Porcupine Tree - Nil Recurring (2007)

Label: Transmission

1. Nil Recurring (6:08)

met Robert Fripp

2. Normal (7:07)
  3. Cheating the Polygraph (7:06)
  4. What Happens Now? (8:23)
  5. Fear of a Blank Planet [Edit Version] * (4:19)
avatar van dynamo d
Ah, heerlijk weer wat op de plaat van Porcupine Tree. Toch verrassend hoe populair deze band op MuMe is geworden. Paar jaar geleden had geen enkel album van PT meer dan 20 stemmen en nu staan In Absentia en Deadwing zelfs in de Top 250. Ik heb zelfs nog een achttal albums toegevoegd. Voor toevoegingen van PT is het nu dringen geblazen.

Deze EP ga ik natuurlijk ook kopen want als echte liefhebber en verzamelaar van PT hoort dit in de kast. Bovendien is in het verleden gebleken, dat singles en EP's van PT gauw moeilijk verkrijgbaar zijn. Kortom, er snel bij zijn is verstandig.

Omayyad
Deze nummers komen ook op de komende, definitieve dvda en elpeeversie van Fear Of A Blank Planet te staan, dus voor niet-verzamelaars is dat misschien een betere optie...

laat ik de eerste zijn met een stem : 4*

de vier nieuwe nummers sluiten uitermate strak aan bij foabp en doen er zeker niet voor onder! what happens now is daarnaast ook een welkom weerzien met ben coleman die met zijn electroviool de vroegere no-man platen opsierde.

avatar van THEMARSVOLTA
Definitieve DVD-A van FOABP? Nijs!

Heb dit gepindakaast, maar weet nog niet of ik het ga luisteren, misschien toch maar wachten op die "definitieve" versie, al ben ik zeer benieuwd naar die 4 nummers.

avatar van Erikpol
"Normal" Heeft ook gewoon stukken tekst + melodie van "sentimental":
"Sullen and bored the kids stay And in this way they wish away each day". 4 goeie tracks, sluit me aan bij Charlezzz

Mooie ep die bijna naadloos aansluit bij FOABP, wat me opvalt is dat PT met deze ep weer laat horen dat ze een stukje dichter bij Progressive Metal komen, wat ik overigens niet eens zo'n heel slechte vooruitgang vind. Maar toch mogen ze van mij dat spacy geluid niet helemaal kwijtraken.
4.5*

voltazy
ik vind ze juist dichter naar de alternatieve metal bewegen eigenlijk

avatar van charlezzz
kunnen we het niet gewoon rock met een randje gaan noemen. ik zou me er niet goed bij voelen als mijn label bekend zou gaan staan om progmetal

avatar van Kasperbert
Maak je geen zorgen, ik heb juist het gevoel dat PT weer richting de psychedelische hoek aan het bewegen is met Fear of a Blank Planet en nu Nil Recurring

dat zou goed nieuws zijn

avatar van Cygnus
Meer richting progressieve metal, lees ik hierboven...

Dan heb ik misschien per abuis een ander album gepindakaasd, want progmetal heb ik hier niet op gehoord en als dat het geval was zou mijn waardering zeker niet op 4* uitgekomen zijn. Het heeft wel een lichtelijk metal-randje, maar om het dan meteen progmetal te noemen...

Ik vind dit zelfs nog een stapje verder richting de psychedelische PT uit de jaren '90 gaan. De lijn die PT met FOABP inzette wordt nog iets verder doorgetrokken, naar mijn bescheiden mening.

Maar goed, deze week valt het originele schijfje op mijn deurmat en dan ben ik gaarne bereid om nog een paar keer goed te luisteren of hier progmetal op te bespeuren valt. Small chance...

Heer C, hebt u al uit eerste hand mogen vernemen of we bij de concerten in november en december werk van dit fraaie EP'tje mogen verwachten?

Cygnus schreef:

3 van de 4 worden gespeeld. welke .... ?

avatar van Cygnus
Ik denk 1, 3 en 4, aangezien 2 eigenlijk een remake van Sentimental is...

John Wesley was toch wel speelgerechtigd tijdens de laatste optredens?

avatar van charlezzz
na wesley wilde ook royston bij pt spelen maar ik heb sw er van kunnen overtuigen dat ie dan een hele familie aasgieren erbij krijgt.

avatar van THEMARSVOLTA
Ik hoop trouwens dat er snel een DVD zal uitkomen van PT, Anesthetize !!

avatar van Blue88
Fear of a Blank Planet is ondertussen mn favo album geworden. Deze is in bestelling, dus ik ben benieuwd!

Cheating the Polygraph heb ik al beluisterd. Let maar eens goed op, het bevat een Anethetize tintje^^

avatar van lebowski
Opvallend hoe de band zichzelf op dit album een paar keer citeert. Ik hoop dat PT zich op deze manier doorontwikkelt, vooral sferische nummers maar af en toe even genadeloos toeslaan.

avatar van Blue88
Ik vind de "nieuwe" porcupine overdonderend goed ook. Ik heb deze EP vandaag binnen gekregen. Het sluit inderdaad mooi aan op het album.

Leuk item om in mijn bezit te hebben: *4,0 eerst maar.

nijme255@adsl
charlezzz schreef:

sluit mij mij deze recensent aan.
met kans op 4,5 ster....

avatar van Jochempie
Erg goede EP, ik heb Fear of a Blank Planet nooit zo op mijn laten groeien, maar dit spreekt me tot nu toe veel meer aan terwijl ik toch overal lees dat dit in het verlengde van het voorgenoemde album ligt. Ik ben nooit echt een fan geweest van Steven Wilsons vocalen, ze komen vaak geforceerd emotioneel over en daarmee erg leeg. Op dit album zijn ze iets boeiender en leuker en er is veel instrumentaal geweld, zelfs de titeltrack, wat werkelijk een geweldig nummer is. Eigenlijk zelfs in mijn top 3 PT nummers denk ik.

avatar van vigil
De Japanse versie van deze plaat (een 5 track!!) ligt inmiddels wel al in de betere platenzaak (dus ik zou de Free overslaan...). Daar is hij dus een stuk eerder uitgekomen (voor de reguliere handel) dan in Europa.

avatar van c-moon
.. en die Japanse import (gisteren in de MetalZone gekocht) bevat een Editversie van "Fear of A Blank Planet" !

Goh.. wat een za-a-a-a-a-a-a-a-aaaaaalig EP'tje is dit zeg )
Helemaal in het verlengde en minstens even goed als het album "Fear of a Blank Planet" !

avatar van notsub
Dit is wel even genieten, jammer dat de speelduur zo kort is. De nummers zijn lekker gevarieerd en zeer herkenbaar Porcupine Tree. De eerste drie doen echt niet onder voor het gemiddelde van een recente volledige PT cd. Het laatste nummer heeft nog wat tijd nodig voor mij.

avatar van vigil
Nou kort?? Voor een EP is een behoorlijke tijdsduur vind ik!

avatar van Godan
Met in sommige nummers (Normal en What Happens Now?) kleine verwijzingen/passages naar het album Fear of a Blank Planet een heerlijke aanvulling op dit album. Een must voor PT-fans die maar geen genoeg krijgen van deze heren. En ben je geen verstokte fan, net zo goed een heerlijk ep'tje.

miloz
Blijkt toch maar weer dat ik de laatste tijd veel te weinig op MuMe kijk. Ik wist gewoon helemaal niets van deze release! Wat ik hier lees, belooft veel goeds. Dus die ga ik maar heel snel pindakazen! En grote kans dat ik hem daarna netjes afreken in de platenzaak.

Jammer dat "What happens now" is weggelaten op FOABP en hierop terecht is gekomen. Maar het sluit perfect aan bij het album, prachtig

avatar van soundchaser
Nil recuring is een echte aanwinst en doet weinig onder voor FOABP.

avatar van freddze
Een paar offtopic berichten verwijderd (en hoes verbeterd)

avatar van Jochempie
Dit is echt fantastische muziek en naar mijn mening veruit het beste werk van Porcupine Tree. Ik vind de vocalen op Normal jammer genoeg echt afschuwelijk, en dan heb ik eigenlijk voornamelijk over als die zo lievelijk gaat zingen, het soort van refreintje. Daar verziekt hij eigenlijk zijn muziek mee. Als dit album compleet instrumentaal was geweest of als er een andere zanger was geweest had dit misschien naar de 5 toegegaan.