Het nieuwe Sparks album, The Girl Is Crying In Her Latte, vers van de pers, hun 25e reguliere album! Alleen dat al is een prestatie van formaat en dan hebben we het nog niet over de uitmuntende kwaliteit die op veel van de titels uit hun catalogus van toepassing is!
En met het verstijken der jaren lijkt het erop alsof de kwaliteit van de albums op geen enkele manier achterwege blijft van hun eerdere werk, integendeel, persoonlijk vind ik hun tachtiger jaren werk onderdoen voor alles vanaf 1994. Toen zij hun glorieuze semi-comeback maakte met het eerder genoemde Gratuitous Sax & Senseless Violins, toen (en nu nog steeds a masterpiece).
Maar lieve mensen al hun werk in deze niet meer zo nieuwe eeuw vind ik vallen onder het logo Grand Cru.
Ze lijken nog inventiever en ingenieuzer te werk te gaan dan ze altijd al deden. De teksten zijn spitsvondig, hilarisch en met de nodige Tonque in Cheek geschreven. Dat was al jaren een van hun kenmerken, maar ook de bronnen die daarvoor worden aangeboord lijken nog lang niet uitgeput. De meest bizarre en originele onderwerpen weten ze om te toveren tot een catchy song.
Muziekaal is het ook weer vet genieten! Ron als muzikaal masterbrein weet diverse sferen te creëren binnen de arrangementen van de songs. Soms met een simpel maar uiterst pakkend synthesizer sample (zoals in de titel track) maar ook wordt er meer dan eens een prachtig muzikaal tapijt geweven door moderne synthsizers aangevuld met de band en regelmatig ook met diverse orkestrale toevoegingen, blazers, strijkers, koorwerkjes (altijd al ander kenmerk van de broers) en chorale achtergrond zang te mixen. Dat levert arrangementen op waar nog lang veel in te ontdekken valt!
De allereerste luisterbeurt vond ik wel overweldigend, meet nog dan bij andere albums, bij het geniale Hippopotamus (2017) viel de muziek meer direct op zijn plaats, hier zijn absoluut meerdere luisterbeurten -en bij voorkeur ook enkele door de koptelefoon- nodig om het geheel tot volle bloei te laten komen.
Mijn hooggewaardeerde MM-collega RonaldjK heeft het in zijn recensie hierboven al treffend beschreven: de nummers zijn onder te brengen in diverse categorieën. Daar sluit ik mij van harte bij aan

. Ook ik vind de nummers met orkestrale toevoegingen het beste. Maar make no mistake, de songs van Sparks herbergen een verborgen power, waardoor je soms een song die je aanvankelijk maar zo zo vond ineens op een andere manier gaat horen en -veel- hoger gaat waarderen, dat overkwam mij bij dit album met de titel track dat ik aanvankelijk maar een dreinerig nummer vond, na Dieverse luisterbeurten ga je ook de zang van Russell anders interpreteren en valt het kwartje.
Veronica Lake, een nummer met een bijzondere tekst en melodie, ook weer heel goed gevonden, de heren hebben goede research gepleegd op hun onderwerpen, La Lake stond bekend om haar aparte haardracht die veelvuldig werd gekopieerd, dat levert ruim 75 jaar later een catchy song op.
Nothing Is as Good as They Say It Is, is een van mijn favorieten, het basis idee dat perfect in een grandioze videoclip is gevangen (kijken!) is echt hilarisch, babies die na korte tijd terug willen de baarmoeder in want hier op aarde valt het allemaal zwaar tegen. De tekst wordt lekker snel op zijn Sparks’s gezongen en de muziek is dwingend en swingend. Een Topper.
Escalator is een rustmoment tussen het overige zeer aanwezige materiaal.
The Mona Lisa's Packing, Leaving Late Tonight, begint met een duidelijke roffel op de drum, waarna er een ingenieus klanktapijt op gang komt achter Russells staccato zang, veel blazers in het mooie volle geluid. Een heel apart nummer.
You Were Meant for Me, start met een zeurderige synthesizerklank als een chagrijnige wesp, Met een apart stemmetje wordt dit nummer gezongen, Zo hebben we Russell nog niet vaak gehoord. Ook hier is de productie weer overvol maar nergens storend, het synthesizer thema wordt in de loop van het nummer verder uitgewerkt. Fraai!
Not That Well-Defined, begint een stuk rustiger qua zang en muziek, maar ook hier wordt het nummer stevig opgebouwd met een arrangement dat zelfs na diverse luisterbeurten nog nieuwe elementen aan het licht zal brengen. Een razend knappe melodielijn die ondersteund wordt met een heel divers instrumentarium, een van de Topnummers!
We Go Dancing, heeft ook een uiterst dwingend en opvallend ritme (zoals de titeltrack) de tekst en manier van zingen vertonen ook de nodige urgentie, verder een jazzy pianootje en veel a-tonale geluiden, dit is duidelijk een nummer dat meerdere luisterbeurten nodig heeft om tot wasdom te komen, maar zeker een interessante song.
When You Leave, brengt de nodige rust na de kakofonie van de vorige song, een kalmer intro, maar ook hier wordt de muzikale trukendoos weer pogen getrokken om een vol maar rijk geluid te creëren. Er zit een wekker/klok-chtig geluid in het arrangement dat vervreemdend werkt.
Take Me for a Ride, wat een waanzinnig mooi intro! Alsof Tsjaikovski zelf Ron het nodige heeft ingefluisterd. Ook dit is een van de toppers van het album, dit nummer laat zien dat de Meal brothers een lange muzikale weg hebben afgelegd, grote klasse!
It's Sunny Today, een heerlijk zomernummer, met ook weer een prachtige orkestrale ondersteuning, waarin naast het stijkersarrangement ook een klavecimbel om de hoek komt kijken, het derde Topnummer op dit onvolprezen album.
A Love Story, is een vreemde eend in de bijt na de orkestrale nummers die hiervoor staan, dit slaat weer aan bij de dwingende synthesizer nummers die al genoemd zijn, maar ook dit is Sparks, het onderschrijft de veelzijdigheid van de broers.
It Doesn’t Have to Be That Way, wederom een beauty! Met een prachtig akoestisch intro, gitaar en piano als leidende instrumenten tot de percussie invalt. Prachtig gezongen door Russell!
Het vierde Topnummer.
Gee, That Was Fun, een prachtige afsluiter van een meesterwerk, dar durf ik nu al te stellen!
Mooi sober met piano ondersteuning enwederom ontaardend in een prachtig orkestrale song.
Voor mensen die Sparks niet zo goed kennen zal dit album de nodige luisterbeurten en doorzetting vragen, maar diegenen die daarvoor open staan zullen getrakteerd worden op een van de mooiste en bijzonderste albums van 2023!
En nu hoop ik maar dat dit niet hun zwanenzang zal zijn, maar dat ze nog veel van dit soort prachtige albums blijven maken. Zo veel klasse en kwaliteit maakt hongerig naar meer!
Een diepe buiging aan deze kant!