Jay-Z - The Blueprint (2001)

Label: Roc-a-Fella

1. The Ruler's Back (3:49)
  2. Takeover (5:13)
  3. Izzo (H.O.V.A.) (4:00)
  4. Girls, Girls, Girls (4:35)

met Q-Tip, Slick Rick en Biz Markie

5. Jigga That Nigga (3:24)
  6. U Don't Know (3:19)
  7. Hola' Hovito (4:33)
  8. Heart of the City (Ain't No Love) (3:43)
  9. Never Change (3:58)

met Kanye West

10. Song Cry (5:03)
  11. All I Need (4:28)
  12. Renegade (5:37)

met Eminem

13. Blueprint (Momma Loves Me) / Breathe Easy (Lyrical Exercise) / Girls, Girls, Girls (Part 2) (12:08)
avatar van kobe bryant fan
Super album Jay-Z bewijst echt een talent te zijn.Zijn flow is zeker goed ,dit kun je zeker een classic noemen dus daarom een verdiende 4.5*

avatar van MJ_DA_MAN
Lol @ talent . Ach ja, van der Gijp was het zelfs op zijn 50e nog.

PriestMaiden
Renegade met Eminem
Ken van deze rapper niet zoveel, maar dit album is wel een goede instapper zou ik zeggen. Takeover bevat een sample van Five to One van the Doors, mijn tweede favoriet nr op deze cd.

avatar van Robbie Keane
Beste Jay-Z album voor mij, geweldig qua beats.
Jay-Z rapt zo rustig en overtuigend, zijn flow is hier op zn best en Kanye bereikt z'n hoogtepunt.
Never Change is voor mij het beste nummer van Jay ooit.

Vind ik inderdaad ook zijn beste album.
Maar voor mij is Song Cry zijn beste nummer.
Deze plaat geeft me nu nog altijd kippevel

avatar van kobe bryant fan
Toch naar een 3.5* verlaagd, de eerste helft is voor mij het struikelpunt daar zijn de teksten maar gewoon alleen de producties zijn wel goed op de eerste helft maar vanaf: Heart Of The City begint het allemaal op een hoog niveau, maar dat kan de eerste 7 nummers er neit echt beter op laten lijken.

avatar van Reint
Jezus, die beats van dit album! Jay-Z hoeft alleen maar te zorgen dat hij ze niet verkloot en dit is al een klassieker eigenlijk.
Prachtige sfeer, toch jammer dat er niet wat meer albums zijn gemaakt door andere artiesten met deze sound. Iemand suggesties?

avatar van Robbie Keane
Like Water for Chocolate van Common.

avatar van UmindC
Ik vind de remix van Girls, Girls, Girls (hidden track) veel fijner dan het origineel.

avatar van Reint
UmindC schreef:

Ik vind ze allebei prachtig. De Kanye-versie is trouwens bijna letterlijk van dit fijne nummer: The Persuaders - Trying Girls Out.

En @Robbie Keane: bedankt voor de suggestie, ben die naam al vaker tegengekomen, ben benieuwd.

avatar van MJ_DA_MAN
Robbie Keane schreef:
Like Water for Chocolate van Common.

Uh, nee.

avatar van Nr.4
Samen met Reasonable Doubt mijn favoriet van Jay. Heerlijke, soulvolle beats, veel frisser geluid dan de paar album hiervoor. Song Cry, Heart of the City zijn kippenvel.

Overbodig bericht weggehaald, releasedatum staat gewoon onder statistieken.

Rene1979
Ik heb alle LP's die ik de moeite waard vind waaronder deze op blauw vinyl. Dit album staat vol met lekkere beats waardoor je het ten alle tijden kan opzetten. Dit is voor mij samen met zijn eerste album het beste wat Jay gemaakt heeft.. Zoals gezegd de beats maken het album. En op Renegade wordt hij wel gekilld door Em.

avatar van equalsthree
Ben benieuwd, Reasonable doubt beviel me heel goed, en the Black album had ook een gave sound.

Kom zo met een punt

avatar van equalsthree
Op takeover respecteert hij toch Illmatic, slim gedaan.

avatar van Booyo
UmindC schreef:

Onwijs lekker album van Jay-Z, met uitmuntende bangers als Takeover, U Don't Know en Renegade. Wat ik daarentegen een draak van een track vind is Jigga That Nigga, standaard skippertje.

avatar van Septua
Hola Hovito is een track dat compleet buitenboord valt, tegen het einde wordt het album ineens een sterk geheel, maar dat is maar een handvol tracks, voornamelijk de reden voor mij dat dit nooit de classic is wat het geweest kon zijn.

avatar van Illmaticly Ill
Iets minder of even goed als Reasonable Doubt. Nummers 1 t/m 4 zijn goed. Maar dan: nummer 8 t/m 12: ge-wel-dig ! Jammer dat de andere tracks snel gaan vervelen: 5, 6 en 7. Het laatste nummer had er misschien wel af gemogen, dan had de plaat 50 minuten geduurd, dat zou beter zijn geweest.

Mede door de top producties van Kanye verdient The Blueprint toch wel 4 sterren, die ik blijkbaar al een tijd terug heb gegeven.

avatar van UmindC
Breathe Easy (Lyrical Exercise) vind ik anders een zeer aardig nummer. Het is alleen vervelend dat Jay-Z zo vaak hidden tracks op zijn albums zet, ik snap het nut daarvan niet helemaal.

avatar van Illmaticly Ill
Wow inderdaad dope, lol dan had ik daar nooit goed naar geluisterd.

Hoezo hidden track? Dat hij er 3 in 1 doet of wat bedoel je?

avatar van UmindC
Dat bedoel ik. Op de achterkant van het hoesje staat er bij nummer 13 Blueprint (Momma Loves Me). Echter, als je na die track de cd even laat door spelen begint na een tijdje vanzelf Breathe Easy, en even later gebeurt hetzelfde met de Girls Girls Girls remix. Op de MTV Unplugged cd doet hij dat ook, en ik meen op wel meer albums. Echt vreselijk irritant vind ik dat.

avatar van Illmaticly Ill
Oh zo ja ik snap wel wat je bedoelt, beetje vreemd is dat.

avatar van gweah
In vergelijking met Reasonable Doubt en The Black Album:

Vind ik dat Jay hier wat meer zijn eigen stijl heeft t.o.v. zijn debuut, met dit album was hij meer trendsetter, met Reasonable Doubt meer trendvolger (Nas, B.I.G., Raekwon, AZ etc).

Vind ik dat op The Black Album hij nog een betere MC is, zijn verschillende flows daar op elke track zijn voor mij het hoogtepunt in zijn carriere als MC. Maar The Black Album gaat een beetje alle kanten op, zoveel verschillende producers en stijlen, hier en daar tracks die de plank (enigszins) misslaan.

The Blueprint heeft toch meer één stijl, ondanks de club tracks die halverwege opduiken (Jigga That Nigga en Hola Hovito had wat mij betreft ook achterwege mogen laten). De producties van Bink, Kanye en Just Blaze geven dit album een majestueuze sound.
En ook qua topics vind ik dit Jay's beste. Op The Black Album blijft hij teveel doorgaan over hoe mensen wel zullen inzien dat hij de beste is als hij er niet meer is (en dan een paar jaar later doodleuk weer terugkomen). Op Reasonable Doubt gaan zijn lyrics nog wat dieper met double entrendres en prachtige bespiegelingen over de twijfels en morele vraagstukken waarmee de crimineel worstelt, maar hier is hij meer echt zichzelf, en geeft hij zich iets meer persoonlijk bloot. Vooral de serie tracks 8-9-10 maken dit album tot de classic die ik het vind.

Ik herinner me echt nog goed toen dit album uitkwam, dat ik hem zag liggen bij Fame, en dacht, hee, weer een nieuwe Jay-Z, even kijken. Weinig features, alleen Em, eens luisteren. Bij track 2: wow, hij gaat opeens echt met naam en toenaam de competitie zeggen waar het op staat! En al halverwege de eerste luisterbeurt daar in de winkel: damn deze shit is sick! Ik vond het gelijk zijn beste album sinds jaren. En het blijft een van mijn favoriete albums van het decennium 2000-2010.

avatar van Illmaticly Ill
Damn net weer een en al kippenvel bij Renegade!!

Motherfuckers say that I'm foolish I only talk about jewels
Do you fools listen to music or do you just skim through it?

Blijft toch een van de beste hiphoptracks aller tijden naar mijn mening. 4 ongelooflijk zieke verses op een masterlijke beat.

avatar van bennerd
Die baslijn in Renegade is briljant.

avatar van MB23
Ik vind Renegade eigenlijk helemaal niet zo bijzonder. Wel 1 van de betere tracks van dit album, dat ook een goed album is maar voor mij lang geen classic.

avatar van Illmaticly Ill
Haha heel veel mensen haten altijd op Renegade, maar dan zijn er ook velen die die track helemaal geweldig vinden. Ik vind hem ook erg goed. Erg vette beat en tja die 4 verses zijn echt geweldig vind ik.

Maar is niet erg, meningsverschillen moeten er zijn. Anders wordt alles ook zo saai.

Renegade is geniaal!
Fantastische samenwerking met Eminem, sterke tekst van beiden.
Een vet refrein, en die beat!

PriestMaiden
De opener blijft mijn favoriet.