Jon Anderson & The Band Geeks - True (2024)

Label: Frontiers

1. True Messenger (5:49)
  2. Shine On (4:17)
  3. Counties and Countries (9:50)
  4. Build Me an Ocean (3:19)
  5. Still a Friend (5:01)
  6. Make It Right (6:06)
  7. Realization, Pt. 2 (3:32)
  8. Once Upon a Dream (16:31)
  9. Thank God (3:48)
avatar van bikkel2
In oktober gaat Jon Anderson 80 worden, maar is nog altijd zeer actief, fit en gretig.
Recent is hij regelmatig op pad met de band Geeks en wat moet dat voor die gasten een enorme eer zijn om met de 'enige 'echte zanger van Yes samen te mogen spelen. Ja, dat benadruk ik graag nog even, want Anderson ademt Yes en is het ook nog steeds.
Bij deze dus.
In ieder geval bevalt de samenwerking met Geeks goed genoeg om ook een album op te nemen.
En True mag er zijn zeg!
Een fris geheel met Yes uiteraard in het achterhoofd en zo klinkt het ook heel regelmatig.
De dynamiek is formidabel en ook in deze splinternieuwe songs verplaatst Geeks zich voorbeeldig in de authentieke sounds van Jon's oude bandje.
Ok, er zijn verschillen en dat is geen probleem, maar ik heb soms echt het idee dat Rick Wakeman en
Steve Howe toch stiekem mee doen.
Zelf is hij in blakende vorm. De stem is ietsje ouder, maar dat is minimaal en hij blijft nog altijd trouw aan zijn bekende statements.
De plaat start sterk met True Messenger, waar in 5 minuten tijd van alles gebeurt, maar toch een eenheid blijkt. Heel typerend Yes ook.
Shine On, ook fijn fris en gepassioneerd.
Counties and Countries is een lang uitgesponnen track met veel verfijning gebracht en met bijna 10 minuten boeiend genoeg. Het is een tamelijk geslaagde poging om Yesmuziek te laten herleven. De 70's vibe is er, maar dan in een moderner jasje.
Een wat korter nummer zoals Build Me An Ocean verzand in meligheid en is wat klef, maar er is dan wel een heel behoorlijke fase aan vooraf gegaan.
Het wordt dan wat songmatiger en relaxter, maar zeker niet slecht. Still a Friend bijvoorbeeld is een fraai liedje met een emotionele lading.
Maar Jon en de band pakken nog even groots uit met een ware epic genaamd Once Upon A Dream en dat is een song die Yes had kunnen maken in de 70's.
Het mystieke tussenstuk doet wat denken aan Awaken en is genieten geblazen en zeer de moeite waard.

Verrassend goed hoor deze samenwerking en ook live schijnt dit erg goed te zijn.
Mooi voor Jon Anderson en het bewijs dat ie zijn oude band niet nodig heeft om iets in die geest te creëren.

avatar van Hans Brouwer
bikkel2 schreef:
Howe kan nu doen en laten wat ie wil met zijn tributeband en zit duidelijk niet meer op Anderson te wachten.
Wezenlijk verschil nu: Yes live is stroperig en weinig energiek + een vaak wat humeurige Howe als dirigent.
Conclusie: Bikkel2 is op 17 mei 2024 niet naar het YES concert in Arnhem geweest...

avatar van bikkel2
Hans Brouwer schreef:

Jij wel dus

avatar van echoes
Ik vind dit echt een pracht plaat! Yes-music zoals het hoort te klinken!

Mijn God, wat een plaat.
De beste Yes-muziek wordt in 2024 niet meer door Yes gemaakt, maar door fans van de band.
(Nee, het is geen officieel-album, maar wat is eigenlijk nog de originele bezetting?)

Maar wat een feest. Dan ben je 79 (veel mensen halen de 75 niet eens) en dan doet zich de kans voor om met een stel puike sessiemuzikanten en Yes-afficionados een plaat te maken. Nou, die kans hebben ze gegrepen: Anderson & The Band Geeks hebben een ijzersterk album geproduceerd. Instrumentatie, arrangementen, spelplezier - wat een feest.
Ik kan er uren over lullen, maar luister alleen maar naar het vlaggenschip van dit Album, Once Upon A Dream en je weet genoeg. Ik ben vooral fan van de Rabinfase van Yes, maar het moet gezegd: Once Upon A Dream doet mij meer (emotioneel en muzikaal) dan bijvoorbeeld 'Endless Dream van het Talk album. En dat is al een kraker.
Is het allemaal fenomenaal? Nee. Build Me A Dream is niet mijn kopje thee (een beetje slap), maar ach.... En die hoes - voor mensen die de lp of cd kopen, geen feest.

Nogmaals, Anderson is 79 en de rest van het gezelschap oogt ook niet als jonkies, dus een beter argument voor ouder worden is er eigenlijk niet.
Op naar de 90, Jon!

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
Berichten verplaatst naar Yes

Zeer sterk album wat voor mij veel beter is dan de laatste paar YES albums. Met een fantastische gitarist in de gelederen. Hoog oud Yes gehalte en dat waardeer ik zeer