Europe - The Final Countdown (1986)

Zweden
Label: Epic

1. The Final Countdown (5:09)
  2. Rock the Night (4:04)
  3. Carrie (4:29)
  4. Danger on the Track (3:45)
  5. Ninja (3:47)
  6. Cherokee (4:12)
  7. Time Has Come (4:00)
  8. Heart of Stone (3:46)
  9. On the Loose (3:08)
  10. Love Chaser (3:28)
  11. The Final Countdown [Live] * (5:11)
  12. Danger on the Track [Live] * (3:59)
  13. Carrie [Live] * (4:40)
avatar van LucM
Foute muziek is gewoon synoniem van kitsch.

Muzikaal best oke, beetje richting Van Halen.
Maar de uitspraak van de zanger, daarvan gaan mijn haren van overeind staan.
Bij de bandleden van Europe zo te zien ook.
Later werk is ondanks het vertrek van John Norum sterker.

avatar van Edwynn
Kitsch is een term dat ik wel begrijp. Maar ook dan blijven criteria vaag.
Fout vind ik altijd een wat rare term. Ook wordt er wel eens gesproken van 'guilty pleasure' . Alsof er gevangenisstraf staat op het beluisteren van bijvoorbeeld The Final Countdown.
Het komt over als elitaire nonsens.
Maar kitsch kan. Het gaat om relatief eenvoudige, pompeus aangeklede melodietjes in een decor van puberproblematieken.

Overigens vind ik de herkenbare solo's van Norum een erg prettige aanwezigheid in veel nummers. Luister eens naar de 'losse' benadering in Heart Of Stone. Het tilt het nummer naar een iets hoger niveau.

avatar van Lexicon Devil
Iedereen op deze Nederlandse bodem van 50 jaar en jonger weet precies wat "Fout" inhoudt. Behalve Edwynn.......

Bekijk de originele clip anders eens joh.

avatar van BlauweVla
Ach, toen het in 1986 een hit was werd er lang zo raar niet gedaan over Europe.

avatar van Lexicon Devil
Zo is dat met veel foute nummers.

Vanilla Ice en Bros waren toen ook hits.

Dat mag niet als verzachtende omstandigheid worden gezien.

avatar van BlauweVla
Kijk Vanilla Ice kwam er toen al niet mee weg, Bros wel

Lexicon Devil schreef:

Bekijk de originele clip anders eens joh.

Als iedereen het zo goed weet, waarom krijg ik dan geen criteria te zien?

avatar van Lexicon Devil
Jij weet het ook maar je wil gewoon effe dwars doen zegt mijn gevoel.

Een volwassen man in een strakke leren broek die masturberende bewegingen maakt op zijn mic-statief terwijl ie serieus en kunstmatig geil in de camera kijkt.

Fout ja. Of ben ik nu elitair?

Een gevoel of in dit overduidelijk geval van fout te verklaren aan jou is totaal overbodig. Moet voor alles een Criteria for Dummies geschreven worden? Beetje raar.

Ja maar waarom smaakt banaan naar banaan? Leg dat eens uit, want anders ben ik niet met je eens dat een banaan naar banaan smaakt.

Lexicon Devil schreef:

Niet om dwars te doen, maar het gaat hier wel over de muziek.

Natuurlijk smaakt een banaan naar banaan. Dat is echter wat anders dan muziek als fout bestempelen. Daarbij gaat het over vermeende smaak of een gebrek eraan. Erg subjectief allemaal en inderdaad al snel elitair in de enge zin van dat woord.

Om verder te borduren op je vergelijking; Europe klinkt als Europe. En daar is niets fout aan.

En zo kom ik weer terug waar ik begonnen was; de foute stemmen bij dit album. Die lage stemmen dus die enkel geplaatst zijn omdat men dit in bepaalde kringen fout én dus slecht móet vinden, maar geen serieuze beoordeling zijn van de muziek zelf.

avatar van Lexicon Devil
Bewijs dat maar eens van die foute stemmen.

Twijfelen aan de oprechtheid van stemmers vind ik ook tegen het foute aan hehe .

Ik heb niet gestemt en ken heel die band niet maar de 2 bekende nummers zijn gewoon fout. Of je daar nou een stelling van Pythagoras op loslaat of niet. Het issss zoooooow.

Is de tekst ook onderdeel van muziek? Dan is de muziek alsnog erg fout. Dat in combinatie met de clip, plus plus=dubbelfout. Fout fout fouterdefoutfout dus.

En dat elitair noemen is net zo makkelijk scoren als dit op een feestje fout noemen.

Wat het ook is.

avatar van Kronos
En niet om je af te vallen op je persoonlijke top tien (ik hou trouwens ook van Black Sabbath, maar dit wordt dan weer in andere kringen erg fout gevonden. Wie heeft er nu gelijk? Niemand en iedereen.

avatar van Edwynn
Wat een verhitte reactie. Doorgaans komen die als de argumenten op zijn.

Het gaat mij om het waarom dat muziek die (mogelijk) uit de mode is, Europe in dit geval, als fout bestempeld wordt. Men zegt niet dat ze er gewoon niets aan vindt, maar dat het fout is. In één adem wordt Europe hier ook nog eens genoemd met Bros en Vanilla Ice. Geen van die acts heeft ook maar iets met elkaar te maken. En wanneer is de term foute muziek voor het eerst gebruikt? Waarschijnlijk omdat een discjockey dat ooit eens ook ergens gezegd heeft? Het komt op mij over als elitair.

Ik lees en hoor de term te pas en te onpas. Ik heb er ook wel een gevoel bij. Maar als ik dan vraag welke criteria daar aan gehangen wordt, krijg ik misplaatste vergelijkingen met bananen en masturberende homo's. Het elitaire nonsens alarm gaat dan alleen maar meer van af.

Nogmaals ik kan mij voorstellen dat mzuek wat iets minder diepgang heeft als kitsch bestempeld wordt, maar met de term fout heb ik wat moeite.

Het issss zoooooow.

Het is dus zo omdat het zo is? Ja, en de wereld issss plattttttt.

Lexicon Devil schreef:

Dat is natuurlijk jouw zaak. En waar ik wel of niet aan twijfel is mijn zaak.

avatar van Edwynn
En waarom is Joey Tempest die de vrouwelijke fans aan zich bindt door wat poses ten beste te geven fout en Jim Morrison die met zijn leren broekje min of meer hetzelfde deed in zijn tijd niet?

avatar van Lexicon Devil
Ik ga trouwens veel te veel in op matige, concluderende en beterwetende posts van de laatste der mohikanen nml. de Europe-fans.

Waarom doe ik dat?
Niet netjes van me, het is net zoiets als bij een auto-ongeluk gaan staan kijken. Het is namelijk eigenlijk voor niemand leuk, niet voor de ramptoeristen die deze rare sekte van dichtbij willen bekijken en ook niet leuk voor de 2 a 3 fans die krampachtig koppig proberen te zijn wat betreft hun smakeloze smaak.

avatar van Kronos
Tja, nu gaat het van geinig maar argumentatieloos gebazel en de bal volledig missen over naar nog even de (echte) man(nen) proberen te raken. Verloren moeite.

Waarom doe ik dat?

Ik heb nul komma nul argumenten van jou mogen vernemen. Alleen maar insinuaties en jij-bakken. Dus hoe bedoel je: 'ik ga er teveel op in'?

avatar van Rogyros
Vermoeiende discussie is dit geworden zeg!
Ik moe wel zegen dat Edwynn een mooi punt heeft in zijn vergelijking met de 'foute' Joey Tempest en de 'coole' Jim Morrison.
Ach, het is een gevoel en ik vind het begrijpelijk als Europe als fout wordt betiteld. En dat is The Doors in mijn ogen zeker niet.

Maar wat kan het schelen. Ik vind het wel een aardig album. Wel supergedateerd op sommige punten. De heren zien er stoer uit, helemaal uitgedost in jaren tachtig hardrock en dan krijg je zo'n synthersizerdeuntje. Tielietielie, Tielietielietie...

Maar toch leuke muziek. Drie sterren, mede vanwege het jeugdsentiment. Leuk om weer eens een te horen, vooral andere nummers zoals Cherokee en Rock The Night. Ik zal het zelf nooit opzetten. Jeugdsentiment gaat in dit geval niet zo ver...

Stijn_Slayer
Over de vergelijking met Jim Morrison: bij the Doors slaat het in ieder geval niet over op de muziek. Europe klinkt net zo fout als ze eruit zien.

beaster1256
bwaaah , vervelende fake - groep , dikke kak !

avatar van Edwynn
Het uiterlijk kan dus geen argument voor de muziek zijn. Dat kun je daarmee wel vaststellen.

Ik blijf erbij: Het woord fout wordt in de context van foute muziek fout gebruikt.

Nieuwstad
Edwynn schreef:

En zo is het. Ik weet zeker dat het overgrote deel van de stemmers een protest stem is van mensen die het album nooit in hun geheel hebben gehoord.

Ze zagen er misschien uit als een stel travestieten, deze plaat bevat wel 10 zeer catchy rocksongs die verdomd goed in mekaar zitten. Ik beloon The Final Countdown dan ook graag met 4,5*

avatar van Poeha
Ik vind in ieder geval Carrie nog steeds een steengoede track.
Pracht van een power ballad.

De eerste 2 tracks blijven ook nog wel aardig, de rest ken ik niet, dus geen waardering voor dit album.

Nieuwstad schreef:

Daar ben ik ook wel zeker van. Grappig is als je kijkt bij 'statistieken' en op de curve ziet vanuit welke put dit album nu toch al een krappe voldoende haalt.

avatar van vielip
Tsja, The final countdown...wat moet je daar nu over schrijven? Het album is natuurlijk niet slecht! Sterker nog; met nummers als Ninja, Cherokee, Time has come, Heart of stone, On the loose en Love chaser staan er zelfs zeer goede nummers op!
Maar ja, die single hè....HET nummer van de 80's maar tegelijkertijd de bijna doodsteek voor de band. Absoluut een geweldig nummer maar commercie is vaak een vies woord in hardrock/metal kringen.
Een band die met hun eerste twee albums een prima indruk achterliet. Wings of tomorrow reken ik zelfs tot de klassiekers!
Helaas is de produktie van TFC veel teveel gericht op de synths en dus automatisch op de radio potentie. En als je daarvan houdt zit je met dit album goed.
Als je je daaraan stoort moet je het bij de eerste twee albums zoeken en ook zeker bij de laatste 3 albums sinds ze weer bij elkaar zijn!

avatar van Poeha
vielip schreef:
...
Helaas is de produktie van TFC veel teveel gericht op de synths ...

Tja die 80's toch he

avatar van vielip
Heb opzich niks tegen synths en ben een echte 80's fan alleen in het geval van TFC is het in veel van de nummers 'too much' . Ik had deze nummers graag gehoord in een 'Wings of tomorrow jasje'.

avatar van KKOPPI
final countdown wat een vervelend en overschat nummer.

KKOPPI schreef:
final countdown wat een vervelend en overschat nummer.

Heb je er weer één....het gaat om het hele album! Niet om het nummer alleen. Oh wacht, waarschijnlijk wist je niet dat er zelfs een heel album met die vervelende muziek is, of wel?