Underworld - Dubnobasswithmyheadman (1994)

Dance / Electronic
Label: Junior Boy's Own

1. Dark & Long (7:35)
  2. MMM Skyscraper I Love You (13:08)
  3. Surfboy (7:33)
  4. Spoonman (7:41)
  5. Tongue (4:50)
  6. Dirty Epic (9:55)
  7. Cowgirl (8:29)
  8. River of Bass (6:26)
  9. M.E. (7:08)
  10. Lemon Interupt - Eclipse * (13:01)
  11. Rez * (9:58)
  12. Lemon Interupt - Dirty * (10:19)
  13. Dark & Long (Dark Train) * (9:55)
  14. Spikee * (12:51)
  15. Concord (3 comp75 id9 a1771 aug 93a) * (6:51)
  16. Can You Feel Me? (from a4796) * (4:31)
  17. Birdstar (a1558 nov 92b.1) * (4:53)
  18. Why Why Why * (12:24)
avatar van Jordy
Geniaal! Oorspronkelijk een onsuccesvol jaren '80 pop-bandje, maar voor dit album besloten ze het over een totaal andere boeg te gooien. Toonaangevend album, één van belangrijkste dance-releases ooit.

De stijl van eind jaren 90 spreekt me meer aan. De plaat heb ik ergens tweedehands op de kop kunnen tikken.

Vooral Cowgirl vind ik een van de betere tracks !

Voor mij het hoogtepunt van Underworld's oeuvre. Ik geloof dat ik ze met elk album weer ietsje minder goed vind worden...

avatar van andré
Beste album aller tijden. Met als uitschieters Skyscraper, Spoonman, Dirty Epic en Cowgirl. Daarna alleen maar (ietsje) minder geworden

JonnieBrasco
Mooi album hoor, verrast was ik vooral door Tongue - onverwacht opeens een gitaarnummer! Dirty Epic is inderdaad een erg mooi nummer.
De mensen die hier van houden raad ik het iets onbekendere, maar zeker niet slechtere Fluke - Six Wheels On My Wagon aan! Op dat album vind ik vooral de afwisseling die op dit album wel eens ontbreekt.

avatar van andré
JonnieBrasco schreef:

Ben zeer benieuwd! Ik ken Fluke alleen van een paar singles (o.a. Atom Bomb en Tosh), maar die waren naar mijn mening niet écht spectaculair. Maar goed: misschien is dit album andere koek...

Bij mn lieve broer gehoord..nog niet zelf gekocht;) Waren r weg van!!!:):D

nicolas
amai onmiddellijk een 5* dat moet wel heel goed zijn! van underworld ken ik alleen born slippy en dat verdient wel een 4,5*

avatar van Ruudf
hele gave plaat! ...heerlijke gevarieerde ritmes, een lekkere dreunende bass zonder dat deze al te eentonig word. verrasend goed!

avatar van Jan 1970
Het is hierboven allemaal al gezegd, wat valt er meer te zeggen...
Okee vooruit dan:

"Dark & Long" Hier hebben de heren heel goed naar Kraftwerk geluisterd. Doet me denken aan... hoe heet dat nummer? "Boing-boom-chack"?

"Surfboy" Ben ik de enige die hier de invloed van die twee gesjeesde conservatoriumstudenten uit Zwitserland in hoort?

"Spoonman" Hier wordt Jean-Michel Jarre van stal gehaald en gelijk maar even overtroffen...

"M.E." Waarschijnlijk het beste nummer van de cd. En nu meen ik New Order te horen.

Misschien hoor ik te veel invloeden in deze cd en geef daardoor te weinig credits aan Underworld zelf maar ik hou het op een 4.

Ik vind dit album toch iets teleurstellen. Ik had hoge verwachtingen, met zo'n goede waardering.

Maar bijv. A Hundred Days Off vind ik toch stukken beter. Hier zijn de nummers soms wat slapjes, en springen er niet echt hele vette nummers uit. Surfboy en Cowgirl zijn nog het best.

Toch is het Underworld, en die maakt toch wel veel betere muziek als de gemiddelde artiest.

avatar van brooklyn
Jan 1970, de vergelijkingen die je maakt hoor ik totáál niet

avatar van deek
Jordy schreef:

ik kan mij vergissen mar ik dacht toch echt dat dit een jaren 90 bandje was, overigens zeer goede plaat in dat genre.

avatar van brooklyn
Nee, deek, ze hebben ook al muziek in de jaren 1980 uitgebracht....

Erg sterk album van Underworld. Ik kan me ook wel voorstellen dat dit album vaak genoemd is als zijnde hun beste.
Overigens vond ik hierna Beaucoup Fish akelig dicht in de buurt komen.

avatar van deek
brooklyn schreef:
Nee, deek, ze hebben ook al muziek in de jaren 1980 uitgebracht....

Klopt, alleen waren die nog niet echt heel bijzonder heb ik gelezen.

Odelay
Prachtig album, dat me nog meer doet ergeren aan een uitspraak van een Heaven-redacteur die over elektronische muziek of house/techno zoiets zei als: ´Muziek met een functie in plaats van een hart.´

Hoezo kan techno geen muziek met een hart zijn? Naar muzikaal fundamentalisme.

De muziek op dit album is erg sfeervol, spitsvondig, ´groovy´ (niet elk moment), en bij tijd en wijle erg emotioneel...

Dit album is niet helemaal elektronisch, maar jullie snappen mijn punt denk ik wel...Elektronica emotieloos? My ass...

Ach ja, Heaven is ook wel een heel erg belegen blad, als je het mij vraagt. Ik ben er een jaartje lid van geweest (had een abonnement gewonnen) en vond er niet veel aan.

avatar van Hans Brouwer
Odelay schreef:
Het lijkt wel een beetje op Musicmeter. Sommige uitspraken die hier worden gedaan moet je ook met een korrel zout nemen .

Dit Underworld album is natuurlijk helemaal geweldig. Alles klopt aan dit album. Qua niveau op een zelfde eenzame hoogte als "Beaucoup Fish" .

avatar van Gyzzz
Ik vind Dubnobasswithmyheadman duidelijk het beste Underworld-album, omdat het Underworld's enige werk is waar voor mij échte toppers op staan, maar toch blijf ik bij dit album altijd een erg dubbel gevoel overhouden.

Enerzijds staan er geweldige nummers op als Dark & Long, Dirty Epic en Cowgirl, waarbij Underworld een heerlijk soort typisch (plat-)Brits sfeertje creëert. Echt nummers die duidelijk tot de top van de wat commerciëlere dance horen. Lekker vuile vocalen, niet qua stem maar meer op de manier van zingen/praten, en daarnaast fijne ritmes en melodieën met precies genoeg variatie. Ik vind deze nummers alsnog plat, maar wel echt lekker plat.
Hoewel dit idee goed werkt op bijvoorbeeld Dark & Long en Dirty Epic vind ik Mmm Skyscraper I Love You maar matig. Verveelde vocalen, die bovendien echt niet goed aansluiten bij de muziek. Het nummer duurt bovendien te lang en de beatjes zijn verre van speciaal en inmiddels nogal achterhaald.

Naast het uptempo-deel bevat het album enkele wat loungy nummers. Waar Tongue net nog wel goed en ontspannend is, slaat Underworld de plank wel heel extreem mis met River of Bass en vooral M.E. Laatstgenoemde vind ik ontzettend slecht, en lijkt rechtstreeks van een derderangs loungeverzamelaar gehaald te zijn. Flauwe samples die willekeurig gesampled lijken te zijn en door de track heen gesmeerd en ontzettend zoetsappige zanglijntjes.

Ik vraag me nu ook werkelijk af of de mensen, die in dit album een klassieker zien, kunnen genieten van nummers als M.E. of River of Bass. Mij geven ze in ieder geval een hele vervelende nasmaak aan dit album.

Toch nog wel 3,5* omdat ik de toppers van het album blijf draaien en elke keer geweldig vind, maar er had wel veeeeeel meer ingezeten.

avatar van Kos
Kos
Ik vind M.E. juist één van de beste tracks van het album.

avatar van Jordy
Gyzzz schreef:

Dat gevoel van achterhaald had ik bij Skyscraper destijds al, ik mag hopen dat die robot-geluidjes met een knipoog als "retro" zijn bedoeld

(vind het een geweldige track btw)

Odelay
Het is net alsof er in M.E., voor het eerst ergens tussen 5:00 en 6:00, een aantal keren ´Maxima!´ wordt geroepen. Het deed me denken aan het scanderen van de naam van een ons welbekende prinses, als zij weer eens ergens publiekelijk op is komen dagen.

Dat is toch merkwaardig?

avatar van Lennonlover
skyscraper en cowgirl zijn gigantisch!!!

djeffibrelich
een klassieker, meer hoef je niet te zeggen.

perfume
Een bliksemslag bij heldere hemel was dit album destijds in 1993! Nog steeds een van de beste albums uit dat decennium en wat mij betreft allertijden!

avatar van dix
dix
en nu in onderkast ?

avatar van FunkStarr
Het zal aan mij liggen, maar ik begrijp niet dat iedereen dit het beste album van underworld vind, ik vind er namelijk niks aan.
Zal misschien ook komen omdat ik geen underworld fan ben, maar ze hebben naar mijn mening toch echt veel betere nummers (en albums) uitgebracht.
Ik vind uiteraard Dark & Long en Dirty Epic uitstekende tracks, maar de rest kan me echt niet boeien.
Misschien ook een kwestie van smaak.
Ik kan er echt niet meer als 2,5 van maken.

avatar van FunkStarr
Ik ben er vergeten bij te zetten dat ik M.E. het beste nummer op dit album vind! Dus schijnbaar verschillen de smaken hier nogal

Hebben jullie op het jaartal van de release van dit album gelet? 1993!!! ongelooflijk is dat