Lauryn Hill - The Miseducation of Lauryn Hill (1998)

Hip-Hop / R&B
Label: Ruffhouse

1. Intro - Roll Call (0:47)
  2. Lost Ones (5:33)
  3. Love - Int. * (1:10)
  4. Ex-Factor (5:26)
  5. To Zion (6:09)

met Carlos Santana

6. How Many of You Have Ever - Int. * (1:36)
  7. Doo Wop (That Thing) (5:20)
  8. Intelligent Woman Skit * (1:21)
  9. Superstar (4:57)
  10. Final Hour (4:16)
  11. When It Hurts So Bad (5:42)
  12. Love Is Confusion Skit * (0:48)
  13. I Used to Love Him (5:39)

met Mary J. Blige

14. Forgive Them Father (5:15)
  15. What Do You Think - Int. * (0:49)
  16. Every Ghetto, Every City (5:14)
  17. What Do You Think - Int. * (0:39)
  18. Nothing Even Matters (5:50)

met D'Angelo

19. Everything Is Everything (4:53)
  20. The Miseducation of Lauryn Hill (4:17)
  21. Can't Take My Eyes Off of You * (3:41)
  22. Tell Him [Live] * (4:41)
  23. Sweetest Thing * (4:40)
  24. Sweetest Thing [Mahogany Mix] * (4:42)
Erg knappe CD. Ik vind vooral Zion en Lost Ones erg goed.

avatar van Jordy
Heel erg goed. Klein minpuntje is dat het soms iets teveel op het EO-gospelfestival lijkt, maar verder... prachtige r&b nummers als Zion en Ex-Factor afgewisseld met goede hiphop-tracks als Everything en Doo Wop. Eén van de weinige vrouwelijke rappers die ik écht kan waarderen.

't Was het eerste hiphop album die de grammy voor beste album won, trouwens (Outkast was dit jaar de tweede)

avatar van Zachary Glass
Jordy schreef

Grammy's zijn in mijn ogen altijd een eufemisme geweest voor de perfiditeit van de platenmaatschappijen. In feite betekent zo'n grammy: "Ja - we hebben goed verdient achter jullie en nu krijgen jullie mooi jullie prijsje". Een beetje de "kiss of death" als het ware.

Eddie Vedder heeft in het verleden eens beweerd: "dat soort prijzen betekenen niets voor mij". Opschudding bij de platenbobo's!

Maar het is wel degelijk een feit dat dit een prachtalbum is. Het is écht af - alleen die verdomde interludes ("Lauryn Hill? Where is Lauryn Hill???") werken wat irriterend bij mij.

Ik had destijds zo'n idee: "pfffffffew - eindelijk een waardige opvolgster voor Aretha Franklin" (waarmee ik niet gezegd heb dat ze de "nieuwe" Aretha Franklin was). Ze sprak ook zo gepassioneerd over soulmuziek - ik dacht: "yessss! We zijn vertrokken voor een reeks prachtalbums" - en vervolgens kwam de grote stilte.

En toch heb ik er vertrouwen in voor de toekomst - je kan toch niet zomaar je gevoel voor muziek verliezen, hé? Neil Young heeft ook een paar mindere tot desastreuze albums gehad én is er elke keer uitgekomen.

avatar van tovenaar
Zachary Glass schreef:

Anders hier wel! Ik snap niet zo goed waarom dit er de hele tijd tussen moest? Opvulling had het album ook niet echt nodig? Gelukkig zitten ze wel steeds aan het eind van de tracks, zodat je met 1 druk op de knop snel naar het volgende nummer kan .

Ik heb een paar liedjes van deze album gedownload en die vond ik heel goed. Ik ga de album morgen halen want die is nu heel goedkoop

Improvision
de interludes moeste erbij voor de diepgang
het album heeft als hoofdthema's 'love and education'
en de interludes spelen zich af in een school en gaan over 'love'
en dat school de enige manier is om uit de armoede te geraken
ook de tracks als 'when it hurts so bad' en 'every ghetto, every city' gaan erover

Music
maar is lautyn hill nou gediplomeerd ofnie??:P

Ink
niet!
De clue is dat ze niet aanwezig was de dag dat de leraar over L-O-V-E begint...

Ink schreef:

De clue is dat ze niet aanwezig was de dag dat de leraar over L-O-V-E begint...

hah, nooit begrepen ga 'm gelijk weer luisteren morgen

avatar van Jordy
Wel jammer dat de cd als een nachtkaars uitgaat, overigens. Laatste 3 tracks doen me vrijwel niets. Ik verlaag het album naar een ruime 4

Snowman
Vooral sterk begin daar naar iets minder. Ze rapt te weinig ze is echt getalanteerd. Maar zingen kan ze ook een 4.

Marcel²
Everything Is Everything is een erg mooi nummer. De videoclip vond ik toen ook erg mooi gedaan. Verder een goed album. De rap van Lauryn Hill mag er ook zeker zijn.

avatar van Niek
Deze vrouw is briljant! Rappen, zingen, producen, spelen, ze kan alles! In het begin is het wat wennen als je Fugees gewent bent, maar je leert het waarderen. Met name de rustige ballads worden mooier en mooier

Dit is echt een goede cd, ze heeft het zon beetje allemaal!, Doo Wop is heerlijk om mee te zingen, en Everything Is Everything is ook al zo mooi. Dit is echt een heel goed album!

avatar van Sjaakspeare
De enige vrouwelijke hiphopartiest die ik serieus neem. Dat komt natuurlijk gewoon omdat vrouwen in de hiphop veel minder aandacht krijgen en daardoor hoor je alleen maar wat van commerciele, en/of wel erg slechte vrouwelijke MC's. Missy Elliot neem ik overigens ook wel serieus, maar ik houd niet van haar muziek. Maar wat ik dus bedoelde te zeggen, is dat ik Lauryn Hill en deze CD echt erg goed vind.

een van mijn favoriete albums allertijden! Prachtig voorbeeld van een tijdloos album.Ik luister bijna elke dag nog wel naar liedjes van dit album. perfecte mix van hiphop,soul,melodie,poetry,inhoud..

avatar van FunkStar
Geweldige cd. Lauryn heeft verschillende stylen gemengd (R&B, Hiphop, Soul, Reggea) en het resultaat is verbluffend. Er hebben veel andere topartiesten, zoals Mary J Blige, D'angelo en Santana, meegewerkt aan dit album. De combinatie van de voortreffelijke beats, Lauryn's stem (topstem!) en een beetje rap maakt van deze cd een van de beste van de afgelopen jaren. Wat een diepgang! Mijn favorieten zijn Ex-factor, To Zion, Doo Wop, I Used To Love Him, Nothing Even Matters, Everything Is Everything, Can't Take My Eyes Off Of You (bonustrack) en Sweetest Thing (bonustrack). Hoewel dit mijn favorieten zijn, zijn de andere liedjes ook helemaal top. Absolute aanrader!

avatar van thomzi50
Heb zelden een album zo vaak net niet gekocht terwijl ik het afgeprijsd zag liggen. Gisteren de ban doorbroken, en maar aangeschaft, en een prima aankoop gebleken; mooi album met verschillende genres, helaas liggen sommige stijlen me meer dan anderen

avatar van blueritmo
ik vond hem geweldig :O

Nicci
buitengewoon slappe plaat. af en toe een lekker nummer, maar binnen het genre is er zoveel betere muziek.
ik herinner me ook dat ze nogal 'groots' ontvangen werd. alsof er een nieuwe Bob Marley was opgestaan. nooit begrepen. zeer middelmatig talent.

Nicci schreef:
Argumenten? Zingt ze ook maar 1 noot vals? Is er 1 enkel nummer amateuristisch in elkaar gezet? Is er ook maar 1 rap zonder inhoud? Dat het jouw stijl niet is kan. Maar als je beweert dat ze middelmatig is moet je wel met argumenten komen. Ze produceert het album, ze zingt, ze rapt, ze doet bijkans alles zelf. Hoeveel artiesten doen dat nog meer? Daarbij zijn er veel mensen die dit een topplaat vinden. Dus ik vraag; hoe kun je volhouden dat we hier met een doorsnee middelmatig talentje te maken hebben? Ik ken namelijk niet zoveel matige talentjes die een plaat vrijwel helemaal zelf maken en daarmee ook nog veel mensen mee bereiken. Respons graag, ben erg benieuwd.

avatar van Paalhaas
Ik ga met Niek mee, dit is echt een hele goeie plaat. 3,75/5

@niek
je stelt erg veel vragen.
ik zeg niet dat het een ongelovelijk slechte plaat is. ik zeg alleen dat ik het allemaal niet erg bijzonder vind. slap. en dat er in dit genre aanzienlijk betere artiesten rondlopen. daarvoor hoeft ze niet vals te zingen.
en dat ze alles zelf doet is wellicht haar fout geweest. misschien had ze wat hulp moeten inroepen.
er zijn overigens nogal wat artiesten die voor een belangrijk deel een plaat zelf maken.

@nicci,
Ik heb ook niet gezegt dat jij het een ongelofelijk (met een f dus) slechte plaat vind. Jij vond het een middelmatig talent. En dát irriteerde mij. Ze doet alles zelf, en bereikt daarmee een groot publiek die haar muziek ontzettend goed vind. Ik snap niet dat jij dan kunt beweren dat ze een middelmatig talent is. En noem is wat artiesten die ook zoveel zelf opknappen aan hun album, want ik ken ze niet...

Nicci
ze zingt niet bijzonder. ze schrijft geen bijzonder goede liedjes. ik vind het allemaal niet zo bijzonder.
frans bauer bereikt ook een groot publiek en dat vind ik ook geen supertalent.
stevie wonder, prince, marcus miller hebben nog wel eens de neiging om alles zelf te doen. met een aanzienlijk sterker resultaat overigens.

avatar van Reijersen
Het gaat er uiteindelijk niet om of iemand heel veel zelf doet, of juist niet. Het gaat erom dat het wel of niet lekker klinkt.
Persoonlijk vind ik dit een heerlijke cd met goede lyrics en een goede afwisseling in de hiphop en r&b. Lauryn Hill is in mijn ogen een artiest die veel talent waarborgt en dit ook tentoonspreidt op deze cd. Vooral het nummer 'To Zion' bevat alles wat Lauryn in huis heeft. Geweldige song.

@ Niek: zo heel groot publiek bereikt Lauryn niet hoor. Gelukkig maar

@ Nicci: Lauryn Hill vergelijken met Stevie (the King) Wonder, Prince of Marcus Miller is zo ongeveer hetzelfde als het vergelijken van een Fiat Punto met een Porsche 911. Onmogelijk dus. De 3 artiesten zijn postuum, en dat is Lauryn Hill nog niet. Maar misschien komt ze wel zover, ze heeft het in ieder geval in zich.

Reijersen schreef:

Vind dat het wel uitmaakt of iemand veel zelf doet. Vooral als je het over talent gaat hebben.
@ Niek: zo heel groot publiek bereikt Lauryn niet hoor. Gelukkig maar
119 stemmen op deze site is toch vrij veel. Bovendien geniet ze toch zeer grote naamsbekendheid. Natuurlijk ook door film en Fugees, maar ik zie deze plaat ook zeer regelmatig bij mensen in de kast staan. Maar ze is geen groot commercieel succes nee, gelukkig niet .

Reijersen schreef:
Maar misschien komt ze wel zover, ze heeft het in ieder geval in zich.

dat lijkt me eerlijk gezegd niet. voor zover ik weet is dit de enige plaat van haar die er nog enigszins toe doet. ik heb die liveplaat van haar ook. kwam een tijdje na deze uit. die plaat was heel erg saai.
ik ben bang dat dit album ook nog eens haar hoogtepunt is.

overigens zijn die artiesten niet postuum? ik weet niet goed hoe je postuum moet zijn, maar als je bedoeld dat ze dood zijn is dit niet het geval.

overigens kan ik wel leven met de metafoor over die auto's: dit is een fiat punto. een gewone auto voor de gewone man/vrouw. niets bijzonders.

Nicci schreef:

ik ben bang dat dit album ook nog eens haar hoogtepunt is.

Postuum heeft niks met overleden te maken. Stevie, Princen en Marcus zijn gewoon artiesten die bij wijze van spreke een standbeeld verdienen voor hun effort voor de muziek. Daarmee bedoel ik postuum.

Die MTV Unplugged cd is inderdaad wat saai. Maar laten we het hierover bij het betreffende album hebben.

Dit album en die live-cd zijn de enige twee platen van haar. Dus daar moeten we het inderdaad nog mee doen. Maar laten we het maar op een verschil van smaak houden. Anders blijven we zo doorgaan

Niek schreef:

Het is mooi als ze veel zelf doen inderdaad. Maar het is voor mij geen must. Dit album klinkt gewoon lekker, of ze nou of niet alles zelf gedaan heef