Mindscapes schreef:
Uiteindelijk gaat het natuurlijk om smaak en luisterplezier hé

whatever works for anyone. Speelt ook mee dat Polygondwanaland mijn kennismaking met de band was en 'dat eerste album' is vaak doorslaggevend en een blijvende favoriet. Was voor mij ook zo bij een Porcupine Tree, een Opeth, Big Big Train,... Elk nummer loopt ook over in het volgende en voor zo'n conceptueel elitisme heb ik een 14-tal jaar geleden toch een serieus zwak ontwikkeld. Omnium Gatherum is me persoonlijk net iets té divers, ik vind dat er toch wat fillermateriaal op staat en vind geen lijn doorheen de plaat. En ik kan net iets minder met de mellow kant van KGLW. Al staan er heerlijke monsters van nummers op natuurlijk (Gaia, Dripping Tap, Predator X,...). Op hun voorlaatste nieuwe plaat prikkelt een Iron Lung me bv. ook meer dan een Hell's Itch. Maar ik dwaal af, niets van dit alles gaat over Laminated Denim, die ik eerstdaags eens ter ore probeer te leggen.
Ik kan me wel vinden in je betoog. Voor mij was Fishing For Fishies het eerste Gizzard album dat bij me klikte, hoewel ik deze ook weer niet heel bijzonder vindt of iets dergelijks. Omnium Gatherum sloeg bij mij in als een bom. Waar jij spreekt van 'fillermateriaal' en een gebrek aan samenhang, ervaar ik dat juist totaal anders. Dé troef van die plaat is die tot in den extreme doorgevoerde diversiteit. Enkele songs komen daarbij wat minder uit de verf dan anderen, maar dat is ook niet zo heel gek natuurlijk. Normaal houd ik ook wel van enige houvast of een bepaalde vorm van continuïteit binnen de albums die ik normaal beluister (zo ben ik namelijk ook iemand met een enorm zwak voor conceptalbums), maar Omnium Gatherum klikt voor mij enorm goed en schittert in de enorme diversiteit en onsamenhangendheid die ze te bieden heeft. En wat jij ook schetst; Omnium Gatherum is eigenlijk 'het eerste album' van de Gizzards die ik echt serieus goed vindt en dus waarschijnlijk een blijvende favoriet is. Ik heb zelf namelijk ook last van dat euvel (met Opeth als schoolvoorbeeld ja

Echt grappig en interessant om te zien hoezeer muziek verschillend ervaren kan worden. Ik houd ervan om kennis te nemen van verschillende invalshoeken en perspectieven op muziek waar ikzelf een liefhebber van ben. Dit is, wederom, een zeer goed voorbeeld.
Over afdwalen gesproken; dit begint behoorlijk off-topic te geraken.
Mindscapes schreef:
Knap dat een band meer tijd vindt om albums te bedenken, schrijven, arrangeren, op te nemen, uit te brengen en vorm te geven, dan dat ik tijd vind om ernaar te luisteren
Ik was net goed en wel begonnen aan Ice, Death, Planets, Lungs, Mushrooms And Lava en zie hier, de opvolger is inderdaad alweer uit. En dan moet ik óók nog als de wiedeweerga Polygondwanaland beluisteren omdat ik die getipt kreeg van iemand...

(iets dat ik overigens snel van plan ben te doen