Jay-Z - The Blueprint (2001)

Label: Roc-a-Fella

1. The Ruler's Back (3:49)
  2. Takeover (5:13)
  3. Izzo (H.O.V.A.) (4:00)
  4. Girls, Girls, Girls (4:35)

met Q-Tip, Slick Rick en Biz Markie

5. Jigga That Nigga (3:24)
  6. U Don't Know (3:19)
  7. Hola' Hovito (4:33)
  8. Heart of the City (Ain't No Love) (3:43)
  9. Never Change (3:58)

met Kanye West

10. Song Cry (5:03)
  11. All I Need (4:28)
  12. Renegade (5:37)

met Eminem

13. Blueprint (Momma Loves Me) / Breathe Easy (Lyrical Exercise) / Girls, Girls, Girls (Part 2) (12:08)
avatar van Niek
Ben ik met je eens, Game. Vooral dat refrein.

avatar van PJC
PJC
zéér vreemd... ik vind hola hovito geloof ik het beste nummer van jay-z aller tijden. die drums, perfectie.

avatar van P Jay
Ik vond er eerst ook niet veel aan, maar heb mijn mening moeten herzien: best een lekker nummer. Al vind ik dat elektronisch geluid dat er in de tweede strofe bijkomt nog steeds fout klinken...

avatar van No Surrender
Dit album verdiend geen 5 sterren om Izzo en Jigga That Nigga toch ongeloofelijke klote nummers zijn. De rest van het album is van een erg hoog niveau. Had liever gezien dat een nummer als Blueprint2 en Breathe ipv Jigga That Nigga en Izzo er waren. Dan had deze zeker in mijn top 10 gezeten.

PJC schreef:

Ben ik het ook mee eens. Wat een heerlijk nummer zeg!!

Relax
PJC schreef:

Ja die drums heeft Jay-Z ook echt gemaakt.

avatar van thomzi50
Alsof dat er iets mee te maken heeft.

avatar van dilladawg
"Song Cry" makes me cry, wat mooie track is dat!

Dit album wordt aanzien als een classic, maar doet mij niet zo veel. Sterk als geheel, maar naast never change & renegade zijn er voor mij geen echte uitschieters. Vond the black album dan toch een pak beter

X-man
kevdndri schreef:

Mee eens, ik snap de cultstatus van dit album ook niet echt. Klinkt allemaal wel leuk, maar vind The Black Album veel interessanter en compacter (lees: één geheel). Eminem vind ik trouwens minder dan Jay-Z op Renegade

avatar van Niek
Co-sign.
Vooral de adoratie voor Renegade vind ik apart. Productie is me wat saai en beide rappers rappen onder kunnen. Niet slecht, maar zeker ook niet bijzonder goed.
Verder staan er zeker wel aardig wat lekkere tracks op, maar met Hola Hovito, Jigga That Nigga en All I Need ook nummers die varieren van zwak tot troep.
Maargoed, net een 3,5.

avatar van Silky & Smooth
Heb deze weer eens beluisterd om het verschil met de nieuwste Blueprint te bekijken. Het verschil ligt niet aan Jay-Z, die rapt al jaren op ongerveer hetzelfde niveau. Nee, de producties zijn beter. En het is cliché, maar de eer gaat grotendeels toch naar Kanye West. Al zijn producties op dit album zijn stuk voor stuk erg goed. Just Blaze moet ook niet vergeten worden, want zijn nummers zijn ook erg fijn!

Over het album: eigenlijk geen slechte nummers, alleen ligt Jigga That Nigga mij niet zo. En nee, Renegade vind ik ook niet erg sterk. Het album begint wel erg lekker met The Ruler's back. Ik vind de combinatie Jay-Z / trompetten altijd erg goed. Now let the trumpets blow...
De echte hoogtepunten op dit album bevinden vanaf nummer 8 t/m 10. Van die drie nummers kan ik echt genieten!

(Als Q-Tip en Slick Rick een vermelding krijgen, waarom Kanye (Never Change) eigenlijk niet dan?)

avatar van Kill_illuminati
Silky & Smooth schreef:

Dat snapte ik ook niet helemaal.

Relax
Blijkbaar omdat Kanye toen nog niet zo bekend was.. en vooral niet als rapper.

avatar van Kill_illuminati
Michael Jackson bijdrage is te horen op de Bonus track: Girls, Girls, Girls Remix.

avatar van Silky & Smooth
Ook op de de gewone versie hoor

avatar van thgryda
Ik vind dit het beste album van jay-z ooit. Beter als reasonable doubt of black album. Er staan enkele commerciële tracks op maar heart of the city, you dont know, takeover, the ruler is back , renegade maken dit volledig goed ik geef zeker en vast 4,5

avatar van Flipm0de
thgryda schreef:

Cosign

avatar van KILLERBEE99
Renegade

avatar van Flipm0de
Flipm0de schreef:

Cosign

Ik weet niet in welke state of mind ik op dat moment was, maar hoe goed dit album ook is, het is niet beter dan Reasonable Doubt.

Moest ik even corrigeren...

avatar van faguar
Classic album.
Heart of the City, Never Change, Song Cry, You Don't know
Snap trouwens niet waarom Girls Girls Girls zo geprezen wordt door sommige, vond het samen met Jigga that Nigga de minste nummers op dit album

avatar van UmindC
Jigga That Nigga vind ik nog wel gaan, Maar Girls, Girls, Girls en vooral Hola Hovito zijn vreselijk.

FlO
Game schreef:
Het beste Jay-Z album wat ik tot nu toe heb geluisterd. Just Blaze en vooral Kanye West (Heart Of The City ) hebben geweldige producties hierop. Jammer van Jigga That Nigga en Hola Hovito, die zeer zwak zijn (door de productie). Het is gelukkig vooral Jay-Z die hier de show steelt. Sterke punchlines op Takeover (Ether vind ik toch harder maar goed) en U Don't Know. Gevoelige, diepe teksten op Song Cry en Blueprint. Er is eigenlijk geen moment waarop hij vervelend word. Wel moet ik zeggen dat hij er volledig wordt uitgerapt door Eminem op Renegade maar dat komt ook doordat hij in die track niet in z'n element is (door de productie).

renegade is net een echt shady nummer
volgens mij het hoogtepunt van het hele album
trouwens heart of the city en takeover zijn inderdaad zalig

avatar van faguar
Silky & Smooth schreef:

Ben ik het niet helemaal met je eens. Ik denk dat het verschil zeker ook aan Jay-Z ligt. Vergelijk de flow van Jay op Empire State of Mind, Run This Town of Young Forever maar met de flow op nummers als Public Service Announcement of Song Cry dan hoor je wel dat hij achteruit is gegaan. Ik ben het wel met je eens dat de producties een grote rol spelen en kanye/justblaze nou eenmaal beter zijn dan de producers op Blueprint 3, en mede daardoor is dit album veel beter.

avatar van UmindC
Het grootste deel van de producties op BP3 is gedaan door Kanye West.

avatar van Silky & Smooth
Ging mij meer om de manier van produceren. Heart of the City is toch een van de mooiste beats van Kanye ooit. Kanye West produceert op BP3 veel meer zoals hij laatste jaren produceert, moderner. BP1 komt veel meer overeen met de productiestijl van The College Dropout en Late Registration. Jay-Z vind persoonlijk redelijk constant. Ik vind hem op BP3 niet slecht rappen in tegenstelling tot anderen. Ik vind hem niet eens een heel bijzondere rapper en mijn belangstelling ligt daar ook niet. Misschien dat het verschil mij daardoor niet echt opvalt.

avatar van UmindC
De producties op BP1 zij inderdaad vele malen beter dan die op BP3. Het was dan ook meer een reactie op faguar, die beweert dat Kanye West beter is dan de producers is op BP3. Maar Kanye produceerd zowel op BP1 als op BP3.

avatar van Silky & Smooth
Oja, ivm met dit album produceert Kanye op BP3 meer nummers. 8 van 16, hier 5 van 13. Van mij zul je alleen niet horen dat het hier beter is. Ik ben alleen meer van fan van Kanye's oude beats. Daar krijg ik nog echt een nostalgisch gevoel bij...

avatar van UmindC
Zijn oude zijn inderdaad wat 'warmer'

avatar van No Surrender
Waardeerde dit album eerst heel erg, nu is het toch een stuk minder goed. Begrijp me goed, de productie's zijn van een zeer hoog niveau, alleen vind ik Jay-Z niet goed genoeg om een uur te boeien. Ook zijn nummers als Izzo en Jigga that Nigga onvoldoende. All I Need vind ik saai. Al zijn nummers als Renegade, Heart of the City, Never Change, Song Cry en Blueprint fantastisch.