Nieuwe ontdekking op het Hymen label, en wat voor één. Veelal omschreven als een mix van Venetian Snares en Somatic Responses, Xanopticon brengt breakcore en ambient samen, en zet ze in schril contrast met elkaar.
Al is het uiteindelijk toch iets complexer dan dat

. Zeer opvallend is hoe minutieus Xanopticon er in slaagt z'n nanosamples om te zetten tot een muur van ritmisch geluid, zonder te verzuipen in willekeur en banaliteit. Het lijkt wel of elke pop, click, bass, clap, hihat eerst gewikt en gewogen is voor hij werd toegevoegd. Tussen deze muur van mircrosamples bevindt zich het andere uiterste. Lang uitgerekte, ietwat donkere ambient waves, die ervoor zorgen dat de muziek op meerdere manieren geapprecieerd kan worden. Ik heb al gemerkt dat ik soms gefascineerd lig te luisteren naar de breaks, en soms gewoon wegdroom op de ambient.
Toppers van het album zijn These Days en Capacitd, twee tracks die ik al een tijdje dagelijks draai, vooral dan met een ondergaande zon op de achtergrond. De laatste minuut van Capacitd is voor mij één van de muzikale hoogtepunten ever. Symphwrak is de track waar de Somatic Responses invloed het best te horen is, met een ietwat minder drukkend breakgedeelte, en meer melodische synths ipv ambient waves. The Slow Walk Down is de minste, vooral dan omdat de ambient daar wat ontbreekt, en de breaks de overhand krijgen. De tracks op het album zijn niet echt gevarieerd qua concept, maar zijn onderling wel verschillend genoeg om niet te gaan vervelen. Enorm knap hoe zo'n enorme complexiteit toch onder controle gehouden kan worden.
Xanopticon plaatst je in chaos, omringt door rust, of rust omringt door chaos, al naar gelang het moment dat je de tracks luistert. Een overheerlijk contrast dat maar zelden te vinden is in een track. 't Is een heerlijke sfeerplaat, die bruist van de energie en kracht, en het kunnen van deze jonge producer illustreert. Aanrader, al kan je wel best aan een bassje gewend zijn. 5* en 8e plaats in m'n top 10.
Site (met samples)
hier