Sufjan Stevens - Javelin (2023)

Pop / Folk
Label: Asthmatic Kitty

1. Goodbye Evergreen (3:35)
  2. A Running Start (4:21)
  3. Will Anybody Ever Love Me? (4:09)
  4. Everything That Rises (4:59)
  5. Genuflecting Ghost (3:32)
  6. My Red Little Fox (3:42)
  7. So You Are Tired (4:49)
  8. Javelin (To Have and to Hold) (1:52)
  9. Shit Talk (8:31)
  10. There's a World (2:29)
  11. Malthusian Mistress * (1:33)
  12. Is It My Fault? * (2:21)
  13. Fireproof * (2:02)
  14. Old Man of the Lake * (2:54)
  15. The Kiss of Niobe * (3:13)
avatar van Juul1998B
Ik vind sufjan's age of adz sws zijn beste gevolgd door of illinois of C&L.
Een mix tussen the age of adz en C&L zou fantastisch zijn. Snel, heel snel dit een volledige luisterbeurt geven!

My Red Little Fox .

Hiervan krijg ik spontaan zin in de kerstperiode... waarbij het thuis sinds enkele jaren traditie is om de kerstboom op te zetten met Sufjan Stevens - Christmas Unicorn op de achtergrond.

avatar van Juul1998B
Dit album voelt aan als een mix van alles wat Sufjan ooit gedaan heeft en ik vind dit album een logische vervolgstap. Echt een perfecte mix en dit komt wel erg in de buurt van 5 sterren hoor. Ik zet laag in (4,5) maar tjezus, wat een pareltje!
Sufjan stelt nooit teleur en mijn verwachtingen zijn zelfs overtroffen na een 1e luisterbeurt!

avatar van Zwaagje
Tja.....het is vloeken in de kerk denk ik....en ik heb het bij vorige albums ook wel eens gemeld......ik krijg jeuk van de beste man....allergische reacties...... Muziek is ook een kwestie van smaak en ik kan niks met dat gefluister en dat moeilijke gedoe. Dan is het wel heel bijzonder dat ik bij de eerste luisterbeurt van dit album (want ik geef nooit op en iedereen verdient een 8ste kans) toch geboeid luister. Of het helemaal goed gaat komen tussen Sufjan en mij weet ik niet, maar een tweede luisterbeurt gaat er wel komen en dat is al heel wat!

Zwaagje schreef:

Ieder artiest zou instrumentale versies ter beschikking moeten stellen. Zelf zijn er ook zangers waar ik moeite mee heb en dan mag het instrumentaal nog zo goed zijn.

avatar van vivalamusica
The good son is back home.

[quote… Er zijn weinig muzikanten die zo knap langs de afgrond kunnen balanceren als Sufjan Stevens, die daarmee de luisteraar een beetje duizelig maar vooral ontroerd achterlaat. u/quote] GK in de Volkskrant (5 sterren)

avatar van Zwaagje
vivalamusica schreef:
The good son is back home.

Deze recensie was precies de reden dat ik het toch maar weer eens ging proberen.

Het nieuwe album van Sufjan Stevens is werkelijk magistraal ★★★★★
DPG Media Privacy Gate - volkskrant.nl

avatar van Cannabooze
Ook NRC is lovend. 5 ballen!

avatar van bloempje24
Het "probleem" bij Sufjan Stevens is dat het een investering vergt om je weg te vinden in ieder nieuw en avontuurlijk album. Daar moet je even tijd voor maken en op momenten voor lief nemen dat een liedje wiens structuur zich nog niet in je hersenen ingebrand heeft, op het gevoel alle kanten opspringt waardoor je er nog niet van kan genieten. Als een oude exclusieve wijn die al 8 jaar in je kelder ligt te wachten en na openen eerst nog uren moet decanteren. Hoe zeggen die vinologen dat: de neus is nog een tikkeltje gesloten, maar onthult al wel een grote zuiverheid. Ik kan nauwelijks wachten tot deze elegante wijn zich volledig presenteert.

bloempje24 schreef:

Mooi verwoord ; de complexiteit valt inderdaad vaak ineens in zijn plooi. Nu zelf ook nog beetje zoek, maar het klinkt veelbelovend.

Lastig om dit album meteen te beoordelen, maar eerste indruk is zeer positief. Nog niet alle nummers komen meteen binnen tijdens de eerste luisterbeurt, maar My red little fox en Shit Talk doen dit in ieder geval wel. Ook There's a world is een fenomenale cover!

bloempje24 schreef:

swoon schreef:

Mooi verwoord inderdaad; de complexiteit valt ineens vaak ineens in zijn plooi. Nu zelf ook nog beetje zoek, maar het klinkt veelbelovend.

Begrijp deze stellingen als het over zijn experimentelere, elektronischere albums als Age of Adc of The Ascension gaat. Echter vind ik deze stelling hier niet opgaan. Het album staat, op de opener na vol van simpele sobere nummers die direct makkelijk verteerbaar zijn.

En dit is helemaal niet negatief bedoeld. Weinige slagen erin sobere mooie muziek te maken die zowel op het eerste gehoor plezier brengt als op lange termijn blijft verrassen.

avatar van Cannabooze
En dan komt Sufjan. Hij heeft een moker in zijn hand. Terug op de heilige grond waar ik mijn liefde voor zijn muziek vond slaat hij stevig om zich heen. Raak!

Twee luisterbeurten waren er nodig om keihard binnen te komen. Twee! Dat is in de Sufjan Stevens wereld bizar weinig.
Welkom Javelin. Neem plaats naast Carry en Lowell in Illinois. We gaan elkaar nog vaak tegenkomen.

avatar van Poeha
Kijk eens aan, vandaag officieel uit en nu (15:30 uur) al 26 stemmen met een gemiddelde van 4,06.
Aan fanboys en fangirls in ieder geval geen gebrek.

avatar van Mausie
Poeha schreef:
Aan fanboys en fangirls in ieder geval geen gebrek.

U bent fan begrijp ik?

avatar van swoon
Pfoe Sufjan komt uit de kast op instagram om het album op te dragen aan zijn partner die in april gestorven is.. Het wordt niet zwaarder.. Arme Sufjan

swoon schreef:

Het was al langer bekend dat ie tot de lgbtq+ familie behoorde, daar werd ook volop over gespeculeerd, maar nu is het wel heel duidelijk en officieel (triest dat het nog steeds zo moet). Dat nieuws over zijn partner is denk ik voor velen onbekend en dat komt zo wel even binnen zeg.

avatar van Rain King
swoon schreef:

Inderdaad een ontzettend verdrietig bericht, word er stil van..

Dat 'ie homoseksueel is wisten we natuurlijk al wel langer (The Predatory Wasp), maar ik vind 't fijn dat 'ie het nu "officieel" heeft kunnen delen

Rain King schreef:
Inderdaad een ontzettend verdrietig bericht, word er stil van..

In het overlijdensbericht staat: 'Evans is survived by his father and mother, Evans and Betty Richardson (nee: Jones), a large family and many friends.' Net als Sufjan gelovig, dus misschien geen geaccepteerde relatie waardoor het allemaal zo geheimzinnig was? We weten het niet, maar het lijkt er op dat Sufjan het niet makkelijk heeft.

Blijkbaar was dit nieuws in april al de wereld in gebracht alleen niet officieel door Sufjan zelf. Overigens zijn er foto's online van Sufjan en hem samen (waarvan eentje waarop Sufjan hem een kus geeft) alleen heeft nooit iemand een link gelegd blijkbaar.

Het maakt ook allemaal niks uit: zijn muziek is en blijft betoverend. Dit nieuws geeft wel extra lading aan dit album.

avatar van swoon
“So here we stand in the dark
My eyes travelling to the spot
Where you'd thrown yourself
Over the rocks
For if you'd not been so fast
There'd be blood in the place
Where you stood”

Deze lyric, en zijn leeftijd, doen me vrezen voor zelfmoord..

avatar van jurado
Heftig....

avatar van Dance Lover
Bloedmooi, tot tranen geroerd naar zitten luisteren.

Ingetogen, maar tegelijkertijd spannend met veel oprispingen. En dat klinkt paradoxaal na zo`n rot jaar!

avatar van vinylbeleving
Tjee zeg. Zijn coming out komt niet als een verassing er gingen al jarenlang geruchten (op Spotify is er zelfs een afspeellijst te vinden die 'Is this Sufjan Stevens song gay or just about God' heet) maar toch heftig dat iemand in deze tijd nog uit de kast moet komen. Al voelt het wel alsof hij het nieuws de wereld in wil brengen als ware hij daar kracht uit kan halen, en misschien ook voor een stuk (zelf) acceptatie?
Het geeft inderdaad een extra dementie aan dit toch al wonderschone album, en sommige teksten vallen door dit nieuws ook extra op hun plek.

avatar van Tegid.mzk
Ik lees geen "coming out" in zijn bericht, eerlijk gezegd. Wel een ontroerend eerbetoon aan zijn overleden partner.
Het album ging al door merg en been. Nu alleen nog maar meer.

avatar van vinylbeleving
Tegid.mzk schreef:
Het album ging al door merg en been. Nu alleen nog maar meer.

Geen letterlijke coming out dan. Maar door de tekst die hij schrijft lijkt het toch overduidelijk om zijn liefdes partner te gaan. Ontroerend dat sowieso inderdaad.

Album wordt met elke luisterbeurt alleen maar beter. Had niet meer verwacht nog eens zó onder de indruk te zijn van een nieuw Sufjan album.

avatar van VladTheImpaler
Door alle heftige verhalen krijgt het album nog een extra zware lading. Muzikaal is het een mooie mix van de verschillende stijlen die we kennen van Sufjan en klinkt het vertrouwd. Ik ben benieuwd hoe deze verder bij mij gaat landen.

avatar van Tegid.mzk
Heeft iemand een idee waar de vijf bonusnummers te beluisteren zijn?

swoon schreef:

Wow, ben echt ff sprakeloos. Dat in combinatie met zijn spierziekte.. wat moet hij het zwaar gehad hebben zeg.
Maakt dit album nog meer puur en tegelijk een dubbel gevoel.

avatar van LucM
De jaren '20 hebben tot nu toe - wat mij betreft - weinig meesterwerken geleverd maar dit is een aangename verrassing. Zowel melodisch als tekstueel erg boeiend, soms ingetogen, dan weelderig gearrangeerd met koortjes. There's a World overtreft zelfs het origineel van Neil Young.

avatar van koosknook
Bij alle eerdere albums trok Sufjan Stevens, wat mij betreft, steeds te veel naar één kant toe: Té folky, te barok, of gewoonweg te veel gepriegel. Op dit album valt het allemaal juist op zijn plaats. Zelfs zijn stem kan ik veel beter hebben (zou niet weten hoe dat zo komt)?
Voor het eerst geef ik een album van Stevens een 4. En deze ga ik zeker vaker luisteren, dat beloof ik mij zelf, want het zou zo maar eens kunnen 'groeien'.