Charli XCX - brat (2024)

Pop / Electronic
Label: Atlantic

1. 360 (2:13)
  2. Club Classics (2:33)
  3. Sympathy Is a Knife (2:31)
  4. I Might Say Something Stupid (1:49)
  5. Talk Talk (2:41)
  6. Von Dutch (2:44)
  7. Everything Is Romantic (3:23)
  8. Rewind (2:48)
  9. So I (3:31)
  10. Girl, So Confusing (2:54)
  11. Apple (2:31)
  12. B2b (2:58)
  13. Mean Girls (3:09)
  14. I Think About It All the Time (2:15)
  15. 365 (3:23)
  16. Hello Goodbye * (3:39)
  17. Guess * (2:22)
  18. Spring Breakers * (2:22)
avatar van hoi123
Volledige tracklist van het remixalbum is ook aangekondigd op haar Instagram. Voor degenen die te lui zijn om te klikken/geen Instagram hebben:

Ariana Grande
Jon Hopkins
Lorde
Shygirl

avatar van Koen St
Toen ik zag dat Bladee zou verschijnen had ik al een halve hartaanval, maar deze hele lijst is fantastisch. Een vrienden van mij zei "stel je voor dat er een nummer komt met The 1975", en ik zei gelijk "nee joh" maar gelukkig gaat het toch wel gebeuren. Ook erg benieuwd naar Caroline Polachek en Julian Casablancas, ik kan NIET wachten tot vrijdag

avatar van Barney Rubble
Ik beluister weinig hedendaagse popmuziek. De aanhoudende aandacht voor dit album wekte echter mijn nieuwsgierigheid; hoewel ik de zendingsdrang van de liefhebbers ietwat ergerlijk vond. Dat daargelaten, heb ik me uitstekend vermaakt met brat. Gedetailleerde dancepop kan ik zo nu en dan waarderen. Het gebruik van herhaling en de functionele artificialiteit, bracht de eerste platen van Daft Punk in herinnering. Er zullen vast en zeker eigentijdse namen zijn die beter passen, maar zoals gezegd mijn referentiekader bij dit soort muziek is nou eenmaal beperkter. De puntigheid van de nummers werkt i.i.g erg goed. De muziek herbergt veel aanstekelijke ritmes en de composities bevatten bovendien vaak een verrassende kwinkslag. 'Brat' heeft daardoor wel een zekere intensiteit die verveling voorkomt. Von Dutch is wat mij betreft net wat beter dan de rest van het album. Met name dat nummer zal ik waarschijnlijk vaker opzetten.

Zwaar uit de bol gegaan op 365 blijkbaar afgelopen zaterdag op feestje. Bezopen. Niet dat ik het nummer (her)kende,haha.

avatar van Johnny Marr
gerre schreef:

Drank Lover

avatar van Gretz
gerre schreef:

Gelukkig had je mij daar als geheugensteun jij boomer

Ik vind het niet leuk dat je me oud van mentaliteit noemt (want waar staat een boomer anders voor).

Maar kijk, ik vond het een zalig rave-nummer. Zo ver komt de gemiddelde boomer niet, toch?

avatar van Gretz
Rudi S schreef:

Lach maar om ons, maar ik weet nog precies wat ik aan het doen was toen Joe Biden geboren werd.

Als ik eenmaal dezelfde leeftijd heb als jij mogen jullie me ook boomer noemen als ik dan net zo'n goede smaak nog heb

avatar van Slowgaze
Alleen al de pianobreak van 'Mean Girls' is dat halfje extra waard.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Wel aardig dit schijfje, al doet het me nergens echt opveren.

avatar van jasper1991
Heeft best pit en urgentie, maar niet ieder nummer is even sterk. Vooral geweldige productie en beats. Favorieten: Von Dutch, Girl so Confusing en Mean Girls.

avatar van dominicano fonso
Een vrij leuk album.

avatar van pmac
Door Oor uitgepoept tot schijf van het jaar. Het zal ongetwijfeld aan mijn leeftijd liggen maar mijn gehoor is nog zeer redelijk. Hang mij maar aan de boom maar ik zie het niet. Als dit het beste is wat 2024 heeft voorgeschoteld dan krijgt armoede echt een geluid. Zal ook een smaakdingetje zijn. Ik zet ff wat anders op. Fijne kerst vrienden.

avatar van Juul1998B
Ik denk eerder dat het een generatiedingetje is pmac.
Ongetwijfeld is dit één van de, zo niet de beste plaat van het jaar. En smaakdingetje denk ik niet hoor. Ik ben normaal gezien ook niet fan van (electro, hyper) pop. Maar dit album is zo uniek en zo vooruitstrevend dat ik er helemaal in op ga, en ik ben niet de enige

avatar van Alicia
Juul1998B schreef:
Ik denk eerder dat het een generatiedingetje is pmac.

Wellus. Het is wel een smaakdingetje.

Ik hou best wel van popmuzak. En er zitten leuke nieuwe dingen tussen. Maar ik word geen fan van deze zangeres en deze muziek. Zeker weten.

avatar van Juul1998B
Alicia schreef:

Wellus. Het is wel een smaakdingetje.

Tja een smaakding is het feitelijk altijd, maar in het algemeen wordt dit album gewoon niet zo geprezen door veel boomers en de wat ouderen

avatar van Mjuman
Juul1998B schreef:

Laat dat zakje met cliché's voortaan maar dicht. Ik kan dit - regelmatig - best wel hebben, maar mijn geliefde (geen boomer) veel minder. Ik heb nix tegen muziek die springerig en soms druk overkomt; per slot van rekening draai ik gaarne een ferm stukse D&B als ik een stevig probleem moet tackelen. Mij ontgaat de genialiteit ervan en a propos OOR meen ik vaak te kunnen constateren dat men graag met de geest van de tijd meehobbelt (ik kan voldoende voorbeelden aandragen). Dit album heeft echt de geest van de tijd in zich en als zodanig is het niet meer dan verklaarbaar dat het goed scoort bij lieden die denken dat de geschiedenis bij hun geboorte aanving - strikt genomen, in persoonlijke zin juist

avatar van pmac
Iets te kort door de spreekwoordelijke bocht lijkt me. Ik ken genoeg jong volk die verder terug luistert dan het moment wanneer de navelstreng werd doorgeknipt. Maar dat dit album de geest van de tijd vertaald lijkt me juist. Ik sta er echt wel open voor maar het doet me werkelijk niks, nada, ne rien enz.
[/quote]

[/quote]

[quote]

Girl So Confusing (de versie met Lorde) is toch wel fantastisch zeg. Die twee hebben elkaar daar echt gevonden en terwijl de tekst intenser wordt (o.a. over anorexia) zwelt ook de muziek aan. Voor mij een van de songs van het jaar.

Tsja, ik kan er toch niet omheen, ook bij mij staat brat in de jaarlijst. De muzieksnob in mij had die plek liever vergeven aan een Ann O'Aro of Greetje Bijma, maar eerlijk is eerlijk: dit is gewoon een kneiter van een popalbum met een consistent niveau aan bangers.

Echt baanbrekend vind ik het overigens niet, maar ik snap dat als je de afgelopen 10 jaar PC Music niet hebt meegekregen, dit best anders klinkt dan andere popmuziek. Wat mij betreft ook wel terecht benoemd als album van het jaar door vele media, er was toch geen ander album zo alom aanwezig als brat - mede door de goede marketing.

avatar van Snoeperd
herman schreef:

Voor mij hét nummer van het jaar. Het hele verhaal achter het ontstaan van het nummer (Lorde en Charli die samen dansen op dit nummer op haar verjaardag❤️) en dan die perfect geleverde verse van Lorde geeft me telkens weer kippenvel!

avatar van Chameleon Day
N.a.v. de positieve geluiden die ik de afgelopen tijd zo rondom mij heen over dit album gehoord heb en ook gelet op de (vrij) hoge beoordelingen hier van bepaalde users, ben ik dit vandaag gaan beluisteren. Het zou immers zomaar mijn top 10 van dit jaar kunnen beïnvloeden. …. Maar ….euh….mensen, dit kan toch niet serieus als kwaliteitsvol betiteld worden? Echt niet om aan te horen….

(En ik hoor mijn dochters al zuchten….booooooomuuuuurrrr)

avatar van vinylbeleving
Chameleon Day schreef:

(En ik hoor mijn dochters al zuchten….booooooomuuuuurrrr)

Haha. Tja. Ben wel benieuwd wat je er dan precies niet om aan te horen aan vind. Zijn de het melodieën, de springerigheid van de liedjes, de overkill aan autotune of het feit dat werkelijk alles uit de computer is gerold en er geen enkel live instrument te horen is?
Voor mij geldt dat laatste. Ik kan best van electronische popmuziek genieten ( oa Robyn, La Roux, Vive La Fet ) maar ik val vooral over het feit dat dit gemaakt lijkt voor laptop speakers.

Daarmee vangt het direct een generatie waar jij en ik niet meer toe behoren. Verschil is dat ik dit niet slecht vind zoals jij, maar het wel jammer vind dat er zo weinig nuance en detail in de productie zit. Ik hoor serieus geen verschil tussen mijn Apple laptop of mijn muziek installatie (soit, enkel de bas en het volume). Brat blijft daarmee zo plat als een dubbeltje klinken, en ergens vind ik dat jammer. Charli heeft het in zich om eens een meesterwerk te maken, dat is Best voor mij zeker niet. Het is een leuke snack, maar nooit meer dan dat voor mij.

vinylbeleving schreef:

Die dingen inderdaad…. en die ‘plastic’ huppelsound. Zo onecht allemaal….imo.

Meesterwerk van Charli? Leuke snack? De kans om de jackpot in de loterij te winnen, lijkt mij groter.

Nu met dat album van Jamie xx bezig. Iets beter, maar serieus…wat moet ik daarmee? Zo leeg. Mss aardig op een feestje…als ik heeeel diep in het glas gekeken heb en me tussen het jongvolk op de dansvloer durf te begeven (al vermoed ik dat de betreffende gelegenheid dan subiet ontruimd gaat worden…).

avatar van vinylbeleving
Jongvolk? Haha oke Chameleon Day nu druk je wel het knopje boomer in. Heb je ook een telefoonhoesje met een klepje waarin je pasjes en de foto van je (klein)kinderen bewaard

Ben wel benieuwd wat je van de nieuwe Billie Eilish vind dan? Nog zo'n grote popster van dit moment, maar mijns inziens veel gelaagder en interessanter dan Charli.

vinylbeleving schreef:
Jongvolk? Haha oke Chameleon Day nu druk je wel het knopje boomer in.

Zou ik nog kans maken dan? Op de dansvloer bedoel ik. Tussen het jongvolk. Ik herinner me nu ineens een wereldmuziek festival in Berlijn van vorig jaar, waar ik bij aanwezig was. We keken naar iets Bossa Nova achtigs en vooraan in het publiek stond een heer op hoge leeftijd (90+), dansend met een paar jonge chickies…ouwe boef. …. Ik stond stijf als een plank aan de zijkant…..(“stiekem met je gedanst”).

Heb je ook een telefoonhoesje met een klepje waarin je pasjes en de foto van je (klein)kinderen bewaard.

Wat bedoel je? Ik heb hier een bakelieten telefoon staan. Hoe moet daar een hoesje omheen? … Begrijp je niet.

Hier nu, tijdens de kook, de laatste van Michael Kiwanuka over de boxen….dat is …. muziek.

avatar van alexander-r
Tussen al het hiphopgeweld van dit jaar heeft Charli zich in mijn top 5 meest geluisterde artiesten van het jaar weten te nestelen. Gaaf album met herkenbare muziekstukken voor een 90s kid. Drieluik van talk talk, von dutch en everything is romantic is een van mijn muzikale hoogtepunten van het jaar.

avatar van Slowgaze
Als Thom Yorke over 'I Might Say Something Stupid' had heen gejankt, hadden de haters het opeens allemaal heul erg mooi gevonden. Shit is gewoon Kid A, maar dan met betere autotune.