Ik hecht wel meer waarde aan mijn relaties hoor, ik zou het hele album hen niet aandoen...
Mijzelf daarentegen doe ik er dus wel plezier mee en ik ben blij dat ik niet de enige ben

Een briljant gedrocht van een plaat.
Alleen al vanwege de verhalen over de opnames de moeite waard om te willen luisteren.
Je moet er wel een huid voor kweken zegmaar hahaha

"Dachau Blues.... those poor Jews...."

true story

misschien niet de juiste timing nu... maar de timing van dat nummer liep toch al anders

avatar van niels94
Aanrader voor liefhebbers van dit album: deze zeer aardige analyse op YouTube van Frownland door componist (kennelijk) Samuel Andreyev. Interessant om eens behoorlijk gedetailleerd uitgeplozen te zien hoe dit nummer concreet in elkaar zit en op welke manieren het verschilt van andere rockmuziek.

(En om eventuele misverstanden maar meteen uit de weg te gaan: nee, dit soort analyses zijn niet bedoeld om te bewijzen dat muziek 'goed' of 'geniaal' is ofzo, zo werkt dat niet. Het is vooral beschrijvend.)

Ik ben de afgelopen dagen in een soort Trout Mask Replica-fase'tje beland. Wat blijft het toch een extreem vermakelijke, prikkelende trip. Kan er even moeilijk vanaf blijven, duurt vaak een paar dagen en dan gaat zoiets weer over Overigens staat dit album ook weer op Spotify, sinds vorige maand.

Andreyev heeft ook interviews met bandleden die op dit album hebben meegespeeld, eens kijken of die de moeite waard zijn.