Jon Anderson & The Band Geeks - True (2024)

Label: Frontiers

1. True Messenger (5:49)
  2. Shine On (4:17)
  3. Counties and Countries (9:50)
  4. Build Me an Ocean (3:19)
  5. Still a Friend (5:01)
  6. Make It Right (6:06)
  7. Realization, Pt. 2 (3:32)
  8. Once Upon a Dream (16:31)
  9. Thank God (3:48)
avatar van musician
Jon Anderson zingt op het nummer Shine On nog helemaal als Jon Anderson zonder airy flairy muziek en zonder wereld-invloeden.
Dat zijn voor de Yes-fans opbeurende geluiden, vooropgesteld dat je niet al te zeer hangt aan de eerste paar jaren in het bestaan van de band.

Uiteindelijk heb ik nu pas één nummer gehoord. Geen idee wie er allemaal in de Band Geeks zitten maar ik vind het wel grappig dat de bassist niet schroomt om dusdanig te spelen dat je haast zou denken dat Chris Squire nog onder ons is.

Absoluut verbaasd over deze Shine On. Klinkt goed. Even afwachten of de rest van het album ook dat niveau haalt ...

musician schreef:
De Band Geeks klinkt als een op Yes gelijkende band in de samenstelling van Open your Eyes en Talk periode. Dat zijn voor de Yes-fans opbeurende geluiden...
Is dat zo? Hoewel ik zo mijn twijfels heb laat ik mij op 23 augustus graag in positieve zin verrassen door Jon Anderson en The Band Geeks. Echt waar!

Yes!!!

De nieuwe single True Messenger is super! Melodieus en lekker energiek ook.

Close to the edge

Instrumentaal sterk hoor. Vocaal niet te vergelijken met Jon.

TONYLUNA schreef:
Close to the edge

Instrumentaal sterk hoor. Vocaal niet te vergelijken met Jon.

Nee, maar dat is een al wat oudere opname en zonder Jon Anderson. Een soort tributeband, denk ik.
Op deze nieuwe plaat zingt Jon Anderson dus wel met The Band Geeks. Ik ben erg benieuwd naar de rest van dit album.

avatar van musician
Ik ga dit album toch maar beschouwen als het eerste Yes album sinds Magnification.

avatar van papat
Met zo'n hoes kan je dit toch bijna niet serieus nemen? Nou goed, ik ga er morgen eens even goed voor zitten..

avatar van papat
Hmm, ondanks die hoes.. dit is denk ik met afstand het beste Yes album van de afgelopen 20 jaar.

avatar van Chet
Eind jaren zeventig was ik een groot liefhebber van de muziek van Yes. Ik had al hun werk op LP. Na het afscheid van Anderson bij Yes ben ik afgehaakt.
Nu zag ik dit album hier voorbijkomen en, eigenlijk zonder enige verwachting, ging ik het beluisteren. Ontzettend knap dat een man van bijna 80 nog niet of nauwelijks heeft ingeleverd qua stemgeluid.
Ben pas bij het derde nummer, maar ik vind het lekker! Jeugdsentiment.

Kan nog jaren mee.
De band en Jon Anderson ook.
Ik zit nog midden in het afluisterproces en ik hoor veel plussen en wat kleine minnetjes.
Zoals het nogal trage Make it right en Realization pt. 2.
Het opvolgende Once upon a dream maakt dan weer veel goed.
Yes muziek, gezien de keuze van de band, naar uitsluitend de hand van Jon Anderson. Dat kan ook niet anders dan tot plussen en wat kleine minnetjes leiden, als een band per definitie altijd meer is dan de som der delen.

avatar van musician
Ja, het begin is overweldigend aardig, het slappe rustpunt Build me an ocean is helemaal nergens voor nodig, het ontsiert zelfs het album. Dat geldt ook zeker voor Realization pt. 2, dat is mij veel te jekkig en doet mij aan een track van een mislukt Anderson album denken.
Ik had persoonlijk de band Geeks nog veel meer ruimte gegeven, ze klinken als een prima Yes kloon, alleen had die toetsenist iets minder piano moeten spelen en meer schaamteloos Rick Wakeman op zijn orgel moeten kopiëren, wat voor hem op zich helemaal geen probleem lijkt te zijn. Ook de gitarist blijkt heel sterk te kunnen soleren, alleen speelt hij op True nog net even teveel akoestisch.

avatar van Zwaagje
Volgens mij "afgeserveerd" bij Yes en als je dit zo hoort onbegrijpelijk. Nog goed bij stem en dit klinkt lekker Yesserig. Ik ben alleen deze muziek wat ontgroeid.

Niks mis mee met deze CD. Klinkt als de beginjaren van YES
De band The Geeks past goed bij Jon. Was even bang dat hij met een of ander school koortje een CD ging opnemen.

Van mij mag hij nog jaren door gaan met deze manier !!!!![

user]YokoMusic[/user]

avatar van cooltonic
Geweldig album!
Hoewel Jon wat aan stemkracht verloren heeft was het live ook allemaal van een erg hoog niveau.
Zag ze twee weken terug in Denver, CO. en het was best wel indrukwekkend!

Gaaf dat je daar was cooltonic

Stel dat je Steve Howe heet, en je luistert naar dit album, dan moet je toch denken "WTF ben ik aan het kloten met een groepje dat officieel YES mag heten... Heeft iemand het nummer van Jon?"

avatar van cooltonic
papat schreef:
Gaaf dat je daar was cooltonic

Inderdaad...bovendien speelden ze live bijna alle Yes klassiekers en 3 songs van deze nieuwe plaat..
De live versies waren subliem en veel trouwer aan de originele studioversies....

avatar van Liampie
Counties and Countries. Wat een geweldige Yes-imitatie!

avatar van crosskip
Maar eigenlijk heeft Jon dus een Yes-coverband gekaapt? Gaaf natuurlijk voor de band, maar toch ergens wel sneu voor de zangeres.

avatar van Rudi S
crosskip schreef:

Ann Marie Nacchio is toch nog steeds bij de band en doet mee op het album.

avatar van crosskip
Rudi S schreef:

Ann Marie Nacchio is toch nog steeds bij de band en doet mee op het album.

Wat "additional vocals" lees ik en op het podium is ze ook niet meer te zien volgens mij? Toch wat anders dan de hoofdzangeres zijn van de band.

avatar van meneer
crosskip schreef:

Maar dat heeft Yes toch zelf ook gedaan ? Wat ook een beetje sneu was voor de originele zanger ? Ene Jon Nogwatson ofzo..

crosskip schreef:
Maar eigenlijk heeft Jon dus een Yes-coverband gekaapt?
Zou dat de reden kunnen zijn dat ik niet enthousiast ben over "True"?

avatar van Alicia
Het beste album sinds Magnification.

Maar True is geen album van Yes. Al lijkt het geluid op bepaalde momenten er wel heel erg veel op. Dit is op z'n hoogst 'Yes' op z'n Jon Anderson's. En op z'n Geeks. Zonder The Band Geeks had Jon Anderson een dergelijk album niet eens kunnen maken, denk ik. Jon is op z'n best met een goede rockband achter zich. De arrangementen en mooie productie van Richie Castellano maken het verschil. Onder andere. Er zijn nog wel een paar dingen die net even anders klinken. Maar dat net even anders klinken dan de oorspronkelijke Yes doet de huidige Yes ook. (Je mag zelf kiezen welke Yes, de verschillende gezelschappen klinken allemaal weer net even en soms flink anders, maar ik refereer voor het gemak nu even aan de klassieke line-up.) Logisch, iedere muzikant heeft zijn eigen signatuur. De meerwaarde die ontstaat door samen te werken is net zo belangrijk en is eveneens bepalend voor het geluid. Het is dus maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

Hoe dan ook, de Yes die ik heb leren kennen (1972) bestaat toch al een poosje niet meer. Voor mij dan. Ik ben in elk geval erg blij met True. Dit is een erg goed album van deze oud Yesser! Mede of juist dankzij de band met de vreemde naam.

Ik zou alleen de ontwerper van de hoes ontslaan.

meeste nummers vind ik net ff te druk. komt mogelijk door de productie. een nummer als make it right is wel weer prachtig

Alicia schreef:
"True"? Ik kan er echt niets mee. Het spijt mij Jon Anderson, laat je Yes verleden rusten en doe wat nuttigs met de rest van je leven. Als je met je The Band Geeks naar Nederland komt om een concert te geven.... mij zal je in ieder geval geen hand kunnen schudden.

Klinkt inderdaad meer dan Yes dan hoe Yes nu klinkt. De hoes is trouwens in elkaar geknutseld door zijn eigen dochter.

Geweldig Album met een behoorlijke vleug Yes progrock. Veel beter dan wat Steve Howe de laatste 16 jaar met Yes heeft gemaakt. Once upon a dream en countries en countries zijn juweeltjes.

papat schreef:
Gaaf dat je daar was cooltonic

Ik geef je helemaal gelijk. Jammer dat ze niet meer tot elkaar zijn gekomen.

avatar van bikkel2
Nieuwsgierig geworden en ga deze op m'n gemak beluisteren.
Anderson en Howe samen gaat 'm niet meer worden vrees ik.
Howe kan nu doen en laten wat ie wil met zijn tributeband en zit duidelijk niet meer op Anderson te wachten.
Wezenlijk verschil nu: Yes live is stroperig en weinig energiek + een vaak wat humeurige Howe als dirigent.
Anderson & Geeks: veel spelplezier, virtuoos en Anderson zichtbaar strammer, maar nog immer gezegend met een engelenstem.