Steely Dan - Gaucho (1980)

Jazz / Rock
Label: MCA

1. Babylon Sisters (5:50)
  2. Hey Nineteen (5:07)
  3. Glamour Profession (7:29)
  4. Gaucho (5:32)
  5. Time Out of Mind (4:13)
  6. My Rival (4:31)
  7. Third World Man (5:13)
avatar van bikkel2
Van hun artistiek interessantste periode (1972-1980) heb ik dit altijd als de minste worp beschouwd.
Het perfectionisme (altijd al een belangrijk onderdeel van Fagen en Becker), lijkt hier een beetje op tilt te slaan.
Geen discussie over de uitvoeringen, maar afgezien van Babylon Sisters en het voortreffelijke Third World Man, mis ik vooral bezieling en vind ik het zelfs wat afstandelijk, zielloos ook wel. Het is geen slechte plaat, zeker niet, maar ik mis vooral de sprankelijkheid die ondanks het perfectionisme op de vorige albums wel tot uiting kwam.
gaucho refereerde al naar de gewiste tapes, het zat niet mee tijdens de sessies.
Met name werden ze het maar niet eens over de drumsound en ander gemierenneuk over alles en nog wat.
Becker zat in een donkere periode en het duurde en duurde maar.
Soms, laten we het 'the blues' noemen die juist ondanks allerlei tegenslagen en gebeurtenissen een plaat de juiste vibe en lading mee geeft, is het op Gaucho juist heel netjes en gladjes, en dat overheerst voor de 1e keer mij net iets te veel op een Steely Dan plaat.
Ik mis ook net even te veel typische 'Dan humor' en originele invalshoeken in de songs.
Het klinkt mij net even te veel als een plaat die gemaakt moest worden om contractuele verplichtingen na te komen, al was dat niet zo.
De lol was er af.
Desalnietemin is het geen drama, daar waren de heren echt te goed voor, maar voor Steely Dan begrippen een ietwat teleurstellend geheel.

Gaucho, voor deze recensies krijg jij van mij ook *****.

avatar van Robje1968
Leuk en mooi verslag, Gaucho. Mijn complimenten!

We hebben gemeen dat Aja ook mijn favoriete Steely Dan album is en dat Royal Scam en Gaucho, afhankelijk van mijn stemming, wisselen op plek 2 en 3.
Toevaliig gisteren weer eens dit album opgezet en telkens weet het album mij weer te verrassen en te raken.

avatar van Chet
ouwekock schreef:
Gaucho, voor deze recensies krijg jij van mij ook *****.

Helemaal mee eens! En nog nachtwerk geworden ook, zie ik.
Ik heb het hier al eerder opgeschreven: dit album gaat altijd mee op vakantie en wordt dan opgezet tijdens de lange autorit. Iedere keer weer genieten en voor mij persoonlijk wel het Steely Dan album waar ik het meeste mee heb.

avatar van m@rcel_a
Ik lees nogal eens dat mensen dit album te gladjes vinden. En dat dit album daarom wat minder wordt gewaardeerd. Volgens mij is de productie van dit album helemaal niet wezenlijk gladder dan zijn voorgangers. Het zijn de liedjes. Ze zijn gewoon iets minder op dit album. Zeker niet slecht en er staan ook een paar sterke tracks op, maar over het algemeen is het niveau wat minder. Ik luister terwijl ik dit schrijf The Royal Scam en dat blijft maar gaan. Elk nummer heeft pit en energie. Deze is toch gewoon wat minder.

avatar van gaucho
Chet schreef:
Helemaal mee eens! En nog nachtwerk geworden ook, zie ik.

Haha, valt mee hoor. Ik ben momenteel op vakantie aan de andere kant van de wereld (Canada). Daardoor lijkt het alsof al mijn berichten op MusicMeter van de laatste weken nachtwerk zijn geworden. Maar in werkelijkheid ben ik er veelal 's avonds even voor gaan zitten.
Het zit er overigens al bijna weer op. Dit is mijn laatste nacht; morgen weer terug naar huis. Vanaf komende week dus weer bijdragen op 'normale' tijdstippen.

Niettemin: bedankt voor jullie bijval. Zelden zoveel 'likes' gekregen op één recensie. Al helpt het natuurlijk ook dat die likes vanwege de lengte van het bericht steevast in viervoud werden uitgedeeld.

avatar van Poeha
Mooi dat ik daar op 5 januari jl. de aanzet toe heb gegeven

Je hebt er dan ook werk van gemaakt, gaucho

avatar van potjandosie
bedankt voor je bijdrage gaucho. doe hierbij ook nog een duit in het zakje van dit Steely Dan album. 1 van mijn favoriete albums van deze band, maar dat zijn er vele.

lees hier bovenstaand woorden als te klinisch, glad en perfectionisme. kan me daar deels wel in vinden, maar zoals men zegt "ligt de imperfectie binnen de perfectie". net zo min als dat er perfecte mensen bestaan, bestaat er ook geen perfecte muziek. dankzij de technische vaardigheden van de muzikanten en de technische hulpmiddelen, zou ik dit dus eerder een geniaal of uitmuntend album willen noemen.
los van de kwaliteit van de songs op dit album en of het wel of niet iemand's favoriet is, valt er naar mijn mening veel te genieten op dit "Gaucho".

avatar van Kos
Kos
m@rcel_a schreef:

Klopt, het is met name wat minder funky.