Depeche Mode - Memento Mori (2023)

Pop / Electronic
Label: Columbia

1. My Cosmos Is Mine (5:16)
  2. Wagging Tongue (3:24)
  3. Ghosts Again (3:58)
  4. Don't Say You Love Me (3:48)
  5. My Favourite Stranger (3:57)
  6. Soul with Me (4:15)
  7. Caroline's Monkey (4:16)
  8. Before We Drown (4:05)
  9. People Are Good (4:24)
  10. Always You (4:18)
  11. Never Let Me Go (4:03)
  12. Speak to Me (4:35)
avatar van Mjuman
Norrage schreef:
Eerste keer dat een Depeche Mode plaat mij pakt, welke andere platen van hun passen een beetje in het straatje van deze? Mooie duistere sfeer en toch ook wel goede melodieen, en een stem die mij minder stoort dan sommige van de 'hits' die ik ken.

Ik zou niet aan "cherry picking" gaan doen - de kersen eruit vissen - dan krijg je een 'bumpy ride' uiteindelijk. Sla gewoon de drie hiervoor over; die bederven de eetlust en begin óf vooraan met Depeche Mode - Speak & Spell (1981) - MusicMeter.nl en werk dan geleidelijk aan naar het heden om de ontwikkeling van de band te volgen - zoals de OW of OL alhier - of ploeg terug vanaf Depeche Mode - Playing the Angel (2005) - MusicMeter.nl

Die andere albums kan je altijd nog als een soort van 'afterburner' verteren, als je nog lust hebt.

avatar van Mjuman
Heje um al gekocht Mju?

Ik wacht op de remix van dit album door Burial.

avatar van Johnny Marr
Heje um al gekocht Mju?

Ik wel, 2x zelfs. De gewone en de deluxe. Op CD. Meest verslavende album van het moment voor mij! Bij deze ook verhoogd naar 4,5* - long overdue...

avatar van FunkStarr
geplaatst:
Hmm. Erg veel positieve reacties hier, wat mij enigzins verbaast. Bij mij doet dit album me niet zo veel. Sterker nog, het pakt me niet zoals ze hiervoor wel deden. Nu ik Spirits ernaast leg, is het contrast best groot. Ik kan mij voorstellen dat fans dit leuk vinden dat wel, maar persoonlijk doet het me niet zo veel. Eigenlijk geen enkel nummer wat me raakt. Vind het allemaal beetje slap klinken en de vocalen van Dave worden eentonig.

avatar van milesdavisjr
geplaatst:
Toch iets naar beneden bijgesteld. Zeker als ik Memento Mori langs platen als Song of Faith and Devotion en Ultra leg kan het daar niet mee wedijveren. Het album bevat zeker een aantal prima songs, maar de schijf telt ook rits nummers waarbij de zanglijnen van Dave wat eenvormig klinken. Ik had ook gehoopt dat de arrangementen zouden bijdragen aan een donkere sfeer en mij een licht unheimisch gevoel zouden geven, dat gebeurt helaas te weinig. Vreemd genoeg klinkt Memento Mori zelfs licht opgewekt en dat is niet datgene wat ik zoek bij een nieuwe van Depeche Mode. Conclusie; voor mijn gevoel sterker dan alles na Ultra maar ook weer geen plaat die je niet links mag laten liggen.

geplaatst:
Als ik de stemmen op de individuele songs overschouw, ben ik wel wat verbaasd. 'Wagging Tongue' en 'Soul with me' worden blijkbaar gulzig gewaardeerd, terwijl ik de eerste maar een niemendalletje vind en de tweede nogal mak. 'Don't say you love me' en 'Always you' vind ik dan weer hoogtepunten, waarin DM ook op het hart mikt. 'Always you' spookt ook al dagen door mijn hoofd. Ik kan me voorstellen dat het live nog beter tot zijn recht kan komen.

avatar van Arjan480
geplaatst:
Van begin tot eind geweldig! Alleen 'Soul with Me' skip ik weleens.

geplaatst:
Dat is nou net een zalig nummer...

Eens met Arjan480
Soul with me vind ik één van de mindere Depeche mode nummers die ze gemaakt hebben in hun hele discography.
Verder natuurlijk wel een grandioos album

Arjan480 schreef:
Van begin tot eind geweldig! Alleen 'Soul with Me' skip ik weleens.

Zonde. Mooi liedje.

Ook één van de vijf songs die ze live spelen.

Prachtige song id!

Ik ga. Jij ook?

geplaatst:
Nee, ms dat ik laatste moment nog ga...

avatar van harencoor

heerlijk dit

luigifort en anders ga maar even 8 minuten een kopje koffie drinken

avatar van Pitchman
geplaatst:
Ik ga zeker heen!! Hemelvaartsdag!

avatar van haythijs
geplaatst:
Ik ook, dinsdag sta ik er. Hemelvaartsdag is Normaal aan de beurt, mooie overgang ook 🫣

geplaatst:
Ik vind (eigen bescheiden mening) dat DM juist geen uitgebluste indruk maakt. Daarentegen had ik het gevoel bij Spirit wel (ieder zijn eigen cup of tea). De mannen zijn op leeftijd, de dagen van frontiers of the new sound zijn voorbij. Ik denk dat dat ook een beetje met houdbaarheidsdatum te maken heeft. Ik geen band die zich continu aan het herontdekken is na 40 jaar in ´the business´ te hebben gezeten.

Ook live is DM goed, maar het is in het niets te vergelijken met Devotional- World Violation. Desalniettemin is het gelukkig genieten met de laatste plaat en deze tour.

geplaatst:
Mag toch hopen dat ze donderdag ook hier een paar bangers van gaan spelen! Cant wait

avatar van pureshores

avatar van Poeha
pureshores schreef:
heerlijk dit

luigifort en anders ga maar even 8 minuten een kopje koffie drinken
Leuk om een keer gehoord te hebben (tempo zit er goed in i.t.t. dit album) , maar geef mij maar de albumversie en die dynamiek .

Depeche Mode - Ghosts Again (Remixes) staan inmiddels ook al op de site.

avatar van Tidalwave
geplaatst:
Misschien is het als vloeken in de kerk, maar bij Depeche Mode (ook dit album) ervaar ik veel, zo beslist niet allemaal, raakvlakken met veel platen van Marc Almond (en Soft Cell).
Da's geen kritiek op de muziek van Depeche Mode...

Interessante combi zou zijn imo Marc Almond als gastzanger bij een nieuw uit te brengen album in de toekomst.
Depeche Mode is wat sferischer in hun electronic dan Almond, ook minder dramatisch denk ik, maar daarvoor ken het gehele oevre van DM niet goed genoeg.

Heb de albums alvast klaargezet om te trachten een persoonlijke beluisterkwestie te ondernemen, te beginnen met Memento Mori en dan terug in de tijd te werken. Volgens de grootste groep aanhangers is Violator de beste; ik kom deze vanzelf tegen.
Ben geen pur sang electronic adept, hoewel stukken electronic geincorporeerd in rock en/of pop mij behoorlijk kunnen bekoren.
Heel lang geleden had ik de beste van Ultravox, OMD, The Human League, Soft Cell en Marc Almond in huis, dus wie weet wordt ik op m'n 59e een (voorzichtige) fan van DM...

avatar van lennon
geplaatst:
Gisteren in de Ziggo geweest. Ik heb één van de betse DM shows gezien, sinds ik ze live zag

Lekker los (Dave was zowaar ook wat buiten de lijntjes aan t kleuren) en ontspannen.

De nieuwe songs komen live echt heel fijn uit de verf. Speak to me wad echt waanzinnig mooi. Zo prachtig gezongen ook!

Ik wil donderdag nog eens... kijken of dat lukt!

Toen ze afsloten realiseerde ik me wel hoe Andrew niet werd gemist op het podium. Normaal waren ze met 5.. nu met 4, Andrew niet vervangen en het was eigenlijk helemaal goed zo.
Er was wel een mooie tribute aan Fletch tijdens world in my eyes, dus helemaal vergeten werd hij ook weer niet.

geplaatst:
Ben gisteren ook in Ziggo geweest, en wat mij inderdaad ook opviel is dat de nieuwe nummers live zo goed waren. Wel jammer dat juist mijn favoriete nummer van MM, dat net wat opzwepender is niet gespeeld werd. Voor de rest, Depeche Mode als vanouds, een daverend optreden. Klasse.

geplaatst:
Met dat nummer bedoel ik 'Never let me go' trouwens.

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
Berichten verplaatst naar Depeche Mode

geplaatst:
Depeche mode was amazeballs, maar mag ik eerst ook aandacht voor het voorprogramma "cold cave" wat klinken die ook goed zeg, liefhebbers van JD zeker even luisteren.
DM maakte er echt een show van en ze lieten zien dat ze het nog steeds kunnen, wat een energie en wat een krachtige stem heeft Dave nog!
Alle klassiekers werden gespeeld en ook john the revalator en wrong mochten niet ontbreken, mijn avond is zeer zeer geslaagd.
Wel een oorverdovend hard geluid ja, maar mijn jonge oortjes kunnen wel wat hebben.
En oja, fuck t OV.

avatar van Yield
geplaatst:
Vandaag een bezoek aan mijn platendealer gebracht en met een lege tas huiswaarts gegaan. Slechts €49,95 voor de vinylversie van dit album. Tja, dan haak ik toch echt af.