Op reis door new wave in 1981 kom ik van punk bij
Dead Kennedys bij deze tweede van New Age Steppers. Hun
eerste verscheen in januari 1981, maar die heb ik gemist; hoop ik binnenkort in te halen.
De groep is, zo ontdek ik, een project rond producer Adrian Sherwood die zich omringde met gitarist Antonio Phillips, bassist George Oban, drummer Eskimo Fox en zangeres Ari. De laatste is bekend van The Slits, die eerder in '81
dit album uitbrachten.
Op
Action Battlefield dat in december 1981 verscheen, is de stijl samenhangender dan op die plaat. Wat klinkt is sterke dub in combinatie met de "witte zang" van Ari, die daarbij haar expressiviteit etaleert en dit soms verpakt in nogal stupide rijmelarij.
My Love bijvoorbeeld is wel érg cliché met regels als
"My love is sweeter than a cherry tree, o baby won't you come to me". Sint en Piet. Bovendien is een kers weliswaar zoet, de boom smaakt minder.
Hier klinkt ook nog eens tweestemmige zang die vals is; het blijkt dat Neneh Cherry aanschoof; de twee dames zitten er met hun enthousiasme nét tegenaan. Tegelijkertijd krijgt de warme dubreggae hierdoor een apart randje en vind ik het desondanks charmant. De muziek zit namelijk wel degelijk góéd in elkaar. Daarbij geniet ik vooral van het drumspel: Fox varieert veel en legt rake accenten.
De teksten zijn dus braaf en kneuterig en willen nogal eens de romantiek bezingen. Het mag, toch had ik met deze muziek meer geëngageerde zinnen verwacht.
Kortom, gemengde gevoelens die ik uitdruk in een magere zeven. Mijn reis vervolgt in december 1981 als single
Never in a Million Years van
The Boomtown Rats de Britse hitlijst betreedt. Het nummer zou op elpee komen dankzij het in 1982 uitgekomen
V Deep.