Killing Joke - Killing Joke (1980)

Label: EG

1. Requiem (3:44)
  2. Wardance (3:49)
  3. Tomorrow's World (5:30)
  4. Bloodsport (4:46)
  5. The Wait (3:45)
  6. Complications (3:08)
  7. S.O. 36 (6:52)
  8. Primitive (3:35)
  9. Change * (4:01)
  10. Requiem [Single Version] * (3:47)
  11. Change [Dub] * (4:00)
  12. Primitive [Rough Mix] * (3:34)
  13. Bloodsport [Rough Mix] * (4:50)
avatar van c-moon
Gemeen. Compromisloos. Strak. Hard. Mokerslagen. Geweldadig en geweldig.

Fantastisch debuut van Killing Joke!

avatar van HammerHead
Ik kom eerder op termen als monotoon, eendimensionaal en dodelijk saai. Er is werkelijk geen greintje creativiteit op dit album te ontdekken.

Nee, dit maakt voor mij weer eens duidelijk dat de jaren '80, op het volwassen worden van de metal na dan, eigenlijk gewoon overgeslagen hadden kunnen worden. Ja, daar zijn uiteraard uitzonderingen op, maar Killing Joke is er daar niet één van.

avatar van lebowski
Je moet dit album wel in zijn tijd zien Hammerhead. Black Sabbath is ook echt niet meer zo opwindend als toen, maar ik kan me herinneren dat hun platen bij mij destijds insloegen als een bom, zo spijkerhard vond ik het. En over die jaren 80 wil ik het nog wel eens uitgebreid met je hebben

Neemt niet weg dat Killing Joke nu niet erg dynamisch meer klinkt nee.

avatar van HammerHead
Ja, wat dat betreft hoor ik er wel duidelijk de tijdsgeest in, koude oorlog en zo. Ik wordt er echter niet warm of koud van en dat het in die tijd ook anders kon bewijst bijvoorbeeld een U2 wel.

En over de jaren '80: ik ben zo halverwege dat decennium met het beluisteren van pop muziek begonnen, toen ik op m'n elfde eindelijk m'n eigen radio kreeg. Daarvoor was het alleen klassiek wat de klok sloeg bij ons thuis. Ik ken dus voornamelijk de top 40 hits van de tweede helft van de eighties (en een hoop metal), maar probeer me er wat meer in te verdiepen. Ik houd me dus aanbevolen voor tips, maar Killing Joke is duidelijk niet aan mij besteed.

Hammerhead, Lebowski?

Killing joke nu niet meer dynamisch?
Al eens geluisterd naar "Pandemonium" (1994), "Killing Joke" (2003).. als dat niet dynamisch is...

Ze klinken veel dynamischer in '94 als menig grunge groep, en anno 2003 veel relevanter, en dynamischer als menig Nu-metal, en andere would be punkgroepjes...

Wat het debuut betreft.. Luisters eens naar "War Dance" en "The Wait" (daarna trouwens nog gecoverd door Metallica). En "Bloodsport" (niet Bloodspot)...

Killing Joke is voor heel veel bands een belangrijke invloed geweest, en hoeft eigenlijk niets meer te bewijzen, maar de band staat er nog altijd en heeft na de voor hun doen softere en zelfs poppy platen uit de jaren '80 sinds hun album "Extremities, Dirt And Various Repressed Emotions", uit 1990 hun rauwe sound weergevonden, en doen daar op creatieve wijze iets mee, met als eerste hoogtepunt ind e jaren '90 "Pandemonium" (1994), daarna nog gevolgd door "Democracy" (1996).. en in 2003 was er dan "Killing Joke", een ongemeen harde plaat, met gastbijdragen van Davd Grohl on drums, een plaat die heel hard is, zowel tekstueel als muzikaal, ze waren immers heel erg boos op de pipo's Bush & Blair.

En op dit eigenste ogenblik is Killing Joke bezig met een nieuw album!

avatar van HammerHead
Goed je hebt me overtuigd, ik zal eens naar een van de nieuwere platen van Killing Joke luisteren. Ik zal die CD uit 2003 eens proberen, alhoewel ik denk dat ik iets anders onder ongemeen hard versta dan jij (Chaosphere van Meshuggah bijvoorbeeld ).

Wel, ik Kén Meshuggah... hm.. tja.. misschien niet zoo hard

avatar van lebowski
c-moon schreef:
Hammerhead, Lebowski?
Killing joke nu niet meer dynamisch?

Ik doelde op de debuut-cd!

avatar van c-moon
Ah, Lebowski, hun debuut van toen klinkt niet meer zo dynamisch NU.. ah Ja.. ok ok..

Alhoewel: The Wait klinkt nog altijd fantastisch vind ik

avatar van HammerHead
Gisteren op de kop getikt voor weinig... Mijn Cd zegt trouwens echt 1980 ipv 1981, even aangepast.

Toch maar een halfje erbij, maar veel meer dan 2,5 zie ik het toch niet worden.

avatar van Saldek
Ach ja, waarom niet? Stukje sentiment dit album. Was er toen helemaal freaky van. Toch hoewel er een aantal knallers op staan zou je bijna in slaap vallen denk ik als je het naast hun huidige werk legt. Tegenwoordig zijn ze ietwat explosiever, harder en gevarieerder.
Dit album is voor mij het meest relaxte 'punk'album dat ik ken. Lekker op de achtergrond bij een puzzeltje ofzo. Wel wat donkertjes, maar hey....it's Killing joke. 3,5

fredpit
dus killing joke is still alive and kicking....das lachen
ik zal ereeens wat recent werk beluisteren

avatar van kaztor
Zijn jullie allemaal doof ofzo? Slechtere, poppy albums als Brighter Than A Thousands Suns scoren hoger als deze. Hoe is dat in godsnaam mogelijk? Nummers als Requiem, Wardance, Bloodsport, Primitive en The Wait zijn stuk voor stuk toppers.

avatar van c-moon
Ikke nie hoor, enne.. méér dan 5/5 kon ik dat album moeilijk geven he...

Wat betreft slechtere of betere albums: een kwestie van smaak

voltazy
the wait en primitive zijn keurige nummers

avatar van rusty nail
The Wait is hun beste nummer ooit!!!!

avatar van kaztor
Nog steeds een dikke 5 voor me.

avatar van starsailor
Dit is gewoon een dikke 5 sterren album en was in 1980 zijn tijd ver vooruit. Vervelend is dat metal georienteerde mensen zich ermee gaan bemoeien want die snappen helemaal nix van Killing Joke.
Als oprechte Gatherer kan ik u meedelen dat Killing Joke een way of life is. D'ya know what I mean..?

avatar van c-moon
I know what ya mean yearh

Hallelujah!!

avatar van Omsk
Ik heb het gevoel dat Killing Joke ook meer besteed is aan fans van Joy Division, The Fall en The Cure (moi inlcuis) dan aan metalfans, al roept het soms wel wat metalassociaties op. Hoe dan ook, deze band doet me wel wat, dus ik zal in de nabije toekomst dit album eens tegen het licht houden (Ik heb tot op heden alleen verzamelaar 'Laugh? I Nearly bought one').

avatar van starsailor
Vanaf het album "Extremities....." zijn ze de weg van Industrial ingeslagen. Maar alles daarvoor valt onder de categorie postpunk/new wave. Daarom zijn vele Cure en JD fans ook gek op Killing Joke.

avatar van Sater
Zeer fijn plaatje, ik hoor hier ook wel wat Iggy Pop tentijde van The Idiot in.

Hoewel de sound misschien niet zo dynamisch is, hebben de nummers onderling wel ieder een heel eigen gezicht.

Laurora
Sater schreef:
Ik hoor hier ook wel wat Iggy Pop tentijde van The Idiot in.

??

Ik hoor dat er totaal niet in, kan je een voorbeeld noemen?

Ik heb gisteren nog een concert bekeken van Killing Joke op fabchannel. Een concert in Paradiso uit 2005.
Wardance en ´Complications´ vind ik al geweldig klinken, maar vooral het nummer ´The Wait´, en dan vooral in die live-uitvoering.
Ik ken voor de rest dit hele album niet, maar deze nummers vind ik in ieder geval al heftig.
Blijkbaar ben ik niet de enige hier die dit laatst genoemde nummer geweldig vind, en dat is zeer begrijpelijk.

Ola, zeer strakke cd. Leuke ontdekking (stond al langer op mijn te-luisteren-lijstje) !

avatar van jellorum
Gisteren nog maar eens beluisterd. Dit is toch wel een mokerslag van een plaat. Ik zeg niet dat alle nummers even sterk zijn maar in zijn geheel is dit toch wel een prachtige plaat en de aanschaf zeker waard!!

avatar van starsailor
dit is een absolute klassieker.

Voor de liefhebbers dit prachtartikel:

klik op de afbeelding en je kunt het artikel lezen!

DonDijk
Wát een vet album is dit toch eigenlijk
Hulde, vooral voor The Wait, stel je bas even ietsje lager in en uiteraard het volume op redelijk wat streepjes en je hebt de zondag van je buren verknald

avatar van jellorum
Nog zo een ‘moeilijke’ plaat maar dan wel een erg lekkere.
Requiem is toch wel de opener van deze plaat, zet de toon, brengt ons meteen al in vervoering en doet ons verlangen naar meer, naar het geluid van Killing Joke en alhoewel ik niet zo bekend met deze groep lijkt me dit toch een redelijk apart geluid. Een niet zo vrolijke plaat maar die geeft door zijn energie toch hoop.
Wardance is vlak daarna net wat je wil een even sterke song als de opener. Één brok energie en lekker overstuurde stem. De klank van Tomorrow’s World is er een van enorme desolaatheid, de ideale soundtrack om alleen in een verlaten wereld rond te dolen. Zo kun je bij bijna elk nummer een dergelijk scenario terugvinden. Op een of andere manier moet ik bij deze plaat altijd aan de film Dune denken. Deze muziek is ideaal om de prachtige scènes met de reuzenwormen te begeleiden.
SO36 duurt een beetje te lang naar mij zin. Gelukkig komt daarna Primitive, lekkere muur van geluid opnieuw.
Overall een bijzondere plaat en dat dit materiaal al 28 jaar oud is kun je toch bijna niet geloven?