Europe - The Final Countdown (1986)

Zweden
Label: Epic

1. The Final Countdown (5:09)
  2. Rock the Night (4:04)
  3. Carrie (4:29)
  4. Danger on the Track (3:45)
  5. Ninja (3:47)
  6. Cherokee (4:12)
  7. Time Has Come (4:00)
  8. Heart of Stone (3:46)
  9. On the Loose (3:08)
  10. Love Chaser (3:28)
  11. The Final Countdown [Live] * (5:11)
  12. Danger on the Track [Live] * (3:59)
  13. Carrie [Live] * (4:40)
avatar van Kronos
Noem het gerust foute muziek maar ik heb hier vroeger altijd wel van kunnen genieten terwijl ik verder vooral speed en thrash metal beluisterde. Wat Abba voor de pop is is Europe hier voor de hardrock. Glad, commercieel, toegankelijk enzovoort, maar niet zonder enige artistieke en muzikale kwaliteit.

avatar van Stormwind
Gatver schreef:
Ik durf hier wel te stellen, dat Bon Jovi net zo gemaakt was, als waarvan sommigen Europe betichten. 'Slippery When Wet', uit diezelfde tijd, is ook nauwelijks een hoogstandje te noemen. Dat TFC zo commercieel klinkt, is niet de fout van Europe. Er moest toch geld komen in het laatje van de platenbazen.

Europe is, na een (veel te) lange pauze, een andere weg ingeslagen, terwijl Bon Jovi steeds weer hetzelfde blik opentrekt. Dat laatste vind ik erg jammer. Ik vind beide bands erg goed, met zéér goede muzikanten.

Daarnaast vind ik John Norum erg ondergewaardeerd als gitarist. Heb je hem weleens live zien spelen? (Dit is een vraag aan iedereen...) Hij heeft nooit goed zijn ding kunnen doen, door de commercie. Ook niet op zijn eerste solo-album (Face The Truth). Erg goed dat hij weer terug is!

Ben het helemaal met je eens! Kleine kanttekening is dat Johns eerste solo-album niet Face the Truth, maar Total Control is.
Europe is echt mijn favoriete band en ik kan me dan ook verschrikkelijk storen aan het feit dat ze altijd maar alleen geassocieerd worden met TFC. Het beste en slechtste dat ze ooit is overkomen....
Als je van echte rockmuziek houdt, ga dan eens naar een live-optreden kijken en laat je echt verrassen, want dat zal gebeuren. Joey Tempest is, wat mij betreft, echt de beste zanger die ik ooit live gehoord heb en John Norum is echt een guitar hero.
TFC is niet het beste album ooit van Europe, absoluut niet, maar het is wél een album dat geschiedenis schreef en waarop het meest succesvolle nummer van de jaren '80 staat, een nummer dat iedereen kent, wat een prestatie op zich is.

avatar van Rogyros
Dit album krijgt van mij 3 sterren, vanwege het jeugdsentiment. Ik was negen toen dit uitkwam en toen was je bij ons in de klas of voor Europe of voor Bon Jovi. Op dat moment was ik voor Europe. Ik vond het geweldig. Nu ben ik 32 jaar en ik zie dat toch allemaal wel anders. Ik vind de muziek die ze op dit album maken wel erg gelikt en erg vercommercialiseerd. En dat is niet altijd erg. Dit album roept vooral leuke herinneringen op aan die tijd en ik vind het leuk om aan te horen. Daar blijft het wel bij. Over hun live optredens kan ik niets zeggen, dat heb ik nooit gehoord.

Gewoon een leuke plaat. En de titelsong heeft zeker geschiedenis geschreven. Of je er van houdt of niet, daar kun je niet omheen.

avatar van lennon
Inderdaad... als jochie van 13 vond ik dit ook harstikke hard, en stoer..

en vanwege de herinneringen gewoon 3,5 ster, want het blijft toch best wel leuk, hoe fout ook...

En Joey Tempest heeft gewoon een super mooie stem!

avatar van WesleyX16
wat was ik hier snel op uitgekeken. Pas wel geheel in het rijtje van
Nikita YOU WILL NEVER KNOW! en Wham!

avatar van WesleyX16
In die tijd had ik meer respect voor Judas Priest en Queensrÿche.
Maar ik was wel uitgekeken op het Metal gebeuren.

Misschien heeft Europe mij de "goede" richting in geduwd.
Want ik was ook op zoek naar de wat ruigere gitaren. Dat werd niet veel later Sonic Youth, Dinosaur Jr. en Nirvana.

avatar van Madjack71
Hoe 'fout' het ook mag zijn...want wie is wie om te bepalen wat de definitie van 'fout' of 'goed' is...ik vind dit wel goed in elkaar steken. Fout misschien in de kapsels, abceetjes in de ballads en wat dies meer zij...maar zeker goed in de uitvoering ervan. Vooral de breaks in de nummers, laten horen dat er sprake is van goede muzikanten. Ik vind de A kant het meest overtuigend en van de B kant met name Cherokee (wat wel wat weg heeft van; Since you've been gone van Rainbow) en On the Loose.
The Final Countdown is net zoiets als You're my Heart van Modern Talking, n.a.w vreselijk fout, maar een hit van jewelste en ja, ik heb het op singletje gehad en destijds toen ik mijn eigen top 40 bijhield, stond dit bij mij op no.1
Rock the Night trapt alle open deuren in, niet slecht, maar niet zo met verve als de helden van alle open deuren nl. Kiss.
Carrie wordt veel afgezeken, maar daar komen heus nog wel veel meer nummers voor in aanmerking, ik noem een Whitesnake, Def Leppard etc.
Hoe dan ook, ik vond het wel weer eens leuk om te horen.

avatar van master-rens
Ik heb geen jeugdsentimenten e.d. over dit, simpelweg omdat ik pas 16 ben.
Misschien dat dat mijn 4* verklaart, ik vind er namelijk niks mis mee.
Soms een beetje te pop, maar over het algemeen lekker cd-tje.
Ik kan geen favo nummers aanwijzen, want ik vind ze allemaal ongeveer evengoed.

avatar van Lexicon Devil
Uit de tijd dat het in was om een dooie poedel als hoofddeksel te dragen.

avatar van master-rens
Vergelijk dat maar is met wat Beatrix tegenwoordig op haar hoofd heeft...

avatar van Lukas
Sterk staaltje argumentatie bovendien. Te vergelijken met:

User 1: Europe is een kutband
User 2: Vergelijk het met De Toppers, dan valt het best wel mee

Geen speld tussen te krijgen natuurlijk!

avatar van Hendrix4live
1,0
Wat een verschrikkelijke-commerciële-bombastische-kut-plaat. Final Countdown heb ik overgeslagen, Rock The Night is saai en heeft verschrikkelijke zangpartijen en teksten, Carrie is een fantastisch kots- nummer, Danger on the tracks hetzelfde als Rock The Night, Ninja.... nou ja, ga zo maar door. Het enige is dat de gitaarsolo's niet slecht zijn.

Welke moet ik in godsnaam aanvinken bij 2 favoriete nummers?

De kortste liedjes?

avatar van Hendrix4live
1,0
master-rens schreef:
De kortste liedjes?

Maar die duren al te lang.

avatar van LucM
Het is vooral de gladde, typisch jaren '80-productie waardoor dit album niet overeind blijft staan (ik heb hem intussen verkocht).
Carrie vind ik ook een zeikballade, The Final Countdown hoor ik nog steeds graag niettegenstaande de lullige tekst, Rock the Night en Cherokee mogen er ook nog zijn.

avatar van Metal-D78
Hoppa, even het gemiddelde omhoog gekrikt. Ik snap dat iedereen een beetje laatdunkend over doet .... ja Carrie is een zeikballade (maar wel prima ballade) en ja het nummer The Final Countdown hoef ik ook niet meer te horen maar ondanks dat is het een prima nummer. De rest kan ik tegenwoordig nog prima waarderen.

avatar van stereo
Ik zie dit als een klassieker, like it or not

Op dit album kan ik geen echt slecht nummer vinden (het klinkt misschien jaren '80 omdat het uit de jaren '80 komt),
The Final Countdown en Carrie zijn klassiekers, de rest gewoon aangenaam om te horen

Wat is er mis met Europe?

avatar van master-rens
Ik kan allemaal dingen bedenken, maar ik erger me er niet aan

stereo schreef:

Wat is er mis met Europe?

Vraag dat maar aan een rechtse politicus.

avatar van badmuts2
er zijn heel wat rock albums uit de jaren 80 die de tand des tijds goed hebben doorstaan. Die met een jaren 80 geluid en muzikanten met dode poedel toch een product hebben achtergelaten wat nog steeds gewoon staat.
wat mij betreft hoort deze er dus niet tussen.

avatar van Kronos
Toch is het een vreemd fenomeen, zoveel lage stemmen op een album als dit, want de singles laten niets aan de verbeelding over. En het is me dan ook een raadsel waarom mensen die daar niks aan vinden toch nog het hele album willen beluisteren en gaan beoordelen. Maar waarschijnlijker is het dat er veel lage stemmen enkel op basis van de singles geplaatst zijn.

avatar van Edwynn
Haatstemmen. Want getoupeerd haar, dat kan natuurlijk niet.
Dat het allen oerdegelijke muzikanten zijn en dat enkele songs behoorlijk memorabel zijn, vergeten we dan gemakshalve maar even.
Men mocht willen dat men het thema van het titelnummer bedacht had.

avatar van Kronos
Hoewel ik dat nummer ook wel vaak genoeg gehoord heb vind ik het nog altijd sterk in elkaar zitten. De keyboards doen denken aan een avontuurlijke triomftocht terwijl de tekst en zanglijnen vol weemoed zitten. Toch een raak stukje science fiction.

Edwynn schreef:

Men mocht willen dat men het thema van het titelnummer bedacht had.

Alleen als ik de uitpuilende bankrekening erbij krijg.

avatar van Kronos
Vertel eens Stijn, waarom ben jij ooit naar dit hele album gaan luisteren?

Stijn_Slayer
Oei, de geldigheid van mijn stem wordt in twijfel getrokken zie ik.

Nou, als je als 14 jarig jongetje op Internet op zoek gaat naar hardrock bands kom je Europe al snel tegen. Ik kende het titelnummer natuurlijk al wel, maar ik wist toen niet dat het van hun was, anders had ik het album direct al links laten liggen.

Het zijn overigens best goede muzikanten op zich, maar ik vind de muziek gewoon vreselijk fout....

Stijn_Slayer schreef:
Oei, de geldigheid van mijn stem wordt in twijfel getrokken zie ik.

Ik stel de vraag gewoon uit nieuwsgierigheid want er van uitgaan dat iedereen die hier laag stemt 'ongeldig' stemt zou te voorbarig zijn.

Dat de muziek vreselijk fout is, daar ben ik het met je over eens. Maar soms zijn foute dingen ergens ook wel gewoon leuk en goed.

Voor dit album geldt dat wat mij betreft minder dan voor de opvolger Out of This World. Die plaat klinkt veel drukker en bijna irritant over the top. Heerlijk.

Stijn_Slayer schreef:

Alleen als ik de uitpuilende bankrekening erbij krijg.

Het grappige danwel triestige is dat door verkeerde intenties van platenmaatschappij EMI en jeugdige onbezonnenheid van de band, de leden er geen stuiver aan over hebben gehouden.

In Nederland was ooit een televisieserie over ééndagsvliegen uit de hitparade. Europe was in één aflevering en deed dat hele verhaal uit de doeken. Die gasten kunnen zichzelf nog steeds voor de kop slaan.

avatar van Edwynn
En wat is dan toch 'foute'muziek, Zit dat boordevol muzikale fouten? Is de muziek fout op vinyl of cd geperst? Is het fout geproduceerd? Is het illegaal? Leg eens uit wat jullie onder 'fout' verstaan.

Stijn_Slayer
Tja, een exacte omschrijving kan ik moeilijk geven. Het heeft natuurlijk niets te maken met wat jij nu opsomt. Ik vind het gladjes, nichterig, kitscherig, overdreven, etc.