¥$ - Vultures 1 (2024)

Label: YZY

1. Stars (1:55)
  2. Keys to My Life (2:54)

met India Love

11. Vultures (4:36)

met Bump J en Lil Durk

12. Carnival (4:24)

met Rich the Kid

13. Beg Forgiveness (6:08)

met Chris Brown

14. Good (Don't Die) (3:19)

met J. Rey Soul

15. Problematic (3:14)
  16. King (2:36)
goldendream schreef:

Hoort stoere machotaal bij dat soort "muziek"?
Niet boos zijn, kon het even niet laten.

Haha ik ben niet boos hoor, eerder dolgelukkig dat ome Kanye nog zo'n meesterwerkje op de wereld loslaat

BEG FORGIVENESS is nog zo'n parel, waar hebben we dit toch aan verdiend? *valt op beide knieën*

GOD!!!

Beste plaat sinds The Life of Pablo zeg ik

avatar van Kondoro0614
Talking vond ik zo op het eerste gehoor niet leuk maar verdomme, het blijft me achter na zitten. Ik wordt in de nacht wakker, en het enige wat ik kan horen in mijn hoofd is:

"It's your bestie, Miss, Miss Westie"

HELP MIJ!

lowieke schreef:
Beg forgiveness is tof... Maar wel een cover. Vind dat er eigenlijk wat te weinig Ye aan toegevoegd word. Leuke ode aan Goddard, dat wel.

Eigenlijk vind ik dat, vooralsnog, het enige minpuntje tot nog toe. Wat een lekker album met een paar hoogtepunten uit Ye's carrière (ja sorry hoor, dat hele ty Dolla Sign is volgens mij een beetje onzin. Dit is toch gewoon een Ye plaat?).

Dan zie je het naar mijn mening verkeerd. Ty $ z’n vocals stelen de show en het is geen toeval dat dit album een behoorlijk stuk meer “af” klinkt dan een groot deel van Ye z’n recente releases. Waar er de laatste jaren soms nog ongevulde ruimtes of half afgemaakte mumble verses van Ye waren hebben we nu Ty die alle geniale losse ideeën van Ye lijkt samen te nieten. Ze halen overigens het beste uit elkaar naar boven, er is niet 1 die de plaat domineert.. maar je doet Ty wel wat tekort imo

davevr schreef:
Beste plaat sinds The Life of Pablo zeg ik

Donda is super underrated, vooral hier op MuMe. Iets te lange tracklist maar dat album was de terugkeer van Ye. Pablo was iconisch, maar minder coherent en miste wat emotionele lading voor mijn gevoel. Dat het all over the place klonk had ook z’n charme, maar ik prefereer toch als Ye met een samenhangend album komt waar hij een duidelijkere visie heeft

avatar van Arrie
Pablo schiet inderdaad wel alle kanten op, maar zelf vind ik dat juist tof aan het album. Emtionele lading heeft dat album echter zeker, denk aan Real Friends en 30 Hours.

Donda vind ik echter ook niet enorm samenhangend en vind ik minder consistent dan Pablo, terwijl het wel erg lang is. Dat Donda ondergewaardeerd is, mee eens, maar het niveau van Pablo haalt het wat mij betreft niet. Maargoed, dat zou ook zomaar mijn favoriete Ye album kunnen zijn.

Eternalmoon schreef:

Ah ja. Ik snap wat je zegt. Ik doelde meer op het maken. Ty speelt een rol op dit album en die onderschat ik wellicht.

Maar hij is toch duidelijk meer een ondersteuning dan een maker?

avatar van Harderwiek
Productioneel zit toch wel erg goed in elkaar. Alleen de vocalen van Kanye zijn echt slechter dan ooit. Nu is hij daar nooit heel sterk in geweest, maar vaak was het nog wel uitdagend om zijn teksten te doorgronden. Hier heb ik dat totaal niet. En Ty kan ik al helemaal niks mee. Toch vormt het een goed geheel en is dit inderdaad het beste wat Kanye heeft uitgebracht sinds Pablo. Maar zie mijzelf dit los van een aantal nummers af en toe niet regelmatig opzetten.

avatar van Johnny Marr
Uit BEG FORGIVENESS: "Yeah, you know, i'm still suffocating on your every lie. Yeah, you know, i'm still wakin' up with murder on my mind." Moet Kim Kardashian beginnen opletten?

avatar van Juul1998B
Heeeeel nice!! Nieuwe kanye. Vanmiddag of vnv maar even opzetten.
Aan de reacties te zien kan ik niet wachten!

avatar van Kos
Kos
And beautiful, big titty, butt-naked women just don't fall out the sky, you know?

EvenFlow schreef:
Die Kanye West is wel echt helemaal doorgedraaid. Wat een mafketel is dat geworden. Zou ie aan de drugs zitten?

Kom je daar nu pas achter?

Nee eigenlijk wist ik wel al een tijdje dat ie behoorlijk doorgesnoven is. Jammer want vroeger bracht ie wel goede albums uit.

avatar van Silky & Smooth
Het wordt tijd dat Ye eens house-album maakt! Good (Don't Die), Paid en Believe What I Say (van Donda) zijn echte heerlijk nummers!

avatar van Arrie
Silky & Smooth schreef:

Vergeet Fade niet

avatar van -marco-
Ben na twee luister beurten nog niet onder de indruk. Maar heb ook geleerd een Kanye album niet te snel te beoordelen

avatar van davevr
Damn dit is niet normaal goed. In het begin dacht ik, ok. Maar opeens komt Beg forgiveness en daarna knal die Donna Summer, en dan weer zo classic Ye. 4,5*

avatar van goldendream
Vandaag in Het Nieuwsblad: "Goede songs, verwerpelijke inhoud."
Met de 2de conclusie ben ik het eens.

avatar van lowieke
Wat is er zo verwerpelijk dan? Behalve wat slecht uitgevoerde weerleggingen op zijn antisemitisme hoor ik niet zo veel shockerends eigenlijk.

Even geplaatst in de context dat ik gewend/afgestompt ben aan verwerpelijkheid omdat ik dat van veel hiphop vind. Maar dit is toch niet meer verwerpelijk dan de gemiddelde vrouwonvriendelijkheid?

avatar van lowieke
Wtf... Iemand heeft het tegen me gezegd en kan het niet meer anders horen. Maar Carnival is eigenlijk een 90's gabber anthem

Doet me steeds aan New Kids - Turbo denken 🫣

Die Freddie Gibbs verse, daaayuuuum. #Hardsteooit

goldendream schreef:
Vandaag in Het Nieuwsblad: "Goede songs, verwerpelijke inhoud."
Met de 2de conclusie ben ik het eens.

Waarom? Ik vind Kanye vrij mild (sowieso vrij matig qua teksten hier). Een paar slechte punchlines, maar 10 jaar geleden had hij schokkendere dingen op een album gezet.

lowieke schreef:

Ik denk dat je bijna alle hiphop kan verwijderen, denk aan de laatste van Noname waar er ff verwezen wordt naar Farrakhian, anti-Oekraïne etc maar dat is dan het snoepje van de dag. Maar ook anders, alle rockgroepen die naar 16 jarige meisjes lonkten, alle death-en andere metal die euh, nogal gruwelijk vertellen wat ze nu net willen doen. Denk aan een Rolling stones en de tekst van Under my thumb, Ozzy die nu de guttmensch uithangt maar ooit zei dat hij geïnspireerd was door Hitler, Rod Stewart die naar zijn "virgin child" zingt in Tonight is the night, GNR die zingen van "Immigrants and faggots, they make no sense to me, they come to my country and think they'll do as they please",

Als we die allemaal moeten verwijderen omwille van de teksten, of omwille van hun uitspraken die ze in periodes van hun leven gedaan hebben. Dan blijven we enkel over met Coldplay of zo.

Silky & Smooth schreef:

Yeezus is tekstueel maar ook muzikaal in alle opzichten veel schokkender inderdaad. Toen was ie echt 't padje even kwijt (tegenwoordig niet meer hé?) maar dat heeft wel geresulteerd in het allerbeste album ooit.

Johnny Marr schreef:

Jaa, dit inderdaad. Hij had op elk album wel een paar lines die er én uitsprongen én (enigszins) schokkend waren. Op Yeezus vooral, omdat hij toen niet eens meer zijn best leek te doen om de tekst er omheen nog aan te kleden. Maar zo’n line als “I fucked a Jewish bitch (of iets in die richting) voelt als een moetje en valt wat in het niet. Dat kun je al verwerpelijk zien, maar dan kun je veel muziek afschrijven, zoals davevr zegt. Ik merk dat ik bij vooral wat oudere hip hop ook wel eens denk van: “Nou, nou, nou…”.

Ik vind het vaak wat enger / ongemakkelijker worden als het wat politieker wordt en gekken als Farrakhan erbij worden gehaald. Maar goed, persoonlijke vrijheid enzo. Ik kan er zelf voor kiezen om het niet te luisteren…

avatar van jordidj1
Back To Me is heul heul hard zeg

avatar van overmars89
Oke dan, ik ben 4 listens verder en ik denk dat ik nu wel voorzichtig mijn mening uiten. Laat ik positief beginnen; qua producties blijft Kanye interessant, de beats zijn eigen en hoewel soms een aantal beats niet echt vernieuwend klinken blijven veel beats interessant door de subtiliteiten. Daarnaast spat er ook wel een zekere plezier van de plaat. Ye heeft zich niet vastgehouden aan 1 thema of geluid en heeft zich divers laten inspirereren. Dat verhoogt de replay value ten opzichte van een "Donda".

Helaas storen er ook een groot aantal factoren. Ten eerste de mixes klinken echt abominabel. Nog nooit zo'n onaf album gehoord. Dat gevoel trekt ook door in de duur van de tracks. Een aantal tracks zijn te lang met weinig variatie/veel repetitiviteit. (Beg Forgiveness, Back To Me). Ty$ voegt naar mijn inziens weinig toe. Hij klinkt af en toe wel aardig, maar dat komt dan meestal, omdat Kanye iets interessants doet met de productie. Ik zie mensen deze plaat vergelijken met "KSG"; Cudi is in alle opzichten een interessantere vocalist dan Ty$. Iets anders wat mij stoort is " het tekort aan inhoud"; niet alleen wat er gezegd wordt, maar ook de vorm waarin het vertelt wordt. Weinig solide verses, veel repetitiviteit en daarnaast ook nog veel vals gezang door Kanye himself. De gebruikte samples zijn corny asf! Carnival bijvoorbeeld; mensen prijzen die track, maar ik vind die productie echt heel zwak. Good Don't Die is een aardige vibe, maar je mist dan toch wel de echte "Donna Summer sample" en nu is het maar een zwak aftreksel.

Goed, alsnog ervaar ik nog best wel wat plezier bij het opzetten van de plaat, omdat er geboeg gebeurt. Freddie Gibbs pakt overigens ook nog wel zijn shine. Heerlijke verse!

avatar van Flipm0de
Producties zijn fantastisch en dragen het album. Ty$ klinkt prima en zorgt voor goede afwisseling. Sterke features. Lang niet zo veel filler materiaal als op de Donda albums. Een paar dope Kanye verses. Helaas ook veel kut verses en refreinen van Kanye.

Tracks die in potentie Kanye classics zouden kunnen zijn, zoals BACK TO ME of CARNIVAL, worden verpest door Kanye's kinderachtige, slechte, en onnodige lyrics. Verses als op BURN geven me dan wel weer hoop dat er toch nog wel wat interessants uit zijn mond kan komen.

Stuk beter dan zijn laatste 3 platen, maar komt lang niet in de buurt van KSG of Life of Pablo.

overmars89 schreef:

Helaas storen er ook een groot aantal factoren. Ten eerste de mixes klinken echt abominabel. Nog nooit zo'n onaf album gehoord. Dat gevoel trekt ook door in de duur van de tracks. Een aantal tracks zijn te lang met weinig variatie/veel repetitiviteit. (Beg Forgiveness, Back To Me). Ty$ voegt naar mijn inziens weinig toe. Hij klinkt af en toe wel aardig, maar dat komt dan meestal, omdat Kanye iets interessants doet met de productie. Ik zie mensen deze plaat vergelijken met "KSG"; Cudi is in alle opzichten een interessantere vocalist dan Ty$. Iets anders wat mij stoort is de " het tekort aan inhoud"; niet alleen wat er gezegd wordt, maar ook de vorm waarin het vertelt wordt. Weinig solide verses, veel repetitiviteit en daarnaast ook nog veel vals gezang door Kanye himself. De gebruikte samples zijn corny asf! Carnival bijvoorbeeld; mensen prijzen die track, maar ik vind die productie echt heel zwak. Good Don't Die is een aardige vibe, maar je mist dan toch wel de echte "Donna Summer sample" en nu is het maar een zwak aftreksel.

Ik ga eigenlijk wel akkoord met je review. Ik vind de plaat tegelijk chaotisch, inconsistent, redelijk bizar en soms klinkt ze als een demo, en toch vind ik dat net goed. Die repetitie in Beg Forgiveness is zalig bvb. Carnival vind ik ook niet zo goed.

Maar nu komt het, ik vind Yeezus echt geen goede plaat. Ik vind die slechter dan deze. Maar ja, ik vond Ye ook best goed.

avatar van Kos
Kos
Johnny Marr schreef:
Die Freddie Gibbs verse, daaayuuuum. #Hardsteooit

Zeker het beste van het album.