gerre schreef:
Charli XCX. Als ik Von Dutch of Girl, Confusing hoor..hoor ik alvast 0,0 vernieuwing. Wel makkelijke catchy elektropop voor de tiktok-generatie (aandachtspanne beperkt) om op te feesten.
Vernieuwing lees ik hier dan.
Wat dan juist? En wat is er zo anders, laat staan baanbrekend dan hitjes van pakweg Uffie of Kesha (Tik Tok, haha)?
BRAT van Charli XCX is een innovatief album vanwege de unieke combinatie van muzikale en culturele vernieuwingen. Op muzikaal vlak weet Charli XCX een futuristische productie te combineren met invloeden uit de Franse dansmuziek van de jaren ’90 en 2000. Dankzij de samenwerking met producers zoals A.G. Cook en EasyFun ontstaat er een onderscheidende mix van hyper-pop en nostalgische dance-invloeden. Nummers zoals "Von Dutch" en "Talk Talk" laten horen hoe Charli retrogeluiden herinterpreteert voor een moderne context, waardoor het album zowel vernieuwend als een brug tussen verleden en toekomst is in de popmuziek.
Wat het album verder bijzonder maakt, is de combinatie van krachtige beats met emotionele diepgang. Charli XCX verweeft op BRAT haar kwetsbaarheid met een sterke muzikale uitstraling, zoals te horen is in "So I", een ontroerend eerbetoon aan de overleden producer SOPHIE. Het album verkent daarnaast complexe thema's zoals jaloezie en narcisme, waarmee het zich onderscheidt van de meer oppervlakkige popmuziek van tegenwoordig.
Tekstueel kiest Charli voor een meer intieme en persoonlijke aanpak, waarbij ze zich niet beperkt tot de gebruikelijke popnarratieven. In nummers zoals "I think about it all the time" vermijdt ze clichés en verwoordt ze haar gedachten over thema’s als moederschap en vrijheid op een eerlijke en ongefilterde manier.
I think about it all the time
That I might run out of time
But I finally met my baby
And a baby might be mine
'Cause maybe one day I might
If I don't run out of time
Would it give my life a new purpose?
Cultureel gezien biedt BRAT eveneens baanbrekende elementen. In een tijd waarin popsterren zich vaak presenteren als herkenbare en benaderbare figuren, kiest Charli XCX voor een tegengestelde benadering. Ze omarmt het beeld van de popster als een onbereikbare, bijna mythische figuur, geïnspireerd door de extravagante "It Girls" van de jaren 2000. Dit geeft het album een uniek karakter binnen de huidige popcultuur en zet Charli af tegen de trend van alledaagse, al te herkenbare beroemdheden.
Ook het visuele aspect van BRAT, gekenmerkt door een opvallende neon groene esthetiek, speelt hierin een belangrijke rol. Charli XCX gebruikt deze kleur om niet alleen de aandacht te trekken, maar ook om vragen te stellen over wat als "goed" of "acceptabel" wordt gezien in de popcultuur. Deze visuele en conceptuele keuzes versterken de boodschap van het album dat Charli geen genoegen neemt met het volgen van trends, maar juist nieuwe wil creëren.
Daarnaast levert BRAT ook commentaar op de huidige obsessie met authenticiteit in de popmuziek. Charli XCX presenteert een complexer beeld van de popster, waarin ze zich afvraagt of het mogelijk is om een krachtige vrouw te zijn zonder de pose van een "girlboss" aan te nemen, en of popsterren nog steeds resonante kunst kunnen maken zonder zich te onderwerpen aan de verwachtingen van de massa. Door deze thema’s aan te snijden, biedt Charli een tegenwicht aan de hedendaagse normen en verwachtingen, en stelt ze nieuwe vragen over de rol van de popster in de moderne tijd.
Al met al is BRAT een innovatief album omdat het zowel muzikaal experimenteert en nieuwe hoogten bereikt, als cultureel normen uitdaagt en de rol van de popster opnieuw definieert. Het album draagt zowel nostalgie als vernieuwing in zich, en bevestigt Charli XCX's positie als een van de meest vooruitstrevende artiesten van haar generatie.
—
Ik heb net als Ke$ha (Tik Tok) niet alle tijd, dus ik heb ChatGPT maar even gevraagd om inhoudelijk op je te reageren. Gemakzuchtig? Misschien. Maar het is van eenzelfde gemakzucht als na 2 nummers te concluderen dat er niks vernieuwends aan deze muziek is zonder je er ook maar enigszins in te verdiepen en andere users daarom maar uit te nodigen om jou oprecht te overtuigen waarom dit artistiek en vernieuwend is.
Waar je wel gelijk in hebt, ja, het is een hype. Maar dat waren de Arctic Monkeys ook en die zijn ondanks dat de hype is gaan liggen nog steeds enorm populair. Ik denk dat dit album nog wel een lange tijd zal na echoën juist ook vanwege die toekomstgerichte+nostalgische sound die vrij tijdloos is en zeker de einde v/h decennium lijstjes van de toonaangevende bladen zal gaan domineren.