Nirvana - Nevermind (1991)

Label: DGC

1. Smells Like Teen Spirit (5:02)
  2. In Bloom (4:15)
  3. Come as You Are (3:39)
  4. Breed (3:04)
  5. Lithium (4:17)
  6. Polly (2:54)
  7. Territorial Pissings (2:23)
  8. Drain You (3:44)
  9. Lounge Act (2:36)
  10. Stay Away (3:31)
  11. On a Plain (3:14)
  12. Something in the Way (3:52)
  13. Endless, Nameless * (6:43)
  14. Even in His Youth * (3:02)
  15. Aneurysm * (4:46)
  16. Curmudgeon * (2:57)
  17. D-7 [Live at the BBC] * (3:44)
  18. Been a Son [Live] * (2:30)
  19. School [Live] * (2:34)
  20. Drain You [Live] * (3:52)
  21. Sliver [Live] * (2:03)
  22. Polly [Live] * (2:47)
  23. In Bloom [Smart Sessions] * (4:31)
  24. Immodium (Breed) [Smart Sessions] * (3:14)
  25. Lithium [Smart Sessions] * (4:30)
  26. Polly [Smart Sessions] * (2:58)
  27. Pay to Play [Smart Sessions] * (3:28)
  28. Here She Comes Now [Smart Sessions] * (5:00)
  29. Dive [Smart Sessions] * (3:54)
  30. Sappy [Smart Sessions] * (3:35)
  31. Smells Like Teen Spirit [The Boombox Rehearsals] * (5:39)
  32. Verse Chorus Verse [The Boombox Rehearsals] * (3:12)
  33. Territorial Pissings [The Boombox Rehearsals] * (2:11)
  34. Lounge Act [The Boombox Rehearsals] * (2:36)
  35. Come as You Are [The Boombox Rehearsals] * (4:11)
  36. Old Age [The Boombox Rehearsals] * (4:21)
  37. Something in the Way [The Boombox Rehearsals] * (5:30)
  38. On a Plain [The Boombox Rehearsals] * (3:20)
  39. Drain You [BBC Live] * (4:03)
  40. Something in the Way [BBC Live] * (3:24)
  41. Smells Like Teen Spirit [The Devonshire Mixes] * (5:02)
  42. In Bloom [The Devonshire Mixes] * (4:15)
  43. Come as You Are [The Devonshire Mixes] * (3:40)
  44. Breed [The Devonshire Mixes] * (3:03)
  45. Lithium [The Devonshire Mixes] * (4:18)
  46. Territorial Pissings [The Devonshire Mixes] * (2:13)
  47. Drain You [The Devonshire Mixes] * (3:41)
  48. Lounge Act [The Devonshire Mixes] * (2:36)
  49. Stay Away [The Devonshire Mixes] * (3:28)
  50. On a Plain [The Devonshire Mixes] * (3:25)
  51. Something in the Way [The Devonshire Mixes] * (3:56)
  52. Jesus Doesn't Want Me for a Sunbeam [Live at the Paramount Theatre] * (3:30)
  53. Aneurysm [Live at the Paramount Theatre] * (4:50)
  54. Drain You [Live at the Paramount Theatre] * (3:47)
  55. School [Live at the Paramount Theatre] * (2:52)
  56. Floyd the Barber [Live at the Paramount Theatre] * (2:27)
  57. Smells Like Teen Spirit [Live at the Paramount Theatre] * (4:46)
  58. About a Girl [Live at the Paramount Theatre] * (3:13)
  59. Polly [Live at the Paramount Theatre] * (3:04)
  60. Breed [Live at the Paramount Theatre] * (3:11)
  61. Sliver [Live at the Paramount Theatre] * (2:11)
  62. Love Buzz [Live at the Paramount Theatre] * (3:34)
  63. Lithium [Live at the Paramount Theatre] * (4:38)
  64. Been a Son [Live at the Paramount Theatre] * (2:16)
  65. Negative Creep [Live at the Paramount Theatre] * (2:44)
  66. On a Plain [Live at the Paramount Theatre] * (3:04)
  67. Blew [Live at the Paramount Theatre] * (4:09)
  68. Rape Me [Live at the Paramount Theatre] * (3:00)
  69. Territorial Pissings [Live at the Paramount Theatre] * (2:56)
  70. Endless, Nameless [Live at the Paramount Theatre] * (6:25)
Ja, ik dacht, ik reageer nog maar even niet. Kijken wie er allemaal intuinen.

avatar van HiLL
herman schreef:
Ja, ik dacht, ik reageer nog maar even niet. Kijken wie er allemaal intuinen.

Dat deed jij omdat je dat zelf ook wel deed natuurlijk!

avatar van Toon1
De meest overgewaardeerde plaat ooit geproduceerd in de geschiedenis van de mensheid. Meer woorden ga ik er niet aan vuil maken.

avatar van Hans Brouwer
Overgewaardeerd of niet, ik vind 'm prachtig en geef graag 4,5 ster .

Ace
Om moe van te worden, het woord 'overgewaardeerd'. Hoewel het geniale van deze plaat mij ook ontgaat, vind ik het wel gewoon goed. Het is toch een stukje popgeschiedenis, mede verantwoordelijk voor een bepaalde stroming. De een vindt het niet goed, de ander vindt het aardig en velen vinden het fantastisch. Moet ik, wanneer ik in de categorie 'vinden het aardig' zit, voortdurend tegen de categorie 'vinden het fantastich' zeggen dat ze een overgewaardeerde plaat liefhebben? Overgewaardeerd gaat wat betreft muziek imo niet op, daar muziek abstract is. Kijk, David Beckham, die is overgewaardeerd

avatar van bloempje24
Ace schreef:

Soms wel, soms niet. Wanneer ik een uitvoering van Bach zou doen en de halve wereld vindt het geweldig dan is er uiteraard zéker sprake van overwaardering. Het is zeker van belang WIE de waardering kenbaar maakt, omdat niet iedereen de capaciteiten heeft om een waardering uit te kunnen spreken. Daar zijn bepaalde kwaliteiten voor nodig.

Overigens spreekt Nevermind mij niet echt aan. Ik heb het album dan ook aan de 3e-wereldwinkel gegeven en die hebben er vast wel iemand blij mee gemaakt. Bij Nevermind gaat spreken van overwaardering mij wel wat ver, maar wanneer Frans Bauer een zilveren harp ontvangt dan vind ik wel dat iemand met zeer beperkte capaciteiten (relatief) te veel waardering krijgt voor zijn werk. Dat is dus wel overwaardering i.m.o.

Ace
Ik ben het er totaal niet mee eens... Waar wordt bepaald wat voor capaciteiten je nodig hebt om een waardering uit te mogen spreken? De een heeft andere criteria voor een waardering dan een ander. Goed beetje zinloze discussie, aangezien dit ook abstract is

Wat betreft die Frans Bauer... Die beste man maakt wellicht niet van die kwaliteitsmuziek, maar voegt bij veel mensen wel extra kwaliteit aan het leven toe. Is dat ook geen kwaliteit? Het gaat om de maten waarmee je weegt, niet om de weegschaal die je gebruikt

avatar van Eddie
En daar gaan we weer

avatar van bloempje24
Ace schreef:

Ik wil best met je discusieren hier over in het forum. Zoek een geschikt topic als je wilt en stuur me een berichtje.

avatar van HammerHead
't Is een droevige dag. Ik denk dat ik deze plaat sinds ik op MuMe vertoef, slechts 1 of 2 keer gedraaid heb (in 2 jaar tijd dus). Daarom, vanaf heden geen Nevermind meer in m'n top 10.

Ik kan het echter niet over m'n hart verkrijgen om 'm van de 5 sterren af te halen, al zou ik 'm nooit meer draaien.

HammerHead schreef:

Misschien is het een optie om hem even uit de kat te halen en even lekker een uurtje in de speler te gooien. Dan kan ie gewoon in je top 10 blijven.

avatar van HammerHead
Ik heb nu net Neurosis opstaan, dus helaas. Ik heb dan liever 10 platen in m'n toplijst van artiesten die ik nog wel regelmatig draai. Jammer voor Nevermind, alhoewel het een geweldig schijfje blijft.

avatar van psychonaatje
rayman schreef:
Misschien is het een optie om hem even uit de kat te halen

LOL om de typo.

psychonaatje schreef:

LOL om de typo.

Heb je wel gezien hoe vroeg het was toen ik dat schreef.

avatar van Judith
Het album waar ik in de 1e klas van de middelbare school naar luisterde. Destijds vond ik het geweldig, nu een stuk minder, mede dankzij die hype die nog steeds bezig is na 12 jaar. En vooral door de oppervlakkige mensen in m 'n omgeving die compleet bezeten zijn door Nirvana, shirts ervan dragen etc., maar hooguit alleen dit album of Smells Like Teen Spirit kennen ofzo. Maar goed, daar moet ik me dan natuurlijk niks van aantrekken, ik vind het opzich wel een redelijk album, meer ook niet.

Judith schreef:

Dit is nu exact wat ik bedoelde met mijn bericht eerder. Scroll maar even terug. (één-a-laatste bericht op pagina 8 )

Electro_ schreef:

Haha, had niet eens door dat je dat had neergezet. Goeie.

Judith schreef:
Het album waar ik in de 1e klas van de middelbare school naar luisterde.

Vorig jaar?

Ik ken ook iemand en die loopt altijd met een Nirvana-trui. Tja, je kan maar fan zijn

Electro_
Bij mij komen ze er nu achter dat er meer is dan alleen Nirvana.

Vorig jaar?

Nee, twee jaar geleden. En in die tijd t/m nu is gelukkig érg veel veranderd.

Electro_
Ik ben zelf ook veertien dus ik mag eigenlijk niks zeggen, maar je praatte over jezelf alsof je allang door je jeugd heen bent. Gewoon een wijsneus, maakt niet uit. Ben ik ook.

avatar van Gajarigon
Ik heb ook zo'n trui, doe hem af en toe nog eens aan, al was het maar omdat de cover (binnenhoes van the wishkah) zo onwijs gaaf is. daar is niets mis mee, vind ik.

Ace
@ Judith en Electro_: Het maakt mij echt niet uit hoe oud jullie zijn; je hoeft immers niet aan een leeftijd te voldoen om muziekliefhebber te zijn. De combinatie van destijds, brugklas, hype van 12 jaar en leeftijd kwam er gewoon erg komisch uit... Daar is natuurlijk niets mis mee

@ Gajarigon: ook met die trui is niets mis

Het blijft toch een feit dat dit album, goed of slecht, muziekgeschiedenis is. Ik heb 'm gisteren weer eens gedraaid en ik ging weer ouderwets uit mijn dak, hetzij van binnen...

Electro_
Even voor de duidelijkheid; Ik houd NIET van Nirvana.

avatar van Hans Brouwer
Electro_ schreef:
Even voor de duidelijkheid; Ik houd NIET van Nirvana.

Je bent pas veertien. Er is dus nog hoop! (Ik zie, God zij dank, geen Coldplay in je top 10 staan)

Electro_
Om eerlijk te zijn kan ik beter luisteren naar Coldplay dan naar Nirvana, alhoewel allebei niet mijn muziek zijn.

avatar van Gajarigon

*Kijkt naar naam*

Hoe onverwacht .

Ja maar Hansje zegt dat er nog hoop is omdat ik 14 ben. Ik vrees van niet

avatar van Amongvedder
Must have. Vroeger veel gedraaid, nu bijna nooit meer.

Marcel²
Toon1 schreef:

Nou wat zou ik hier nou van zeggen. Dit is nog steeds een geweldig album, maar je mening mag je natuurlijk altijd geven