Xanopticon - Liminal Space (2003)

Electronic

4. Drunxpla (5:36)
  5. Into the Dark (5:14)
  6. Symphwrak (5:59)
  7. Clii (5:20)
  8. The Slow Walk Down (6:13)
  9. Capacitd (7:26)
avatar van gemaster
Sietse schreef:

Dat heet verveling, dus maw. uiteindelijk vind je het dus als geheel saai, dus is een 3 inderdaad vrij hoog.

Een album kun je wat mij betreft niet beoordelen door enkele nummertjes apart te beluisteren. Het is een geheel...

Klopt inderdaad. Het is misschien vrij hoog, maar dat zal ook te maken hebben met het feit dat ik niet echt een referentiekader heb in dit genre. Bij mij is 2,5* een onvoldoende en ik kan het net niet over mijn hart verkrijgen om hier een onvoldoende voor te geven.

Paalhaas schreef:

Dan heb ik niks gezegd. Jij reageerde op Sietse (alsof Sietse dat niet weet trouwens), die zelf weer op gemaster reageerde, dus nam ik aan dat je het in zekere zin opnam voor gemaster's redenering.

Dat deed ik ook, ik kan me heel goed voorstellen dat je deze plaat na drie nummers of zelfs eerder opgeeft. Je hoeft natuurlijk niets verplicht uit te zitten als je daar gek van wordt, ik ben het dan weer met jou eens dat je er dan ook eigenlijk geen beoordeling voor mag geven
Maar gemaster heeft hem vast ook al eens helemaal uitgeluisterd

avatar van gemaster
In etappes is het gelukt.

Sietse
we begrijpen elkaar allemaal denk ik

Een van m'n favoriete albums... misschien wel het beste album wat ik ken.. wat kan ik hier nog over zeggen?

Behalve dat ik de tel kwijt ben geraakt hoeveel keer ik met wijde pupillen achter gesloten oogleden dit album van begin tot eind heb geluisterd.

Het lijkt alsof de versplinterde beats als kleine deeltjes rond een soort ritmisch middenpunt heen draaien, en het duurde inderdaad even voordat ik dat middenpunt kon ontdekken in sommige tracks.

5* geef ik niet, want dit album is niet perfect - ik moet zeggen dat ik symphwrak zelfs een ronduit slechte track vind, maar die track heb ik langzamerhand ook een beetje verdrongen omdat ik 'm altijd skip.

Sterkste stukken vind ik de dreigende adempauze in The Slow Walk Down, de bizarre funk van Clii, de laatste paar minuten van Capacitd (een track die zichzelf als een capacitor oplaadt en in 1 keer een enorme hoeveelheid energie afgeeft), en de ENORME sound van These Days.

Het is eigenlijk onzinnig om over zo'n album te praten. 4.5*

avatar van jurado
waar komt toch steeds dat "dit is origineel en uniek" roepen vandaan?
Het is allemaal wel aardig maar deed Autechre dit soort fratsen al niet een aantal jaar eerder en ook nog eens op een veel smakelijkere manier?
Of zeg ik nu iets heel raars?

Sietse
nee, je zegt niet heel veel raars. Hier is het alleen wat "ritmischer" (meer beat georienteerd)

avatar van orbit
Ik vind dit toch wel enkele dimensies verschillen van wat Autechre doet (of die moeten op hun laatste platen 360 graden zijn gedraaid wat muziek betreft).
Dit is wel degelijk origineel, ik vind het alleen niet prettig luisteren. Voor de avantgardisten onder de muziekluisteraars.

orbit schreef:
Voor de avantgardisten onder de muziekluisteraars.

Dus...

Sietse schreef:

Dus...

Nee joh, iedereen die ik ken zit hier luidkeels op mee te brullen, nou goed

Je weet best wat ik bedoel. Dit is zeker geen spul wat je de gemiddelde muziekluisteraar voorzet.

Sietse
dat ben ik wel met je eens, maar ik vind avant-garde zo'n kut term...klinkt zo ontzettend snobbering (zei de snob )

avatar van orbit
De wat "breder georiënteerde" muziekluisteraar?

De reacties bij de laatste Autechre platen bekijkend, zijn die inderdaad minstens 180 graden gedraaid wat muzikale koers betreft.. dus misschien moet ik daar op terugkomen

avatar van Onderhond
Als je hithouse en hardcore over eenzelfde kam wil scheren, kan je dat ook doen met Autechre en Xanopticon.

Verder heeft het maar weinig met elkaar te maken, behalve dan dat er in beiden complexe electronische ritmes zitten. Zit wel in meer electronische muziek.

avatar van jurado

Ik hoor echt duidelijk een dikke autechre invloed , ik vind het geen rip off maar zeg nou zelf ....origineel? ..mwah
Ik vind dit een leuke plaat maar verreweg van origineel.

avatar van Onderhond
Vanuit je stemmenlijst lijk je erg weinig ervaring te hebben met IDM en/of breakcore, dus dan kan je wel een autechre invloed horen, maar dan is het niet meer dan enkele raakvlakken die beide genres met elkaar hebben.

Autechre (en dan zeker de laatste paar releases) draait toch meer om het IDM gehaspel, gematigd glitchy gedoe en puur ritmisch. Xanopticon vertrekt vanuit het breakcore gegeven, speelt veel meer met ambient, is ritmisch veel meer bass-oriented, minder glitchy, qua structuur compleet anders.

Zoals ik al zei, hithouse en hardcore zijn ook beiden genres die draaien rond simpele melodietjes over rechtlijnige bassen. Maar om nu over invloed te gaan spreken ?

En ik zeg nou zelf, ja origineel.

avatar van Kos
Kos
Het lijkt zelfs helemaal niet op Autechre.

Complexe ritmes hé.

avatar van Kos
Kos
Tja, dan kun je er niet alleen talloze breakcore maar ook drum n Bass platen bij zetten waar het precies op lijkt.

avatar van Onderhond
Inderdaad. Ik ben het er dan ook niet mee eens

Nou ja .. mij best.

Blijft een prima te pruimen plaat niks meer en niks minder.

avatar van herbertwest
Wat een heerlijke plaat. Onderhond verwoorde het het beste als je al woorden kan verzinnen hiervoor. Gewoon opzetten en geen andere prikkels toelaten

luisteraart
Op youtube vind ik "neurve" van Xanopticon.

Is dat een beetje vergelijkbaar met wat je van deze cd kunt verwachten? Ik moet zeggen dat het me namelijk verrassen goed bevalt.

avatar van SilverGun
Ja, zeer vergelijkbaar.

luisteraart
Nou, dan heb ik op goed geluk maar deze cd besteld. Laat ik het genre 'electronic' maar eens induiken. Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen.

avatar van KampF
luisteraart schreef:

Breakcore

En ik raakte geintresseerd in deze plaat door Onderhond's top 10. Ik had me al vermaakt met Venetian Snares, maar dat was me toch net iets te veel een zooitje af en toe. Ik moet zeggen dat dit echt een hele lekkere plaat is. Met het nummer Constant heb ik zelf nog flink lopen aanzooien in diverse muziek programma's om mensen voor de gek te houden (lees: morse code er doorheen doen, omgedraaide boodschappen etc..) Toffe plaat. Ik wacht nog even met stemmen.

luisteraart
Eindelijk ontvangen, net opgezet, tot nog toe bevalt het prima!

luisteraart
Na een paar uurtjes luisteren is dit toch wel één van mijn favoriete CD's geworden. Wat een lekkere energetische muziek is dit.
Ik associeer het een beetje met het schilderwerk van Jackson Pollock: op het eerste gezicht onrustig en chaotisch, maar bij nadere kennismaking is duidelijk een structuur te voelen, doch niet te duiden.

In elk geval helemaal anders dan de muziek die ik tot nog toe altijd geluisterd heb (en dat was al erg divers), en ook heel anders dan dat andere electronic-ding dat ik laatst kocht, van Andrew Chudy.

Voorlopig gewoon op 5 sterren, waarom minder? Omdat ik het genre niet ken? Slechte reden!

En het kan zomaar zijn dat deze schijf binnenkort mijn top tien binnenrolt! (Maar die moet ik eerst weer eens opnieuw samenstellen)

EDIT: al weer bijna 12 uur 's avonds, en blijft maar draaien!

Wat een prachtplaat! Dit is echt wat de laatste jaren in mijn muziekcollectie ontbrak, weer een compleet ander geluid!!!

luisteraart schreef:

Ik ken het genre wel en dan nog blijft het een erg uniek geluid.

Hoewel er uiteraard een hoop raakvlakken zijn met andere breakcore artiesten. Wil je zaken die hierop lijken kan ik je Atomhead (meer beatgericht) en Somatic Responses (minder chaotisch) aanraden. Uiteraard ook 7E Phalanx - Pulse waar Xanopticon het laatste deel van onder handen nam (gratis te downloaden - legaal). Ook Axiome (en vooral dan Zieverdera) is een aanrader.

Fijn dat je het zo kan waarderen trouwens

avatar van KampF
Ik zit inmiddels ook al op de 4,5* Het verbaasd me gewoon hoeveel layers deze kerel in zijn programma (Cubase, Logic?) gebruikt. Een wonder.

Onderhond schreef:

Ik ken het genre wel en dan nog blijft het een erg uniek geluid.

Fijn dat je het zo kan waarderen trouwens

Alles op zijn tijd, Onderhond. Eerst deze plaat maar eens goed op me in laten werken (hij draait nog altijd, wat geweldig!!), en dan langzaamaan eens kijken wat deze muziekstroming meer te bieden heeft!

Maar jouw tips zal ik zeker als eerste proberen, gezien jouw grote waardering voor dit geluid!
Ik hoop dat youtube iets te leren heeft, want kopen op goed geluk is me met dit genre iets te riskant. Ook hier heb ik eerst via youtube kennisgemaakt met 'Neurve' en dat beviel me heel goed.

Dat dit 'breakcore' is, dat heb ik nu wel begrepen, maar verder zegt die term me niets. Ik ben een complete leek op dit muziekgebied.

Spannend!

Deze quote van Onderhond wil ik hier wel even aanhalen, want die klopt volgens mij precies:

Onderhond schreef:

Xanopticon plaatst je in chaos, omringt door rust, of rust omringt door chaos, al naar gelang het moment dat je de tracks luistert.