menu

Mariee Sioux - Faces in the Rocks (2007)

mijn stem
4,00 (110)
110 stemmen

Verenigde Staten
Folk / Pop
Label: Grass Roots

  1. Wizard Flurry Home (5:16)
  2. Buried in Teeth (5:59)
  3. Friendboats (3:39)
  4. Wild Eyes (9:15)
  5. Bravitzlana Rubakalva (4:00)
  6. Two Tongues (6:53)
  7. Bundles (9:54)
  8. Flowers and Blood (4:44)
totale tijdsduur: 49:40
zoeken in:
avatar van L_T_B
4,5
Soms kom je tot aangename verassingen wanneer je compleet willekeurig een album download. Op deze manier leerde ik vorig jaar Alela Diane kennen. Na één luisterbeurt had ze direct mijn hart gestolen. The Pirate's Gospel heeft het uiteindelijk zelfs gehaald tot mijn nummer 1 album van 2006. Alela’s album werd in 2006 opnieuw uitgebracht door Holocene Music maar ze onderhield ook nauwe banden met Grass Root Record Co. Zo staat haar nummer Dry Grass and Shadows op de Grass Roots verzamelaar Family Album. Grass Roots is een klein label uit Nevada dat vooral kleine lokale artiesten onder contract heeft staan. Eén daarvan, Mariee Sioux, sprak mij direct erg aan.

Mijn blijdschap was dan ook groot toen ik ontdekte dat ze als voorprogramma voor Brightblack Morning Light zou optreden in Paradiso. Op 28 mei was ik dan ook present in de kleine zaal van Paradiso. Tezamen met een schamele 20 andere toeschouwers zagen wij Mariee enigszins onbeholpen en al giechelend het podium opklimmen. Eenmaal op het podium wist ze met behulp van enkel een akoestische gitaar en zoet, zweverig stemgeluid de complete zaal voor zich te winnen. En na een ietwat korte set waarin ze veel nummers van haar eerste EP A Bundled Bundle of Bundles speelde, verliet ze lachend het podium. Daarna werd het podium klaar gemaakt voor Brightblack Morning Light. Maar dat optreden stond in schril contrast tot de nogal altijd giechelende Mariee Sioux. Naar goed gebruik kocht ik na het concert de eerder genoemde Family Album verzamelaar en een vinyl EP waarop Two Tongues en Buried In Teeth te horen zijn.

In dezelfde maand dat ze optrad in Paradiso, was ze ook aan het werk aan haar eerste album. Ook al telt de CD maar 8 nummers, het is toch gevuld met bijna 50 minuten aan muziek. Ten opzichte van haar vorig jaar uitgebrachte EP zijn er drie nieuwe nummers te horen en is er één nummer afgevallen. De teksten gaan vooral over de wild stromende rivieren, de pijnboombossen en de overige schoonheden van de Noord-Californische natuur. In het nummer Bravitzlana Rubakalva bezingt ze een denkbeeldig land. Oftewel Nevada City waarna ze heimwee heeft nadat ze naar San Luis Obispo is verhuisd. Haar Indiaanse achtergrond is duidelijk terug te horen in de diverse nummers. Dit geeft het album net een andere dimensie waardoor net iets anders klinkt dan de standaard singer/songwriter met gitaar.

Zowel Mariee Sioux als Alela Diane en Joanna Newsom komen oorspronkelijk uit Nevada City. Er moet daar toch iets speciaals in het water zitten. En het zal niet lang meer duren voordat een vierde dame uit Nevada City, Alina Estelle Hardin, haar neus tegen het venster zal drukken. Haar nummer Cotton White op de Grass Roots verzamelaar belooft in ieder geval al veel goeds.

4,0
Paar nummers van gehoord, klonk inderdaad goed.

avatar van Paap_Floyd
3,5
Dit is een mooi plaatje. Klinkt erg puur. Fijne stem, mooie begeleiding.
Mooie woorden van mij, maar toch een 3,5.

Iets weerhoudt me nog om hoger te geven.

avatar van otherfool
5,0
Mooi stukje L_T_B. Op deze dame gekomen via de Alela Diane link en ondertussen mogen we Nevada City wel het Mekka van 'mooie dames zingen schitterend dromerige liedjes' noemen. Vooral Buried in Teeth en Wild Eyes zijn magistraal.

4 mooie sterren voor deze even ontspannende als spannende plaat.

4,0
Dit is inderdaad een fantastisch album, maar bij mij viel het kwartje pas echt toen ik haar live had gezien (november 2007). Gewoon solo op gitaar. Ademloos zitten kijken. Ik had daarvoor al eens wat nummers van haar gehoord, maar ik had nooit kunnen vermoeden dat er zoveel achter die nummers schuil ging. Dat merk je meestal pas echt bij een optreden. Daar werden haar op het eerste gehoor schattige folkliedjes op indringende wijze een soort van bittere ernst. Vooral het laatste nummer van de set, de 10 minuten durende Bundles was prachtig.

Hier trouwens een opname van één van de nummers die avond:
Mariee Sioux - Two Tongues

avatar van otherfool
5,0
Geweldig linkje, 7 minuten ademloos genieten. Oeh wat had ik daar graag met terugwerkende kracht bijgeweest... pure muziek.

beetje joanna newsom-ish...die link iig...zal het album eens gaan opzoeken.

avatar van pulpjannis
4,5
Geniaal. Niets meer. Niets minder.

avatar van OldRottenhat
4,0
Veel beter dan dit kan folk/pop inderdaad niet worden!

4,5*

avatar van Woody
4,0
lekker plaatje dit hoor. Joanna Newsom en Alela Diana behoren absoluut tot de beste platen die ik de afgelopen jaren heb ontdekt. Deze plaat kan niet helemaal tippen aan de andere dames maar ik heb het gevoel dat ze veel beter/mooier kan. De link van Bubbachups geeft dat ook wel aan vindt ik. Puntje van kritiek op deze plaat is het na mijn mening iets te veel gebruik van de palmfluit.

EDIT: Ik ben ook wel benieuwd naar Alina Estelle Hardin. dat nummer klinkt inderdaad veelbelovend. Nevada rules

avatar van timhardt
3,5
Fijn plaatje! net zoals Woody vind ik dat de panfluit op plaat wat te overheersend is, het is niet in harùonie met de andere instrumenten. Live is het een ander paar mouwen, daar klopt het geheel wel. Alele Diana geniet ook mijn voorkeur, maar dit is toch een zangeres om in de gaten te houden!

Ace
Prachtige zang, mooie gitaar, maar een vrij irritante fluit... Vanwege die eerste twee vooralsnog toch 3,5*

avatar van dj maus
4,0
Mooie plaat, maar... soms wat eenvormig.
Tracks 1, 2 en 7 zijn favoriet.

avatar van otherfool
5,0
Goh dat die fluit zulk kwaad bloed zet... alleen in een paar intro's treedt het nog wel eens op de voorgrond maar in de songs zelf is het summiere spel wmb prachtig verweven met de gitaar en de fabelachtige stem van Mariee Sioux. Verder maakt ze in haar teksten op een knappe manier gebruik van haast ongemerkte herhaling, werkt erg goed. Ik noemde het eerder een soort mix van spannende en ontspannende muziek, en dat is denkelijk nog altijd het beste plakkertje wat ik erop kan drukken.

Bij mij staat Mariee intussen dan ook in m'n top 10, begin de plaat steeds indrukwekkender te vinden. Mijn favorieten verander ik bij dezen in Two Tongues en Bundles, als ze in het laatstgenoemde de laatste stanza begint te fluisteren gaat van mij van puur geluk het licht uit:

Now I'm sewing, sewing, sewing medicine bundles
With grass threads and porcupine quills
I'm filling them up with galaxy beams
And with all the stars you've snuffed
And all the ghosts you've been
With every shape you've morphed
And all the trees you've stumped
I'm filling them up with all the blood
Your heart has pumped and pumped
And with all of the love that your mouth has rushed
With all of the voices that your ears have rung
With all of the life that your dirt has sprung
And with all of the magic that your gardens have grown
I'm filling up these bundes with all the seeds
You've sewn, and sewn, and sewn
All the roots you've webbed and all the wind
You've blown, and blown, and blown
All the roots you've webbed and all the wind you've blown
And I'm filling up these bundles with all the twins you've born
With every brother lost and all the organs you've loaned


Daar word ik heel, heel stil van...

jkbb
Wil ook wel wat zeggen omtrend de pamfluit. Is toch net een van de dingen die deze plaat net wat speciaals geeft. Faces in the Rocks creëert voor mij een sfeer waarbij ik me zo tussen de indianen bevindt op een of andere manier. De teksten vol met de natuurlijke aspecten, de pamfluit dus, op een of andere manier leidt voor mij alles terug naar een tijdperk dat nog niet eens zo lang geleden op tragische wijze zijn ondergang vond. De nummer zijn stuk voor stuk geweldig. Prachtig gespeeld, mooie arrangementen, sterke (plotselinge) tempowisselingen en een schitterende stem ook. Eerste twee nummers vind ik het mooist, maar ook de liedjes die haast de tien minuten halen zijn indrukwekkend te noemen. Deze dame mag wel met meer van dit soort werkjes komen.

3,0
Zeker een goede artiest, maar iets teveel van hetzelfde voor mij, is mijn indruk na een paar keer het album luisteren. Het gaat me snel vervelen, alleen het openingsnummer Wizard Flurry Home bevalt me écht goed. Voorlopig dus maar even 3.0.*

Stijn_Slayer
Via de Graham Nash tribute cd Be Yourself en Arrie's tip dit album eens beluisterd. Dit bevalt mij uitstekend. Mariee Sioux heeft een schitterend, ietwat breekbaar stemgeluid, aangevuld met mooie, kale en intieme liedjes. Ook het fluitspel drukt een grote stempel op de kwaliteit.

avatar van TJN
TJN
Ze heeft zo'n fijne dromerige stem waarmee ze haar woorden met de wind mee laat gaan. Heerlijk laidback en weids, vanuit hier zie je horizon, dit is met een breed uitzicht. Subtiel en ontspannen. Ik vind vooral het gebruik van een 2e stem zo mooi, de fluit geeft een extra mystieke sfeer en maakt het helemaal af, dit zou ook 200 jaar geleden opgenomen kunnen zijn.. tijd speelt hier geen rol, dat gevoel geeft het me. Het album stond al een tijdje op mijn lijstje maar van kopen kwam het niet, totdat ik zag dat de prijzen steeds verder omhoog werden gedreven omdat het album schijnbaar niet meer in de handel verkrijgbaar is. Het werd vanuit Brisbane Australië opgestuurd en heeft dus bijna de hele wereld afgereisd voor het in mijn bezit kwam. Naast dat ik dat al heel bijzonder vind, ...het album vind ik evenzo heel bijzonder. In eerste instantie is Two Tongues mijn favoriete nummer dat ook op haar myspace te vinden is maar na een eerste luisterbeurt die direct door een tweede gevolgd werd vind ik denk ik alles héél mooi. Wauw..

Stijn_Slayer
Is deze nou o.o.p.?

Ik wil 'm zo onderhand wel eens fysiek hebben, maar dat is me tot dusver nog niet gelukt.

avatar van TJN
TJN
Via Amazon wil nog lukken volgens mij.

Stijn_Slayer
Ja, maar dat is best wel duur.

avatar van Arrie
5,0
Ik heb hetzelfde probleem, Stijn.

avatar van Madjack71
Hutje op de hei, wandelingen door uitgestrekte natuurgebieden, staren naar de eindeloze zee...genoeg metaforen die bij mij zo de revue passeren. Zachte fluisterende zang, mooi en zuiver. intiem en miniem aan instrumenten verrijkt met de panfluit..die ik wel kan waarderen en iets toevoegd, daar waar het soms toch ook wel wat te uitgerekt kan worden. Dat is eigenlijk het enige minpuntje dat ik kan ontdekken aan dit Faces in the Rocks...Wild Eyes en met name Bundles vind ik toch wel wat te lang duren voor de benadering die zij kiest in die nummers.

avatar van Protonos
4,5
Ben hier op dit moment vrij ondersteboven van...

avatar van dreambrotherjb
Is dit album nog ergens te krijgen in onze gebieden:)?

avatar van L_T_B
4,5
Stijn_Slayer schreef:
Is deze nou o.o.p.?

Ik wil 'm zo onderhand wel eens fysiek hebben, maar dat is me tot dusver nog niet gelukt.

Arrie schreef:
Ik heb hetzelfde probleem, Stijn.

dreambrotherjb schreef:
Is dit album nog ergens te krijgen in onze gebieden:)?

Six years after its original release, Faces in the Rocks reissue comes out on Almost Musique.

avatar van Arrie
5,0
Ik heb hem ondertussen al een tijdje, gekocht bij een concert van haar. Maar toch bedankt!

avatar van dreambrotherjb
Ik heb hem nog steeds niet

Ik vermoed dat hij z'n € 13,70 (+ verzendingskosten) wel waard zal zijn:)

avatar van erwinz
4,0
Destijds in het hokje alt-folk geduwd, maar dat genre had zijn beste tijd gehad toen deze plaat verscheen. Nu opnieuw uit, ook op vinyl, en eindelijk op de juiste waarde geschat.

Lees mijn recensie op:
De krenten uit de pop: Mariee Sioux - Faces In The Rocks - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Erwin

avatar van Lura
Had het album nog nooit gehoord, Erwin. Mooi dat je het onder de aandacht bracht. Geweldige muziek!

Gast
geplaatst: vandaag om 08:19 uur

geplaatst: vandaag om 08:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.